Гражданският съвет на Реформаторите е с изтекъл мандат, съобщи Кунева

Меглена Кунева

© Юлия Лазарова

Меглена КуневаГражданският съвет към Реформаторския блок бил с изтекъл едногодишен мандат, а новият му състав е трябвало да се избере на съюзния конгрес през септември тази година, който беше бойкотиран от "Движение България на гражданите" (ДБГ) и СДС и в последния момент само беше открита предизборната кампания. Това се разбира от изказване на лидера на ДБГ Меглена Кунева, която даде брифинг в Министерския съвет във връзка със задачите си като вицепремиер.


В учредителната декларация на Реформаторския блок е написано, че мандатът на Гражданския съвет е една година, което означава, че е изтекъл през септември 2014 г. В момента той се състои от 45 души. Нов състав и дължина на мандата на съвета се избира от друг орган - Изпълнителен съвет, който пък се състои от 21 души, от които не по-малко от шестима души, нечленуващи в партия.


Също така би трябвало по сегашните правила в новия състав на Гражданския съвет да влизат по трима представители на ДБГ, ДСБ, СДС, Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС, или 15 души, 23-мата депутати в българския парламент и един евродепутат. Общият сбор е 39 души, т.е. остават едва шест свободни позиции за граждани, които не членуват в някоя от партиите.
Органът Изпълнителен съвет не е работещ, а той е единственият, който свиква съюзен конгрес. Реално работят председателският съвет, който включва петимата лидери на партии Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, както и парламентарната група, която провежда заседания.


Точно затова Кунева днес настоява да се свика Изпълнителен съвет, който да напише правила за свикване на съюзен конгрес, на който да се избере нов състав на Гражданския съвет. И едва тогава трябвало да се мисли за избор на лидер на коалицията.


"Надявам се, че Реформаторският блок като един амбициозен, млад и изключително симпатичен проект винаги ще може да отговаря на въпроса "Кой?" – кой направи предложенията, кой избра, по какъв ред се избира една или друга стъпка, през която да се мине", каза още Меглена Кунева. Според нея Реформаторският блок няма да се разпадне въпреки поредното сътресение през последните дни, защото нямал непреодолими различия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK