Въпросите, на които Софийският градски съд не иска да отговори

Въпросите, на които Софийският градски съд не иска да отговори

© Анелия НиколоваСофийският градски съд (СГС) отказа да отговори на въпроси на "Дневник" и "Капитал", свързани с порочни практики в Търговското отделение на съда.


Отговорът, предаден от пресцентъра, буквално гласи: "Няма да има отговор".


В последния си брой седмичникът разказа три сюжета от ключовото отделение - за разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, по което и ВСС назначи проверка; за практиката ключови дела да се разпределят на командировани съдии; и за присъствието на един адвокат - Момчил Мондешки, в съдийски кабинети, в стаите на ръководството на СГС и в други помещения на съда, в които обикновено не присъстват защитници. Той води дела, по които е ищец, и получава преференциално отношение от съда, става ясно още от публикацията.
Мондешки е адвокат, припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС.


Пред "Дневник" той заяви, че може да ходи навсякъде, и допълни, че не познава председателя на съда Владимира Янева, ръководителя на гражданското отделение Богдана Желявска - в чиито кабинети е бил виждан.


По едно от делата, по които Мондешки е ищец, той се обръща към съда с твърдението, че преди осем години дядо му е получил финансова помощ от регистрираната на Сейшелите офшорка "Ексим ривейл корпорейшън" в размер на 900 хил. евро - задължение, което той и брат му са поели впоследствие.


Мондешки иска от СГС да признае, че това задължение е погасено по давност. Делото е разпределено на съдия Йорданка Моллова, която след като няколко пъти дава задължителни указания на ищеца, за да придвижи делото, изненадващо се отвежда. Казусът е разпределен повторно на командированата от Районния съд във Велинград съдия Петя Георгиева, която ускорява значително разглеждането му и в началото на септември насрочва заседание по делото за след три седмици. За сравнение – по това време съдия Георгиева насрочва останалите си дела за... февруари 2015 г. 
Един месец след заседанието тя излиза с решение, с което уважава иска. Офшорната компания не оспорва съдебния акт и той влиза в сила.


"Дневник" изпрати следните въпроси до съда, на които не получи отговор:


- В какво качество господин Момчил Мондешки е присъствал в последните две години в съдийските кабинети и в тези на ръководството на съда?


- Каква длъжност е заемал г-н Мондешки, който е бил на стаж в СГС, и кога е провел този стаж?


- Видно от деловодната система на съда нa 12.9.2013 . г-н Мондешки е завел иск срещу "Ebos Ltd". Каква е причината по молбата му да няма образувано дело до този момент?


- Каква е причината за отвода на съдия Йорданка Моллова по дело, по което Момчил Мондешки е ищец?


- Видно от системата  има произнасяне на съдия Петя Георгиева по делото преди съдия Моллова да се отвела. Как се е стигнало до това произнасяне?


На въпрос на "Дневник" председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров заяви, че ще обсъдят дали да се самосезират


с изнесените данни на следващото заседание в понеделник .


В момента в Търговското отделение на СГС има две проверки - едната е от инспектората към Висшия съдебен съвет, която започна след друга публикация на в. "Капитал" за случайното разпределение на дела по търговските спорове между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.


Миналата седмица Висшият съдебен съвет формира комисия от трима свои членове и ИТ-експерт, които трябва да проверят в срок от 10 дни какво се е случило с разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ. По него имаше много съмнения за случайното му разпределение, на които от съда също не успяха да отговорят.


 Два въпроса на "Дневник, свързани с този случай,  също не получиха отговор:


- Защо делата се разпределят не от председателя на Търговското отделение Иво Дачев, а от ръководителя на гражданското отделение - Богдана Желявска?


- Защо при новото разпределение на делото за несъстоятелнотта на КТБ съдия Калинка Илиева, която си направи отвод след първото разпределение, не е била изключена?


Днес стана ясно, че делото за несъстоятелността на КТБ ще започне на 24 ноември. Проверката на ВСС за неговото разпределението му трябва да приключи на 23 ноември.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  която ускорява значително разглеждането му и в началото на септември насрочва заседание по делото за след три седмици. За сравнение – по това време съдия Георгиева насрочва останалите си дела за... февруари 2015 г."
  председател знаем КОЙ е , на власт знаем също . къде е изненадата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1288 Разстроено

  Затова нормалните хора тръгват към терминал 2 - за да не им се налага да четат подобни неща.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  [quote#2:"rainbou1"]Затова нормалните хора тръгват към терминал 2 - за да не им се налага да четат подобни неща[/quote]
  направо към пристанище . с лодка като "сирийски бежанец"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "СГС" ЕООД.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Какво става по кабинетите е информация, която изтича отвътре. Значи има някакви хора, които не са съгласни със случващото се. По 2-3 свидетели на игрите на Филчев и Доган направиха грубата грешка, да се огънат на психологическия натиск и да си посегнат на живота. Така им направиха твърде голяма услуга. Тези, които си отвориха устата, общо взето се спасиха. Когато някой ги постави под свършен факт, нито думите могат да се върнат, нито могат да го репресират, без да стане ясно каква е работата. Ергин Емин трябваше да каже за милиона за Волен Сидеров и най-много да го изгонят от ДПС, но тогава щеше да има кой да го приюти.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 830 Любопитно

  До коментар [#5] от "cinik":

  [quote#5:"cinik"]Ергин Емин трябваше да каже за милиона за Волен Сидеров и най-много да го изгонят от ДПС, но тогава щеше да има кой да го приюти.[/quote]

  Вероятно имаш предвид Ахмед Емин?

 7. 7 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Поздравления за Капитал и Дневник за статиите по темата!

  Продължавайте, дано...

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#6] от "forza":

  Да, разбира се...Моля за извинение...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  Това е само съдебен борд може да ни помогне , нищо друго.
  Ами в останалите районни съдилища извън София какво става не ми се мисли!

  klimentm
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Сега остава Държавните институции да се САМОСЕЗИРАТ и да се произнесат в законният срок а не както с всички публикации в Капитал и Дневник които ние сме коментирали а Прокуратурата проспа инак да си знаят:
  ОСТАВКИИИИ ! ЕДНА КАМАРА ОСТАВКИИИИ !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Четем,за да си причиняваме повече болка.

 12. 12 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#9:"klimentm"] само съдебен борд може да ни помогне , нищо друго. [/quote]

  Няма да е достатъчно. Работата отива на пълен отказ от суверинитет. Като народ ние напълно се провалихме на теста за демокрация. А такива юнаци като Момчил Мондешки, шетат по кабинетите на всички власти в държавата. И както виждаш в статията никъде не става дума за задържане под стража, мярка за неоотклонение и отнемане на права пожизнено, а само някакви плахи въпросчета, на които СГС а благоволи да отговори, я не.

 13. 13 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Засега това е формулата - изтича инфо отвън, трябва да се разработи смислен механизъм за активен натиск отвън и така нещата ще тръгнат към оправяне. ВСС няма ккаво да мисли дали трябвало да се самосезира. Очевадно е, че трябва. А по материала от Капитал трябва да се активира и прокуратурата.

 14. 14 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Моля да се чете "изтича инфо отвътре"

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Da vidqt kak stana v Rumyniq

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ето затова съдебната система толкова много рипа срещу намерението на РФ да ги реформира...

 17. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Гадно много гадно. Съдебната систем е била основата на демокрацията още в древна Елада. Това е някакъв маймунярник.

  chavo64
 18. 18 Профил на gelert
  gelert
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "СофийскиЯЯЯЯТТТТТТТТ градски съд"

  ееее още в заглавието!

 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Неутрално

  такива затворени системи като съд прокуратура армия,полиция,разузнаване няма никога да се реформират какъвто и външен натиск да има,стара народна поговорка че кучето не пуска кокала току така,доста хора там ситуацията ги устройва страшно много и родата им естествено и не се ли сменят болшинството от хората в системата изобщо промяна няма да има колкото статии да се напишат задават въпроси и подобни.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А др. Прокопиев кога ще отговори, за какво е плащал на червения депутат от БСП - товарищ Кадиев? Туй беше официално оповестено вчера от председателя на КФН в студиото на Цурето Ризова.

 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Съдебен борд от Брюксел за 3 години,външен контрол на митниците,временен контрол върху ДАНС и другите служби от специална легация на НАТО,защото инфилтрацията на противникови агенции и срастването на мафията с държавата представляват директна заплаха за сигурността на останалите страни-членки......

  ThePirinEagle
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK