Договор между общинско училище във Варна и частния му "клонинг" ще бъде прекратен

Договор между общинско училище във Варна и частния му "клонинг" ще бъде прекратен


Договорът за отдаване под наем на учебни помещения, сключен между варненската Първа езикова гимназия и частното търговско дружество, което носи същото име и упражнява конкурентна образователна дейност ще бъде прекратен. Това съобщи в писмо до "Дневник" Лилия Христова, директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна.


Според текста на писмото, след извършена проверка за условията, при които общинското училище е предоставило базата си за ползване от частна компания, са били констатирани


"пропуски в процедурата по отдаване под наем и сключения договор за ползване на помещенията".
По тази причина на 7 октомври т.г. дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в община Варна е изискала от директора на Първа езикова гимназия в града да предприеме незабавни мерки за прекратяване на сключения договор между учебното заведение и "Първа езикова гимназия" ЕООД.


Пет дни по-късно – на 15 октомври директорът на гимназията Веселин Василев е изпратил в администрацията за съгласуване "анекс за прекратяване по взаимно съгласие на договора, считано от 24 октомври 2014 г.", пише Христова.Днешното писмо (виж пълния текст в рикачения файл), подписано от директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна е по повод публикация на "Дневник" от края на миналата седмица. В нея се проследяваше историята на частното търговско дружество "Първа езикова гимназия" ЕООД и начина, по който то е дублирало дейността на едно от най-реномираните учебни заведения във Варна, носещо същото име.


Случаят с "клонирането" на варненската гимназия


в частно дружество намери място в тазгодишния доклад за състоянието на корупцията в страните от Югоизточна Европа под заглавието "Комерсиалните капани на организациите с идеална цел в България". Той е изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Историята започва през 1999г., когато училищното настоятелство на "Първа езикова гимназия" създава едноличното търговско дружество със съвършено същото име. Във фирмената му регистрация образователната дейност е спомената наред с "външна и вътрешна търговия, покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, спедиционни и превозни сделки, сделки с интелектуална собственост, хотелиерска, туристическа, рекламна, импресарска дейност" и др.


Като седалище на новоучреденото дружество е посочен адреса на Езиковата гимназия,


на който тя се е намирала по това време.


Веднага след учредяването на частната школа, която на практика дублира дейността на езиковото училище, учители подават жалба до Министерството на образованието и регионалния му инспекторат във Варна. Но от там не предприемат никакви действия за изясняване на случая. (Виж сигнала в прикачения файл)През 2010 г., едноличното търговско дружество "Първа езикова гимназия" е продадено, но дори и след пререгистрацията си то запазва адрес на управление идентичен с този, на който се намира едноименното училище.


"Освен нерегламентирана дейност на частно търговско дружество в пределите на имота - публична общинска собственост (училището, бел. ред.), се допуска то да се разпорежда и с общинска интелектуална собственост - марката "Първа езикова гимназия – Варна", пишат в една от жалбите, подадени по случая до Министерството на образованието, Регионалния му инспекторат във Варна и общинската администрация в града. Сигнали по същия повод са били изпращани и до омбудсмана Константин Пенчев, показа проверка.


Според авторите на сигналите директорът на Първа езикова гимназия във Варна, неговите заместници и учителите, които работят за частното дружество със същото име, се намират в конфликт на интереси по смисъла на Закона за народната просвета, тъй като той ограничава предоставянето на образователни услуги срещу заплащане в училището, където работят и на трудов договор.


Независимо от решението за прекратяване на договора


между общинското училище Първа езикова гимназия и частното "Първа езикова гимназия" ЕООД рекламата на частната компания и извършваните от нея образователни услуги, идентични с тези на общинското учебно заведение, продължава да бъде достъпна на сайта му. Телефоните за връзка с едноличното търговско дружество също са идентични с тези, на които отговаря администрацията на гимназията.


От това "сътрудничество" обаче според Института за пазарна икономика училищното настоятелство на Първа езикова гимназия "пряко губи, докато фирмата ("Първа Езикова гимназия" ЕООД) продължава да използва обществена собственост и комуникации на цени по-ниски от пазарните".


Очаквайте продължение на темата!

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Те това е ! Лесни пари на гърба на някого...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "рекламата на частната компания и извършваните от нея образователни услуги, идентични с тези на общинското учебно заведение, продължава да бъде достъпна на сайта му."

  Ако се погледне внимателно сайта се вижда, че услугите са подобни, но не и идентични - по-скоро става въпрос за езикови курсове, курсове за компютърна грамотност и подготвителни курсове за матура. Т.е. частната школа не замества изцяло училищната подготовка, а дава специализирана допълнителна подготовка за определени изпити (TOEFL, изпити по немски език, матура по български език и по математика). Цялата ситуация прилича на случая с лекарите, които имат и частен прием в кабинетите си в държавни или общински болници.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3613 Неутрално

  Хмм... Договора е сключен преди 15 години от ръководството на ЕГ с ЕООД-то! Сега, за да го прекратят, изпращат анекса за съгласуване в община Варна! Пита се, когато е сключван договора, станало ли е съгласувано с общината и ако отговора е "да", кой го е позволил по него време и в името на какво...!
  Оставам с впечатлението, че този анекс дълго ще пътува между гимназията и общината, а после още по-дълго ще се съгласува...! Също така, не се споменава на кого са дяловете в това ЕООД, когато е регистрирано и кой ги е купил след продажбата! Схемата е от 15 години...! Трудно ще я разтурят!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1998 Любопитно

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  Да не би да си изненадан?!
  Това е само един от многото случаи. Напълно в духа на "прехода". Ако си от София, огледай се. Тук частните училища са най-много. Все едни такива "чистички" и "неопетнени" от към далаверката. В играта са простакесите на Фандъкова от дирекция образование. И самата Фандъкова. И т.н. консорциум на частните училища.
  И колко още .... направо си е за ДАНС, не само за медиите. Но ДАНС разбира се няма да се занимава. Нищо че има Стратегия за Национална сигурност, в която образованието е в поредицата от национални интереси.
  И още нещо. Спасов едва ли ще напише за това статия. Нито ИПИ ще "вземе отношение", нито разните там многобройни още соросови незнамкаквоси. Освен ако няма друга поръчка.
  Защото е явно как тази статия е поръчкова. Тези там от Варна просто нещо не са дали на когото трябва от изброеуните. В София обаче не е така.
  Тук му се вика публично-частно партньорство. В негово име цели СГРАДИ СЕ ОТНЕМАТ от общинските училища и се дават на Фандъковите хора. Всъщност на НЕЯ!
  ДА живей частния бизнес!

 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Весело

  През 2010 г., едноличното търговско дружество "Първа езикова гимназия" е продадено, но дори и след пререгистрацията си то запазва адрес на управление идентичен с този, на който се намира едноименното училище....
  --------------------
  Спасе,консултирай се с юристи,че казуса е възможен...а хонорарчето харчи със здраве...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tod":

  "Ask not what legal & illegal but what is moral & immoral. Recall that slavery was once legal".

  Хайде, със здраве!

 7. 7 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Ама разбира се! Образователните ни програми са сведени до такова ниво на зазубряне на излишни неща, че допълнителното обучение е належащо, ако иска детето да продължи да учи в нормално учебно заведение НАВЪН от България. Вече имам чувството, че това е направено съвсем умишлено, с цел сенчестия бизнес на частните уроци, преквалифицирани в днешно време като курсове, да процъфтява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK