Бежанците, влизащи в България през Гърция, се увеличават

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева

Снимката е архивна.Чужденците, търсещи закрила, които влизат в България през българско-гръцката граница, продължават да се увеличават, научи "Дневник" от източници в МВР. Информацията беше потвърдена и от Агенцията за бежанците.


От началото на годината задържаните лица, преминали оттам, са 291 души. За сравнение, за цялата 2013 година оттам са влезли 31 души, показват данни, предоставени от агенцията.


От тях мнозинството са от Сирия, на второ място са гражданите от Афганистан, а на трето - от Ирак.
В последните няколко месеца миграционният натиск към България отново рязко се увеличи, като от началото на годината близо 30 хил. души са се опитали да влязат в страната. Над пет хиляди от тях са били задържани и са настанени в центровете на дирекция "Миграция" към МВР и Агенцията по бежанците.


Мнозинството от тях са направили това през българско-турската граница, където по продължение на 30 км (от Лесово на изток) има телена ограда и командировани служители на МВР. Освен това се изгражда и система за видеонаблюдение по продължение на границата.


Заради усложнената ситуация по българско-гръцката граница там са изпратени допълнително над 1000 служители на реда. С командированите по българско-турската граница общият брой на полицаите, които патрулират и пазят границата, е над 3000 души.


Преди време в интервю за в. "Капитал" служебният заместник вътрешен министър Филип Гунев (който запази поста си в новия кабинет) обяви, че потокът през Гърция се е увеличил десетократно. По думите му за предотвратяване на нова бежанска вълна е необходимо увеличаване щата на "Гранична полиция", но това е процес, който ще отнеме поне година.


Неофициално от Държавната агенция за бежанците заявиха, че


властите в Гърция са започнали да пропускат по-лесно бежанци през границата си с Турция


и не възпрепятстват преминаването им през страната, за да стигнат в България. Те не ги задържат, за да не трябва да ги регистрират, защото според Дъблинската конвенция това би била държавата, в която ще ги върнат, ако бъдат задържани някъде другаде в Западна Европа. Имигрантите, влизащи през Гърция, обикновено успяват да стигнат до София. От началото на септември досега задържани във вътрешността на страната са над 1200 души.


Данните на "Фронтекс" показват, че през българско-турската граница от началото на годината са преминали над 2000 души нелегално. Статистиката показва, че рязко се увеличават и задържаните на българско-сръбката и българско-македонската граница - над 1600 души. 


Местата за настаняване са запълнени почти до пълния капацитет. Засега не се планира откриването на нови центрове. Преди време служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че до този вариант може и да се стигне, ако миграционният натиск продължи да е толкова засилен. За това неофициално "Дневник" научи, че тактиката на МВР е да не допуска имигрантите да влизат на територията на страната. От 30 хил. души, които са се опитали да влязат, близо 20 хил. са "самостоятелно завърнали се във вътрешността на страната".


"Доизграждането на съоръжението е част от коалиционна формула и сме длъжни като МС да го изпълним. И не МВР ще го строи. От гледна точка на МВР съоръжението би имало полезен ефект, защото, първо, насочва бежанците към пропускателните пунктове, а не през планини и баири, и – второ – ще ограничи трафикантите на хора, които си пълнят джобовете заради човешкото страдание", заявява новият вътрешен министър Веселин Вучков в интервю за в. "Труд". При представянето на екипа си в неделя той заяви още, че ще се опита парите за справяне с бежанския поток да не идват от бюджета на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK