Когато съдията търси оправдания

Когато съдията търси оправдания

© Анелия НиколоваСофийският градски съд (СГС) може да не желае официално да отговори на въпросите на "Дневник" и "Капитал" за порочните практики в Търговското отделение, но затова пък даде задочен отговор чрез определение на един от съдиите в това отделение - Теодора Нейчева. 


Накратко:
Дело, заведено срещу офшорно дружество от началото на годината, по което Нейчева се държи странно и по което пети месец не се случва нищо, приключва два дни след публикация във в. "Капитал", в която се коментира случаят.


В определението си съдията, за което подробно съобщава сайтът "Съдебни репортажи", Нейчева влиза в оправдателен режим спрямо написаното в материала, но не обсъжда фактите по същество. Част от определението прилича повече на съобщение на пресцентър отколкото на съдебен акт.
В текста тя влиза и в задочен разговор с един от издателите на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.


Важна подробност е, че съдия Нейчева е отсъждала по дело на Прокопиев за клевета срещу изданията "Уикенд" и "Всеки ден", като определя обезщетение от 8 хил. лв. при иск за 200 хил. лв. Става въпрос за четири статии, в които са направени обидни и клеветнически твърдения срещу него. По подобно дело, заведено от лидера на ГЕРБ и настоящ министър-председател Бойко Борисов срещу Волен Сидеров, съдия Нейчева присъжда на ищеца общо 180 хил. лв. от претендираните 200 хил. лв.


В детайли:
Делото, което е било прекратено вчера, е срещу офшорно дружество. Заведено е през януари т. г. от адвокат Момчил Мондешки, който е осъждан,  а в последните няколко години често е виждан в съдийски кабинети, както  и при ръководството на Софийския градски съд. Делото  се пада при съдия Теодора Нейчева, която месец по-късно  провежда разпоредително заседание, в което указва на ищеца да представи на съда описаните в исковата молба писмени доказателства и че при неизпълнение на указанията в срок исковата молба ще бъде върната.
От информационната система на Софийския градски съд се вижда, че в следващите пет месеца по делото не се случва нищо. През юли съдия Нейчева излиза с определение, че "предоставя последна възможност на ищеца" да изпълни указанията, като му дава 20-дневен срок, преди да прекрати делото (обичайно срокът е 7-дневен).
Неизпълнението на указанията на съда по нередности в исковата молба обикновено води до  прекратяване на делото. Не това поведение обаче възприема съдия Нейчева, която на практика отправя последно предупреждение на ищеца.


Адвокат Мондешки обаче отново не предприема действия да изпълни разпореждането на съда.


В първия работен ден след публикацията в "Капитал" от петък делото е прекратено


Вчера "Дневник" съобщи, че от СГС не поискаха да отговорят на въпросите за адвоката.


В мотивите, с които съдът прекратява делото, съдия Нейчева  уточнява, че "съдът е предоставил на ищеца срок, по-дълъг от едноседмичен, което на първо място е негово право с оглед преценка сложността на съответния казус и което далеч не е единственият такъв случай в практиката на съдилищата".


Съдия Нейчева пише, че "с оглед възможността на една от страните, в случая – ищеца, да реализира правата си по съдебен ред, предвид правото му на разглеждане на делото пред съд, в случая СГС, съдът е преценил, че следва да бъде предоставена последна (втора) възможност".


"Едва ли в СГС и в други съдилища в Република България предоставянето на последна възможност (втора) на ищеца за отстраняване на допуснати от него нередовности по искова молба не се случва…" Според Нейчева това се явявало "толериране на ищеца от съда, каквито внушения с цел уронване престижа и доброто име на съдията се съдържат в една медия..".


Ето пълен цитат от определението на съдия Нейчева:


"С оглед възможността на една от страните, в случая - ищеца, да реализира правата си по съдебен ред, предвид правото му на разглеждане на делото пред съд, в случая СГС, съдът е преценил, че следва да бъде предоставена последна/втора/ възможност/като само за пълнота следва да бъде отбелязано, че едва ли в СГС и в други съдилища в Република България, предоставянето на последна възможност/втора/ на ищеца за отстраняване на допуснати от него нередовности по искова молба не се случва, още по – малко да се явява толериране на ищеца от съда, каквито внушения с цел уронване престижа и доброто име на съдията се съдържат в една медия, чийто съсобственик преди известно време е бил ищец по дело, по което настоящият председател на състава се е произнесъл, и ищецът недоволен от размера на присъденото му обезщетение обжалва пред САС, последното което поставя някои въпроси у настоящия съдия докладчик - защо периодично в някои от медиите на въпросния съсобственик се публикуват статии, съдържащи позорящи квалификации по отношение честта  и достойнството на същия, както и опит за внушение с оглед уронване престижа и името на съдията",
пише Нейчева, препращайки към Иво Прокопиев, "Дневник" и "Капитал".


Коя е съдия Теодора Нейчева

Теодора Нейчева е назначена за съдия в Окръжния съд в Разград с външен конкурс през 2008 г. Преди това тя е била адвокат в Стара Загора, а от 2005 г. е секретар на местната избирателна комисия. През 2011 г. Нейчева кандидатства неуспешно за съдия в Софийския градски съд, окръжните съдилища в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово, Варна и военния съд в Пловдив. На всичките места обаче са назначени магистрати с по-високи оценки. След като не е назначена Нейчева завежда общо 32 дела във Върховния административен съд. Един месец и половина след образуването им, тя оттегля жалбите си и делата са прекратени. Въпреки неуспешните конкурси от пролетта на 2012 година тя е командирована в София и гледа граждански дела. 


През лятото на 2012 година председателят на СГС Владимира Янева поиска тя да бъде назначена за постоянно в съда, без конкурс. Тогава ВСС не уважи искането на Янева, но тя удължи командироването й. Това положение продължава вече две години. През тази година съдия Нейчева отново неуспешно кандидатства за съдия в СГС, този път – за Наказателната му колегия.


Практиката по командироване, която би трябвало да се прилага по изключение (от по-малко натоварени към по-натоварени звена на съдебната система например), се използва най-често, за да се заобиколи конкурсното начало и на практика се превръща в нелегитимен начин за повишаване. Освен това командированите магистрати са в зависимост от административния ръководител, който ги е преместил. 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  " През тази година съдия Нейчева отново неуспешно кандидатства за съдия в СГС"

  Е, ще кандидатства, докато спечели конкурса, а до тогава ще е "командирована". Явно , добре се справя с поръчките, които й се възлагат

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Весело

  Като деца често се заплашвахме, че "броим до 3", ако нещо не се случи, но ако не ни се изпълняваше заканата, броенето придобиваше вида "1, 2, две и половина, 2.99, ще почна да казвам три, и ще стане страшно"... та и този съдия така.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Неутрално

  нормална ситуация ,
  с оглед нашите изисквания към властта

  така ни ххаресва - така работят...

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 5. 5 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 478 Неутрално

  и в други дела и в други съдилища се предоставя втора възможност, ако някой се е успал да представи документ.

  не ТОВА е необичайното, в този случай.

 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 768 Неутрално
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Румяна Ченалова - 2.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#4:"След КТБ НАКЪДЕ ?"]така ни ххаресва - така работят...[/quote]

  До коментар [#4] от "След КТБ НАКЪДЕ ?":

  На 101% вярно.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 10. 10 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Съдии и прокурори в България думи нямам...

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#1:"Трябва съдебна реформа"]Нейчева- Янева- Цв.Цв.[/quote]
  ++++++ прибавям и ДелЯниЯт ПееФ инак за какво ще ходи незнам колко си пъти в МВР при Туй а веднъж случайно и Цацаров бил там.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"Чарли.Минсельхоз"]На 101% вярно. [/quote]

  Факт , кво да го праиш

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 13. 13 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ма таа действително мноо тъпа фитка! Прекратява производството, щот не изпълнили указанията, обаче в акта си коментирала, как бивала "злепоставяна" от собственик на медии, който бил ищец, пък после бил обжалвал, пък после ... Невероятно тъпа!

 14. 14 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А на тази практика с командироването е време да сложат край. Всичко с конкурс, а не послушни некадърници да са по всички състави.

 15. 15 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално
 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Сега Петя Владимирова, що не вземе да спретне една статия в защита и на тая съдйика и за това как зад всичко седи дългата ръка на физкултурника?

 17. 17 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Мен ме втрещи това!!!
  "След като не е назначена Нейчева завежда общо 32 дела във Върховния административен съд."

  Пробивно нагла !
  Готова да изпълнява всякакви поръчки!

  "През лятото на 2012 година председателят на СГС Владимира Янева поиска тя да бъде назначена за постоянно в съда, без конкурс. "
  Е нема такава държава!
  Реформа!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Реформа и след нея тази и такива като нея,вън от съда.

 19. 19 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Весело

  Комуноидната крава - такова мляко дава!
  Народна поговорка

 20. 20 Профил на akcioner
  akcioner
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не е лошо да напишете една статия за това отменящо европейски директиви решение: http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/87519f2aec4a4a5fc2257d8c00280e0d?OpenDocument

 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изведете ги навън и... Нататък както пише Хелър в "Параграф 22"
  Всичките.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#13] от "potrebitel1":

  Аз го наричам необратим институционален срив. Откакто български съд ми издаде документ с невярно съдържание винаги имам две наум. Така е и с другите институции.

 23. 23 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да бе да":

  Тази и оттатък Разград и е много да работи. Но е невероятно тъпа:
  ""С оглед възможността на една от страните, в случая - ищеца, да реализира правата си по съдебен ред, предвид правото му на разглеждане на делото пред съд, в случая СГС, съдът е преценил, че следва да бъде предоставена последна/втора/ възможност/като само за пълнота следва да бъде отбелязано, че едва ли в СГС и в други съдилища в Република България, предоставянето на последна възможност/втора/ на ищеца за отстраняване на допуснати от него нередовности по искова молба не се случва, ....."
  Защо ли се учудвам. Лошото е че изоставаме в образованието. Оттам ще дойде промяната, отникъде другаде.

 24. 24 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 491 Гневно

  Тази ли е съдийката, която освен всичко друго си позволява да гони от залата адвокати и граждани от делата, които гледа - без процесът да е при закрити врати?

 25. 25 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всъщност присъденото в полза на Прокопиев обезщетение е в нормални и обичайни за нашите съдилища размери. Не беше нормално това, което присъди в полза на Бойко Борисов срещу Волен Сидеров. Но 180-те хиляди обезщетение за клевета преди няколко месеца предизвикаха телешки възторг у коментаторите в този форум. Тогава я хвалехте същата тази Нейчева и приноса й за развитието на съдебната практика у нас. А то си беше ясно, че жената просто изпълнява поръчки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK