Реденето на втория ешелон доведе до търкания между партньорите във властта

Реденето на втория ешелон доведе до търкания между партньорите във властта

© Велко Ангелов, КапиталС реденето на втория ешелон на властта – зам.-министрите, областните управители и шефовете на парламентарни комисии, търканията между партньорите в управлението се задълбочиха. Противоречията в самия Реформаторски блок допълнително усложниха отношенията в управлението.


В ГЕРБ буквално са се хванали за главата, защото им е все по-трудно в комуникацията с Реформаторите. Ако Реформаторите имат лидер, ще ни е по-лесно, защото това предполага по-голяма скорост на вземане на решенията, каза в понеделник вицепремиерът Томислав Дончев. Позицията му споделят и депутатите от ГЕРБ, особено тези, които са ангажирани с разговорите за разпределяне на председателските места на парламентарните комисии.


Според източник от парламентарната група на ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов също е в тежка ситуация, защото не знае с кого да говори и затова поема ангажименти към всеки от лидерите на блока.
Сега в ГЕРБ съжаляват, че не са записали принципи за разпределението на постовете между двете партии. Уж първоначално се бяхме разбрали две от комисиите – вътрешната и земеделската (за ДСБ и СДС), да са за Реформаторите, сега те предявяват претенции за още и още, оплака се депутат от ГЕРБ, участващ в преговорите между коалиционните партньори. "Ако се съгласим да дадем трета комисия на друга партия от блока, идва четвърти и пита: А за мен защо няма", описа той хода на разговорите.


Никой в ГЕРБ не се наема да предвиди колко време ще издържи Борисов на това поведение на партньорите му. И днес от Патриотичния фронт обявиха, че ще оттеглят подкрепата за правителството, ако не бъде сменен зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, предложен от партията "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов. От Реформаторския блок нямат намерение да оттеглят зам.-министъра си.


Между партиите в блока обаче има напрежение по какъв начин се назначават зам.-министрите. Те смятат, че трябва да имат във всеки ресор по един свой политик на този пост, а това не било така. "Влакът почти мина, но може да хванем последния вагон", каза пред "Дневник" съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски. По думите му от блока ще настояват да получат зам.-министри в енергетиката, туризма и социалната политика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK