Партията на Бареков е с най-скъпия депутат

Партията на Бареков е с най-скъпия депутат

© Велко Ангелов, КапиталГЕРБ е с най-скъпата предизборна кампания за парламентарния вот на 5 октомври. "България без цензура" (ББЦ) е дала най-много за отразяване и реклама в медиите. Само партията на Бойко Борисов и Патриотичният фронт отчитат разходи за социологически проучвания. Това показват финансовите отчети на партиите, обявени днес на сайта на Сметната палата. Таванът на харчовете за 30-те дни кампания е 3 млн. лева.


Ако се раздели общата сума, дадена от формациите за предизборната агитация, на броя спечелени мандати в парламента, най-скъпият депутат от ББЦ - 122 788 лева, а най-евтиният Патриотичен фронт - 26 070 лева. Макар и най-скъпа, изчисленията показват, че кампанията на ГЕРБ е и била ефективна, защото средно за един мандат са похарчени 34 015 лева.  За "Атака" - 96 525 лева, за ДПС - 59 886 лева, за АБВ - 53 331 лева, за БСП - 46 875 лева, за Реформаторския блок - 28 450 лева.


Формацията около бившия тв водещ Николай Бареков отчита най-много събрани дарения - над 1 млн. лева, останалите парламентарни сили без ГЕРБ, ДПС и "Атака" са декларирали средства и от кандидатите си.
ГЕРБ са похарчили близо 2.86 млн. лева за цялата кампания, като цялата сума е от държавната субсидия на партията. От тях малко над 17 хил. лева са дадени за канцеларски материали, гориво и други материали. Над 636 хил. лева са отишли за медиите, като от тази сума над 306 хил. лева са били дадени за телевизии и радио станции, включително малко над 6 хил. лева за Българскато национално радио (БНР) и над 83 хил. лева за Българската национална телевизия (БНТ). На частните телевизии са платени общо над 170 хил. лева и за частните радио станции - над 47 хил. лева. Близо 140 хил. лева са отишли за реклама в печатни издания и още 190 хил. лева за сайтове на вестници и списания, интернет издания и информационни агенции.


От партията на Бойко Борисов са похарчили близо 60 хил. лева за социологически проучвания, нямат разходи за консултантски услуги. Най-голямо перо в разходите им са масовите прояви (публични събрания, концерти и др.) - малко над 1.4 млн. лева, като най-вероятно най-много пари са били отделени за партийната сбирка в зала "Арена Армеец" в столицата по време на кампанията. Над 450 хил. лева са платени за плакати и агитационни материали, близо 190 хил. лева за наеми на помещения, транспортни средства и рекламни съоръжения. Почти 31 хил. лева са дадени за заплати на наети хора в кампанията, а 21 хил. лева са командировъчните разходи.


БСП са дали 1.83 млн. лева за цялата кампания, като от тях близо 1.18 млн. лева са разходите за реклама в медиите. За печатни изданията левицата е платила близо 400 хил. лева, за електронни медии - 600 хил. лева, за сайтове - 184 хил. лева. Близо 50 хил. лева социалистите са дали за консултантски услуги, като не отчитат нито лев за социологически проучвания. 


Над 83 хил. лева са дадени за партийни събрания и прояви, а с 30 хил. лева по-малко са стрували командировките. Социалистите са отделили 60 хил. лева за наеми на съоръжения, транспортни средства и рекламни съоръжения. Почти 27 хил. лева са стрували пощенската и телефонната комуникация. Основното перо в приходите на БСП за кампанията са собствените средства на партиите в коалицията - 1.6 млн. лева, кандидатите са участвали със 153 хил. лева, а от дарения са събрани над 40 хил. лева.


Общо от ДПС са похарчили близо 2.3 млн. лева за цялата кампания, като цялата сума е от държавната субсидия на Движението. Малко над 450 хил. лева са отишли за материали - гориво, канцеларски материали и др. Над 845 хил. лева са дадени за медии, като от тях близо 254 хил. лева за печатни издания, над 541 хил. лева за телевизии и радио станции, и 50 хил. лева за сайтове.


От Движението също не отчитат разходи за социологически проучвания, както и за консултантски услуги. Над 550 хил. лева са дадени за плакати, флаери, дипляни, брошури и други. Над 305 хил. лева са похарчени за масови прояви.


Кампанията на Реформаторския блок струва малко над 654 хил. лева, като сумата е набрана от собствени средства - над 246 хил. лева, които най-вероятно са от държавната субсидия на "Движение България на гражданите", близо 171 хил. лева са набрани като дарения от физически лица и над 204 хил. лева са предоставени средства от кандидати на формацията.


За реклами в медиите Реформаторите са дали 475 хил. лева, от които близо 20 хил. лева за печатни издания, почти 372 хил. лева са дали на частни и държави телевизионни и радио програми, близо 84 хил. лева за сайтове и интернет издания. Те също нямат отчени разходи за социологически агенции и консултанти. За плакати са дали над 37 хил. лева, за масови прояви - над 12 хил. лева.


Над 495 хил. лева са разходите на Патриотичния фронт за агитация. Близо 38 хил. лева НФСБ и ВМРО са дали за материали. За агитация в медиите са платили над 354 хил. лева, като от тях над 73 хил. лева в печатни издания, близо 258 хил. лева за електронни медии, близо 23 хил. лева за сайтове и интернет издания. За социологически проучвания са дали над 17 хил. лева.


Коалицията около бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура" е дала 1.84 млн. лева за предизборна агитация. От тях 1.36 млн. лева са за медийно отразяване на предизборните им прояви, от които близо 160 хил. лева са за били за печатни медии, за партийни събрания са дадени близо 47 хил. лева. Основните приходи са от дарения - 1.02 млн. лева, в това число и непарични дарения на стойност близо 34 хил. лева, а партиите в коалицията са подпомогнали кампанията с малко над 826 хил. лева.


"Атака" е похарчила 1 061 782 лева за предизборната си кампания. Най-много пари са отделени са медийно отразяване на събитията им - близо 730 хил. лева. За рекламни съоръжения и транспорт партията на Волен Сидеров е похарчила над 96 хил. лева, за плакати и брошури - над 88 хил. лева, за дарения - 81 хил. лева а за партийни прояви и събрания - близо 65 хил. лева. И за партията на Волен Сидеров най-сериозното перо в разходите е държавната субсидия - близо 570 хил. лева, от дарения са събрани над 23 хил. лева, а от членски внос - 375 хил. лева.


За агитацията си формацията на бившия президент Георги Първанов - АБВ, е похарчила близо 590 хил. лева, като тя е била финансирана основно от дарения както на граждани (495 хил. лв.), така и на кандидати за депутати - близо 97 хил. лева. По-голямата част от сумата - 470 хил. лева, е отишла за медийно отразяване на кампанията. За плакати и брошури са похарчени 22 хил. лева, а за наеми на помещения, транспорт и рекламни съоръжения са отчетени 9500 лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Само че вече няма как КТБ да финансира Бареков, и на следващите избори няма да ги има.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Най-скъпия депутат не е от партията на Бареков, а на вложителите в КТБ. Защото всички пари похарчени от Бюрека за телевизии, медии, партии са от вложителите.

 3. 3 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Я едни нови избори, докато свършат парите.
  Сега и без това на мурзилките им намалиха дажбите.
  Един катарзис ще ни е от полза!

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Това ще се промени до следващите избори, от тоя дудук не става нищо.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Депутатите са ни скъпи. Ама нЕма пролеми, матряла плаща.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "Double Talking Jive":

  Аз го виждам вече... есента догодина.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Дреме му на Бареков за партията.

 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Кампанията на Реформаторския блок струва малко над 654 хил. лева, като сумата е набрана от собствени средства - над 246 хил. лева, които най-вероятно са от държавната субсидия на "Движение България на гражданите", близо 171 хил. лева са набрани като дарения от физически лица и над 204 хил. лева са предоставени средства от кандидати на формацията."

  И тези 204 хил. лева "предоставени средства от кандидати на формацията" какви са по-точно? Да не са случайно парите, с които Б. Великов и онзи, сина на кмета на Хасково, си купиха място в последния момент в коалицията?

 9. 9 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"442"]Депутатите са ни скъпи. Ама нЕма пролеми, матряла плаща.[/quote]
  Да. Бих допълнила, че са ни и много на брой. Ама нЕма проблеми.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Социолозите нали само се чудят с какво да се занимават. Много искам да проучат колко процента от българите и колко процента от гласувалите за тях могат да назоват поне един депуат на БДЦ. Сигурен съм, че над 60% ще отговорят с "кой тоз?", а около 20% погрешно ще посочат името на Дудука.

  Аз лично знам само за трима - Роско, феодала Ковачки и вече бившата ББЦ-членка Баракова.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#10] от "majorman":

  Ай пък ти! Ами шефът на групата...тораталититарния Танчев?

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ама вижте какво ще ви кажа , вместо да смятате парите на Бареков и депутатите му и да ми плямпате колко точно пари са дали ГЕРБ и БСП и ДПС за реклама , защо не подхванете следния въпрос. Витков и Татяна дончева прибират по близо 2 милиона субсидия. Ето това са парите за здравеопазване , образомвание... улици! И подобни суми ще прибират още куп партиики. Ето това е един от сериозните проблеми !

 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#10:"majorman"]Много искам да проучат колко процента от българите и колко процента от гласувалите за тях могат да назоват поне един депуат на БДЦ. Сигурен съм, че над 60% ще отговорят с "кой тоз?", а около 20% погрешно ще посочат името на Дудука.

  Аз лично знам само за трима - Роско, феодала Ковачки и вече бившата ББЦ-членка Баракова. [/quote]

  Ковачки не е депутат.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#10] от "majorman":

  Опс...нещо не излезе както трябва
  [quote#10:"majorman"]Много искам да проучат колко процента от българите и колко процента от гласувалите за тях могат да назоват поне един депуат на БДЦ. Сигурен съм, че над 60% ще отговорят с "кой тоз?", а около 20% погрешно ще посочат името на Дудука.

  Аз лично знам само за трима - Роско, феодала Ковачки и вече бившата ББЦ-членка Баракова. [/quote]
  Ковачки не е депутат. За другото си прав

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#13:"Мойше! Толкоз!!!"]Ковачки не е депутат. [/quote]

  Не е? Моя грешка значи. Но потърждава, мисля, тезата, че това е най-измислената партия в България.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Супер. А статистиката от черните каси кога ще излезе?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 17. 17 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Бареков, г-н Чака-Рака, вярвам, платил е от спестяванията си за целия масраф. Надявам се да не е в дълг към невръстните момиченца - "собственици" ли бяха, "нсаематели" ли бяха, на сградата, дето си ширеше телесата напоследък самият той...

  Убеден съм, че неговият "патрон" и "ментор" - господинът ван Орден също ще да е отпуснал някаква сумичка...

  Всичко е чисто и няма нищо общо ни с КТБ, ни с Пеевски, вЕрвам си самичък аз!

  Свобода за Надежда Савченко!
 18. 18 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Весело

  Депутатите на Барека са не само най-скъпите, те са просто безценни. Като оня бивш гербав, който разправя за "фикса" (става дума за фиск). За такова невежество говорим, иначе са все от утвърден специалист нагоре.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 19. 19 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 458 Весело

  Блажени са верующите и тяхно е проклятието на българската партокрация! Кой вярва на тези отчети?! Тия пари посочени в отчетите са смешни - само в Пловдив ГЕ!РБ! дадоха толкова, ами Б!СП, ами ДеПаСе, айде нема нужда.....

 20. 20 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Ох, ама що се занимавате с претоплени манджи? Това вече е обсъждано за милион пъти. Дайте нещо за положението на страната, депутатите и правителството решиха ли как ще привдигнат икономиката, нещо нови заводи строят ли се, здравеопазването и образованието на ниво ли са. Вече колко дни работи този кабинет, нещо позитивно трябваше да се случи, защото хората нямат търпение. Стига са ни мъчили разни тройни коалиции, сега правителството ни е баш, както го искахме и чакаме държавата да тръгне с бързи стъпки напред.

 21. 21 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чудя се къде ли се покри това недоразумение. Преди иборите нямаше ден без неговата мутра да се пени по медиите.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 22. 22 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#21] от "HEISENBERG":

  Разхожда се и важничи из Брюксел и всяка възможна за командировка дестинация. Така освен заплата отчита и допълнителни разходи. Ще лапа цял мандат на гърба на европейските данъкоплатци...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Найс а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Катарзис? Линч!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#18] от "Митко Василев":

  Обаче изглежда мнооого сериозен този Танчев.От там нататък-НУЛа.Ноооо-сериозен и компетентен.Уж де!

 26. 26 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбалан":

  Дали?Кой знае каква мижитурка е,но като си нямаме сериозни журналисти може да ни го представят като голямата работа.

 27. 27 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... абсолютна химера е някой да стане депутат с 26 070 лева, даже и най-евтиния ....това са измислици!
  ....без да уточнявам защо.... и от кого...
  ....а тези които не вярват, нека се кандидатират.....да извървят пътя
  и после да приказват за реални цифри и факти.....а не за счетоводни услуги!
  пс: разлика от небето до земята....и това е само входа, да не говорим за изхода .... и изгрева на слънцето!

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1553 Весело

  До коментар [#21] от "HEISENBERG":

  Да не би да ти липсва финото му, излъчващо тънка интелигентност лице?

 29. 29 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 698 Неутрално

  По страшното е, че след всичките хвърлени милиони на вятъра, накрая пак избирателната активност е леж. Затова трябва да се започне първо със задължително гласуване и след това с ограничаване на субсидиите на партиите...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 30. 30 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А колко е дал Реформаторският блок за реклама в с.Узунджово?

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 31. 31 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#1:"today "]Само че вече няма как КТБ да финансира Бареков, и на следващите избори няма да ги има. [/quote]
  Да, ама ДПС-БСП които откраднаха парите за съжаление все още ги има. И продължават да имат нужда от изфабрикувани "партии" като цензурата и Атака, които да оберат вота на лумпените.
  Но вероятно си прав, че едва ли престъпниците ще инвестират отново в Бареков. Рециклирането му за втора употреба ще е прекалено скъпо, по-вероятно е "подкрепата" да се насочи към някой подобен - а такива, за съжаление, не липсват.

 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Имали са, дали са! Имали са и голям мерак да влязат! Имат, щото са ги взели от бюджет и дарение и "още нещо", както се пее в една песен! Т.е, все от нас! До тук - нищо необичайно по наши и по чужди земи. Освен, количествата! Но, идва влизането в Парламента и работата в него. Т.е,Прибираме се от политическия пазар и разопаковаме пазарлъка. Ще берем ли ядове за напразно похарчените пари, или нещо ще ни влезе в употреба? На практика, все от бит пазар са ни покупките, ама... От изборите мина повече от месец. От клетвата на избраните мина около седмица, или малко от горе. Десетина дни... И... Виждам от старото, дето го изхвръхме! Да се пречи на всяка цена! Да се плюе за спорта! Да се саботират блокове и намерения! Пак за идеята! Виждам малко ново. Не бях виждала търпимост към подобни прояви в ГЕРБ. Но пък, целта си струва. 4.5 милиарда нов заем! Като се замислите, предния кабинет взе 3, ако не се лъжа, и тия 4-5, добавени към неизплатените все поще предишни дългове... Много, бе! Все ние трябва да ги платим! От всички тях, свежи ще са само тия 4.4 млиарда, дето се канят да вземат! Т.е, да си разпределят! както се видя от намеренията за актуализиране на бюджета, тези, за които е предвидено да се даде от тях реват, че не стига, а за други, въобще не е предвидено! Нищо, че каквото и да има за плащане, те са сред платците! Без значение, дали става дума за пари, за живот, или здраве! Да, да! Говоря за пенсионерите и за кандидат пенсионерите. Доста ще платят инвалидите, социално слабите, грижещите се за тях, болните, които чакат своето лечение и пари за такова! И това е познато! От бит пазара! А е толкова скъпо! Ние свикнахме! Дрехи втора употреба, коли втора употреба, политици втора употреба... Само че, животът не може да бъде втора употреба! Той е един! С начало и край! Не може да го сложиш във фризера и да чакаш подходящо време да го изживееш! Колко поколения станаха, които плащат със живота си, за битие втора употреба? И, колко още трябва да плащат?

  Защо?
  - - - -
  Защо воювате срещу народа си?
  Нали, той ви храни?!
  Защо връзвате ръцете му
  с всевъзможни забрани?
  Защо експлоатирате
  и болката му и гнева му?
  Не се ли уморихте да пиете
  до капка кръвта му?
  Май трябва да спрете!
  Да се отдалечите!
  Дали ще можете да се промените?
  Съмнявам се дълбоко!
  Бездна от неразбирателство
  е зейнала широко!


  Това съм го писала на 09.02.2002, а ми се струва още по-актуално към днешна дата!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK