Кунева очаква тежък доклад от Брюксел, но се надява да смекчи оценките

Кунева очаква тежък доклад от Брюксел, но се надява да смекчи оценките

© Анелия НиколоваВицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева очаква негативни констатации в мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка. По думите й все пак страната ни има възможност да промени в своя полза политическите оценки в документа, който се очаква в началото на 2015 г.


"Ако Механизмът по сътрудничество и проверка падне, това ще доведе до повишаване на инвестициите. Ако влезем в Шенген, това ще доведе до ръст на БВП. Трябва да мерим правосъдието и сигурността през икономически ръст и работни места", заяви Кунева пред журналисти в Брюксел, цитирана от правителствената пресслужба. Вицепремиерът е в Брюксел за участие в Съвета по общи въпроси.


Според нея има няколко непосредствени задачи пред властите у нас, а тяхното изпълнение ще даде много силен положителен сигнал към европейските ни партньори и ще доведе до подобряване на оценките в доклада. Това са ВСС да проведе професионален и прозрачен избор на председател на Върховния касационен съд, а Народното събрание – на главен съдебен инспектор, както и постигането на консенсус сред депутатите за съдебната реформа.
Скандали като този с тефтерчетата на Филип Златанов и блокирания с месеци избор на висши магистрати се отразяват негативно в докладите и могат да бъдат преодолени само с целенасочени усилия, коментира Кунева. "Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно", добави тя.


Вицепремиерът коментира и инициатива за върховенство на закона в Европейския съюз, която предвижда при системно погазване на този принцип в някоя държава членка тя да бъде изключвана от процеса на взимане на решения. По думите й подобен механизъм ще премахне разликите между стари и нови членки на общността и ще ги мобилизира да прилагат ефективно европейското законодателство.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK