Член на ВСС: И на Борисов сигурно не му е било приятно да прави такава широка коалиция, но я е направил

Милка Итова, член на ВСС

© Анелия Николва

Милка Итова, член на ВССЧленът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на комисията по атестиране Милка Итова изпадна в неочаквано откровение по време на заседанието на съвета, на което като допълнителна точка се обсъждаше за пореден път правилата за избор на тримата големи - главният прокурор и председателите на върховните съдилища.


Отново беше внесено предложението гласуването да става с бюлетини, а не чрез електронната система. Това отново предизвика участие да вземат вечните участници в този дебат - председателят на етичната комисия Ясен Тодоров, който е категорично против бюлетините, и Камен Иванов, който е на противоложното мнение и е привърженик на гласуването с бюлетини.


Именно неговото изказване провокира Милка Итова, която заяви:
"ВСС досега е спазил добрият тон и е избирал подходящите административните ръководители. Това, че т.нар. революционно малцинство не е е харесало определен избор, не означава, че това е лошият избор, който съветът е направил. Смятам, че целият този труд трябва да бъде уважаван. Виждате колко часът е в момента. Утре ще започнем рано. Нека уважаваме това, което правим", заяви Итова и завърши:


"Сигурно и на господин Борисов не му е било приятно да прави такава широка четворна коалиция на малцинството, но в името на държавността го е направил."


Тезата на Итова беше, че малцинството във ВСС трябва да се съобразява с идеите и решенията, които взима мнозинството от членовете на съвета.


Нещо недотам точно, нещо недотам ясно, нещо недотам изразено ... с привкус на горчивина
Поредното предложение за промяна на правилата се случва в навечерието на края на мандата на професор Лазар Груев и откриването на нова процедура за избор. Първата, която се проведе в края на септември, се провали, а кадровиците на Темида се чудиха до последния момент кога да насрочат новият избор. В крайна сметка това ще е в края на януари 2015 година. Идеята за промяна на правилата, особено в частта за начина на гласуване, беше една от темите, за които настояваха неправителствените организации. Заради упорството на мнозинството от съвета, четири НПО-та напуснаха Гражданския съвет към ВСС, но това не доведе до промяна.


Днес Юлия Ковачева, подкрепена от колегите си Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов предложиха гласуването да бъде с бюлетини. Те отново изтъкнаха аргументите, които и преди да излагали -  бюлетината гарантира състезателност на процедурата, равнопоставеност на кандидатите. Според тези членове на ВСС електронната система не може да гарантира едновременно, тайно гласуване при условия на равнопоставеност на кандидатите, при наличието на повече от един.


В опит да убеди обществеността през лятото преди първия избор за ВКС, председателят на етичната комисия Ясен Тодоров организира демонстрация на системата. На нея обаче за пореден път станаха ясни именно тези проблеми с това гласуване - невъзможност да се гарантира тайната на вота и неравнопоставеност на кандидатите.


Ясен Тодоров отново днес се включи (той е яростен защитник на електронния вот) и Соня Найденова възразиха срещу предложението. Според тях  системата е сигурна, а ВСС трябва да продължи да извършва изборите така, както е почнал – чрез електронната система. (Преди изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор всички конкурси с повече от един участник се провеждаха с бюлетини, затова има теории, че упортството на съвета да не се върне към старата си практика, е че ще постави под съмнение изборът за главен прокурор).


Камен Иванов заяви, че това е последният път, в който взима участие в подобен дебат и повтори, че честите прегласувания (в историята съветът вече има няколко скандални случая, при които съветът прегласува) създават у колегите му съдии усещането за "нещо не дотам точно, нещо не дотам ясно и нещо недотам изразено"... с привкус на горчивина. Затова той призова исканията за прегласуване да бъдат отправяни преди обявяването на крайния резултат, защото другото компрометира ВСС като колективен орган.


Гласуването с бюлетини, обаче, беше подкрепено само от шестима членове на съвета, 11 бяха "против", а четирима се въздържаха.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Тезата на Итова беше, че малцинството във ВСС трябва да се съобразява с идеите и решенията, които взима мнозинството ...........Точно!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Има нещо гнило в тая съдебна система. Ама много гнило!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тази Итова ще да е от чугуненото /по Сашо Диков/ мнозинство.

 4. 4 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Дори и само това изявление е достатъчно, за да демонстрира перверзния начин, по който се конституира и организира така наречената ни съдебна власт...

  Свобода за Надежда Савченко!
 5. 5 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Конституцията задължава ВСС* да взема решенията си с тайно гласуване. Натискането на копчета от компютри с известни IP адреси не е такова, тъй че - другари от ВСС, спазвайте правилата и "не се правете" (по израза на господаря Пеевски).
  -------------------------
  *Чл. 131. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи, както и предложенията, които той прави по чл. 129, ал. 2, се приемат с тайно гласуване.

  Чл. 129. ...
  (2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 6. 6 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  "Преди избора на Сотир Цацаров за главен прокурор всички конкурси с повече от един участник се провеждаха с бюлетини, затова има теории, че упорството на съвета да не се върне към старата си практика, е че ще постави под съмнение избора за главен прокурор."

  Като се оставят настрана правописните грешки, които съм поправила при цитирането, напълно се съгласявам с "теориите". Нека сега излязат тези, които продължават да опяват, че Борисов е избрал главния прокурор, и да докажат това си твърдение. Оказва се, че доста преди скандалния "избор" на Цацаров всичко вече е било готово и хората на Доган във ВСС са били вече на меките си съдебно-властнически кресла. Щом като гласуването по въпросите на гласуването не е тайно, нека тези 11 "против" и 4 "въздържали се" да бъдат така добри да заявят кога и от кой орган са избрани и на какво правно основание се противопоставят на точното приложение на КРБ.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Борисов е един провален "политик", който има само 84 депутата и за когото 84% или 4/5 от българските избиратели не гласуваха, защото не го искаме.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Колко е пропадала и чалгализирана тази институция след като нейните висши представители дават Борисов за пример и взимат "поука" от него!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK