Кадиев: Ако Искров бъде пратен в международна финансова институция, ще предложа Пеевски за посланик

Кадиев: Ако Искров бъде пратен в международна финансова институция, ще предложа Пеевски за посланик

© Георги КожухаровАко кабинетът направи Иван Искров представител в международна финансова институция, аз ще предложа Пеевски за посланик, Флоров - за гуверньор на БНБ, а Любо Пенев за подуправител на КФН. Така абсурдът ще е пълен", написа тази вечер в профила си във "Фейсбук" депутатът от БСП Георги Кадиев.


Социалистът явно иронизира вариантите, които управителят на БНБ търси за международна кариера, за да подаде оставката си. В първоначалния вариант на статуса му, Кадиев беше написал "представител в ЕЦБ", но по-късно го коригира на по общото за международна финансова институция.


В момента Искров e член на Генералния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Не е ясно дали и какви възможности има за пост там без да представлява БНБ, както и в кои други институции може да има позиция. Като гуверньор той е член и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск.
Вчера Искров беше на среща при премиера Бойко Борисов, но от Министерски съвет я обявиха за неофициална и оставиха медиите да гадаят дали е договорена обещаната от него оставка, заради фалита на КТБ (ГЕРБ и други политически сили настояват за нея) и при какви условия. "Труд" писа в днешния си брой, че оставката ще е след седмица и Искров си е договарял "компенсация" да бъде избран като представител на България в международна финансова институция.


Мандатът на Искров изтича през 2015, но в момента няма основание да бъде прекратен по нито едно от законовите изисквания, затова трябва да подаде оставка. Искров се опитва да представи, че той като управител няма пряка вина за случилото се с КТБ, защото това било към заместника му по Надзорната дейност - Цветан Гунев, който е разследван по случая.


Кадиев припомня в коментара си в социалната мрежа, че ръководената от Искров БНБ е проспала аферата КТБ и е позволила 5.6 млрд лева кредити да отидат към свързани лица. "БНБ проспа политическата намеса в банката. БНБ имаше двоен аршин към различни банки. 200 000 българи загубиха достъп до парите си, стотици фирми пострадаха, сред тях много държавни.  И вместо да се търси съдебна отговорност, Искров и Борисов се договарят за условията на Искров да си тръгне?", възмущава се Кадиев.


Също иронично той предлага при това положение на Искров да му се връчи орден и да се направи почетен гражданин на София.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK