Един от кандидати за ВКС е предложен за временен председател

Съдия Таня Райковска

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Таня РайковскаЧленът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светла Петкова предложи съдия Таня Райковска, която беше един от двамата кандидати в неуспелия конкурс през септември за председател на Върховния касационен съд, да стане негов временен председател.


Това се случи, след като Висшият съдебен съвет освободи професор Лазар Груев, чийто мандат изтича днес. Той беше удостоен с почетен знак и получи картина - подарък от членовете на Висшия съдебен съвет, "която да му напомня за времето, прекарано в сградата на съвета", заяви представляващият ВСС Соня Найденова.


Райковска беше предложена от петима членове (сред които и Светла Петкова) на съвета за председател на ВКС в последния възможен момент,. По този начин обединението в съда около другата кандидатура - на ръководителя на наказателната колегия Павлина Панова, беше разцепено. В крайна сметка съветът не успя да избере между нея и Панова, Райковска получи повече гласове. Следващият избор за председател е насрочен за 29 януари.
В закона не е уредено как се постъпва в ситуация, при която мандатът на титуляря е изтекъл, а няма избран негов наместник. Има две други развити хипотези - ако мандатът е прекратен предсрочно - тогава според чл. 175, ал. 4 от ЗСВ. Според него: "при предсрочно прекратяване на мандат на административен ръководител на негово място се назначава лице, чийто мандат започва да тече от датата на встъпването му в длъжност. До встъпването в длъжност на нов административен ръководител неговите функции се изпълняват от определен от Висшия съдебен съвет заместник."

Но според  чл. 168  "административният ръководител във всички случаи на отсъствие възлага с писмена заповед на заместника си да изпълнява функциите му или част от тях. Когато административният ръководител не е определил кой да го замества, функциите му се изпълняват от един от заместниците му по старшинство". Ако се прилага директно този член, това би означавало,че ръководителят на гражданската колегия Красимир Влахов трябва да оглави временно съда, защото той е най-отдавна заместник.


Но Светла Петкова, известна със своите по-различни разбирания към закона, предлага Райковска на основание чл. 168, като тълкува, че тя има по-дълъг съдийски стаж и оттам съответно прилага друг член на закона за старшинството. Според нея трябва да се приложи чл. 237, ал.3, който гласи, че старшинството се определя при равни длъжности и ранг - от продължителността на прослуженото време на същата длъжност.


Петкова пресмята и времето, в което Райковска е била и.д. заместник-председател на съда - от март 2012 година. Висшият съдебен съвет я назначи през май 2012 година, а Красимир Влахов - през април същата година. Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев уточниха, че правопораждащият факт, от който започва да се брои времето по което се определя старшинството, е именно изборът от ВСС за заместник.


"Красимир Влахов е от април 2012, а Райковска от май 2012 година. Това че тя е изпълнявала длъжността като и.ф. заместник, без да бъде назначена, не й дава предимство", заяви Калпакчиев.
Петкова заяви още, че има съгласието на съдия Таня Райковска да бъде заместник. Предложението й беше внесено като допълнителна точка, без да бъде обсъдено от Комисията по предложенията и атестирането. Такова съгласие няма от Красимир Влахов и затова точката беше отложена, докато се разговаря и с него.  За него предложение направи Галина Карагьозова, според която той най-дълго официално е бил заместник на Лазар Груев.


"Вчера дадохме един лош сигнал (бел. ред. - поредният отказ на ВСС за промяна на правилата за избор на председател на ВКС), нека не даваме и днес лош сигнал, че това вече ще е фатално. Ние тук само трябва да спазим закона. Да отложим точката, за да видим дали имаме съгласие на останалите", призова Калин Калпакчиев. 


Той припомни и практика на съвета от избора на временен ръководител на Софийската градска прокуратура след скандала с Николай Кокинов, когато главният прокурор Сотир Цацаров предложи следователя Евгени Диков. Той го направи с аргумента: "Винаги, когато някой изпълнява функциите на административен ръководител по някакъв начин даваме една крачка напред, ако този и.д. е кандидат. Нека на бъдещите кандидати да дадем равен старт", обясни тогава главният прокурор.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 801 Гневно

  Тия в съдебната система са в неизпълнение на основните си устрйствени закони още от миналата година.

  Кога ще назачат съдебен инспектор (сагата Дочка и Точка)?
  Кога ще назначат педседател на САС?
  Кога ще назначат редседател на ВКС?

  Докога ще търпим съдиите да не прилагат закона? Като не могат да се конституират, редно е да ги закият! Закривай!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Класичческа административна схема. Забавя се избор, назначава се и.д., който после кандидатсва за конкурса и се оказва с по-голям опит в резултат на стажа като и.д. Междувременно лицето е поставено в зависимост от назначилия го за и.д. и после ще трябва „да връща услугата“.

  Тънки задкулисни номерца!

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK