ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Прокуратурата преправила инициалите Д.П. в тефтерчето на Златанов на 10

Делян Пеевски в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Делян Пеевски в парламентаДокато в Софийския апелативен съд текат пледоариите по делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, нов скандал е на път да постави под въпрос за пореден път ролята на прокуратурата в казуса.


Тази сутрин стана ясно, че прожектираните от прокуратурата миналото лято пред журналисти извадки от тефтерите на Филип Златанов са били подправени. На една от страниците неизвестен извършител е преправил инициалите ДП на цифрата 10.


Разликата се вижда при съпоставка на предадените от депутата от БСП Кирил Добрев (и председател на анкетната комисия "Филип Златанов" в предишния парламент) в Би Ти Ви слайдове, които е получил в прокуратурата, и сканирани копия от страниците на тефтера, които бяха публикувани от "Капитал".
Това е поредният знак, че държавното обвинение манипулира информацията от откраднатите преди две седмици тефтери, след като преди няколко месеца стана ясно, че прокуратурата е укрила няколкото страници, на които освен инициалите ДП има и името на депутата от ДПС Делян Пеевски.


Копие от оригиналната страница на тефтера, на която се виждат ясно инициалите ДП. Страницата беше публикувана преди време в. "Капитал"

© Капитал

Копие от оригиналната страница на тефтера, на която се виждат ясно инициалите ДП. Страницата беше публикувана преди време в. "Капитал"


Тефтерите са в прокуратурата от началото на разследването миналата година. За това свидетелства и изявлението на заместник-председателя на Софийския апелативен съд Петя Шишкова от миналата седмица, в което тя казва, че съдът пет пъти е искал тефтерите от прокуратурата, но пет е получавал отказ. Затова от държавното обвинение дължат обяснение защо има разлики в бележниците, били ли са постоянно под специален надзор и как е възможна намеса по текста.


По закон всички досъдебни производства се извършват под надзор на прокуратурата. А наблюдаващият прокурор е господар на разследването.


На въпрос на "Дневник" днес защо това се е получило, от прокуратурата заявиха, че Златанов не е осъден заради тефтерите му, а заради действията си, и отказаха коментар. Потърсихме и заместник главния прокурор Борислав Сарафов, но без успех.


Преправеният слайд на прокуратурата

© bTV

Преправеният слайд на прокуратурата


Предисторията:
Миналото лято държавното обвинение и лично заместник главният прокурор Борислав Сарафов заедно с тогавашният и.д. градски прокурор Роман Василев направиха прожекция в затъмнената конферентна зала на Съдебната палата на извадки от тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси. На слайдшоуто услужливо подчертани бяха инициалите Б.Б, И.Ф. Ц.Ц, както и отделни разпореждания "да се изчака", "да се удари". Презентацията беше и повод за атака срещу президента Росен Плевнелиев, като прокуратурата няколко пъти натъртваше, че Филип Златанов е прикривал преписки срещу държавния глава.


Тогава пред медиите не бяха показани на медиите страниците с името на депутата от ДПС Делян Пеевски, а впоследствие прокуратурата раздели разследването, като сюжетът за това кой е давал инструкции на Златанов заедно със самите тефтери остана в разследване срещу неизвестен извършител.


В съда бяха внесени копия от тефтерите, но не и самите оригинали. Филип Златанов беше осъден за престъпление по служба на първа инстанция на три години и половина затвор, но само за два случая. Днес делото трябва да приключи на втора инстанция.


След като пет пъти прокуратурата отказа да предостави тефтерите по искане на Апелативния съд, те изчезнаха безследно, след като следовател Роза Царева ги беше дала на експерта Стефан Бенчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK