В здравната реформа ще залегнат показателите, по които България изостава от ЕС

Здравният министър Петър Москов представи екипа си

© Юлия Лазарова

Здравният министър Петър Москов представи екипа сиДо края на месеца в Министерски съвет ще бъдат внесени предложения за реформи в здравеопазването в средносрочен и дългосрочен план, както и стратегия за реорганизация на спешната помощ, изготвена от комисия с председател зам.-министър Ваньо Шарков. Това съобщиха министърът на здравеопазването Петър Москов и заместниците му на пресконференция днес, на която бяха представени екипа на ведомството и приоритетите му. 


В основата на плана за здравна реформа ще залегнат показателите, по които България изостава от европейската статистика, обяви министърът. Така например особено внимание ще се отдели на здравето на майките и децата, при които в момента у нас има по-висока смъртност от средната за ЕС. Дългосрочните цели ще са да се доближим до европейските стандарти. 


Освен стратегическите документи, следващата седмица ще започнат и обществените поръчки за изграждането на електронна система, която Москов обяви като приоритет още в деня на встъпването си като министър. Във ведомството в момента се работи и върху два пакета с мерки, които да могат да се приложат още през 2015 г. Първият ще е за подобряване на контрола на разходите и дейностите както на Националната здравноосигурителна каса, така и на самото ведомство. Във втория ще се посочат варианти за цялостна смяна на начина на финансиране на здравната система. 
Бюджетът за здравеопазване за следващата година, по думите на Петър Москов, ще бъде същият като тазгодишния, но заедно с актуализациите, които се наложиха на няколко пъти заради недостиг на средствата.


Отново за следващата седмица е насрочена среща в Министерството на финансите за обсъждане на настоящата актуализация на НЗОК със 100 млн. лв. В отговор на журналистически въпрос министър поясни че част от причините за необходимостта за актуализация до края на годината е и опита за социална политика на предишното правителство - идеята касата да покрива част от потребителската такса за пенсионерите. Разчетите обаче не са били добри, защото за тази услуга са предвидени между 7 и 8 млн. лв., докато към ноември тя вече струва двойно - 15 млн. лв.


В спешната помощ се предвижда да се въведе т.нар. триаж - степенуване на спешността на случаите. На сигналите ще се поставя зелен, жълт или червен код, който да ориентира екипите накъде да се насочат първо, обясни ресорният зам.-министър Ваньо Шарков. Приоритетно ще се работи и за кадровата обезпеченост и разширяване на екипите с обучени парамедици. 


Друг план на ведомството е да отпадне платената специализация на лекарите. Всеки завършил медицина ще може да започне работа в болница на трудов договор и да избере университет по държавна поръчка, където да специализира като посещава курсове два или три пъти годишно, обясни още Шарков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Въпросът със спешната помощ може да бъде решен един път за винаги и то без допълнително средства, просто личните лекари трябва да дават по някое дежурство в месеца з бърза помощ и проблема с кадрите е решен. Защо не се прилага ???

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 974 Неутрално

  А дано, ама дали?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Одит на НЗОК предвижда ли се?

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Москов е може би един от най-запознатите със системата на здравеопазването ни министър през последните години и си мисля, че има смелост да направи промените.
  Въпросът е дали ще има премиерската подкрепа в трудните моменти.

 5. 5 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Линейките трябва да се приватизират, като частните таксиметрови фирми развият е този бизнес и закупят съответното оборудване - Линейки, техника и назначат освен шофьор и медицински персонал.Да има централизират център за повиквания, която таксиметрова фирма изпрати първа на повикване екип за спешна помощ - получава съответно субсидията за взет откаран пациент до най-близката болница.Така е организирана спешната помощ в САЩ.Така ще има конкуренция между отделните фирми доставчици на услугата.

 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#3:"xmm"]Одит на НЗОК предвижда ли се?[/quote]

  Недей да злословиш...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Електронна здравна карта. Това е.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#6] от "Γαλλα":

  Само любопитствам де
  Но при такива несметни дефицити,за шефката ни гък,ни мък....

 9. 9 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#1:"442"]ъпросът със спешната помощ може да бъде решен един път за винаги и то без допълнително средства, просто личните лекари трябва да дават по някое дежурство в месеца з бърза помощ и проблема с кадрите е решен. Защо не се прилага ??? [/quote]
  Защото ходят да дежурят по 3-4 месеца в Англия, Германия и Испания... А защо ходят там ще си отговориш сам...

 10. 10 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хайде, започвайте реформата в здравеопазването, защото сегашото положение е нетърпимо...

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#8] от "xmm":


  [quote#8:"xmm"] при такива несметни дефицити,за шефката ни гък,ни мък.... [/quote]
  Ааааа, ма тя шефката не е виновна. Те болниците много лекуват, много искат, фармацевтите и те натискат, бе некъв ужас, некъв ад е работата... А личните как точат, напрао...бедна ти е клиничната пътека да го разбереш...

 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "...стратегическите документи..."
  "...следващата седмица ще започнат и обществените поръчки за изграждането на електронна система..."
  Стратегически документи и ... обществени поръчки?! Това е положението. Отново стратегия, отново цоооп, точно в корупционното блато. Както и да е. Като искам този път най-сетне да се успее, не мога да не отбележа, че национални задачи не се решават на парче с обществени поръчки, спечелени от отделни организации, а с общо-национално усилие на единен колектив под общо методологическо и ресурсно обезпечение. Най-малкият ефект е в избягване оспорването на резултатите от обществените поръчки, както и наливането на пари в "наши" ай-ти.

 13. 13 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 983 Неутрално

  какво значи "особено внимание" ще се обърне на еди какво си? това не е план за реформи, а общи приказки. план е като кажеш какви стъпки ще предпреимеш, така звучи все едно нямат идея.
  основният проблем е във финансирането на системата, с това трябва да се започне.

 14. 14 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Г-н министър, първо въведете фиксирани заплати за медицинският персонал в публичният сектор, така както е в цивилизована европа, преди и последните мохикани да се изпарят от територията. Никъде в Европа публичният сектор не формира печалба. Държавните болници не трябва да са регистрирани по търговският закон.

 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Интересно, че в други медии се появи и една много любопитна новина /ако е верна/:

  "Обмисля се идеята ниската такса за пенсионери при посещение на личен лекар да бъде премахната. Това стана ясно от здравния министър Петър Москов, съобщи Нова ТВ.Идеята е потребителската такса за преглед при личния лекар да не бъде един лев за възрастни хора, а 2 лева и 90 стотинки, каквато е за всички останали.
  Такса от един лев за възрастните гласува правителството на Пламен Орешарски. Ангажиментът беше разликата да се доплаща от НЗОК.

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1987 Весело

  .......В здравната реформа ще залегнат показателите, по които България изостава от ЕС..........

  Радвам си, но да има и мерки или по-грамотни заглавия

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  То България във всички области изостава,не знам кое по-напред трябва да се прави.

 18. 18 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#14:"neznaiko_2011"]Държавните болници не трябва да са регистрирани по търговският закон.[/quote]

  Т.е трябва да са на издръжка на данъкоплатеца?

  400 и кусур държавни и общински/ пак същото/ болници?

  Плюс разните му диспансери и психиатрии и т.н.?

  Ти май мечтаеш за соца?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 19. 19 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  основен проблем на спешната помощ са здравно неосигурените лица в българия и той може да се реши единствено със закон за спешната помощ, който да регламентира цялостната и дейност. аналогичен е закона за лечебните заведения. по същия начин този закон трябва да се изготви разгледа и одобри в здравната комисия като се приеме в парламента. закона трябва да регламентира четири основни проблема: права и задължения при ползване на спешна помощ, права и задължения при упражняване на дейност, права и задължения при финансиране, права и задължения при организация....
  пс: зеления, синия и червения цвят могат да послужат само като маркиране на пътеки до съответните кабинети по специалности за моментална ориентация в центъра....

 20. 20 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  когато новоизлюпен министър на здравеопазването определя веднага приоритети като детското и майчиното здравеопазване веднага питам:
  ...каква програма има изготвена и как ще въздейства като министър на здравеопазването върху органите на реда и съдебната система за да се спазва законодателството в циганските махали - деца да раждат деца?
  ...каква програма има изготвена за решаване на проблема с раждането на недоносените деца?
  ...какво програма има изготвена за решаване на проблема с абортите включително и криминалните аборти?
  пс: детската смъртност в българия винаги се е движила около 19% с малки изключения по време на късния соц и е падала до 13/14 % на 1 000. дължи се на % съотношение на малцинствата спрямо българското население.
  ...това са насоките ми към г-н министъра за решаване на т.н. приоритетите за майчино и детско здравеопазване. ....успех в начинанието!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK