В нарушения на закона: Съдебният съвет избра Таня Райковска за и.д. председател на ВКС

В нарушения на закона: Съдебният съвет избра Таня Райковска за и.д. председател на ВКС

© Велко Ангелов, КапиталСлед спор по тълкуването на закона за съдебната власт и след представянето на нелепи аргументи Висшият съдебен съвет избра заместник-председателят на Върховния касационен съд Таня Райковска за негов временен ръководител. Райковска беше един от двамата кандидати, явили се на конкурса през септември за председател.


Тогава нямаше избор, защото нито Райковска, нито Павлина Панова - другият претендент и заместник-председател на ВКС, събраха необходимите 17 гласа "за".


Нито в Конституцията, нито в закона за съдебната власт има уредена разпоредба как се процедира, когато мандатът на председателя на Върховния касационен съд, а няма избран титуляр. Затова се предполагаше, че кадровиците на Темида ще приложат този текст от Закона за съдебната власт, според който за изпълняващ функциите се назначава заместник-председателят по старшинство.
Това е ръководителят на Гражданското отделение на ВКС Красимир Влахов. В чл. 168, ал. 6 от ЗСВ се казва, че "административният ръководител във всички случаи на отсъствие възлага с писмена заповед на заместника си да изпълнява функциите му или част от тях. Когато административният ръководител не е определил кой да го замества, функциите му се изпълняват от един от заместниците му по старшинство".


Старшинството се определя от продължителността на прослуженото време на същата длъжност, а при еднакво прослужено време на същата длъжност – от продължителността на прослуженото време на други длъжности като съдия, прокурор или следовател, е записано в друга разпоредба на закона за съдебната власт.


Изненадващата номинация на Райковска беше издигната от Светла Петкова, член на съвета, който застана зад нейната кандидатура и за поста председател на ВКС преди време. Предложението си тя представи още в началото на заседанието, като аргументите й бяха, че Райковска има най-дълъг стаж като зам.-председател на Върховния съд.


Според тълкуването и изчисленията на Петкова това е така, защото в изчисленията се включват и времето, през което върховната съдийка е била и.ф. зам.-председател. През март 2012 г. тя е определена за и.ф. зам.-председател, а три месеца по-късно ВСС я назначава официално като заместник на Груев. Красимир Влахов е назначен от съдебния съвет през април същата година - т.е. преди Райковска.


Петкова се опита да прокара тезата, че времето прекарано на някой пост се брои не от момента на назначаването от органа, отгорен за това, а от друг момент. 
"Стажът на длъжността се изчислява от момента на избирането на заместник-председателя с решение на ВСС. Това е правопораждащият юридически факт, с който той започва да изпълнява функциите", заяви членът на ВСС Юлия Ковачева.


Калпакчиев припомни и практика на съвета от избора на временен ръководител на Софийската градска прокуратура след скандала с Николай Кокинов, когато главният прокурор Сотир Цацаров предложи следователя Евгени Диков. Той го направи с аргумента: 


"Винаги, когато някой изпълнява функциите на административен ръководител по някакъв начин даваме една крачка напред, ако този и.д. е кандидат. Нека на бъдещите кандидати да дадем равен старт", обясни тогава главният прокурор.


Цацаров не присъства в залата в този момент на обсъждането. Малко след това членът на ВСС Галина Карагьозова официално предложи за и.ф. председател да бъде назначен Красимир Влахов. Обсъждането беше отложено, за да се потърси съгласието на Влахов (Петкова вече беше взела съгласието на съдия Райковска).


След паузата аргументите съвсем станаха абсурдни, а хъсът на членовете се увеличи. В дискусията се включи Галя Георгиева, която цитира писмо на Съюза на съдиите от 2012 г., с което се възразява на начина, по който е назначен Влахов. Писмото беше изпратено заради неодобрението на организацията, че Влахов е назначен директно от председател на Софийския районен съд за заместник- председател на Върховния касационен съд и което е станало "в условията на пълна липса на прозрачност и предсказуемост.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Весело

  У нас временните неща са за постоянно!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази от "лошите" ли беше, че вече ги забравих?

 3. 3 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Весело

  Голямо боричкане за власт в т.н. съдебна система. Такова боричкане ,че не им остава време да правораздават в държавата, а ако отделят малко внимание на престъпността ,то е колкото да отложат някое дело или да пуснат някой престъпник.

 4. 4 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Правиха, струваха избраха си я!

  Happy face says, adios !
 5. 5 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 450 Неутрално

  значи всъщност няма значение кой колко гласа събира....рано или късно избираме правилните за временно-постоянно изпълняващи....
  мафиоти, ще почнат да ви отстрелват рано или късно, това дали го осъзнавате! Наглостта ви няма граници

 6. 6 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тетка да няма сестра?! Следват господарите с двете капки боза

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  Райковска е човек на цацата

 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално
 9. 9 Профил на winer
  winer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Влахов не е върховен съдия. Той има само административна длъжност и в момента, в който бъде освободен от нея не може да остане във ВКС. Обратното би било просто цинизъм и пълно беззаконие... Райковска е стойностен магистрат доказал се с решенията и кариерата си един уважаван щрист Не виждам защо се лобира за хора прескачали нива в съдебната система и стремежа да бъдат налагани от така наречените реформатори .... пълно безумие

 10. 10 Профил на zoomout
  zoomout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добре, каква е тая новина? Какъв е бил спора? Защо аргументите са нелепи? Това новинарски сайт ли е? Какво ви пречи да го пуснете това с още един-два параграфа, отнема само минута.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Гневно

  И сега какво даже без конкурс я назначиха нищо, че претендентката и Съдия Павлина Павлова е отлично приета и правораздава в ЕС.
  ДС = МАФИЯ

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "winer":

  А вие сте един плагиат- преписали сте мнението ми от форума в Правен свят...

 13. 13 Профил на winer
  winer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Новината е ,че червеното лоби във ВСС наричащо се реформатори иска да пробута съдия който по предложение на съветника на Гоце - Лазар Груев ,беше издигнат като административен ръководител на ВКС без да е върховен магистрат и изобщо една пионка сега не е иф председател на ВКС.... и някои хра са недоволни че е избран съдия с добра репутация

 14. 14 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "winer":

  Я пак? Кое е това "червено лоби"? Във ВСС има само едно лоби - това на задкулисието - начело с Цацаров, Георги Колев, Ясен Незнамкойси и др. всички до един избрани с личната протекция на Цветанов и Борисов. "Не ми се смей, ти си го избра" още кънти в ушите на хората. Срещу това "чугунено" /по сполучливия израз на Сашо Диков/ стои една плаха групичка от 5-6 човека от квотата на съдиите, които почти нищо не мога да направят.

 15. 15 Профил на winer
  winer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Червеното чугунено лоби/себенаричащо се реформатори/ е Калин Калпакчиев писал оправдателни мотиви по делото Сапарт на втора инстанция /на първа осъдителна присъда/ , Юлоя Ковачева от Кюстендил - кума на Мая Манолова , Галина Карагьозова- квота на парламента предложена от Мая Манолова

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Айде пак в нарушение на закона.Тези закони изглежда не важат за съдебните органи.

 17. 17 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нещо, много ми напомня за избора в ВСС. Само, дето не съм чула да има "анатема" по корана. Дали пък, анатемата за единия кандидат за шеф на ВСС не е застигнала и други грешници? Шегувам се, ама...

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK