Над 80% от камерите за 10 млн. във Варна не работят

При монтирането на системата от над 250 камери във Варна през 2007г. тя бе представена като най.модерната, най-голямата и най-скъпата.

© Морски Дневник

При монтирането на системата от над 250 камери във Варна през 2007г. тя бе представена като най.модерната, най-голямата и най-скъпата.Австрийското дружество "Ефкон АГ" (Еfkon AG), собственик на системата за видеонаблюдение във Варна, е предложило общината да изкупи дяловете му в съвместното им дружество "Варна Ефкон" ООД. Това каза днес за "Дневник" председателят на Общинския съвет в града Иван Луков.


Дружеството беше регистрирано през 2007г., за да изгради и поддържа най-голямата, най-модерна и най-скъпа система за сигурност и видеоконтрол в страната с близо 250 дигитални камери на стойност близо 10 млн. лв.


"В момента около 80% от тях не работят, каза днес Луков. Причината е , че след токови удари те са излизали от строя, след което не са били ремонтирани. При това положение ние като миноритарен собственик в дружеството, създадено с тази цел, трябва да намерим изход от ситуацията".
Казаното от Луков бе потвърдено днес и от зам. кметът на Варна Тодор Иванов, бивш директор на Областната дирекция на полицията до 2013г.


"Поради това, че системата се ползва от МВР, не мога да кажа какви са възможностите й в момента. Със сигурност обаче знам, че тя работи


с капацитет под 10% от възможностите си",


каза той.


Заради плачевното състоянието на камерите преди да се пристъпи към изкупуване на мажоритарния дял във "Варна Ефкон" трябва да бъде направен пълен технически анализ на системата и да бъде установено, каква е реалната й цена в момента, смята Луков.


"Трябва да стане ясно могат ли камерите да бъдат ремонтирани, колко ще струва това и кой ще плати за ремонта, каза той. Едва след това ще можем да седнем и да говорим сериозно върху предложението на "Ефкон АГ".


От 2007г. досега Варна е платила около 5 млн. лв. за мрежата от видеокамери, които оказва се в момента вече не работят. Близо 3 млн. от тях бяха отпуснати целево на общината през централния бюджет. Другите 2 млн. бяха отделени от местния. Но това е само половината от сумата - 9.7 млн. лв (4. 85 млн.евро), която общината дължи по договора с "Ефкон АГ" и настоява, че останалите около 5 млн. лв. трябва да бъде поета от Министерството на вътрешните работи, което ползва камерите.
От там отказват да платят с аргумента, че доставката и монтажа на системата са станали без за това да е бил обявен конкурс за възлагане на обществена поръчка. По тази причина в случай, че преведат исканата сума, ще бъдат атакувани от "Сметната палата".


В същото време според подписания договор системата може да бъде прехвърлена във владение на Община Варна, или посочено от нея юридическо лице, едва


след изплащане на цялата сума от 9.7 млн. лв.


В този порочен кръг вече седем години камерите, които събират денонощно видеоинформация във втория по големина град в страната, продължават да са собственост на австрийското дружество "Ефкон АГ", а полицията в града да ги използва без договор и при неясен регламент.


Илюстрация на този факт беше отказът на Областната дирекция на МВР във Варна да представи по Закона за достъп до обществена информация кадрите със самозапалването на Пламен Горанов през февруари 2013г. Аргументът, посочен в отказа, който "Дневник" получи тогава, беше, че "системата за видеонабрлюдение не е собственост на полицията".


"По време на срещата си с Волфганг Бо във вторник обсъдихме възможността системата да бъде окончателно прехвърлена във владение на "Варна Ефкон", след като общината придобие 100% от дяловете му, каза Иван Луков. Въпрос на анализ е каква сума ще бъде поискана за мажоритарния пакет от 52% в дружеството".


Според Луков в този случай австрийската компания ще трябва да се откаже от всякакви по-нататъшни претенции за изплащане на остатъчната стойност на системата по договор.


Един от вариантите за решаване на


проблема със собствеността на камерите


било придобиването им от общинската администрация, която да реши с нея проблемите на сигурността и трафика по улиците на града.


Според зам. кмета Тодор Иванов обаче Варна има собствена система за видеонаблюдение, чрез която от 2008г. насам се осъществява охрана на различни общински обекти (архив, детски заведения, училища, изчислителния център, приемника за безстопанствени кучета и др.).


"Единствената камера на "Ефкон" е тази пред служебния вход на Община Варна. Тя служи за охрана на административната сграда", казва Иванов.


За управлението на тази система през 2011г. беше изграден и специален център в една от залите на общинската сграда. По данни на администрацията от там се извършва наблюдение на обстановката в реално време, съхраняват се видеозаписи и се предоставя информация на полиция, прокуратурата и съда.


Пак по информация, предоставена от Тодор Иванов, при изграждането на общинския център за видеонаблюдение през 2011г. са закупени камери, компютри и монитори за близо 10 хил. лв., с които е доизградена съществуваща от 2008 г. стара система. Наблюдението на училищата и детските градини се извършва по договор на общинската дирекция "Образование и младежки дейности" от 2013 г. Неговата стойност е 80 хил. лв. За изграждане на системата за видеонаблюдение в приюта за бездомни кучета са платени още 4100 лв.


"Имаме сключени договори за изграждане на система за видеонаблюдение и на централна градска алея на стойност 75 000 лв., както и за абонаментна поддръжка на стойност 19.9 хил. лв.", уточни още Тодор Иванов.


От думите му става ясно, че през 2007г. бившия варненски кмет Кирил Йорданов е сключил договора за близо 10 млн. лв. с "Ефкон АГ" за система, която нито собствента му администрация, нито тази на наследника му Иван Портних са използвали.


"Ние не събираме и не използва данни


с помощта на системата за видеонаблюдение, изградена от "Ефкон", твърди Иванов. Тя се  експлоатира и управлява от Областната дирекция на МВР".


"По тази причина във вторник обсъждахме с Волфганг Бо вариант, при който след преоценката на базата на актуалното им състояние камерите да бъдат купени от МВР, каза още за "Дневник" председателят на общинския съвет Иван Луков. Така и така полицията я използва и в момента безвъзмездно като при това събира всички глоби, наложени на базата на събраната информация".


За окончателното решаване на проблема с изоставените камери във Варна за следващата седмица е насрочена нова среща с управителя на "Варна Ефкон " Волфганг Бо.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Хубава работа , ама БЪЛГАРСКА....

 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1744 Весело

  Е, едни 8 млн. "литнали" от морския бриз.
  Където е духало, пак ще духа.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Е гаранционен срок нямали ли са?!

 4. 4 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Щом е австрийско дружество е ясна работата. От тия по-големи мошеници нема.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 602 Весело

  "....събират денонощно видеоинформация във втория по големина град в страната,...."
  Пропуснал съм да забележа, но от кога Варна е втори по големина град в България? Да не би защото я наричат "морска столица"?

 6. 6 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 412 Неутрално

  "Над 80% от камерите за 10 млн. във Варна не работят"

  "При това положение ние като миноритарен собственик в дружеството, създадено с тази цел, трябва да намерим изход от ситуацията"

  Вземете още 10 млн. лева и готово! Бонус за Коледа!

 7. 7 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Камерите не работят, но парите дадени за рушвет 100% работят в някоя бяла държава на "ползу родата"!!!

  До коментар [#5] от "paf":

  Тя и Швейцария е малка обаче не чувам оплакващи се от там.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 8. 8 Профил на джо
  джо
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#3:"xmm"]Е гаранционен срок нямали ли са?! [/quote]

  Е колко да им е гаранцията на НЕПЛАТЕНИТЕ камери???

  .. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..
 9. 9 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]Е гаранционен срок нямали ли са?! [/quote]

  По-важният въпрос - застраховка нямат ли?!?!?!? Инсталация за 10 милиона лева и да не са застраховани? А Енерго-про някой да ги попита защо заради тях са им изгорели скъпите уреди? Неустойки, нещо??

  Май само се приказва кой е откраднал парите, а гаранции, застраховки, неустойки никой не пита за тях.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Заради такива случки,народа не вярва,че нещо трайно хубаво може да се случи в България.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Някой е прибрал доста пари около тази "сделка"

 12. 12 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  типичен проект на държавна администрация в България.

  "...българска работа (конгрес, културно тържество, състояние, обществени предприятия и пр.) това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои..."

  РЕФОРМИ !
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Не четеш ли? Гръмнали от токов удар. Бас ловя, че в гаранционните документи, това е упоменато изрично като отпадане на гаранцията.

 14. 14 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Още една далавера, която е ощетила гражданите. Тук действащите лица, прибрали милионите са начлниците в КАТ и общината. Нова Телевизия улови кражбата и преди време направи чудесно предаване за схемата.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Поради това, че системата се ползва от МВР, не мога да кажа какви са възможностите й в момента"

  Това го казва зам-кмет, бивш шеф на полицията и който сега най-вероятно отговаря за сигурността. С две думи се резюмира всичко - безхаберие, пълна незаинтересованост на управляващите (независмо от оцветяването им) и най-вече откровена безпомощност. Варна май е умалено копие на България.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Весело

  Над 80% от камерите за 10 млн. във Варна не работят
  ...
  А аз толкова да се прутеснявам всеки път като минавам на червено...

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  отново във Варна ,отново пълно безхаберие ,нито един чиновник не може да каже на кого са тези камери ,какви са тези камери за по 40000 лв , кой ги купи ,защо толкова са скъпи ,има ли проверка на този договор ,финансов контрол ,кой ги разреши да висят на всяко кръстовище с единствен ефект да плашат прииждашите селяни да карат по бавно ,което е и единствения им ефект ,кога ще има хора в затвора ,защо не работят ,какво значи токов удар, защо никой не ги ремонтира в гаранция или извън гаранция ,защо има проблеми с договора и защо ,ако са минали 5 години от договора ,никой не е съдил ,действа или не действа този договор и кой носи отговорност за това и изобщо за какво си даваме данъците в този град ,защото нито пътища имаме в кварталите ,нито сметта ни събират ,нито се охраняват от някого ,ченгетата обикалят само да ни рекетират и да се тузят ,а в същото време колата на мои приятел за малко не ни я откраднаха от Виница ,като после разпитах тук там и даже ми казаха номерата на колите ,които бяха около колата за кражба и имената на бандитите ,даже се знаят ,ама никой не ги бара ,защо ли ,сигурно щото на милицията са им ниски заплатите и бързат да се пенсионират за по висока пенсия ,а чиновниците нямат далавера да пуснат камерите и да се знае кой къде ходи и кога и престъпността доказано да падне със 70% ,ще се скърши далаверата на много народ във ВАРНА .

 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 431 Неутрално

  10 милиона за 250 камери са по 40 000 на парче. Това също трябва да се провери, макар и да знам, че сериозните системи и инфраструктурана им са скъпи, но не чак толкова. А и след 7 години системата вече не е сериозна като технология поне.

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  I nqma powod da se hwalqt

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#11:"daam"]Някой е прибрал доста пари около тази "сделка"...
  ---------------------- ... и Спас ще прибере...Тая манджа се претопля за хонорара...
  ------------
  ПП.Икономедия рекламират ""Лафка" и в същото време плюят Пеевски???...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Тренда е 80% процента да се краде и 20% комисионни !
  Така ,че щом работят 20% от камерите това си е напредък .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Едни изхвърлени пари...за беден народ като нашият си е чисто и просто на гол тумбак чифте пищови.....

 23. 23 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кой ти мисли за камерите. Сега са се захванали с центъра. хахах, щв достигат нови висоти. хахах

 24. 24 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Егаси малоумния казуа. Но така става, като нещата не се уреждат предварително с договор а само с устна договорка. Общината дала 3млн,държавата дала 2млн., после чакали 5млн от държавата. При сегашното положение по евтино е да си направят една нова систвма. Случаят е показателен за многото юридически баттаци, които Киро забърка в града. НормЛно, нали е бивш съдия.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  Камери, камери!
  Сега във всяка катаджийска кола ще монтират камерки, които само след 2 месеца няма да работят.
  А след това умуваме защо сме били най-бедните в Европа, а поляците са 3 пъти по-богати у нас!
  Много просто, защото там не управляват българи.

 26. 26 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#5] от "paf":
  От последното преброяване през 2011.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK