Само 34 от 763 кандидати в конкурса на Фонда за научни изследвания не са допуснати за оценка

Само 34 от 763 кандидати в конкурса на Фонда за научни изследвания не са допуснати за оценка

© Надежда Чипева, КапиталС два месеца закъснение Фондът за научни изследвания публикува списъци на кандидатите за тазгодишния конкурс за финансиране на научни изследвания в приоритетни области. От общо 763 проекта за оценяване от експертните комисии са допуснати 729, или 96%. 


Проектите са разпределени в пет области -
"Енергия, енергийна ефективност и транспорт. Развитие на зелени и еко-технологии, в т. ч. опазване на въздуха, почвите и водите"
"Здраве и качество на живота, биотехнологии и екологично чисти храни, в т.ч. изследвания в областта на аграрните науки" 

"Нови материали и технологии, в т. ч. изследвания в областта на химията, физиката и техническите науки" 
"Културно-историческо наследство, в т.ч. социално и икономическо развитие" 
"Информационни и комуникационни технологии, в т. ч. изследвания в областта на математиката".


Най-голям наплив - 245 кандидатури - има в направлението за здраве и качество на живот. Там са предвидени и повече средства - 25% от общия бюджет от 11.5 млн. лв. за 2014 г. Максималните размери на грантовете за научни изследвания са 300 хиляди лева, а минималните - 60 хиляди.
До оценка в тази сфера не са допуснати 19 проекта, повечето от тях от Националния център по заразни и паразитни болести, тъй като самата институция не отговаря на изискванията. С най-висока оценка (100) са класирани проект на Медицинския университет във Варна за 3D принтиране; изследване на рисковете и цената на лечение на пациенти с хронична белодробна болест на Медицинския университет в София; експеримент с триизмерни клетъчни култури на Института за биофизика към БАН; и за ново поколение от сепрамолекулярни системи за засилване на противотуморно действие в Софийския университет. 


В енергийната категория са допуснати 109 проекта, като два от тях не отговарят на критериите. За нови технологии са кандидатствали 173 проекта и 6 неуспешни, а за научни дейности в сферата на културно-историческото наследство - 107 проекта и 7 дисквалифицирани. Най-малко са кандидатите в "Информационни и комуникационни технологии" - 71, а отхвърлените са два - първият постъпил след срока, а вторият заради конфликт на интереси. 


"Фондът положи максимални усилия формалните технически пропуски в проектите да не ощетят тяхната научна същност. Въведен бе механизъм за отстраняване несъответствията в документацията при възможно най-голяма толерантност", обясняват от ФНИ. Недопуснатите до оценяване колективи ще бъдат уведомени официално за причините за това, допълват от там и обобщават, че причините за отстраняване на по-голямата част от проектите е несъвместимостта на базовата организация с условията на конкурса.


Предстои финалният етап на конкурса - оповестяването на тези от проектите, които са се класирали за финансиране според оценката си и подписването на договорите. След това учените ще имат две години да изпълнят плановете си. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK