Само 34 от 763 кандидати в конкурса на Фонда за научни изследвания не са допуснати за оценка

Само 34 от 763 кандидати в конкурса на Фонда за научни изследвания не са допуснати за оценка

© Надежда Чипева, КапиталС два месеца закъснение Фондът за научни изследвания публикува списъци на кандидатите за тазгодишния конкурс за финансиране на научни изследвания в приоритетни области. От общо 763 проекта за оценяване от експертните комисии са допуснати 729, или 96%. 


Проектите са разпределени в пет области -
"Енергия, енергийна ефективност и транспорт. Развитие на зелени и еко-технологии, в т. ч. опазване на въздуха, почвите и водите"
"Здраве и качество на живота, биотехнологии и екологично чисти храни, в т.ч. изследвания в областта на аграрните науки" 

"Нови материали и технологии, в т. ч. изследвания в областта на химията, физиката и техническите науки" 
"Културно-историческо наследство, в т.ч. социално и икономическо развитие" 
"Информационни и комуникационни технологии, в т. ч. изследвания в областта на математиката".


Най-голям наплив - 245 кандидатури - има в направлението за здраве и качество на живот. Там са предвидени и повече средства - 25% от общия бюджет от 11.5 млн. лв. за 2014 г. Максималните размери на грантовете за научни изследвания са 300 хиляди лева, а минималните - 60 хиляди.
До оценка в тази сфера не са допуснати 19 проекта, повечето от тях от Националния център по заразни и паразитни болести, тъй като самата институция не отговаря на изискванията. С най-висока оценка (100) са класирани проект на Медицинския университет във Варна за 3D принтиране; изследване на рисковете и цената на лечение на пациенти с хронична белодробна болест на Медицинския университет в София; експеримент с триизмерни клетъчни култури на Института за биофизика към БАН; и за ново поколение от сепрамолекулярни системи за засилване на противотуморно действие в Софийския университет. 


В енергийната категория са допуснати 109 проекта, като два от тях не отговарят на критериите. За нови технологии са кандидатствали 173 проекта и 6 неуспешни, а за научни дейности в сферата на културно-историческото наследство - 107 проекта и 7 дисквалифицирани. Най-малко са кандидатите в "Информационни и комуникационни технологии" - 71, а отхвърлените са два - първият постъпил след срока, а вторият заради конфликт на интереси. 


"Фондът положи максимални усилия формалните технически пропуски в проектите да не ощетят тяхната научна същност. Въведен бе механизъм за отстраняване несъответствията в документацията при възможно най-голяма толерантност", обясняват от ФНИ. Недопуснатите до оценяване колективи ще бъдат уведомени официално за причините за това, допълват от там и обобщават, че причините за отстраняване на по-голямата част от проектите е несъвместимостта на базовата организация с условията на конкурса.


Предстои финалният етап на конкурса - оповестяването на тези от проектите, които са се класирали за финансиране според оценката си и подписването на договорите. След това учените ще имат две години да изпълнят плановете си. 

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  има много интересни области напр в здравеопазването ,които изобщо не се разработват ,докторите работещи на първа линия с пациентите нямат достъп до практически опит и информация ,да не говорим за достъп до такива програми и пари ,което обезчисля тези програми ,защото хората се интересуват от вдигането качеството на докторите си ,а не научните кадри ,които не лекуват ,а правят проекти и след това си крият информацията колкото да си направят доцентура или докторантура ,щото това е важно за тях

 2. 2 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "докторите работещи на първа линия с пациентите нямат достъп до практически опит и информация ,да не говорим за достъп до такива програми и пари ,което обезчисля тези програми".
  Нещо сте в грешка. Тези пари са за наука, а не за практична дейност. При всичкото ми уважение "докторите, работещи на първа линия" трудно могат да се нарекат научни работници. За тях има други програми, поради което настояшата програма не се "обезчисля".

 3. 3 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Вече обявиха и кои проекти ще бъдат финансирани.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Смея да твърдя, че две трети от ПРОЕКТИТЕ са пълна простотия.
  И читавите имат малки шансове да спечелят от подаянието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK