Ебола... какво и как се случва

Ебола... какво и как се случва

© ReutersПрез август "Дневник" публикува статиите  "Какво ще се случи, ако Джон или Иван се заразят с ебола" и "Всичко, което трябва да знаете за вируса ебола". Днес, след като стана известно, че пациент със симптоми на ебола е настанен във Военномедицинска академия и е преценен като случай, подлежащ на наблюдение, публикуваме повторно части от двата текста, за да си припомним процедурите за действие, описани от главния здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев и Световната здравна организация. 


Какво е ебола?  


Ебола е вирус, познат от 1976 г. насам, когато избухват епидемии едновременно в Южен Судан и в Демократична република Конго. В Конго болестта възниква в градче близо до реката Ебола, откъдето идва името на вируса. Тогава се разболяват общо над 600 души, от които 431 не са оцелели. 
Това е един от най-опасните и смъртоносни вируси, познати на човечеството. Способен е да убие между 60 и 90% от носителите си. Настоящата криза в Африка с вече около 1000 смъртни случая е най-голямата в историята, като фатален край има при шест от десет болни.  


Ебола всъщност е група от пет вида вируси (Bundibugyo ebolavirus; Zaire ebolavirus; Reston ebolavirus; Sudan ebolavirus; Taï Forest ebolavirus), които проявяват различни симптоми и се разпространяват в различни части на света (Централна и Западна Африка, Китай и Филипините). Засега единствено видовете на ебола в Африка са причинявали зараза и смърт сред хора, докато в Китай и Филипините е имало огнища единствено сред животни.


Как се разпространява?  


Болестта е силно заразна. Възниква най-често в отдалечени градове в близост до тропическите гори в Централна и Западна Африка. Болестта се пренася от диви животни. Документирани са случаи на инфектирани шимпанзета, горили и маймуни, антилопи и таралежи, но се вярва, че прилепи от семейство Pteropodidae са естествените домакини на вируса. 


Между хората, вирусът се предава чрез пряк контакт до телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), но след време за предаване е достатъчен и допир до кожата на болния или заразена повърхност, тъй като вирусът започва да се отделя и от рушащите се клетки на епидермиса. Опасност от заразяване представляват и погребалните церемонии и ритуали, тъй като вирусът продължава да живее известно време в мъртвото тяло. 


След излекуване човек престава да бъде заразоносител, но има тази особеност, че семенната течност на заразените мъже остава инфекциозна до 7 седмици след излекуването им. Хората, които са се възстановили успешно, придобиват имунитет срещу болестта, или поне досега не е регистриран случай на повторно разболяване.


Какви са симптомите?  


Симптомите се развиват в период от 2 до 21 дни след заразяването. Започва се със симптоми като при грип - главоболие, диария, повръщане, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки.  В по-напреднал етап започват треска от висока температура, бъбречни и чернодробни кризи и вътрешни и външни кръвоизливи, които обикновено са причината за фаталния край. Лабораторните показания на заразени хора показват ниски нива на бели кръвни телца и повишено съдържание на чернодробни ензими в кръвта. 


Най-сигурният начин да се диагностицира болестта е чрез изследване на кръвта, тъй като симптомите могат да се сбъркат с още десетки тропически и инфекциозни болести. 


Има ли ваксина и лечение?  


Ваксини и лечение срещу ебола накратко няма - нито за хора, нито за животни.


Единствената грижа за болните в момента е вливането на големи количества течности по време на първия етап от развитието на симптомите, за да се спре дехидратацията от агресивната диария и повръщане. Пациентите се поставят под строга карантина.  


Ваксини се разработват, но никоя не е близо до пускане за масова употреба. Заради настоящата ситуация фармацевтични компании и научни организации са ускорили процесите и една от ваксините вече се подготвя за клинични тестове с хора, след като е показала добри резултати с животни. Ако опитите са успешни продуктът ще започне да се произвежда и разпространява не по-рано от 2015 г.


Има ли превенция?  


Предвид че животните са първоизточникът на заразата, Световната здравна организация настоява за строга хигиена в животинските ферми в Африка, като се правят редовни почиствания с натриев хипохлорит. При подозрения за инфекция от организацията изискват незабавна карантина и внимателно унищожаване на заразените животни. Също така всички животински продукти трябва да са много добре обработени преди консумация. 


Информираността сред населението за начините на предаване и предпазване от болестта е най-ключова, убедени са още от организацията, затова рабоят активно за осведомяването на хората в засегнатите страни. Контакти със заразените трябва да се избягват и са абсолютно забранени без необходимата изолираща екипировка; хигиената трябва да е на високо ниво, съветват от там. 


Понеже в ранните етапи на инфекцията симптомите са леки, здравните служители в Африка трябва да прилагат еднакви превантивни мерки към всички пациенти. Лаборантите също трябва да внимават с пробите, които изследват, предупреждават още от СЗО.


Д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

Д-р Ангел Кунчев


Какво ще се случи, ако има случай на ебола в България


Няма значение дали е българин или чужденец, щом става въпрос за инфекциозно заболяване. Вирусът може да попадне на нашата територия и по двата начина, макар че вероятността продължава да е много малка


Най-вероятният сценарий е заразеният човек да пристигне със самолет, защото това е бърза връзка и носи по-голям риск. Другият вариант, който е преценен, е да премине нелегално през границата, тъй като не е малък броят на хората, които пристигат по този начин у нас. Само че, ако говорим конкретно за ебола, положителното е че огромната част от нелегалните имигранти са сирийци и афганистанци, където няма това заболяване. От Африка пък идват 5-7% от влизащите нелегално, като те са предимно от Алжир, Сомалия, Етиопия, Камерун и Мали и на практика няма хора от инфектираните страни. 


Ако имаме късмет, когато болният от ебола българин пристига на летището, вече ще се е разболял и ще проявява симптоми, защото така веднага ще бъде сложен под карантина, без риск да зарази случайни хора. Правилата на Международна асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) са много ясни за такива случаи. Екипажът е длъжен да уведоми незабавно капитана, ако човек на борда има здравословен проблем, а капитанът уведомява кулата на летището, където ще кацне. Ако има съмнения за сериозна инфекциозна болест  здравното министерство и здравните инспекции получават предварителна информация за това откъде идва този човек, с каква клиника е.


Ако има съмнение, че това действително може да е ебола, самолетът не се връзва за ръкав и не спира, където обикновено би спрял, а има определена стоянка, на която се отделя. През това време органите на граничния здравен контрол със съответните облекла влизат в самолета и дават защитно облекло на болния, защото въпросът е той да се изолира. След това започва сваляне на пътниците, като тези, които са били в близост до пациента Х, се отделят за наблюдение. Накрая слиза и той, вече със защитно облекло и се вкарва в изолатора на летището, където може да изчака час-два-три, докато дойде линейка. Такава подготовка и такова място има на нашето летище, с постоянен персонал, който дежури и следи всички полети. 


Допълнителна гаранция са термичните камери, които се наблюдават при слизане на пътниците и докато чакат за граничен контрол. Ако има човек с над 37 градуса температура той се вижда и може да бъде разпитан за това от къде идва, да бъде прегледан и заведен в изолатора. 


Линейката стига и тръгва от изолатора по един специално начертан маршрут, който не минава през никакви общи зони. В този случай пациентът ще бъде закаран в Инфекциозната клиника на Военномедицинска болница. Процедурата за реакция е еднаква, независимо за кое от по-големите летища става въпрос. Възможно е, ако обстоятелствата го налагат, човекът да бъде лекуван във Варна, в Бургас, в Пловдив в местните инфекциозни клиники, но потокът на пътниците до тези летища е съвсем различен - това са предимно туристи от Европа с чартърни полети. 


Инфекциозната клиника на ВМА е избрана, защото има най-добри условия за изолация - има ХЕПА филтри, които не позволяват излизане на вируса навън, има пречистване на отпадни води, има защитни облекла, има и всичко, което е нужно, за да не се позволи излагане на риск от заразяване на повече хора. Кръвта на пациента се взима и изследва в Центъра по заразни болести, като също е подробно описано как става това, как се опакова и транспортира пробата, как се борави с нея на мястото. В Центъра също има висока степен на биобезопасност с автоматично заключване на врати, шлюзове и т.н.


Задължително се изследват и хората, които са били в контакт с човека. Държавните здравни служби имат уговорка с ръководството на въздушното движение и съответните авиокомпании, които знаят, че са длъжни да подадат информация за всички пътуващи в този полет. За различни заболявания от тях се търси различен обем информация. Обикновено за някои болести са достатъчни данните за хората два реда напред и два реда назад. Това има значение повече при туберкулозата и свинския грип, докато при еболата начинът на предаване е чрез по-тесен контакт.


Ако трябва да бъдем точни, по-вероятният сценарий е човекът да е още в инкубационен период, когато пристига. Тогава всичко зависи от системата за надзор на заразните болести в съответната страна. "Ние имаме надежда и самочувствие, че тази система отдавна е разработена в България и тя наистина работи. Според нея всеки който установи заразно заболяване е длъжен да го съобщи по всички възможни канали – телефон, факс до съответната РЗИ. И действително това е отработено и получаваме в реално време информация ако възникне нещо особено и има съмнения за такава екзотична болест.", казва д-р Ангел Кунчев. 


Българинът има навик да се самолекува вкъщи, но при това заболяване толкова бързо се развиват нещата, че не може да се сбърка с грип и не може да остане незабелязано. Вярно, започва като грип, но температурата се вдига рязко, почват тежки кръвоизливи и този човек няма къде другаде да отиде освен в болница. Ако се обади на Спешна помощ и тя реагира точно, ще знае да го заведе в Инфекциозна болница.


В случая ключови са две неща – първо да има най-разпознаваемите симптоми - висока температура и евентуално вече да са започнали кръвотеченията. И второто – при разпита да се разбере, че този човек е бил изложен на вируса, като е пребивавал в заразена страна. Ако отговаря на тези две условия, той трябва веднага да бъде поставен под карантина в инфекциозно отделение.


Епидемиолозите, инфекциозните клиники и регионалните здравни инспекции са снабдени с всичко необходимо като дезинфектанти и облекла. Вирусът е много агресивен, но за щастие не е много траен във външна среда. "Дори бях учуден, когато дойдоха данните, но факт е, че силно заразени материали като дрехи, изцапани с повръщано и кръв от болни се изпират в обикновена перална машина и вече няма и следа от вируса", коментира главният здравен инспектор. Така че във външни условия вирусът вирее трудно, но остава жив за дълго в трупа. Затова много от заразяванията в Африка стават по време на подготовка за погребалните церемонии.


В болницата, заразеният пациент ще остане колкото е необходимо - има капацитетът и ресурсите за това. Болестта протича различно, но има два възможни края – или докато човекът умре, или докато оздравее. Продължителността и тежестта на симптомите зависят от много фактори, включително и от това каква доза от вируса е прихваната. Най-тежките случаи умират много бързо – за 1-2 дни, а тези, които са оцелели, след евентуално седмица или 10 дни започват да имат леки подобрения.


Дори има клинична пътека точно за такива случаи на вирусни или бактериални инфекции – тя е 900 лв. по здравна каса. "Но това е формалност, никой няма да изгони заразния човек, като изтекат 7-те дни". 


"Не съм толкова оптимист за експерименталното лечение, защото до момента няма доказателства, че работи. Дай боже наистина да има ефект", коментира още специалистът. Според него, ако България се наложи спешно да потърси такова лечение, ще трябва да поиска разрешение от правителството на САЩ или лично от Барак Обама. "Когато става въпрос за особено опасно заболяване, в момента предизвикващо епидемия, всичко опира до политика".


Колкото до ваксините, които се разработват - "работи се много активно и се хвърлят много пари за търсене на ваксина, но това няма да помогне във връзка с настоящата епидемия". Иначе начин на лечение има, но то не е лечение, насочено срещу вируса, а просто подпомагане на организма. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Този дето имало съмнения за ебола защо е в Токуда?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Дълга статия...но се надявам, целокупното форумно население, е изчело преди време още, Какво е Ебола и има ли почва у нас...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ... Болестта протича различно, но има два възможни края – или докато човекът умре, или докато оздравее. ....
  ------------
  Такова прозрение........

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Мда! Защитени сме отвсЕкъде. Щом има и "клинична пътека"...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#1] от "today ":

  Щото там познава една медсестра (Ленчето) дето е благосклонна. Други съмнения имате ли?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":

  Ако ще и благосклонен медицински брат да познава, дали там са достатъчно подготвени за такива случаи, и да не плъзне зараза - това е основния въпрос. Разбира се, ако е вярна информацията, че в Токуда имало случай със съмнение.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#6] от "today ":

  Братята са другаде. И са подготвени. Както се оказва - тази "истерия" е бая надута гайда.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Професор Плочев знае как. Споко!
  Нещата са под контрол...

 9. 9 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#1] от "today ": A бе хайде четете де...все чукчи се навъдихте...Във Боенномедицинска Академия е.

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#8:"Съветник"]Нещата са под контрол...[/quote]

  http://www.youtube.com/watch?v=iStDpimi9Z4&list=RDiStDpimi9Z4#t=22
  Дали???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Дано не е ебола.Остава да се молим,не знам други мерки за нашето здравеопазване.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  900 лева клинична пътека за 7 дни. Ох, тези от здравната каса май се шегуват.

 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  До коментар [#1] от "today ":

  Ами явно там е отишъл на преглед.

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1150 Весело

  Вече и в нашия град!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ще си позволя да обобщя - става дума за инфекциозно заболяване от типа на грипа/настинката. Първоначалните симптоми не са притеснителни (пий един аспирин, и ще ти мине), но натоварването на организма е сериозно. До тук разбирам, че оцеляват хората, които са Или с изключително здрав организъм, Или са имали медицинска помощ под формата на системи със соли, глюкоза - просто поддържащи силите на организма, а той да СЕ справи. Не е лесно, но не е свързано с преливане на кръв или къвна плазма, и други по-трудни и скъпи подпомагащи организма съставки.

  При цялата ни управия ще настане шаш. Всеки с признаци на настинка или грип може да е потенциален болен от Ебола. Тежко и горко на лекарите в Бърза помощ!

  Хора - просто се хранете! С мръвка и сланинка на първо място. И салатка, плодове - разнообразна и калорична храна. Но не се правете на герои, когато нещата отиват на зле.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#16] от "Музар":
  "С мръвка и сланинка на първо място." Е, те с това утрепа змея! Ебола, птичи и къв да е грип - с мръвка! По тая логика вегетарианска Индия да се е затрила отдавна, а па то месоядна Африка върви на там.

 18. 18 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 466 Разстроено

  "Ако се обади на Спешна помощ и тя реагира точно, ще знае да го заведе в Инфекциозна болница."

  А ако има късмет и Господ е с него - може даже и да не умре...
  Едно време на монетите имаше надпис "Боже, пази България".
  Днес май трябва да има "Боже, пази ни от България"...

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Ебола в България-благодатна дъвка за медиите и здравните шефове.

 20. 20 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 899 Неутрално

  "Дневник", това за 1000-те смъртни случая до момента сте го преписали от старата статия от 15 август. Вече са 5400.

  "Настоящата криза в Африка с вече около 1000 смъртни случая"

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK