"Ела при мен", или как една турска песен скара родители и учители

"Ела при мен", или как една турска песен скара родители и учители

© ИздателствоУжас дъщеря ми проговори на турски!" - с главни букви и пропуски в пунктуацията съобщи притеснен баща в социалната мрежа "Фейсбук" тази седмица. Откритието, заради което не може да "сдържи възмущението си", е песен на турски език в учебника по музика на издателство "Просвета" на дъщеря му, която е в 6 клас. Детето имало за домашно да научи песента от 10 стиха "на ИЗУСТ"


Посланието на гневния баща,


изписано с главни букви на места (което тук ще спестим, но ще запазим правописа) и с нарочни малки, когато се обръща към учителката по музика на дъщеря си, съдържа открити заплахи: "Сега ме чуйте внимателно, г-жо аврамова! Моята дъщеря Приси няма да учи турски песни, нито на изуст, нито на под каквата и да е друга форма. А ако има по различна оценка от 6 на този урок, ви обещавам да изпълним заедно с вас ритуала на Цар Борис, на чийто баща е кръстена дъщеря ми."
Мъжът отправя критики и към "продажните членове на комисиите по образование към Министерски съвет и Министерството на образованието", да се съобразяват с "националното ни достойнство, за да не ви напомним с други методи къде е България и как да стигнете по-бързо до границата с Турция!". Също и към преподавателите от 81 СОУ, където се развива действието, с думите: "за пореден път ви заявявам,че моите деца няма да учат нито урока за РАМАЗАН БАЙРЯМ нито турски песни или глупости от сорта на "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ".


Дискусията под публикацията бързо набира скорост: "Те български песни не знаят, турски почнали да учат!", "Не нормална работа...", "А, и да не забравя - тази песен щяло да а има в теста по музика, казала госпожата", "като запеят в Истанбул "Лиляно моме" тогава ще помислим дали нашите деца да пеят на турски..." (спазен е оригиналният правопис). Спекулира се, че в учебника няма други песни от съседни страни, също и че няма превод на песента - неверни твърдения.


В същата поредица от възмущения се обозначава и друг загрижен родител, който е забелязал урока преди година и е писал до президента с настояване да бъде премахнат от учебника. "Не съм съгласна децата на БЪЛГАРИЯ да чуват и изучават турски песни и термини свързани с тази националност.По конституция децата ни за длъжни да посещават Българско училище,да учат Български език,всичко в България да бъде Българско.", пише майката в официалното писмо до държавния глава (отново е оставен оригиналният правопис). 


Скоро след началото на шума от


ВМРО също изразиха недоволство от това,


че в учебник по музика (и още повече - в урока, посветен на Балканските ритми), е включена турска песен. Националистическата партия обяви, че ще сезира Агенцията за закрила на детето и ще отправи два въпроса към министъра на образованието: "кой е разпоредил подобни уроци да влязат в учебните планове" и "кога ще отпаднат тези "уроци"?"


Основната критика в съобщението на ВМРО е не към това, че песента е турска, а че децата са принуждавани да я наизустяват. "Часовете по музика трябва да развиват творческото мислене и въображение, а не да се учи наизуст - зубренето на турски текстове е точно това", коментират от там. "Не намираме необходимост децата да бъдат принуждавани да сричат на неразбираеми езици. Това не е начин да ги приучим на разбирателство и културни връзки - това е единствено начин да ги затормозим", казва и лидерът на партията Красимир Каракачанов. 


От Агенцията за закрила на детето уточниха за "Дневник" в петък, че сигнал от ВМРО все още не е постъпил.


Директорът на 81 СОУ "Виктор Юго" Емил Христов лаконично коментира, че е в правото на родителя да негодува срещу учебното съдържание, а учителката, която е под прицела на бащата, се придържа към програмата и годишното разпределение. "Нещата според мен са преиначени, тъй като има не само турска песен, а и на други езици.", коментира Христов и уточни, че подобно недоволство не е имало от други родители, нито от децата.  


"Ела при мен", или как една турска песен скара родители и учители

© Издателство "Просвета"


"Ела при мен, хвани ме под ръка. 
Подай ръка, вземи кърпата, поведи хорото."  


"Уважаваме правото на всеки родител да изкаже мнение по съдържанието на учебниците по който и да е предмет. Същевременно сме категорично против опитите отделни примери да се  вадят от контекста на цялото, уж в името на някакъв патриотизъм, а всъщност – за да се манипулира обществото с откровено политически цели", коментира случая Никола Кицевски, директор в издателство "Просвета", което издава провинения учебник по музика. 


"Да, в учебника по музика за 6. Клас, в раздела за разнообразието на ритмите в песните на балканските народи, наистина е включена турската песен "Ела при мен". Едва ли възмутителен е текстът. Излиза, че е възмутителен самият факт, че в учебника по музика присъства турска народна песен", коментира Кицевски и допълва: "Съмняваме се, че "патриотите", които "ще искат от Министерството на образованието да отпаднат тези "уроци", са прочели внимателно целия учебник, и ако са го прочели, дали са го разбрали". 


Съгласно програмата на МОН, учебникът представя освен българската народна музика, също и балканска и световна музика. Така че освен турската песен, в него е и руската "Калинка мая", американската "Дядо Коледа пристига в града", еврейската "Хава нагила", унгарската "Балатон" и много други. "Тях да ги зачеркнем ли?", пита директорът в издателство "Просвета". И продължава с още един риторичен въпрос: "Ако под натиска на криворазбран патриотизъм държавата ни отново тръгне по пътя на етническото разделение, на противопоставянето на етносите, докъде ще стигнем?" 


"За мен категорично тук става дума за един нездрав националистически уклон, подчертавам нездрав - и това, което народът нарича "да търсиш под вола теле",


коментира за "Дневник" и авторът на учебника по музика за 6 клас Вяра Сотирова. Тя е и учител от 25 години. "Ние възрастните привнасяме негативни оттенъци, с политически, с националистически характер, там където на практика няма такова нещо", смята тя и и споделя, че в практиката си никога не е виждала деца да негодуват срещу чуждоезични песни, независимо на какъв език са.


"В същия този учебник има песен и на руски, и на иврит, и на английски. И понеже няма реакция за песните на другите езици, това ме кара да мисля, че тук става дума за едно тенденциозно обръщане към турската песен и смятам че не прави чест на въпросните господа, защото според мен


този етап в нашето гражданско общество е изживян",


казва Сотирова. 


"Моето лично мнение като гражданин и учител е, че такива песни трябва да има, защото децата се учат да уважават различието, да бъдат толерантни, да възприемат себе си като част от една пъстрота, включително етническа и културна, в която ние живеем. Същевременно, аз съм сигурна, че тези родители, които са се почувствали притеснени от наличието на този текст, с постоянство водят децата си на уроци по английски и ги изпитват какво са научили.", коментира педагогът.


"Ела при мен", или как една турска песен скара родители и учители

© Издателство "Просвета"


"Слава богу, в обществената реакция по казуса видях достатъчно много мнения, които ме карат да мисля, че хората са си дали сметка всъщност за какво става дума и осъждат едно подобно поведение, което определя нещо като лошо, защото то е турско. Същият този родител вероятно с гордост е гледал представянето на Крисия, Хасан и Ибрахим предишната вечер на Евровизия и тогава нямаше никакъв проблем с това, че децата се казват Хасан и Ибрахим и не би трябвало да има проблем.", допълва авторката на учебника по музика. Добавя и, че


ако американците имаха тази нагласа, никой по света нямаше да е чувал за Валя Балканска или "Мистерията на българските гласове". 


Колкото до аргумента, че трябвало да се учи наизуст, от думите й става ясно, че това е решение на учителя - според учебните програми и това, което е разписано като указания към тях, задължителни за учене наизуст са само две песни - химна на Република България и химна на Св. Кирил и Методий.


Друго изказване по темата пък било, че щом урокът е за балканска музика, трябва да има 13 песни - по една за всеки етнос на балканите. "Изключително непрофесионално и непремислено се подхвърлят реплики", казва учителката. "Мисля, че всеки който помисли, ще види, че не може в един урок да има 13 песни, и че ако на децата им се дадат 13 песни да научат за домашно, родителите - този път с основание - ще скочат срещу съдържанието". 


Но най-сериозният проблем според Сотирова е


отношението на гневния баща


"За мен изключително тревожен е фактът, че никой не обърна внимание на тона, с който е написано обръщението на този родител. Този тон е меко казано неприемлив, бих казала безобразен. В него има директни заплахи и видимо неуважение към българското училище, към учителя, който преподава на детето му. Ние не можем да очакваме децата ни да имат добро отношение към училището и възрастните, когато имат такъв пример", убедена е учителката. 


"Светът е достатъчно голям, има място за всички под слънцето и заплахата за чувството за национална принадлежност и национална гордост не е в това ние дали знаем две, три или пет песни на други езици. Тя е във възпитанието, а част от него със сигурност е и възпитанието в толерантност", казва накрая Вяра Сотирова. 

Коментари (352)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  хмммм...
  Министерството какво ще каже?

 2. 2 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 431 Разстроено

  Те децата ми затова учат във Виена...

 3. 3 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 504 Неутрално
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2807 Весело

  ""Ела при мен", или как една туска песен скара родители и учители" - ЗАглавие
  "За мен категорично тук става дума за един нездрав националистически уклон, подчертавам нездрав..." - ние е, баш така. Можеше и на влашки език например, все пак сме и братя по оръжие!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Ела при мен", или как една туска песен скара родители и учители"

  Всичко можеше да е доста по лежерно, ако,

  "Ела при мен", или как една туска скара, разпя родители и учители...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Оправете заглавието.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1224 Любопитно

  Туска песен

  Не знаех, че туските имали песни...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ""Ужас дъщеря ми проговори на турски!" - с главни букви и ПРОПУСКИ В ПУНКТУАЦИЯТА съобщи притеснен баща в социалната мрежа "Фейсбук" тази седмица. "

  Неговото може да са пропуски, а вашето - постоянни грешки.

  ""Ела при мен", или как една ТУСКА песен скара родители и учители"

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 10. 10 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Авторката от небето ли пада ? Хайде тя да си обясни защо един българин не иска неговото дете да учи турски текст ? Да се правят сравнения с руска, американска и др. песни е нелепо. Та нима авторката не знае какво си мислят българите за нещата свързани с турското ?
  Естествено е, че бащата няма да е съгласен дъщеря му да учи нещо турско. Все пак има и такиво нещо като национално достойнство.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  Децата ни учат английски, френски или немски, защо трябва да се смесват нещата. Според мен основателно е протестирал бащата.

 12. 12 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Съгласно програмата на МОН, учебникът представя освен българската народна музика, също и балканска и световна музика. Така че освен турската песен, в него е и руската "Калинка мая", американската "Дядо Коледа пристига в града", еврейската "Хава нагила", унгарската "Балатон" и много други. "Тях да ги зачеркнем ли?", пита директорът в издателство "Просвета".

 13. 13 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Това е поредната гавра с българския народ !
  ЗАЩО от всички балкански страни има само песен на турски ? Нима няма гръцки, албански песни ? Нали трябва да изучават разнообразието на балканската музика, какво е това разнообразие само с една турска песен ? ТОВА Е ГАВРА !!! ЕДИНСТВАТА ПЕСЕН НАПИСАНА В УЧЕБНИКА НА ЧУЖД ЕЗИК С БЪЛГАРСКИ БУКВИ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ УЧИ ПО - ЛЕСНО !!!! ЗАЩО НЕ НАПИСАХТЕ "Ю БЕТЪР ЛИТДАУЧ Ю ..." и т.н. ? ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ И РОДООТСТЪПНИЦИ !!! СРАМ И ПОЗОР ЧЕ НОСИТЕ ИМЕТО БЪЛГАРИ !!

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Госпожа Сотирова да не ни баламосва с приказки за толерантност, а да извадят такива песни от учебниците, защото хората ня могат да приемат тази продажност за нормална.

 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#11:"peni_nikol.53."]Децата ни учат английски, френски или немски, защо трябва да се смесват нещата. [/quote]

  Съжалявам, че не научих турски...щях да съм по-уверена в отричането им...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Нежеланието да се познават чужди култури и музика, е следствие от масовата ниска култура, необразованост и невежество. Вместо да се радва, че детето му ще има по широк поглед, а не по бългърски типично ограничен, този ми ти баш националист протестира. Не се чудете, че оставате като един туземен, дивашки остров насред Европа.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 17. 17 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Музиката е универсален "език". Уви, простащината също не познава граници...

  Свобода за Надежда Савченко!
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Пак простотии. На страница от учебника за балканската музика да се правим, че няма турска? Не съм чула някой да е сменил самосъзнанието си защото е чул и може да изпее Хава нагила например..

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Туска някакво наречие ли е ?

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Весело

  Павлов наблюдава експеримент с кучето си целящ да разкрие връзката между слюнкоотделянето и храносмилането, който в крайна сметка води на извод, че слюнкоотделянето при определени условия е предизвикано не от визуалното възприемане на храната, а от представата за нея.Нашите патриоти реагират на думата Турция,като кучето на Павлов.

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не виждам нищо лошо,че има 1 турска песен.

  Tony
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#2] от "404":

  Ето един истински патриот.. Бравос.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Аз не намиам нищо нередно, ако песента се изучава заедно с песни на други балкански народи, особено народното им творчество - ако не познаваме съседите си, как можем да бъдем приятели с тях?
  Стига патриотарство, живеем в 21 век и е добре децата ни да получават по-широк поглед върху света.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  НЕ МОЖЕ родители възпитани в омраза към турците и циганите да не реагират на евро-толерастките изцепки на министерство на образованието. Вие няма да си признаете, но също ги мразите.

 25. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега да се появи движение и срещу къщите в Копривщица, а? Това, как да кажа, си е турска архитектура.

  Стига простотии!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 26. 26 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1071 Весело

  Не виждам,какво му е лошото,да се учат чужди езици-знанието им носи само полза.Особено това се отнася,за езиците на малцинствата в дадена страна.Когато искат,да преметнат някого,то общуват само на езика си помежду си.Обаче,ако набелязания обект владее перфектно турски и цигански,проекта им ще се провали с трясък!

 27. 27 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пази Боже сляпо да прогледа!

  Hang on tightly, let go lightly
 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Какъв по - широк кръгозор бе ? С какво ще се обогати детето от една турска песен ??? ОТговорете бе !! Детето трябва да сравни ритмите и да види разликите и общото в балканските ритми, това става поне от 3-4 различни песни !!!! ЗАЩО има само една чужда балканска песен !?!?!? Какво ще научи като е написана на турски с български букви ??? Английските защо не са написани "ю бетър уитдауч ю" ??? Нима всички знаят английски ?
  ТОВА Е ГАВРА„ защото цели българите да се запознаят с турския език, а не с балканската музика !!! ОСТАВКА КАЗАХ !

 29. 29 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Инак майките и бабите залепват на турските сериали по телевизиите.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 30. 30 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  НЯМА как българчетата да научат разнообразието на БАЛКАНСКАТА МУЗИКА само с ЕДНА„ ЕДИНСТВЕНА ЧУЖДА ПЕСЕН !!!!

 31. 31 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо парадиращата с либерализъм медия Дневник отказва да приеме че има и хора с различни от техните разбирания и убеждения (в случая мнозинство)? Не може да наложиш на обществото какво да харесва и какво да мрази. Всеки има правото да харесва и не харесва каквото си прецени и да намира каквито си иска причини за това, без Сульо и Пульо да го сочат с пръст като последна инстанция!

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 32. 32 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Между другото, песента е алевитска, ето и уригинала от Нешет Ерташ:
  http://www.izlesene.com/video/neset-ertas-gel-yanima/7196608

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 33. 33 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#32] от "Galata":

  ОЩЕ ПО – ЗЛЕ !! КАКВО общо има алевитска песен с балканите ???!? Тия от министерството - ОСТАВКА БЕ НЕКАДЪРНИЦИ !

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  И двете страни имат право за себе си.

  Въпрос на мироглед и няма ясен начин да се разграничи кой е крив и кой прав.

  Това е само един от многото примери илюстриращи трудната учителска професия.

  Аз също съм на нож с местното училище по съвсем други причини - вместо да слагат добри учители на малкото интелигентни деца показващи желание за учене те ги разпределят на масата. Но, реално погледнато, са прави за себе си - по-добрия учител отива там, където ще има повече ефект.

  Друг въпрос е дали добрият учител е добър за средно ниво дебилчета, защото там трябва по-добър педагог, а не по-добър учител. Но това е друга тема.

  Мисълта ми е, че това не е случай на черно и бяло и ако прочетете внимателно аргументите ще видите , че е така.

  Учителката е можела просто да накара детето да разучи самостоятелно "Калино моме" и да я изпее пред целия клас.

  Реакцията на родителя е неприемлива, но за съжаление не лишена от собствена логика. Хем трябва да се плесне през ръцете, хем трябва да се отстъпи пред исканията.

  Ей-затова учителите трябва да получават повече.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 36. 36 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 458 Весело

  Недоумявам, как все още не сме затворили границата с Турция?

  По темата:
  Отдавна съм престанал да считам голяма част от българското общество за адекватни. Не може една чалга-нация да води смислен дебат, по каквато и да е била тема.

  Тази в това число.

 37. 37 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какво като има турска песен в учебника? Нека децата учат повече за съседите ни. Аз например съм против сръбската музика и смятам, че Сърбия е с пъти по заслужила българите да я ненавиждат, отколкото Турция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#34] от "lordcris":

  ГОВОРИ за себе си !! Комплексарско е да защитаваш некадърниците от МОН, защото това било толерантност. Толерантно е да се представи по - голям кръгозор на децата в балканската музика, а не алеватска песен, която няма нищо общо с балканската музика ! Ксенофобско е да отричаш разнообразието на Балканите !

 39. 39 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#21:"Free person"]Не виждам нищо лошо,че има 1 турска песен.[/quote]

  Според писача на дописката, песента е "туска"

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 40. 40 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#31] от "solipsist":

  Ами то правото да искаш нещо си върви с отговорността да се нагърбиш с реализирането му.

  Право на родителя е да не приема турски песни щом не ще, но негово задължение е да осигури на детето си среда, където това няма да е проблем.

  И начина не е заплахи. Поне по закон в РБ...не, че закона някой го спазва, де...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 41. 41 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#29:"mr.stormyweather."]Инак майките и бабите залепват на турските сериали по телевизиите. [/quote]
  Много точен коментар!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 42. 42 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Не мога да разбера ЗАЩО има УРОК - БАЛКАНСКО РАЗНООБРАЗИЕ
  и е представено с ЕДНА единствена песен, която даже не е свързана с Балканите ? КАКВО ще научат децата от това ???!?! Тия дето много ги защитават чиновниците от МОН да кажат !!

 43. 43 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 828 Неутрално

  искaм дa кaжa AЙ СИКТИР нa "туски" мa го не рaзбирaм пусти език. .. и гугъл не го знaе...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ако утре Турция реши да се присъедини към Евразийската авантюрка на лилиПутин, същите тези, дето сега бръщолевят простотии срещу една песен, ще "ревнат гороломно": Още, още турски песни дайте нам!

  Свобода за Надежда Савченко!
 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "Πάντα ῥεῖ":

  Дъщеря му да не научи една турска песен, жена му и тъща му сигурно готвят на турски сериали!

  А самият той сигурно слуша маанета, наречени чалга- мюзик!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Така е. По тази тема трябва да се пипа много деликатно. Явно е, че има пропуск. Сигурно има и двете страни си имат своите аргументи. Обществото ни е достатъчно докачливо. Но самите политици не могат да се сдържат, какво остава за по-долните етажи. Ако държавниците не показват някаква толерантност, какво да очакваме от обикновените хора?!

 47. 47 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Последно , ДПС на властт ли са, или не.
  Нещо не е "йок"

 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#32:"Galata"]уригинала [/quote] Моля ти се!

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Има ли някой, който може да отговори на следния въпрос -
  Какво ще научат децата за разнообразието на Балканските метроритми с една алевитска песен и как и колко си обогатяват знанията за балканската музика ?
  АКО ей на тва ми отговорите, признавам че може и да имате някаква логика .. !

 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#47:"цаки"]Последно , ДПС на властт ли са, или не.
  Нещо не е "йок"[/quote]
  Какво общо има това с темата??? Да не би ДПС да има монопол върху турските песни? Ей такива коментари всъщност наливат вода в мелницата на ДПС, колкото и да ти се струва, че е обратното!
  Кои са съюзниците на ДПС в парламента?
  Атака е първият.
  ПФ е вторият.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 833 Весело

  Гел бурда... найс, а?

  https://goo.gl/8NG90J
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#12] от "JPJ":

  Ужас!

 54. 54 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#40:"Боби Колев"]но негово задължение е да осигури на детето си среда, където това няма да е проблем. [/quote]
  Нищо не ти разбрах. Каква среда, какъв проблем.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 55. 55 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абе, стига с тия комплекси и проблеми, бре!
  Ето, няма проблеми-супер песен:
  http://www.youtube.com/watch?v=OOHDk9i1iuo

  Наздраве и поздрав за всички комшии!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 56. 56 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Гневно

  "Друго изказване по темата пък било, че щом урокът е за балканска музика, трябва да има 13 песни - по една за всеки етнос на балканите. "Изключително непрофесионално и непремислено се подхвърлят реплики", казва учителката. "Мисля, че всеки който помисли, ще види, че не може в един урок да има 13 песни, и че ако на децата им се дадат 13 песни да научат за домашно, родителите - този път с основание - ще скочат срещу съдържанието"."

  И защо гуспожата не е избрала гръцка фолклорна песен. Или румънска. Нима те нямат връзка с българския /и общобалканския / фолклор/.

 57. 57 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 431 Любопитно

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  Какво общо има партиотизмът с желанието ми децата ни да имат адекватно образование в цивилизована среда, където се ценят моралът и културата на всеки човек?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#54] от "solipsist":

  От 30-на деца клас (и то само в една паралелка, и то само в едно училище в цялата държава, така че числото не е никак представително) се намира един родител, който да възроптае срещу нещо, все едно какво.

  Мисля, лесно е да се допусне, че останлите, ако не напълно съгласни, то са поне възприемащи идеята децата да учат песен на турски.

  Тук не говорим за правилно и неправилно, това са етични категории.

  Говорим за приемливо и неприемливо за достатъчно голяма група хора и очевидно този човек не е подходящ за групата хора наоколо, защото тя приема избора на песен и не прави нищо по въпроса.

  Може да запише детето си на частно училище; може да смени държавата.

  Но не може хем да си изпраща детето на училище с другите, хем да иска специално отношение.

  Да не говорим пък, че целта на нападките му е крайно грешно избрана . Учителката е само инструмент. Ако иска да се бори трябва да се бори с тези, направили предложението и с всички онези, които са го приели, т.е. останалите родители.

  Или, както казах, да търси алтернативна среда, която споделя възгледите му.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 60. 60 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#2:"404"]Те децата ми затова учат във Виена...
  ---------------------
  Щом казваш,значи са във Виена...въпроса е какво учат и с кого се срещат...мисля,че е от голямо значение...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 61. 61 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#56:"цаки"]И защо гуспожата не е избрала гръцка фолклорна песен[/quote]

  Защото господжата не пише учебника. Пишат го учебникари, а го одобрява специална комисия.

 62. 62 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "цаки":

  Честно и аз си зададох същия въпрос. Ако става въпрос за балканска музика нямаше да направи впечатление ако наистина бяха включени всички балкански държави. Но в случая някак си не ми се връзват нещата.
  Гадничко е.

 63. 63 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#16] от "InmoInvestments":
  [quote#16:"InmoInvestments"]Вместо да се радва, че детето му ще има по широк поглед, а не по бългърски типично ограничен, този ми ти баш националист протестира.[/quote]
  Инвеститорите някой път вярно изглеждат като последните глупаци. Като тия , дето им изгоряха паричките в КТБ. Пълна идиотщина е това, че с тази песен ще се добие представа за турската култура.

 64. 64 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "..Кен лии.... Ту би да би ду би..... Кен лии...."

 65. 65 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#56] от "цаки":

  Ами например защото ако беше избрала гръцка или румънска някой можеше да скочи да пита защо точно тях са избрали.

  Щом е в учебника е еднакво добра с всички други. Точка.

  Ако беше избрала нещо НЕ от учебника можеше и да я критикувате.

  Ако искате да критикувате турската песен критикувайте съставителите на учебника.

  Но в случая учителката си е била 10 от 10 и не заслужава лошо отношение.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 66. 66 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Първо тези "загрижени" родители наистина преувеличават. В интерес на истината народните музики и песни на ВСИЧКИ балкански народи (включително Турция и Румъния) много приличан на нашите.

  Второ все пак от по-горното изхожда въпроса защо трябваше да е точно песен на турски, а не примерно на румънски или гръцки, които са държави в ЕС и имаме нужда от сплотяване с тях (повечето българи мислим румънците за цигани и че примерно нищо не става от гърците).

  Ако се наблегне на общото между съседите ни, то има добър шанс новото поколение да изостави предразсъдъците. Как може да мразиш някой ако виждаш, че той е същият като тебе?

  Относно турците и циганите - всеки ги е виждал и разговарял с тях - както и при българите има добри хора има и такива, с които да си нямаш общо. Въпросът е, че те живеят с нас и всеки може да си изгради мнение. Не е така за останалите ни съседи, които нямат малцинства в държавата и за които постоянно се насаждат предразсъдъци. Не го очаквах, но май ВМРО имат най-уравновесената позиция в случая.

 67. 67 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ако някога Турция се беше извинила на България за зверствата, които е причинила на народа ни, аз съм сигурен, че много хора щяша да бъдат по-спокойни и да не приемат така някаква тъпа песен. Е, това не е случило, нито пък Турция е признала, че е извършила геноцид над България, което е факт. Колко от нас имат деди, изсечени от турците? Аз имам. Не става въпрос дори за война, става въпрос за зверства. Съвсем нормална е реакцията на бащата. Българите не сме чак толкова жалки, че да забравим какво е ставало по тези земи преди 140г. Очевидно е, че госпожата не става за учител. Няма лошо да има турска песен в учебника, както има много други песни. Но някак си трябва да си лишен от усет за да караш български деца да учат наизуст турски песни и да не очакваш реакция.

 68. 68 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1218 Весело

  [quote#45:"mr.stormyweather."]А самият той сигурно слуша маанета, наречени чалга- мюзик!
  [/quote]
  Мислех да пиша точно за маанетата, които се чуват през всеки отворен прозорец следобедно време... хаха )) Телепатия?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 69. 69 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  турко ориенталски песни нямат място в образованието и учебниците.Уволнение за учителката.Санкции на издателя на учебника.Ние сме в европа ,а не в средния изток

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 70. 70 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#61] от "gogaroga":
  [quote#61:"gogaroga"] Пишат го учебникари,[/quote]
  Гусподжа учебникарката имах пред вид. Вера .... Може би не съм се изразил правилно. А пък другата гусподжа, ако вярно ги е карала, да го учат наизуст това , трябва моменталически да бъде изритана от учителствуването и да не бъде допускана до деца под 18 години.

 71. 71 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "m_todorov":

  Поздравления!
  А на всичкото отгоре карали децата да я учат наизуст. Което ще рече, че ще трябва да я пее и в училище.

 72. 72 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#56:"цаки"]И защо гуспожата не е избрала гръцка фолклорна песен. Или румънска. Нима те нямат връзка с българския /и общобалканския / фолклор/.[/quote]

  Защото не госпожата пише учебника.

 73. 73 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#69] от "In my world":

  А съветски, съветски може ли??? Ах, дано кажете "ДА"...

  Свобода за Надежда Савченко!
 74. 74 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#55] от "Galata":
  Това е много комунистическо , драги.
  Ето ти една истинска македонска песен.
  http://www.youtube.com/watch?v=4daeg6GuvxE
  За теб специално и една странджанска.Че е по-близо до Стамбулграда.
  http://www.youtube.com/watch?v=zrI2oL8NQB4

 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 596 Неутрално

  За чий чеп е чужда песен в български хартиен учебник, след като може тя да мине с другите информативно и на друг носител ???...

 76. 76 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално


  [quote#70:"цаки"]Гусподжа учебникарката имах пред вид. Вера .... Може би не съм се изразил правилно. А пък другата гусподжа, ако вярно ги е карала, да го учат наизуст това , трябва моменталически да бъде изритана от учителствуването и да не бъде допускана до деца под 18 години.[/quote]

  Благодаря за разбирането. Що се отнася до изритването на учителката от училище, аз неведнъж съм писал, че изобщо трябва да се отървем от учителите и да закрием училищата. Като ще е гарга, да е рошава.

 77. 77 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#32] от "Galata":

  Алевитска - малевитска... За тези хора няма значение... Ако утре научат, че пра-пра-пра-прадядовците им са били кутригури, ще поставят под съмнение българщината на утригурите...

  Досадни малограмотници... с (или без) извинение!

  Свобода за Надежда Савченко!
 78. 78 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#73:"heatseeker"]А съветски, съветски може ли??? Ах, дано кажете "ДА"[/quote]
  не може руския в северна азия ,а не европа.Тук трябва в училище да слуша моцард,бах,бетховени,вивалди и други.Ние не сме средния изток за да има тук мизерия кючеци,чалга и ориенталщина.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 79. 79 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално


  [quote#59:"Боби Колев"] ... може да смени държавата.[/quote]

  На колата или буса и след някой и друг час - в Турция.

 80. 80 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#59] от "Боби Колев":

  Абе ти улав ли си, как ще запишеш детето си на частно училище или ще го пратиш в чужбина само заради една песен в учебника? И какво значение има колко родители са за или са против? Просто родителят Х се възмущава и изказва възмущението си. Негово право е. Проблемът е друг - защо либералната медия отказва да приеме че има хора с различни възгледи и всеки може да се възмущава от различни неща? Защо т.нар. либерали опитват да наложат своята гледна точка и своите възгледи на обществото?

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 81. 81 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#78] от "In my world":

  Преводачката на "Гугъл" никому не прощава... Вие не сте изключение.

  Свобода за Надежда Савченко!
 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#67:"m_todorov"] Очевидно е, че госпожата не става за учител[/quote]

  А този, които е бил министър на образованието и науката при одобряването на този учебник, става за управник! На портиера маана няма ли да намерите?

 83. 83 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#45] от "mr.stormyweather.":
  [quote#45:"mr.stormyweather."]А самият той сигурно слуша маанета, наречени чалга- мюзик! [/quote]
  То , погледнато от тази страна, най добрия урок за общото между балканския фолклор, би било едно посещение в студиото на Пайниър в Димитровград.

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#69:"In my world"]Уволнение за учителката.Санкции на издателя на учебника.[/quote]

  Санкции за министъра и за членовете на комисиите, одобрили учебника.

 85. 85 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Не критикувайте учителката. Жената си вади хляба, на себе си и на децата си. И като всички останали учители е подложена на многогодишния "реформаторски" тормоз, че е "данъкосмучещ дембелин, неграмотник и мързеливец, харчещ парите на бизнеса" - благодарността на новото ни демократично време. УЧИТЕЛКАТА е ЗАДЪЛЖЕНА да прави това. Учителите са РОБИ на министерството, инспектората, директора, родителите. Отдавна никой "модерен, демократ, красив и т.н"не ги смята хора.
  КОЙ е ВИНОВЕН?
  По всички масово достъпни телевизии НАГЛО ТЕКАТ ДОЛНОПРОБНИ ТУРСКИ СЕРИАЛИ. ЧАСОВЕ НАРЕД. В останалото време депесари раздават шутове или директно са заканват в името на атлантическите ценности. Правителства идват и си отиват заради етнически прищевки.
  КОЙ Е ВИНОВЕН?
  Министерството нна образованието Е НАЛОЖИЛО ТАЗИ ПРОГРАМА!
  Не учителката!
  Учителката е просто беззащитна мишена. Обаче да скараш родители и учинтели е върхът на политико-административния висш пилотаж. Министерство и инспекторат се кефят. И утре ще си присвоят лаврите на ПОМИРИТЕЛИ, като използват номера на пропагандното клише "ТОЛЕРАНТНОСТ". С това в момента издевателствата над учителите. Заработват си кариерите службашите! И пачките!
  И знаете ли какъв ще е краят: Учителката ще бъде изкарана виновна, че не е успяла да убеди родителите да бъдат толерантни!
  В същото това време, Екип на Световната банка с пари на нашето образователно министерство му изпраща доклад за реформите, в който черно на бяло му НАЛАГА да спре да изисква университетско образование за учителите. Извършщва се подмяна. Подмяна, която ние сме си платили.
  В същото време ГЕРБ, внесе проектозакон за училищното образование, който е толкова ретрограден, че и Тодор Живков би му завидял.
  КОЙ Е ВИНОВЕН?
  НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ ДОПУСКАМЕ ВСИЧКО ТОВА.
  А то някак си тихомълком си се прокрадва ....
  И как след всичко това човек да не повярва в конспирация срещу българщината?
  Учителката е виновна.
  !

 86. 86 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#81] от "heatseeker":
  Поздрав за всички пришълци ,който се радват на паразитни държави от средния изток и азия.Поздрав
  https://www.youtube.com/watch?v=T9sDxvsbsnA

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 87. 87 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "Galata":

  "уригинала"???

 88. 88 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Както виждам американската песен е дадена на английски с превод. По същия начин трябваше да се даде и турската и няколко други от балканския регион. Да се даде чужд текст написан с български думи е глупост, а още повече да се иска той да бъде научен наизуст. Това е учебник по музика а не по чужд език, трябва учениците да слушат песента на оригиналния език (или в превод ако има такъв запис) и да имат само за сведение превода за да рабират за какво става въпрос.

 89. 89 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пуснах си въпросната песен в Ютюб - смятам, че е, меко казано, инатерсна песен, а рамера е 9/8. Може би авторите са търсили песен, която да илюстрира този размер, защото е наистина рядък, и затова са я включили. Не се сещам за известна българска народна песен в този размер, но сигурно има. Който знае - да подскаже.

 90. 90 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Мъжът отправя критики и към "продажните членове на комисиите по образование към Министерски съвет и Министерството на образованието", да се съобразяват с "националното ни достойнство, за да не ви напомним с други методи къде е България и как да стигнете по-бързо до границата с Турция!". Също и към преподавателите от 81 СОУ, където се развива действието, с думите: "за пореден път ви заявявам,че моите деца няма да учат нито урока за РАМАЗАН БАЙРЯМ нито турски песни или глупости от сорта на "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ".

  И аз се подписвам под тия думи.
  Чао, чао, дневникарчета!

 91. 91 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#86:"In my world"]от средния изто[/quote]

  На български е "Близкия Изток"... Дерзайте!

  Свобода за Надежда Савченко!
 92. 92 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  Дневник вие кога се научихте да пишете без грешки, че така акцентирате на правописа на родителите?

  А турската песен защо не е преведена на български както е преведена английската песен и ако някое дете иска да я учи поне да разбере за какво се пее аджаба? (@Дневник моля запазете правописа) турския не го владея.
  п.с. Имам приятел турчин от Истанбул и ми разправя
  ... абе тука има един дето има Български паспорт ама той една дума на български не знае .... но има право да гласува

 93. 93 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#91] от "heatseeker":
  все е тая близък изток или средния изток всички са едни дол дренки.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 94. 94 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#93] от "In my world":

  Така и до Индонезия може да стигнете - все е Ориент...

  Свобода за Надежда Савченко!
 95. 95 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":
  +++++
  Много от тези така наречени патриоти като седнат вечер на масата, сипват гроздова до ръба и надуват я сръбско, я гръцко, я някой мазен гюбек, ама иначе са против една народна турска песен. Не знам защо, но българина все не си избира точните каузи за които да протестира. Да пита какво стана с Бисеров, с Пеевски, това са неща директно бъркащи в джоба, а тази песен, да се протестира срещу нея е просто смешно.

 96. 96 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#29] от "mr.stormyweather.":
  Не е от значение дали са залепени за турски или други сапунени сериали- от значение е, че не са залепени за български сериали. Ама такива няма. Щото се краде. Щото актьорите са кът - кадърните де, те другите са колкото искаш. Та това е истинският проблем. Некадърността е правило за "йелита" на тая..."държава". Другото е ала-бала. Докато ни занимават с мисис Свят (едно ужасно нещо, пародия на жена), разни тефтери и т.н., си крадат на воля. Некадърните се знаят колко са некадърни, и знаят, че един лев не могат изкара...

 97. 97 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ами по- добре да беха вкарали в учебника " Елате пиленца на батко .." в изпълнение на Милко Калайджиев, например ))

  Определено, чалгализирането на този изпростял отвсякъде народ върви с пълна сила ! 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  "Ела при мен", или как една турска песен скара родители и учители

  Ако толкова яростно ще държите сметка на бащата за правописа, за запетайката във Вашето заглавие трябва да има уволнение - Дневник докога ще мъчите читателите си с фрапантни правописни грешки в статиите Ви?

  Песента трябва да се махне от учебника - който иска нека си я учи сам - не съм националист, но реалността е такава - след всичките л@йн@ на ДПС и пропагандата им на турски, не трябва да се налива масло в огъня.

  Дано след време да се оправим, тогава нека пеят каквито песни искат!

 99. 99 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#57:"404"]Какво общо има партиотизмът с желанието ми децата ни да имат адекватно образование в цивилизована среда, където се ценят моралът и културата на всеки човек?[/quote] Това, уважаеми, включва да цениш ЧУЖДАТА култура (на всеки човек, както ти си казал). Тоест да не коментираш, че си пратил децата си в някакви си среда, която е предполагаемо перфектна, защото в нея НЕ ПУБЛИКУВАТ турски песни в учебника по музика.
  Сам си описал отлично проблемите, но ги виждаш само сламката в чуждите очи, а не гредата в собствените си.

  Доброто е заразно
 100. 100 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#13] от "terorio":

  На мен също ми направи впечатление, че песента на английски е преведена на български за разлика от турската!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK