ГЕРБ се отказа от задължителната предучилищна за 4-годишните

Милена Дамянова

© Георги Кожухаров

Милена ДамяноваГЕРБ се отказа от въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните деца заради дебатите в обществото и несъгласието на родителите. Това заяви пред журналисти бившият зам.-министър на образованието в първия кабинет "Борисов" Милена Дамянова, която информира, че депутати от ГЕРБ са внесли днес законопроект за предучилищното и училищното образование.


От думите й се разбра, че проектът преповтаря в голяма степен този, който беше подготвен от нея като зам.-министър през 2012 г. Тогава бяха приети едва 42 текста от законопроекта на второ четене и заради преждевременната оставка на правителството не беше приет. Имаше и протести за гласуването му, напомни Дамянова.


Протестите бяха именно заради идеята 4-годишните задължително да посещават предучилищна. Родителски организации тогава се обявиха против задължителния характер, и поискаха да имат право на избор дали да запишата децата си толкова рано, като се позозаваха на Конституцията, според която "Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата". Ресурсните учители пък предупредиха, че ранното вписване в образователната система може да е вредна за децата със специални образователни потребности.
Друг спорен въпрос около проектозакона при първото му четене през 2012 г. беше дали да има държавна субсидия за частните детски градини и училища. В новия документ ГЕРБ не са се отказали от идеята и намерението им е такова да се въведе от началото на 2018 г. Частните учебни заведения ще получават средства за покриване на учебния план - тоест за заплати на учителите, но не и за учебна база, специалисти и допълнителни занимания.


Предвиждат се и допълнителни пари за всички училища според оценката за качеството им по външното оценяване. Средства ще получават и тези, които имат недобра оценка, но те ще са за целево преодоляване на дефицитите, обясни Дамянова. 


Тя допълни, че ако законът бъде приет през 2015 г., първият випуск, който ще се обучава по него, ще завърши през 2029 г. По думите й ГЕРБ има подкрепата на просветния министър Тодор Танев за приемането на законопроекта. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK