Домашното образование ще бъде позволено със закон

Домашното образование ще бъде позволено със закон

© Красимир ЮскеселиевДомашното образование ще бъде позволено със закон, а училищата ще определят учебните си програми.


Това са още от промените, записани в обновения проект за нов закон за училищното образование, внесен вчера от депутати от ГЕРБ начело с бившия заместник-министър на образованието - Милена Дамянова. Проектът в по-друг вид беше обсъждан и почти приет от 41-то Народно събрание по време на мандата на първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава обаче времето не достигна, за да бъдат въведени изцяло промените.


За учениците в задължителна училищна възраст ще е позволено самостоятелно обучение. Предпоставките за това ще са ако децата имат здравословни причини и не могат да посещават училище, по желание на родителите, ако са с изявени дарби или ако са над 16 години. Родителите ще са длъжни да осигуряват на децата си необходимите условия за обучение и учебници, а учениците пък да полагат изпити за определяне на годишните им оценки по съответните предмети.
Чрез въвеждането на самостоятелната форма на обучение отпада задължението децата в предучилищна възраст да ходят на детска градина, а родителят има възможност да избере как детето му да се подготви за училище. Новото при тази възможност е, че децата ще трябва да преминат проверка на способностите в детска градина, за да получат удостоверение за училищна готовност, без което не могат да постъпят в първи клас.


Предвижда се още част от оценките в училище да бъдат от работа по проекти. В закона е записана и възможността оценките от националните изпити след седми и десети клас да са в точки, а не по шестобалната система. 


ГЕРБ са вкарали и в закона и по-голяма автономия на училищата да разпределят учебния материал. Така те ще могат самостоятелно са разработват учебните програми.


В проекта е запазена и новата образователна структура - основното образование да е до седми клас, а гимназиалният етап да е разделен на две - до десети клас, когато всеки ще може да завърши училище и ще получи удостоверение и до 12-ти клас, когато на края ще има матури. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK