Съдебният съвет бави проверката на разпределението на делото за КТБ

Съдебният съвет бави проверката на разпределението на делото за КТБ

© Цветелина Белутова, КапиталДен преди първото заседание по делото  за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) в Софийски градски съд, няма официални данни какво се случва с проверката за разпределението му.


Днес изтича десетдневният срок, който Висшият съдебен съвет (ВСС) даде на 13 ноември на трима свой членове и експерти, за да отговори на съмненията около разпределението. По информация на "Дневник" резултатът от нея обаче все още няма, а комисията не се е събирала в последната седмица.


Причината е че двама от ИТ специалистите, определени да участват в инспекцията са били в командировка в Германия през по-голямата част от времето. А разработчикът на софтуера на системата на съда е в САЩ до март 2015 година.
От ВСС заявиха, че вероятно утре комисията ще се събере, за да обсъди какво се случва. Проверката беше възложена на членовете Галина Карагьозова, Незабравка Стоева и Румен Георгиев (председател на комисията по информационни технологии), двама специалисти и един външен експерт.


В неделя пред "Дневник" Карагьозова заяви, че трябва да се сглобят всички бележки на експертите, както и да се получат документи от председателя на съда Владимира Янева. "По-добре проверката да бъде цялостна, дори и това да налага закъснение на резултата", заяви още членът на ВСС.


Повод за проверката станаха съмнителните действия на ръководството на Софийския градски съд около разпределението на делото за фалита на КТБ.  Протоколът от първото разпределение на делото (което се падна на командированата съдия Калинка Илиева) липсваше от системата на Висшия съдебен съвет. От съда обясниха това със срив на интернет връзката, но за "Дневник" магистрати работещи в Съдебната палата споделиха, че не са усещали проблеми по това време на деня.


Според източници на "Дневник" връзката на СГС и съдебният съвет е една от най-добрите и от понеделник сутрин, когато протоколът е трябвало да бъде изпратен, няма следи да е имало срив. Впоследствие протоколът се появи, а делото се наложи да бъде преразпределено, защото съдия Калинка Илиева си направи отвод. При новото разпределение делото се падна на съдия Иво Дачев, но под нов номер. От новия протокол стана известно, че съдия Калинка Илиева също е била включена в подновеното разпределение.


Отговор, който СГС така и не дава, е защо търговските дела, се разпределят от ръководителя на гражданското отделение


Богдана Желявска, а не Иво Дачев, който е начело на търговското отделение.
Без коментар от ръководството на съда остана и защо не беше уважено искане на журналисти от съдебния ресор да присъстват на разпределението. Впоследствие Желявска организира демонстрация само за екипа на Нова телевизия. Пред тях тя заяви, че сривове в системата за случайно разпределение са ежедневие и показа как при това се случва. Попитана защо тя разпределя делата, Желявска заяви, че ако двамата с Дачев го правели едновременно, за новопостъпилите за деня граждански и търговски дела системата можела да генерира два пъти един и същи номер.


В търговското отделение на съда тече и друга проверка - от Инспектората на ВСС, която беше предизвика заради други съмнения със случайното разпределение. В апогея на конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев, няколко от делата се паднаха на един и същ съдия Румяна Ченалова. От съда категорично отказват да коментират и въпросите свързани с адвокат Момчил Мондешки, който през последните две години е забелязван в кабинетите на ръководството на СГС и който получава преференциално отношение от съдии по дела, които води. От ВСС миналата седмица заявиха, че ще обсъдят дали да се самосезират във връзка с изнесената от в."Капитал" информация.


Членовете на ВСС се обединиха около становището, че ВСС дължи спешен отговор на поставените по разпределението на делото "КТБ" въпроси. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи резултатите от ревизията да бъдат докладвани на съвета и да бъдат оповестени публично.


"Дължим експедитивен и ясен отговор и проверката трябва да бъде извършена от ВСС", посочи преди близо две седмици членът на ВСС Юлия Ковачева. Калин Калпакчиев допълни, че са се натрупали "много съмнения за манипулации" и всеки един въпрос трябва да бъде изяснен в максимална степен. "От това зависи авторитетът на съда, това дело е съществено и важно за държавата".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anthony68
  anthony68
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Случаят КТБ е апотеоз на политическата наглост и на тъпотията на народа ни.

 2. 2 Профил на Любомир Пашов
  Любомир Пашов
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това КТБ има да го бавят до второто проИЗшествие че и тогава няма да ни кажат какво е станало всъщност.

 3. 3 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Имам усещането , че Василев, Пеевски и Кадиев са прецакали така сериозно народа , че няма оправия. Поредните жертви на крими прехода

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Българският народ си заслужава банкерите, бизнесмените, "десетките" и прочието "експерти". И винаги има нужда от виновни, които да оплюе. Например - политиците.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  На съда, винаги им е виновен някой друг, даже всички са им виновни. Те обаче, са най-готините.

 6. 6 Профил на sweet_candy
  sweet_candy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябва всички, които по един или друг начин са отговорни за фалита на КТБ да бъдат разследвани, също така и всеки един вложител. Когато народа обедня, тези хора си напълниха гушите с пари.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Никой не е очаквал тия да свършат работа, още повече пък без да се бавят.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 171 Неутрално

  На мен ми е интересно, кога ще потърсят отговорност от акционерите в КТБ, защото те също носат отговорност за състоянието на банката. А някои от тези акционери удабно се спотайват в парламента.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavaroti":
  ++++++++++++++++++++++
  И да добавя,че е крайно време държавата да впрегне всички ресурси,за да доведе у нас и постави на подсъдимата скамейка Цветан Василев!А също така хората отговорни за символичния контрол от страна на БНБ също да станат клиенти на прокуратурата! 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Любопитно

  [quote#6:"sweet_candy"]Трябва всички, които по един или друг начин са отговорни за фалита на КТБ да бъдат разследвани, също така и всеки един вложител. [/quote]
  И ВСЕКИ един вложител? Дори и тези с до 1000 (хиляда) лв. в сметката си (имало към 180,000 такива, каза Порожанов навремето). И такива с по 2-3-5,000 лева?!?
  До коментар [#6] от "sweet_candy":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 547 Неутрално

  знам, че има глупаци на всеки ъгъл, но тук е като че ли пренаселено, нали номер 6 ???

 12. 12 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Утре комисията вероятно ще се събере, а може и да не се събере. След това ще установят, че им трябва поне месец за да излезнат с решение, пак евентуално, та спле поне няколко до 10-тина отлагания, които ще отнемат 1-2 години, може комисията и да излезе с решение...
  КОЙ знае...

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Проверката не може да бъде продължена кучето пак изяде тефтера.

  klimentm
 14. 14 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  нищо няма да се случи ,нито ще се разбере ,нещата ще се покрият ,а държавата и народа пак ще покрият откраднатото ,защо ли имам чувството ,че 2 пъти ще плащаме разграбването на КТБ ,добре замислено от комунисти и депесари

 15. 15 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 605 Весело

  Проверки и проверки му е майката!
  Непрекъснати проверки! Скъсахте се да се проверявате сами! Резултат нулев.
  Освен ,че взимате заплати.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Имам чувство че мъглата около КТБ все повече се сгъстява и никому нищо няма да сторят, ще ги прикрият и Василев и комбината около него.

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  [quote#9:"bat_plamen"]И да добавя,че е крайно време държавата да впрегне всички ресурси,за да доведе у нас и постави на подсъдимата скамейка Цветан Василев![/quote]
  И за какво да го съдят? Че някой поискал като подарък БТК и той отказал. Че ППП убиха банката за да я окрадат?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Нищо около случая КТБ не е наред и не е нормално, тъй че ми се струва "нормално" и делото по него да е пълно с много въпросителни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Весело

  И г..а си с рози накичи!!!

  chavo64
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "tur671":


  [quote#14:"tur671"]държавата и народа пак ще покрият откраднатото ,защо ли [/quote]
  Защото докторе не лекуваш мазохизма български.

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "chavo64":


  [quote#19:"chavo64"]И г..а си с рози накичи!!![/quote]
  Представих си го....

 22. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#14:"tur671"]че 2 пъти ще плащаме разграбването на КТБ ,добре замислено от комунисти и депесари[/quote]
  Мисля, че има намесени от сегашните управляващи. май ни играят доброто и лошото ченге. Как така се обичаха с ДП дълги години, а после се плюха като у хоремаг в парламента?

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Василев,Пеевски- са само лица на които е разпореждано.
  Другите няма да ги разберете.

 24. 24 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 860 Неутрално

  ми по същата причина не избраха и шеф,на съда така да се каже че КОЙ май не е съгласен ......

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  откъде го намирате този софтуер бре, само не казвайте, че и пари сте давали за него...

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "От това зависи авторитетът на съда, това дело е съществено и важно за държавата".
  И именно затова шикалкавят и бавят делото, като изтъкват направо смехотворни причини. А истината е, че пак мафията е подхвърлила комат на съдебните органи и им диктува какво да правят.

 27. 27 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Днес изтича десетдневният срок, който Висшият съдебен съвет (ВСС) даде на 13 ноември на трима своЙ членове....

  По информация на "Дневник" резултаТЪТ от нея обаче все още няма...

  Пред тях тя заяви, че сривове в системата за случайно разпределение са ежедневие и показа как ?при? това се случва.


  Лора, Лора...

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 28. 28 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Случаят КТБ е обирът на века. Политиците в една държава я ограбиха безцеремонно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 29. 29 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#28] от "townboy":

  Хм, ограбиха спестяванията. Ограбването тепърва предстои през регулации и всякакви данъци.. за да закърпим лошото положение

 30. 30 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Добре де, очевидно е че съдебната система е корумпирана и зависима. Някой може ли да ми обясни с какъв механизъм може да се въздейства върху нея предвид разделението на властите?

 31. 31 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Жить стало лучше, жить стало веселее!

 32. 32 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 690 Весело

  Програмистите са виновни за всичко!!! Алчни, нагли, продажни, безскрупулни копелета .... Сигурно и КТБ и БНБ използват по някой-друг програмист - направо да ги мятат - виновни са! Дето ще се мъчат да скълъпват някакви филми - ето ти го готов сценария!

 33. 33 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ...защо всс не се назначава от парламента с мандат?
  ...защо прокуратурата и съда не са различни институции?
  ...защо са под една и съща шапка?
  пс: защото съществуват само на хартия....до кога господа политици?....аз ли да ви правя реформата или да ви изритаме всички!? съда знае, че цесиите са невалидни със закон още от 50-те години на миналия век .....знае и затова се мае!

 34. 34 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Любопитно

  [quote#1:"anthony68"]тъпотията на народа ни[/quote]
  Господ ли си?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 35. 35 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 877 Неутрално

  ДО АВТОРКАТА:


  Филева, айде малко по-грамотно, моля!

  “...който Висшият съдебен съвет (ВСС) даде на 13 ноември на трима своЙ членове и експерти, за да отговори на съмненията около разпределението. По информация на "Дневник" резултатът от нея обаче все още няма, а комисията не се е събирала В(?) последната седмица.”

  ”Причината Е ЧЕ двама от ИТ специалистите, определени...”

  "От това зависи авторитетЪТ на съда, това дело...”

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не съм изненадана! Практиката, да изчезват дела, документи от ключово значение за тях, да се избират "удобни" съдии и прокурори за важните дела .... Хора, това са мнооого стари практики!

  goblenka
 37. 37 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 878 Неутрално

  а и тя ще е една проверка

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 38. 38 Профил на just
  just
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#23] от "dedo pepo":

  Напротив, много добре знаем че заминаха в офшорните сметки на едни "вежливи зелени човечета".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK