ГЕРБ дава на реформаторите ръководството на пет комисии, но си запазва тази за енергетиката

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановГЕРБ е готова да даде на коалиционния си партньор - Реформаторския блок, председателските места на пет комисии, но не и на тази по енергетика. За "Български демократичен център" около Николай Бареков ще бъде шефското място на комисията за контрол на еврофондовете и европейските въпроси, Патриотичният фронт ще оглави комисията за наблюдение на ДКЕВР и тази за борба с корупцията и конфликт на интереси, научи "Дневник".


След завръщането му от САЩ председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов днес направи консултации с останалите парламентарни групи за разпределението на ръководствата на парламентарните комисии. В продължение на цял пленарен ден имаше совалки из кулоарите между отделните групи. Засега разпределението  е: девет председателски места за ГЕРБ, пет за Реформаторския блок, три за Патриотичния фронт, две за АБВ, по една за БСП, ДПС и БДЦ, а "Атака" по свое желание остана без комисия.


Решението не е окончателно. За утре е предвидена още една среща между представители на групите преди комисиите да бъдат одобрени от пленарната зала.
Последната оферта на ГЕРБ към Реформаторския блок е да поемат комисиите по вътрешна политика и обществен ред (Атанас Атанасов), по земеделието и храните (Румен Христов), по регионалната политика (Найден Зеленогорски), по транспорт и съобщения (Гроздан Караджов). Вместо желаната комисия по енергетика, ГЕРБ предлага на  Реформаторите председателския пост на комисията за взаимодействие с гражданското общество и жалбите на гражданите (вероятно за Борислав Великов) - позиция, която "Атака" е отказала. Всъщност хората на Волен Сидеров отказват да участва в ръководствата на парламентарните комисии.


Комисията по енергетика ще бъде поета вероятно от бившия енергиен министър в първия кабинет на Бойко Борисов - Делян Добрев, а негов заместник ще е Мартин Димитров (РБ). Реформаторите ще решат днес дали да вземат петата комисия и кой да я оглави.


За Патриотичния фронт се предвижда председателското място на комисията за наблюдение на ДКЕВР (Валери Симеонов) и на тази за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика (Валентин Иванов, който ръководеше същата комисия в 41-ото Народно събрание, но от квотата на "Атака"). На формацията ще бъде поверено вероятно ръководството и на комиксията по култура и медии, като още не е известно кой ще бъде титулярът. 


Другата формация, която подкрепя кабинета - АБВ, ще получи ръководството на две комисии - за отбраната (Михо Михов) и за децата, младежта и спорта (Борислав Борисов). ГЕРБ отказва да изпълни желанието им за председателското място на комисията по отбрана, но вероятно ще им даде шефския пост в подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защита на потребителите и ограничаването на монополите към комисията по икономическа политика и туризъм. Тя беше предложена от АБВ, но като комисия, и е вероятно да бъде ръководена от Кирил Цочев.


БСП ще оглави комисията по икономическа политика и туризъм (Петър Кънев), а ДПС - комисията по труда и социалната политика и демографските въпроси (Хасан Адемов). Председателят на групата "Български демократичен център" Светлин Танчев ще е председател на комисията по европейските въпроси  и контрол на еврофондовете. Той ръководеше вече тази комисия, но като представител на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание, но беше отстранен заради скандала с наркопоправката.


Така за ГЕРБ остава ръководството по-малко от половината комисии (9) - по енергетика (Делян Добрев), по бюджет и финанси (Менда Стоянова), по правни въпроси (Данаил Кирилов), за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения (Димитър Лазаров), по външна политика (Джема Грозданова), по образованието и науката (Милена Дамянова), по здравеопазването (Десислава Атанасова или Стоян Тонев), по околната среда и водите, по вероизповеданията и правата на човека.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK