Широко затворени очи, или как ВСС отново пренебрегна проблема със случайното разпределение

Широко затворени очи, или как ВСС отново пренебрегна проблема със случайното разпределение

© Надежда Чипева, КапиталКакво направи мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет - кадровия орган на Темида - след като се запозна с изводите от доклада за това как е разпределено най-голямото и най-важно дело за фалит досега - това за Корпоративна търговска банка?


Първо замлъкнаха. После се опитаха да приемат доклада и препоръките от него, без да го обсъдят. Накрая (както по-често става) беше направен опит темата да бъде отклонена ("... ние тука сме съдии и прокурори, как сме сигурни, че този експерт е достатъчно квалифициран и има образование, как е подбран; не може да приемем, че във всички звена на съдебната власт има манипулации на делата..." - и други подобно звучащи реплики).


Но най-важната и дори стряскаща реакция беше, че отново пролича липсата на воля на мнозинството от кадровиците на Темида да се справят с най-разпространения и най-изоставения проблем, отбелязван в поне три доклада на Европейската комисия досега. А именно:
системата за случайно разпределение "Law choice", която се използва в 90 % от органите на съдебна власт, позволява манипулации. Дори от неопитен човек, без специализирани послания в областта на ИТ технологиите!


Това е общият извод, отбелязан за пореден път с още по-остър тон в доклада на експерта от Министерския съвет Васил Величков. Той беше избран от ВСС на 13 ноември, когато беше гласувана комисия (с членове на ВСС Галина Карагьозова, Незабравка Стоева и Румен Георгиев) да провери дали е имало проблеми при разпределението на делото КТБ. Повод за това стана фактът, че протоколът от разпределението не се появи в системата на Висшия съдебен съвет, след като делото се падна на командирован съдия - Калинка Илиева. Обяснението на ръководството на Софийския градски съд тогава беше, че е имало срив в системата.


Конкретните изводи от доклада за случайното разпределение показват, че:


- не е отчетен срив в системата във времето, в което се вижда, че делото е било пуснато на случайно разпределение. Информация за това липсва както при проверка на място в СГС, така и от системата във ВСС. Още повече ръководството на Софийски градски съд отказва, без ясни мотиви, да се обърне към интернет-доставчика, който би могъл да предостави доказателства за евентуални проблеми с връзката;


- според доклада, цитиран от сайта "Съдебни репортажи", в първия протокол от разпределението на делото КТБ има празен ред, което може да е признак за технически проблем при връзката между съда и сървъра на ВСС. При положение обаче, че такъв не е установен, съмненията, че празният ред показва следи от манипулация, остават;


- делата в Търговското отделение на СГС се разпределят от председателя на Гражданското отделение - Богдана Желявска, което е нарушение. По този повод ВСС "препоръчва" на ръководството на съда да промени тази практика. Подобна препоръка са направили през лятото и съдиите от Търговското отделение, отправяйки въпроса защо Желявска разпределя, а не Иво Дачев (който отговаря за това Търговското отделение). Питането им е останало без отговор;


- нарушение е, че при второто разпределение на делото КТБ от списъка на съдиите не е изключена съдия Калинка Илиева, която си направи отвод заради публикациите, че е командирована в СГС.


Христо Иванов, който е участвал в подобни предишни проверки, заяви, че системата не само няма защита, но тя "никога не е мислена да бъде защитена". Иванов призова в проекта за изготвяне на нова система, да бъде обърнато изключително внимание на техническите спецификации в тях да бъде заложени мерки за сигурност. По думите му ако трябва може да изпрати протокола от заседанието на ВСС на прокуратурата.

© Юлия Лазарова

Христо Иванов, който е участвал в подобни предишни проверки, заяви, че системата не само няма защита, но тя "никога не е мислена да бъде защитена". Иванов призова в проекта за изготвяне на нова система, да бъде обърнато изключително внимание на техническите спецификации в тях да бъде заложени мерки за сигурност. По думите му ако трябва може да изпрати протокола от заседанието на ВСС на прокуратурата.


Препоръки вместо търсене на отговорност


Членът на ВСС Калин Калпачкиев предложи съветът да обмисли дали не трябва да се потърси отговорност за нарушенията, открити от доклада. Той припомни, че констатациите всъщност не са нищо ново за ВСС. Миналата година Блъгарски инстиутт за правни инициативи /БИПИ/ представи сходен доклад, но и той беше неглижиран от ВСС.  По думите на Калпакчиев положението е нетърпимо и съветът не може да си позволи дори за няколко месеца да остане с подобна компрометирана система за разпределение на делата.


Правосъдният министър Христо Иванов, който е участвал в екипа на БИПИ при изготвяне на доклада през 2013 г., отбеляза нещо много важно: системата не само няма защита, но тя "никога не е мислена да бъде защитена". Иванов призова в проекта за изготвяне на нова система да бъде обърнато изключително внимание на техническите спецификации в тях да бъде заложени мерки за сигурност. 


По-късно пред журналисти Иванов заяви, че въпросът дали по делото "КТБ" системата е манипулирана е извън компетентността на ВСС и че това може да се установи от следствените органи.  По думите му ако трябва може да изпрати протокола от заседанието на ВСС на прокуратурата.


От заседанието на ВСС отсъстваше главният прокурор Сотир Цацаров, който е в двудневен отпуск по лични причини.


Проблемът - липсата на средства да се изработи изцяло нов софтуеър, който и да е достатъчно надежден. Затова вместо нов софтуер комисията изработи препоръки, които включват подобрение (поредното!) на системата  "Law choice".


Мария Кузманова пък призова "да не се правят генерални изводи, защото това би довело до абсурд". Друг член на съвета от мнозинството -  Каролина Неделчева, поиска  "съветът да не оставя впечатлението" с дебата си въз основа на една проверка, че всички административни ръководители манипулират системата и са недобросъвестни". "Не бих искала да остава това впечатление у обществото, ние не можем да правим глобалния извод, че досега делата в страната са разпределяни съмнително", заяви още тя.


Така ВСС, след като прие доклада за сведение, вместо да потърси отговорност, гласува следното:


- Да се усъвършенства системния продукт Law Choice и да се ускори създаването на нова версия, която да е в синхрон с препоръките от доклада и която да се въведе от 1 януари 2015 година;


- Да се направи стрес-тест на новата версия, за да се установи дали удовлетворява стандартите за сигурност;


- Да се извърши проверка на системните администратори в съдебната система с помощта на специализирани в областта фирми; 


- Препоръчва на Софийски градски съд да създаде необходимата организация по използването на софтуер за случайно разпределение и в Наказателното отделение (това също е една от констатациите на доклада - бел. ред); 


- Председателят на СГС Владимира Янева (която досега не е коментирала нищо от случая с делото КТБ) да създаде необходимата организация, така че предеседателят на Гражданското отделение да разпределя делата за граждански и въззивни дела, а председателят на Търговско отделение да разпределя търговските дела в СГС;


- Препоръчва на административния ръководител на СГС /Владимира Янева/ да преустанови установената практика при отвод на съдия по конкретно дело да дава нов входящ номер на същото дело, а в случаите на отвод да се използват специално наличните за това опции в системата;


- Препоръчва на административния ръководител и на заместник-административните ръководители на СГС-разпределящи делата, да уведомяват за разпределението медиите;


Така само месец преди очаквания като унищожителен доклад на Европейската комисия и по средата на съдебната битка за фалита на КТБ, предизвикала силно обществено напрежение, Висшият съдебен съвет  предпочете отново даси затвори очите пред този ключов проблем. Вместо да гарантира, че ще се бори, дори срещу най-малкото съмнение, че манипулация е възможна.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ВССички те са за затвора.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 2. 2 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Абе нов ВСС му е майката.

  "Я з москалями не балакаю!"
 3. 3 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  От доклада става ясно, че:
  - причината да не отиде на сървъра определен протокол може да е срив в системата, какъвто обаче категорично не е имало през този ден (доказано)
  - всички останали протоколи са пристигнали успешно
  - единствената причина този да не е пристигнал е обяснима с действията на разпределящия човек
  - ръководството на съда излъга за срива и не даде друго обяснение
  - никой не попита как в крайна сметка делото се озова в сървъра
  Колко още доказателства да има, че е имало манипулация, след като се казва, че начинът за манипулиране не оставя следи?!

  Защо ВСС се прави, че всичко това не му е известно и как е възможно при такива купища драстични нарушения да дава препоръки, а не да потърси отговорност?! ВСС счита ли, че е етично да се лъже? Проблемът не е бил технически. В доклада се разказва и по какъв начин може да се манипулира системата. ВСС, къде сте?
  Не искате да видите, не искате да реагирате. И искате да си я държите тая система, за да си продължава търгашеството.

 4. 4 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Гневно

  "...съветът да не оставя впечатлението, че въз основа на една проверка, това означава, че всички административни ръководители манипулират системата и са недобросъвестни. Не бих искала да остава това впечатление у обществото. Ние не можем да правим глобалния извод, че досега делата в страната са разпределяни съмнително."

  Ама кво впечатление кви пет лева ма госпожа. Себе си ли опитвате да заблудите? Бе то е обществена тайна, бе - масово се изнасилва системата. Няма случайно разпределение изобщо.

  Тия изобщо на кой свят живеят?! Край на комисионните бе мухъли!

  "Я з москалями не балакаю!"
 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 924 Весело

  "Случайно разпределение на делата" - хахахаха. Всеки път ме напушва на смях като го чуя или прочета някъде

 6. 6 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Леле много се ядосах. Като гледам колко бе-та съм написал...

  "Я з москалями не балакаю!"
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Реформация трябва, ако ли не оставки. До кога искате да ви търпим, а угодно ли ви е да лапате с голямата лъжица

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Весело
 9. 9 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Боже, дайте без пари ще им го напишем тоя софтуер.

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  ОСТАВКИ !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 735 Любопитно

  [quote#9:"herbaltea"]Боже, дайте без пари ще им го напишем тоя софтуер. [/quote]
  Да, ама после кой ще работи с него?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Дълго отработван навик.

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Така е разработена системата - да направиш НЕслучаен избор!

  Tony
 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Така е разработена системата - да направиш НЕслучаен избор!

  Tony
 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#11:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Да, ама после кой ще работи с него? [/quote]

  Ако се направи добре - няма значение. Вярно, друг път съм писал, че да се решават морални проблеми с технически средства е безумие. Но това не означава, че когато техническите средства са добре направени, не биха могли да помогнат.

 16. 16 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "Не бих искала да остава това впечатление у обществото, ние не можем да правим глобалния извод, че досега делата в страната са разпределяни съмнително"
  И какви са ви аргументите срещу глобалния извод, който всеки мислещ ще си направи, поне що касае интересните дела? Генерален абсурд би било някой да не направи глобалния извод, че сте зависими.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Особеност на системата за случайно разпределение на делата е нейната детерминираност. Искаш Х, получаваш го.

 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Весело

  "Блъгарски инстиутт"

  Каквито са ни инстиуттите, такава ни е и мафията (ъъъ, такова, съдебната система).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK