БИАДwithme - реакции за новото амплоа на Слави Бинев

Слави Бинев заедно с Валери Симеонов и Данчо Хаджиев от "Национален фронт за спасение на България", когато ГОРД се сля с тях и обявиха общия си политически проект

© Юлия Лазарова

Слави Бинев заедно с Валери Симеонов и Данчо Хаджиев от "Национален фронт за спасение на България", когато ГОРД се сля с тях и обявиха общия си политически проектБИАДwithme тръгна из "Фейсбук", след като Слави Бинев стана председател на парламентарната комисия по култура и медии.


Журналист обобщи: Архонт Слави Бинев да ти стане шеф на комисията по култура, ей така, между другото - държавата ти е БИАД. (Бинев - сега депутат от Патриотичния фронт, е бивш собственик на емблематичния за чалга музиката клуб БИАД в центъра на София - бел.ред.).


Унижение и въпрос към Реформаторите
За филмовия режисьор Виктор Чучков станалото в Народното събрание е унижение. Той написа: "Ако приемем този факт, означава, че приключваме със своето достойнство. Моля хората от Реформаторския блок, за които гласувах, да се замислят какво допускат в тази коалиция и конкретно в този случай. НЕ ЧУХ КАКВО КАЗАХТЕ, вие носите отговорност и това, което става е унизително..."


Попфолк мисленето на властта


"Това назначение, за съжаление, показва попфолк мисленето на властта за културата. Всичко друго им се струва глезотия, елитарни въздишки и глупости. Това не е подигравка към културата. Да са чак пък толкова перфектни, перфидни, да се изплезват на хората от културата – не. Според мен така го мислят и това е страшното. Че точно такива стават за културата, хора, на които културата им е на нивото на чалгата." - мнението на театралния режисьор Иван Добчев пред "Площад Славейков" също се разпространява в социалните мрежи. И според Добчев аритистите и интелектуалците трябва да реагират - "Ако си мълчим, ако си траем, значи сме се предали и за нас вече нищо няма значение."


Ако тези са патриоти, аз съм ескимос


Политологът Огнян Минчев пита дали депутатите се подиграват или наказват културата и медиите.
Ето мнението му:


"Бях един от хората които подкрепяха категорично интегрирането на Патриотичния фронт в парламентарното мнозинство. Това беше единствената възможност - от аритметична гледна точка - да се избегне създаването на т.нар. "гъвкаво мнозинство", което да бъде на практика контролирано от тези, които направиха преврата "Костинброд", тези, които създадоха проблема # кой, тези, които разграбиха държавата - с последния си акт на грабеж през КТБ ни ограбиха с над 4 млрд. лева. Но моята - и на другите като мен - подкрепа за участието на Патриотичния фронт във властта сега се връща върху всички нас по логиката на старата поговорка: с техните камъни - по техните глави.


Ако тези хора са патриоти, националисти, както щете ги наречете - те трябваше от деня първи на това управление да се заемат с проблемите на българския национален упадък и да ги изведат в челото на публичния дебат и политическите решения. Очевидно нямат сили - нито морални, нито интелектуални - за подобна задача. Хванаха се за назначаването на български офицер с турско име за зам. министър на отбраната... Бил "човек на Ердоган"... С две думи - предател. Доказателствата? Няма такива.

Шефът на комисията по култура преди

© Надежда Чипева, Капитал

Шефът на комисията по култура преди


Знаят ли г-да патриотите какво следва от обявяването на един офицер за предател? Или съд и наказание за офицера, или позор за клеветника! Има ли стойностни хора в този ПФ? Не изглежда да има...


Вчера за шеф на парламентарната комисия по култура бе избран депутат, който не само няма нищо общо с културата. Той има политическа биография, свързана с ксенофобската великоруска секта "Атака", с милиционерското задкулисие на посткомунизма и с олигархичните протекции за кариерата си - включително с одиозното му инсталиране като "архонт". Подиграват ли се с културата и с медиите г-да депутатите? Наказват ли ги? Колко време се надяват да изкарат на власт с подобни назначения? Или имат намерение да извадят сопата с предупреждението - "каквото ви определим - това ще е..." Ако тези са патриоти - аз съм ескимос. Извинете...!"


"Скандалният архонт е плод на мъчителния компромис за подкрепата на расистите от ПФ. Слушайки вчерашното интервю с Валери Симеонов си мисля, че жертването на културата няма да помогне особено на г-н Борисов, защото диагнозата там е много по-тежка." - е предупреждението на културолога Ивайло Дичев за цената на подкрепата за правителството от Патриотичния фронт.


Културно убежище


Известният карикатурист на вестник "Сега" Христо Комарницки поиска в социалната мрежа "правна консултация: Мога ли да поискам културно убежище в някоя цивилизована страна?"


Режисьорът Виктор Божинов, цитиран от "Площад Славейков", също коментира новината като "терминална" - "Слави Бинев! Наистина се замислих да напусна тази клета държава! Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!"


Рекламистът Мартин Димитров пък припомни история за смисъла от културата - "Покрай Слави и Вежди, припомних си една история и ще ви я преразкажа. Знам я от Манол Пейков. Когато започва Втората световна война, Британия не е в най-добрата си нито икономическа, нито бойна форма. Лондон е бомбардиран, на Англия й е трудно да се защити. Военният министър иска среща с Чърчил и му казва, че бюджета за отбрана е крайно недостатъчен, и че трябва да се увеличи. Чърчил го пита: "Добре, откъде предлагате да вземем пари". Военния министър отговаря, че за да се защитят, трябва да вземат пари от бюджета за култура, защото оттам е най-лесно.


Отговорът на Чърчил е: "Ами тогава какво ще защитаваме всъщност?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK