Тъмната страна на София

Едва в последната година-две малка част от Борисовата градина има осветление<br />
<em>Снимката е архивна</em>

© Цветелина Белутова, Капитал

Едва в последната година-две малка част от Борисовата градина има осветление
Снимката е архивна"Дневник" препечатва текста си от ноември 2013 година, защото ситуацията с осветлението в София  не се е променила особено много. Бяха поставени още лампи в Борисовата градина и бяха подменени лампите по част от бул. "Цариградско шосе". Все така тъмнината надделява покрай Националния дворец на културата (НДК), на много места в центъра на града и най-вече в кварталите.


Пълен мрак. Едва различими човешки силуети. Чуват се стъпките на престрашилите се да преминат през парка "Слатинска река" в столичния квартал "Христо Смирненски". По-предпочитани за придвижване са осветените улици и пътечки наоколо.


По нищо този парк не се различава от много други места в София, потънали в тъмнина през нощта. Или изобщо никога не са били осветени, както "Слатинска река", или лампите, стълбовете и електрическата инсталация са технически остарели и неработещи.
Няма пари


"Многократно сме искали да ни отпуснат средства от бюджета, за да поставим осветление в парка "Слатинска река", но не дават", каза пред "Дневник" кметът на район "Слатина" Антоанета Апостолова. Тя получавала много сигнали от граждани, че мястото е много тъмно и непременно трябва да бъде осветено.


Кметът на няколко пъти е отправяла молби към Столичната община, но проблемът оставал все така нерешен. Пред "Дневник" директорът на "Зелена система" Ралица Маджарова, която отговаря за стопанисването на този парк, заяви, че ще направи проверка и тогава ще отговори на въпросите. По-късно спря да вдига мобилния си телефон. Но със сигурност засега местната управа не планира поставянето на лампи.


Преди пет-шест години е била изработена стратегия за развитие на уличното и парковото осветление в София, но общинският съвет я е отхвърлил. "По принцип екипът на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов трябва да изработи цялостна концепция", каза пред "Дневник" общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, който не очаква скоро документът да бъде готов.


По думите му в момента се работи на парче. "Заедно с голямата транспортна програма, която предвижда ремонт на много улици през следващите три-четири години, ще бъде подменяно и осветлението, но това не е достатъчно", смята Лилков и добави, че при парковете и междублоковите пространства се работи на същия неефективен принцип.


Новите лампи на ремонтирания бул. "Витоша"

© Надежда Чипева, Капитал

Новите лампи на ремонтирания бул. "Витоша"


Мрачно бъдеще


"Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление в кварталите "Дружба" 1 и 2, "Овча купел" 1 и 2, Банкя, както и на булевардите "Цариградско шосе" и "България" по фонд "Козлодуй", изтъкна пред "Дневник" Любомир Христов. Столичната община е спечелила финансирането от над 8 млн. лева още в края на 2011 г., но оттогава проектите й, както и тези на още 13 общини, не се задвижват.


От Министерството на икономиката и енергетиката, които отговарят за парите по фонд "Козлодуй", отговориха писмено на "Дневник", че в момента се провеждат тръжни процедури за избор на изпълнители на мерките за енергийна ефективност и на супервайзер за финансов и технически контрол и мониторинг на проекта. "По-подробна информация бихме могли да Ви предоставим след приключването на тръжните процедури", гласи краткият отговор на въпросите защо реализацията на проектите се бави и кога се очаква парите да бъдат отпуснати към местните управи.


Голямата снимка: София от тъмната страна >


При цялостен ремонт на улици и булеварди, така и при изграждането на кръстовищата на две нива, общината в София подменя и осветлението с енергийно ефективно. Вече се изпълнява транспортната програма, в която са включени ремонтите на кръстовището при "Лъвов мост", бул. "Княз Александър Дондуков" от ул. "Кракра" до Младежкия театър, изграждането на естакада при Семинарията и други по-малки улици в центъра и кварталите. С ново осветление са и бул. "Витоша", части от "Ботевградско шосе" и "Цариградско шосе".


През последните няколко години частично бяха осветени Борисовата градина, Южният парк, "Гео Милев", "Баня Лозенец", "Западен парк" и "Мир и дружба" в Студентския град, а предстои поставянето на лампи в "Докторската градина".


Много от лампите са стари и неефективни

© Юлия Лазарова

Много от лампите са стари и неефективни


Скъпо и неефективно


Нискокачествено и енергоемко, скъпо и без контрол - така електроинженерът Борис Ташев определя осветлението в София в анализ, изпратен до общината, който беше предоставен на "Дневник" от Вили Лилков. В документа от 26 страници е направен разбор на сегашното състояние и това, което може да се направи.


Според Ташев осветяването на по-голямата част от улиците, парковете, паркингите, подлезите е в трагично състояние. "Системата е некачествена, нефункционална и неефективна", смята още той и добавя, че дори и там, където има лампи, те често не осветяват по правилния начин обществените места. Това създава потенциална опасност от катастрофи по улиците и престъпност в тъмните пешеходни зони.


В анализа си специалистът пише, че трябва да се направи обща стратегия за развитие, по която да се работи по осветяването на града. Това включва пълна промяна на системата на управление, която да заложи на повече електронни комуникации, поетапна подмяна на осветителните тела с енергийно ефективни, правилен избор на цвета на светлината спрямо района, който ще осветява, както и по-добро техническо обслужване.


Тъмнината преобладава в кварталите

© Надежда Чипева, Капитал

Тъмнината преобладава в кварталите


Тъмни квартали


Годишно общината отделя около 15 млн. лева за осветление. От тях 6-7 млн. лева отиват за плащане на електроенергията, около 5 за подръжка, а останалите - за инвестиции. Над 65 хил. са уличните лампи, а в парковете - около 18 хил.


Същевременно от 2010 г. е изтекъл договорът с "Улично осветление" АД, което поддържа цялата система. С анекси общината отлага провеждането на нов избор на фирма, но пред "Дневник" Христов каза, че напролет ще започне процедурата.


Според допитване сред гражданите по поръчка на общината от 2011 г. центърът и главните булеварди са осветени, останалата част на града е прекалено тъмна. Близо 80% от запитаните са посочили, че кварталните улици са слабо осветени, а за парковете и градините няма положителни мнения. Основният извод е, че за осветлението няма обща визия, и изглеждало ретро. Над 70 на сто изобщо не го харесват. Повече от половината от запитаните не са доволни от ненавременната подмяна на счупени и изгорели крушки. Няма по-нови данни за мнението на столичани, но и нищо по улиците и в градините вечер и нощем не се е променило.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Весело

  Тука има, там - нема. Така изглежда нощна София от сателит.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  Карай!!!
  В душата да е светло....

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Разстроено

  А днес видяхте ли какъв готин смог има?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на sclera_bg
  sclera_bg
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Мислех си, че след ремонта на трамвайното трасе по бул. България и (частично) на подлезите, най-накрая някой ще се сети да постави осветление на подходите към трамвайните спирки. Нали им направиха и покриви. Но не би.
  Вечер (зимата) в час пик си е голямо приключение слизането/качването по тези тесни подходи (на които има и "релси" за бебешки колички) на множеството хора слизащи от трамвая. Чудно е как още няма нещастни случаи ....

  и като каза, рече говорейки...
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#4] от "sclera_bg":

  Те, подходите, едно на ръка. Ами цели квартали на юг от бул. "Каблешков" нямат ни една ламБа. Все едно сме в 19-ти век, с технологии на домакинствата от 21-ви. Те такова чудо надали има в друга европейска столица, пък нашата се пънеше да става такава по културата. Уеуе-мауе. Дори Стара Загора е в пъти по-добре осветена и то благодарение на читавия кмет там.

  Очевидно и по отношение на уличното осветление се пазят каналите за далаверки, щото иначе и стратегия, и реални действия щяха да случат.

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Който се страхува от тъмното,да не ходи нощем в парка!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Вили Лилков е капацитет по въпросите с паркирането и с активното негово съдействие нещата са докарани дотам, пред всеки блок да гният по 5 оглозгани трошки, а мен сериозно ме е страх, че един ден ще си отворя терасата и на нея ще намеря някой автоталибан да си заключва колата и да ми обяснява: "бате, бат Вили казА, дека со кола требе ъ мое ъ стигнеш насекъде...". Не случайно галеното име за автодебили и автоталибани е "вилилилковчета".

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]Вили Лилков е капацитет по въпросите с паркирането и с активното негово съдействие нещата са докарани дотам, пред всеки блок да гният по 5 оглозгани трошки, а мен сериозно ме е страх[/quote]

  Айде, сега Вили Лилков ще си паркира и дава на простаците с които София се пълни, да паркират къде захванат! Той ще да е виновен и за целия транспортен хаос и липсата на осветление в столицата.
  Мини по мръкнало по "Гео Милев", където лампите работят, но така и осветлението е СЛАБО!
  И така навсякъде! На пръсти се броят булевардите, които биха покрили съвременни норми за осветеност!

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Мислех, че София не може да е по-тъмна, но след като постави енергоспестяващото осветление, се убедих, че може, може.

 10. 10 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  То затова му казват "енергоспестяващо" , защото не работи...)

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От колко години "управлява" Г"Е"РБ?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ерих Хартман":

  Живеем в абсолютния център и при нас осветлението е "енергоспестяващо" от началото на юли. Преди повече от месец смениха осветителните тела, по-точно махната едното, а на мястото на другото поставиха някакво ново тяло, което и досега не работи. Получи се интересна арт-инсталация. Трябва да я снимам и да ги изпратя на Столична община да си имат за спомен. Добре, че банката и магазините са осветени, та няма съвсем да си потрошим краката в тъмното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK