Реформаторският блок е и успешен проект, и голямо разочарование (цялата реч на Радан Кънев)

Радан Кънев

© Георги Кожухаров

Радан Кънев"Дневник" публикува цялата реч на лидера на ДСБ Радан Кънев пред делегатите на провеждащото се днес Националното събрание на партията. В нея той разглежда успехите на формацията през последната година, сред които връщането във властта и вътрешните проблеми в Реформаторския блок. Акцентите са на "Дневник".


Скъпи приятели и съмишленици, уважаеми гости


Днес сме тук, за трети път през последната година и половина. Но ако през юни миналата година за да покажем, че не сме се предали и че поражението няма да ни пречупи, днес настроението ни е друго, друго е и самочувствието ни – защото сме заедно, за да отбележем връщането на реформаторската десница на власт.
I. Какво се случи с ДСБ за тази година и половина? И накъде отиваме?


Ние


тръгнахме преди година и половина по пътя на промяната
без представителство в парламента,
със скромно присъствие в местната власт
и изтичащ частичен мандат в Европейския парламент
,


без видими надежди за съхраняване на позициите. Без медийно влияние, без средства и имущество, със съкрушено политическо лидерство. Нямахме нищо - освен вашата вяра и упорство, съчетани с енергията на събудената средна класа и гнева на поколението, родено през 70-те и 80-те години.


Благодарение на тази вяра, упорство и енергия, година и половина по-късно, ние сме с възстановени позиции в Европейския и националния парламент и за първи път от тринадесет години сме част от управлението на България. Традиционните десни избиратели, но и хората от средната класа, доскоро политически пасивни, и едно цяло, до 2013 изгубено за политиката поколение, дадоха власт в ръцете ни. Енергията да я дадат обаче беше енергия на протеста – всяка власт е отговрност, но тази тежи двойно повече, защото е дадена с една единствена мотивация – за промяна.


Днес ние сме изправени пред отговорността не да констатираме кризата, а да изведем страната от нея. Не да осъждаме властта на мафията, а да я отнемем.


За да стигнем дотук, ние направихме големи отстъпки, достигнахме до границата на компромиса. Но това беше, което обещах преди година и половина. Обещах широка коалиция, блок,  който да обедини десните гласове, гласовете на всички, които знаят, че пътят към богатството минава през законността, през правилата и честния труд. Изпълнихме мандата на XI Национално събрание да запазим "Демократи за силна България" като част от широк реформаторски блок, който да се бори за властта в България.


Обещах ви  труден път, разочароващи резултати и трудни коалиции, защото  в днешна България тези хора, които се борят за законност, не са мнозинство. Обещах промяна сектор по сектор, политика по политика, Обещах всяко наше участие във властта да води след себе си нови правила – в правосъдието, в опазването на здравето и сигурността, в образованието и  икономиката . Всяко наше участие във властта да носи нови работни места.


Дали компромисът си струваше? Днес отговорът изглежда безусловно положителен. Тръгнахме от нулата, за да стигнем там, където в десетгодишната си история нито веднъж не сме били. Успехът е категоричен, несъмнен. Но това е дребният отговор, малкият успех, егоистичният, тяснопартиен интерес. Дали компромисът си струва зависи от това дали ще изпълним големите си обещания – не дали ще влезем в трудната коалиция, а дали ще я използваме за истинска промяна, в полза на всеки българин, дали  ще можем да използваме леката вълна на оптимизъм в обществото и да го поведем към излизане от кризата.


Това обаче зависи от два фактора. Първо, не можем да изпълним задачите си без запазване и засилване на единството на десницата. Без мощна политическа сила зад гърба си, всеки министър е безпомощен – жертва на могъщи интереси, на опасни противници и силни конкуренти. Надявам се, че Петър няма да ми се сърди – неговата смелост, воля и енергия са основна причина днес да отчитам пред вас успехите на ДСБ. Но те няма да са достатъчни да се пребори за реформа в системата, да даде на българските граждани достоен достъп до здравни услуги и да спаси парите ни от мафията. Зад неговата смелост и воля трябва да стои смелостта и волята на единна десница, на единен Реформаторски блок.


Второ – кризата в българското общество
е криза на лидерството.

Големите промени се извършват от хора, способни да поемат отговорност и да променят правилата, да накарат нещата да се случват, да отприщят вътрешната сила нацията за смела промяна. През 2013 година, ДСБ загуби своя лидер. С голямо усилие събрахме ръководен екип, който да упражнява колективно лидерство до укрепване на партията и намиране на подходяща коалиционна формула.


Преди година този екип се състоеше от неуспели канидат-депутати. Днес тези хора са евродепутат в началото на нов, пълен мандат, председател на комисията по вътрешен ред и сугурност в новия парламент, министър на здравеопазването. Да стигнем дотук, колективното лидерство на партията беше достатъчно. За да изпълним обещанията си и да отговорим на очакванията на избирателите си, обаче, е нужно повече – и във вътрешната организация на партията, и в консолидацията на коалиционния ни формат.


Затова и днес за пръв път се изправям пред вас, за да поискам лично доверието ви и лидерството на Демократи за силна България. За да укрепим и развием организациите си, за да привлечем нова енергия в редиците си, за да дадем   сила на представителите си във властта, ние имаме нужда от обединение около ясна посока за развитие, която да не бъде вътрешно оспорвана в периода до следващото отчетно-изборно Национално събрание, което ще се проведе в първата половина на 2017 година. На днешното събрание ще представя проект за Постоянен национален щаб, който да подготви партийните организации за изборните кампании в този период, а в близките седмици ще представя на Националното ръководство програма за организационно укрепване и развитие. Ние не можем да постигнем целите си без Реформаторския блок, но Реформаторският блок не може без здравата структура на Демократи за силна България.


II. Реформаторският блок


Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект. Събрал хора с различно светоусещане и различна биография, обединил политици с минало в СДС, ДСБ, НДСВ и ДПС с граждани, които нямат партийна история и принадлежност, той изглеждаше невъзможен в началото си и несигурен в развитието си. Но той постигна целите си, в тесен политически смисъл – върна в парламента съставните си партии и дори постигна мащабно участие в изпълнителната власт. Премина успешно два национални избора, като увеличи двойно подкрепата си между май и октомври 2014 година.


И все пак, Реформаторският блок е и голямо разочарование. През изминалата година доверието между партиите не нарастна, скандалите следваха един след друг, лидерите често говорехме на различни езици и дори представяхме пред обществото различни политически цели. Вие, които неуморно работихте за каузата и кандидатите на Блока, направихте огромни и незаслужени лични и политически компромиси. Хората, които гласуваха за нас, дадоха огромно доверие в аванс на политическа сила, която ежедневно ги разочароваше.


Недоверието се разпростря от централните към местните ръководства на партиите, просмука кампанията за парламентарни избори и стигна апогея си в преговорите за съставяне на правителство и определяне на политическите представители в изпълнителната власт. Без съмнение мога да заявя, че значителна част от предизборните обещания на Блока не бяха изпълнени в прегорворния процес, защото липсваше единна политическа воля.  Днес чувството на общност е разклатено, има отчуждение помежду ни. Не навсякъде има усещане, че народните представители на Блока са общи представители и обединители на десницата от съответния район. И на мен днес ми е трудно да погледна в очите делегатите на някои от най-силните организации на ДСБ – Бургас, Русе, Стара Загора.


Но по-опасното е, че в този си нестроен вид, Реформаторският блок на може да отговори на очакванията на българските граждани. Без единна структура и силно лидерство, не е възможно да се осъществят реформи. Без консолидация зад гърба на всеки от министрите на Блока, както и без вярност на всеки един от министрите към предизборната програма и документите на съюза ни, ние рискуваме да се провалим във властта.


И повярвайте ми – нашият провал не е страшен и не ние сме важните. Ние сме се проваляли много пъти, ще го преживеем още веднъж... Но провалът на целите ни е провал на най-смелата и активна част от българското общество, която ни възложи незаслужено много надежди, мечти и очаквания. Бюлетината с номер 7 беше за десетки хиляди последна алтернатива на еднопосчния самолетен билет за цялото семейство. Провалът ни ще е провал на национални цели и приоритети, а не на няколко малки политически партии


За да успеем, ние имаме
три непосредствени задачи:


 • Да продължим да удържаме парламентарното мнозинство и да поддържаме волята му за реформи, заложени в програмната декларация на кабинета;
   
 • Да започнем и проведем обещаните реформи в поверените ни сектори на изпълнителната власт;
   
 • Да се стабилизираме и постигнем отчетлив успех на местните избори през 2015 година, за да свалим реформите на местно ниво, в близост до хората и тяхното ежедневие, да ударим ДПС и БСП в сърцето на властта им – българските общини и региони.
   
Нито една от тези задачи не е изпълнима от Реформаторския блок в сегашния му вид. Трябва да имаме силна и единна парламентарна група, консолидирано и единно присъствие в Министерски съвет, министерствата и областните управи, обща организационна структура на районно и общинско ниво, която да предложи най-силните кандидати на изборите догодина.


За да постигнем това, ни е нужна единна национална структура, способна да взима и да отстоява бързо и непоколебимо общи политически решения и да формира обща политическа воля. В тази задача изоставаме опасно.  


Аз нямам еднозначен отговор на въпроса КАК да се извърши тази консолидация. Аз искам да чуя вашето мнение по въпроса. Виждам поне три възможности:


 • Ускорено създаване на единна политическа партия (за което усещането ми е, че ние в ДСБ не сме готови, а част от колегите – още по-малко);
   
 • Създаване на стегната политическа федерация с общ национален съвет, изпълнителен съвет и политическо лидерство;
   
 • Създаване на нова политическа партия, която да обедини около себе си старите партии, като запазва тяхната самостоятелност, но определя общата политика, водещите лица и послания.

По всеки един от тези пътища могат да тръгнат както всичките пет партии от съюза, така и само част от тях, които са готови, а защо не и значително повече, ако има желаещи? Но моят призив е да не избързваме, а да дадем на партньорите си време да се подготвят и на всички ни – да оценим допуснатите грешки и да опитаме да ги поправим. И все пак - въпросът с единството на Блока трябва да бъде решен достатъчно рано преди местните избори, за да не стигаме отново да конфузната ситуация от 14 септмеври... И тук не говорим за моето лидерство, а за сигурността, че Рефоматорският блок ще бъде локомотив на българското правителство, а не тежък багаж за него...


III. Правителството – безспорно най-важната тема пред нас.


И най-противоречивото и трудно наше решение.


Ако не участваш във властта, със сигурност
не можеш да промениш нищо.
Но участието съвсем не гарантира, че ще промениш страната.
Или че ще я промениш към по-добро.


В процеса на преговори за съставяне на правителство, ние постигнахме основната си цел – управление, независимо от ДПС и БСП. Доказахме, че в България е възможно да има и тепърва ще има мнозинства и коалиции, в които златната акция няма да е в ръцете на Ахмед Доган. За да постигнем този успех, приложихме цялото изкуство на компромиса, всичките си умения за водене на преговори.


Но каква е цената на тези компромиси? Какъв е резултатът от тези преговори? Не направихме ли компромис отвъд  допустимото? Не преминахме ли границата на търпимостта на нашите симпатизанти и избиратели?


Бъдещето ще покаже. Но ако сме силни и единни, това бъдеще е  в нашите ръце. Ние – след всички компромиси – сме длъжни да покажем ново управление. Да сложим нов стандарт за упражняване на публичната власт. Да се изправим и да назовем рисковете на властта и смело да ги пресрещнем.


Няма да се уморя да поватрям – демоните не са в гардероба, те са вътре в нас. Демоните на корупцията, на партизанщината, на самозабравянето и арогантността дремят във всяка власт, във всеки управник, във всяко управление. И с влизането си в кабинетите на властта, ние сме длъжни като Одисей край острова на русалките сами себе си да привържем към мачтите, за да се предпазим от изкушенията на властта.


В политиката, това става по два начина:


 • с нови правила, които ограничават възможността за злоупотреби, и
   
 • с публично назоваване на рисковете и изкушенията.
   

Ние трябва неотстъпно да прилагаме стратегията за реформа в правосъдието, за да не допуснем отново намеса и злоупотреба на властта със съдебната система. Трябва да се предпазим от партизанщината и представата за властта като бюро по труда за партийни кадри. На нас, от ДСБ, не ни отива да тичаме с папчици по коридорите на държавните институции. И ние няма да го правим. Трябва да насърчим и коалиционните си партньори да не стават жертва на тази стара българска политическа болест.


И докато се борим за прокарване на съдебната и административна реформа, ние не трябва никога да забравяме, че те на са цел сами по себе си. Целта е качество на живот за отделните граждани. От нас зависи управлението на най-важните сектори, нас гледат българските граждани в тревогата си за своето ежедневие, за здравето на семействата си, за образованието на децата си, за работата, бизнеса и доходите си. Ние поехме и тежестта да удържим външнополитическия курс на страната към истинска интеграция в Европейския съюз. Имахме смелостта да гарантираме външната сигурност и отбраната на родината си в най-тежката международна криза и пряка заплаха за националната сигурност от войната в Югославия насам.


Програмната декларация на кабинета не е съвършена, но е добра. Нашите приоритети са отразени в нея, реализирането на правителствената програма ще доведе до подобряване на живота на мнозинството българи. И което е по-важно – до поставяне на страната на коловоза на законността, на пътя, който – съвестно следван – винаги води до богатство.


Но за да се приложи програмата успешно, България трябва да излезе от


IV. Политическата криза, в която затъва повече от две години. В обществото има енергия за измъкване от кризата. Нужно е стабилно управление, което да се отърсва – може би бавно и постепенно, но да се отърсва от пороците на миналото.


Ние сме изправени пред вътрешни и международни рискове, непознати за повече от десетилетие и стратегически рискове, непознати от повече от четвърт век. Ако преди пет-шест години реформите бяха разглеждани като луксозна претенция на елитарно малцинство, днес те са предмет на политически консенсус.


Днес отказът от реформи е лукс, който не можем да си позволим.
Вече десет години, българските правителства
си купуват отказ от реформи,
плащат за популизма си с нашите пари –
с дългове и със скубане на фискалния резерв.


Вече няма такива възможности. Фискалният резерв е намален, а възможностите за външно финансиране – изчерпани от необходимостта да се покрият загубите на гарантираните вложители от грабежа на Корпоративна търговска банка. Без реформи ни чака дългова спирала, която ще загроби перспективите на следващи поколения българи.


Проектобюджетът за 2015 година е предпазлив, правен е по старому. Той залага основно на дълговото финансиране и на съкращаване на разходи по равно в различните ведомства. Това е обяснимо и простимо заради политическата криза – тя не даде възможност за нов, смел и компетентен подход. Но това трябва да е последният подобен бюджет на България.


И в заключение – именно защото ДСБ винаги е била партия-локомотив на българската политика – ще си позволя да кажа, че в тези тежки времена реформаторският дневен ред е нужен, но не е достатъчен. Ние трябва да говорим за големите национални цели на България. За модерния национален идеал, за новите измерения на българския патриотизъм. Това не е тема за днешното ни събрание, но е въпрос, който никога не трябва да бъде забравян.


Единството на българската нация – съставена от различни етноси, от хора, живеещи в различни държави, от граждани с различни ценности и убеждения, трябва да бъде винаги в нашия кръгозор.


И ще се повторя: Ние сме консерватори и реформисти. Ние знаем, че няма революционни решения. Но знаем и пътя напред. Днешното мнозинство и управление не са най-добрите. И дай, Боже бъдещето да ни дава по-добри. Но ние нямаме право да се провалим. Защото след толкова кризи и провали, неуспехът ни ще бъде неуспех на всеки български гражданин, на общия ни – възрожденски и модерен – стремеж за силна България в обединена Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  Вече десет години, българските правителства
  си купуват отказ от реформи,
  плащат за популизма си с нашите пари –
  с дългове и със скубане на фискалния резерв.....

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Вярно РБ срещна подкрепа, и ако не се омацат сега, на следващите избори може да имат резултат колкото ГЕРБ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Неутрално

  РБ е зле структурирана и организационно слаба коалиция.
  За идеологическите противоречия не искам и да отварям дума.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Не отстъпвайте от принципите и реформите, Радане, че само вие сте надеждата.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Гневно

  До коментар [#2] от "today ":

  Не е важен изборния резултат на следващите избори, по важното е какво ще направят управляващите България да тръгне напред!!!!.........Не пречупвайте всичко през партизанщината....До тука сме я докарали, защото управляващите винаги поставят партийните пред държавните/народни интереси!?....

 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Евала! Мъдро, правдиво, всеобхватно...има надежда ...

 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  Проекта "РБ" беше успешен, доколкото събира мераци за Власт ...
  Сега получавате и Цена - с фактура ...

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Весело

  "През 2013 година, ДСБ загуби своя лидер. С голямо усилие събрахме ръководен екип, който да упражнява колективно лидерство до укрепване на партията и намиране на подходяща коалиционна формула."

  Това звучи малко, като от опечалените... Отгоре навсичко и изобщо не е вярно! За периода станахме свидетели на метаморфозата на таз' пипируда във фаза лаборант! Самият Кънев беше посочен от т.нар. Изгубен лидер за негов приемник с мотивите да не сА разцепи формированието!!!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Самото наличие в парламента на хора, които представляват само и единствено себе си, е доказателство за по-горе казаното от мен.
  Така наречените индивидуални членове са показателни за организационната немощ на РБ, а именно тя ще изяде главата на коалицията. И не само главата.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Кънев е доста дипломатичен.Бюджетът не е предпазлив ,а страхлив.Разчите се на дългове , а не на бързи реформи.Фин .министър трябва да бъде не счетоводител ,а политик с поглед 10г напред. Чакам мнението нз Костов за бюджета и заемите.

 11. 11 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  Клети нещастници. Ама във властта.
  А това е важното. за тях...

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Аристотел е казал, че началото е повече от половината на цялото.
  Обединението на дясното е същото - просто трябва да се започне отнякъде. Бездействието е съдействие на комунистите да продължават да крадат чрез власт.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Разочарованието е в непомръдващото дори Статукво - до днес и практически , КОЙ мит развенчахте, РКънев, та се самоназовавате и в Реформатори ??? ...
  Убиването на тъдявашните ни митове е престъпление ...

 14. 14 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 934 Неутрално

  успех на Радан Кънев

  аз гласувах за него

  определено е необходима по-голяма консолидация на РБ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Успех Радане.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Към повечето преждекоментиращи - не е ли по-важно съдържанието на речта, посланията в нея, а не това от коя партия идва и кой я чете от трибуната. Защото аз лично отдавна не съм чел по-добре формулиран анализ, базиран на самоокритика, поставящ ясно основните проблеми и опасения към настоящия момент. Описващ трудностите пред реформите в най-важните сфери в държавата.
  Успех и дано преди местните избори догодина има повече оптимизъм и увереност от вече постигнати реални резултати.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#15] от "Репей":
  Че ходи в Работническо дело или Труп там шЪ тЪ разберат.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#19] от "Репей":


  [quote#19:"Репей"]тук съм за сеир и за социологически и психиатрични проучвания.[/quote]
  Попаднал си на правилното място...Аз що работа съм отхвърлил...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Много силна реч! Много!
  Дано не остане само на думи и пожелания!
  Радане, можете и сами!!!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 23. 23 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Радане, Петър Москов е естественият лидер и на ДСБ и на Реформатоския блок. Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре за вас. Ти си креатура на Иван Костов, а той винаги е бил лош кадровик, къде от неумение, къде нарочно.

 24. 24 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#22:"dustman"]Много силна реч! Много!
  Дано не остане само на думи и пожелания! [/quote]

  Абе те и речите на Тодор Живков, не бяха лоши. Ама делата, делатаааа............

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  [quote#4:"virtual brain"]Не отстъпвайте от принципите и реформите, Радане, че само вие сте надеждата.[/quote]

  Точно. Ужасно ми се иска да успеят, поне да положат началото, защото битката ще е дълга.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на edin_ot_mnogoto
  edin_ot_mnogoto
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе само едно се чудя - как в омразата си към Радан и като цяло към РБ, герберите забравят как именно партията на техния вожд подкрепи лафките на ДП/10 в половината области заедно с БСП и ДПС? И най-интересното: много от депутатите на ГЕРБ сега са от квотата на общинските им съвети и следователно в парламентарната им група вече има много хора, които явно вече имат опит в това как се работи с #КОЙ. И за да си служим с факти, а не клюки:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/01/24/2227110_biznes_kato_edna_choveshka_dlan/

 27. 27 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 576 Весело

  [quote#24:"dombi"]Абе те и речите на Тодор Живков, не бяха лоши. Ама делата, делатаааа............ [/quote]
  Абе, на мен ми стига, че Радан не дремеше като Слънчо и спря ЮП!!! А ти питай Слънчо, Русия братска държава ли ни е?!!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  Радане, ако реализираме и ЮП имаме бинго...

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре е, че Радан не иска да насилва нещата и НЕ поставя срокове за Конгрес на Реф. блок ..
  Т.е. , без да отстъпва от идеята си -това ще стане най- рано напролет или лятото , преди местните избори ..
  Достъчно бомби със закъснител има поставени пред Реф. блок , за да се поставя СЕГА - още една ..Това според мен , е правилен политически ход ...
  СЕГА е време за Закони , а не за единоначалие ..Може да се изчака още няколко месеца ..
  Успех, Радане и НЕ само поколението от 70-те, 80 -те , те подкрепя ...))

  BIG AL
 30. 30 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Недоразумението наречено незнайно защо - Реформаторски блок !

  (

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "BIG AL":


  [quote#29:"BIG AL"]Добре е, че Радан не иска да насилва нещата [/quote]
  Беше се засилил, ма кака му Меглена го вразуми...

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  А воят на някои други 'лидери" ще се засилва , ако се започне и с новите Закони ...) Вой и на руски агенти, и на фуражки и на ДС- мутри и т.н...
  Интересите на милиони българи, срещу интересите на няколко хиляди номенклатури от БКП и ДС ...)))

  BIG AL
 33. 33 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#26] от "edin_ot_mnogoto":

  И какво общо има речта на Р.Кънев с това съчинение? Нищо!
  А тя, речта е съдържателна и показателна. С намерението да се утвърди линията, методите и лидерството. И намерението за подготовка за нови избори. истинската част - за същността и обхвата на реформите - е оставена за бъдещето.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 34. 34 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Супер реч, значи! Да не се спомене нито, ама нито веднъж нито Б. Борисов, нито ГЕРБ (същото, де), отношението към които е НАЙ-ВАЖНОТО в държавата в момента, е типично мафиотски подход. Значи, като се съюзихте с мафията (пардон, с едната й глава, както беше анонсирано преди година още), придобихте и мафиотски умения. Браво, бързо действате! Първо лъгахте десетки пъти в едната и другата посока, а сега мълчите като насрани, но придобили постове и власт (е, само власт да бъдете параван, де, ама други да му мислят).

 35. 35 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "И ще се повторя: Ние сме консерватори и реформисти. Ние знаем, че няма революционни решения. Но знаем и пътя напред."

  Ново няма: Еднолично лидерство на една партия. Р.Б. да се погълне.
  Ние няма да сме като предишните след Костов.
  Четирите правителства от периода са еднакво лоши. Те са злото.
  Само Партията и аз, РК начело!
  Абсолютен болшевизъм - това е консервативното.
  Реформизмът в посткомунистически организирана система е само украшателство в рамките на Системата. Което е и целта - да запазим властта и собствеността в рамките на нашата класа - класата на прогресивните участници в делото на БКП и наследници.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 36. 36 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#34] от "joseph_levi":

  Извинете, отношение е изразено! То уеднаквява ролята на 4-те правителства след Костов.
  Ето какво казал Кънев:
  "Вече десет години, българските правителства
  си купуват отказ от реформи,
  плащат за популизма си с нашите пари –
  с дългове и със скубане на фискалния резерв."

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 37. 37 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 567 Неутрално

  другари,няма как - ще се наложи да свиквате , пред вас е човек почтен, образован , неподкупен, възпитан , далеч , далеч от всякакви простотии на които се наслушахме , е ...трудно ви е ,но полека ,полека ще се свиква и с такова общуване !!!

 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "пътят към богатството минава през законността, през правилата и честния труд."
  Това си го взел наготово от Меглена Кунева.Хубаво е да го наизустиш,ако трябва препиши го 100 пъти.Радвам се че ти е харесало и си го взел на въоръжение.Ако трябва припомняй й го,въпреки че при нея това е по-скоро вътрешно убеждение,но знае ли се,като е станала вице-премиер,да не вземе да го забрави.

 39. 39 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Докато Кънев провежда партийни конгреси и се упражнява в безсмислено говорени, Борисов, Кунева, Какфин, Лукарски, Москов вадят държавата България от калта.  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 40. 40 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  70_80% от гласоподавателите гласуваха за РБ заради ДСБ. Ако се бяха явили на изборите самостаятелно щяха пак да са в парламента, но с много по стабилни позиции. Ако групата на Радан успеят да покажат това което могат, то на следващите избори картинката ще бъде съвсем друга. Пожелавам им успех.

 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Речта на Радан Кънев ми хареса много.
  Няма гръмки, кухи фрази и неизпълними обещания.
  Изпълнена е със здрав разум и самокритичен поглед към извършените компромиси.
  Мисля, че Р. Кънев ясно си дава сметка за подводните камъни и трудностите, които трябва да бъдат преодолени по пътя към целта -необходимите реформи.
  Трезвият поглед и конкретните цели са залог за успех.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  До коментар [#41] от "Lady Zeppelin":
  Ама това сериозно ли го казваш ?

 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#42] от "shileto":
  Шиле, май, никой не те е уведомил още, че Герб и РБ са коалиционни партньори.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lady Zeppelin":
  Мошен влекач със закачен разбит файтон, това ли са коалиционни партньори ? На всичкото отгоре от файтона надуват тромбите до като дърпат ръчната спирачка

 45. 45 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дали тарикатския блок е успешен проект е много съмнително и далеч от истината, но че носи много разочарования и негативи.
  Ето го и доказателството, поднесено от един изявен наглец:

  "Сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, продължи критичната си позиция към Петър Москов. Тя на няколко пъти изразяваше недоволство от методите му на работа далеч преди да стане здравен министър - кариерно израстване, което самата тя предвиди неотдавна.
  В тв предаването "На светло" д-р Иванова обърна внимание на тоталната подмяна на кадрите в здравния сектор. "В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори. Според мен смените не са разумни. Аз съм против непрекъснатата смяна на експертни лица. Винаги съм вярвала в приемствеността", заяви тя."

 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#4] от "virtual brain":

  Смятам, че ще се справят. Дори поне само да оправят съдебната система...

 47. 47 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Към к 44 - на всичкото това отгоре от файтона с в екстаз че най после се движат и заблудени от този екстаз си мислят че те бутат

 48. 48 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "Затова и днес за пръв път се изправям пред вас, за да поискам лично доверието ви и лидерството на Демократи за силна България..."


  Гласувам за теб и с двете си ръце!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#45:"ПРОРОК ИЛИЯ"]В тв предаването "На светло" д-р Иванова обърна внимание на тоталната подмяна на кадрите в здравния сектор. "В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори.[/quote]


  Естествено, че ще има смяна на кадрите! По простата причина, че тези "кадри" до сега нищо не са свършили! Тези, които са против реформите в здравеопазването трябва да напуснат постовете си! Това е абсолютно задължително!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Много добре казано Радане! И наистина, нямате право да се провалите. Нормалните и мислещи хора разчитат на вас.

 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#3:"Митко Василев"]РБ е зле структурирана и организационно слаба коалиция.
  За идеологическите противоречия не искам и да отварям дума. [/quote]


  Ама хем пишеш, хем "не искам да отварям дума"! Пиши, кое е слабо и кои са идеологическите противоречия!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това е един истински нов политик. Казва си всичко направо, нарича проблемите с истинското им име и не бяга от отговорност !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "Но по-опасното е, че в този си нестроен вид, Реформаторският блок на може да отговори на очакванията на българските граждани. Без единна структура и силно лидерство, не е възможно да се осъществят реформи..."  Това е най-важната задача - да се реформира РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, да стане единна структура с един Лидер!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#49:"blue rose"]Можеш ли да ми кажеш защо на Радан прякора му е [/quote]


  За да се хване да ти отговаря човек, трябва да падне до твоето ниво - нивото на помията...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#43:"Lady Zeppelin"]Шиле, май, никой не те е уведомил още, че Герб и РБ са коалиционни партньори.
  [/quote]

  Това не е Гербер! Това е червен трол или поне на същото интелектуално ниво!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#40:"baxter"]70_80% от гласоподавателите гласуваха за РБ заради ДСБ.[/quote]
  Щом ще си говорим така,нека и аз да кажа че 50% от избирателите на ДБГ не гласуваха заради това че ДБГ се набута в РБ.

 58. 58 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lady Zeppelin":Герб и РБ са коалиционни партньори. "

  -Именно-притеснителното е за РБ.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 696 Неутрално
 61. 61 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Още преди година и половина, когато реших да подпомогна кампанията на РБ, и когато масово се считаше, че споменатата формация я мине 4 %, я не, бях на ясно, че влизането им в това НС ще е само междинен етап от ренесанса на демократите в България, който предстои. Дали от това Възраждане основен печеливш ще е РБ, част от РБ, или друга партия, зависи от резултатите от това управление, както и от вътрешните им коалиционни отношения. Десните и центристите са естествени съюзници, а избиратели ще има достатъчно, ако ще и с 3 основни листи да излязат на следващите избори. Въпроса сега е да докажат, че могат да са част от едно добро управление, въпреки различията си. Винаги може да се намери компромис, когато човек работи със съмишленици и е прекалено рано този компромис да се изчерпва от съдържание. След година, две, може и да е изчерпан, но това не би било проблем, както добре знаем, изборите са един хубав, демократичен и цивилизован модел за решаване на политически проблеми.
  Единство и участие в управлението - ДА, но на всяка цена - НЕ.

 62. 62 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "Rim":
  Разбира, че сте пропуснали нещо написано в статията /и изказването/
  А то е:
  "В момента мисля, че е на политически принцип, защото виждам, че хората, които са около Москов, са реформатори. Според мен смените не са разумни......."

  "Пропуска" Ви не е случаен, разбира се.
  Защото той е обичаен за ограничено тясно партийно мислещи хора / с една дума - комунета/, с огромни, но необосновани претенции и виждащи само това, което искат да виждат

 63. 63 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Цитат от речта:
  "Днес отказът от реформи е лукс, който не можем да си позволим.
  Вече десет години, българските правителства
  си купуват отказ от реформи,
  плащат за популизма си с нашите пари –
  с дългове и със скубане на фискалния резерв."
  Радан Кънев слага знак на равенство между правителството на тройната коалиция и това на ГЕРБ. И как ще провежда реформи в коалиция с ГЕРБ, след като директно ги обвинява в нереформаторство и дори платено сътрудничество с деструктивните сили в обществото, които не желаят реформи.
  Не мога да се доверя на такъв човек, който има подобно отношение към коалиционния си партньор.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  [quote#63:"Кремена"]Кънев слага знак на равенство между правителството на тройната коалиция и това на ГЕРБ.[/quote]

  По отношение на реформите нямат никаква разлика - и двете правителства крепяха статуквото чрез кърпене и запълване на дупки, образно казано...Ако не е така, обясни коя държавна сфера оздравиха герберите 2009 -13 г.?

 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Речта е много хубава, но за съжаление това са само думи и намерения неподплатени с финансов ресурс - Радан да не вдига още от сега белия байрак като оставя онова чиновниче Горанов да си прави бюджет копие на Орешарския, защото бюджета все още е проект и може да се променя . Ако ще се правят реформи те трябва да се правят веднага, не се ли започнат сега те няма да се започнат и при втория бюджет ( както е обещанието на Кънев ) защото втори бюджет(без реформаторски първи) от това правителство няма да има .

 66. 66 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"today "]Вярно РБ срещна подкрепа, и ако не се омацат сега, на следващите избори може да имат резултат колкото ГЕРБ.[/quote]
  И ще имат точно толкова.
  С тази особеност, че в коалицията ще се включи и самата партия ГЕРБ. Естествено - с ръководната роля.
  Даже абревиатурата няма нужда да сменят, РБ се вписва в ГЕРБ.
  Това улеснява и шефовете от Брюксел. Няма да им се налага да копират една и съща инструкция в два екземпляра.

 67. 67 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "shileto":
  Наистина съжалявам, че не можеш да направиш разлика между умерената, разумна и самокритична реч на Радан Кънев и "Моята мисия е да съм реформатор" на Красен Кралев (пример от днес).

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 68. 68 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedo pepo":
  Съгласна съм, притеснително е. Радан Кънев изглежда наясно с това.
  За да прокара идеите си, една партия трябва да участва във властта, нали?
  Ако, обаче, РБ беше останал в опозиция, щеше да бъде обвинен в отказ от поемане на отговорност за властта.
  Бъдещето ще покаже кой е бил прав.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 69. 69 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Горчива равносметка на Радан Кънев за РБ и особено за ДСБ.Но РБ не е загубил нашето доверие,затова трябва да си го заслужи.Верно е,че хем сме във властта,хем властта си отвоюва лице именно чрез РБ и основно ДСБ.Сега не е момент на хленчене,а е момент за спасение на България,а това може да стане с обединяване на всички десни.ДСБ е длъжен да направи всички усилия това да се случи.

  Tony
 70. 70 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#52:"Rim"]Пиши, кое е слабо и кои са идеологическите противоречия![/quote]

  До коментар [#52] от "Rim":

  Без ке$иране няма да стане.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 71. 71 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#67] от "Lady Zeppelin":
  Разлика има само в имената а не във врякането, единия Радан , другия Красен

 72. 72 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#71] от "shileto":
  Шиле, не мога да се съглася с теб.
  Разликата е не само във формата, но и в съдържанието.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 73. 73 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#15:"Репей"]"Дневник", ай спрете се вече. Влизам тук и гледам 3 (три) материала за РБ, ДСБ и Радан Кънев.[/quote]
  Има и други медии. "Пик" са готини, тъкмо за теб са.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Идеята чрез създаване на нова Синя (Народна) партия ДСБ да абсорбира в себе си останалите партии и да обезсмисли кукувиците и луковиците заслужава адмирации. Ако това стане бързо, преди РБ да се компрометира напълно от съдружието си с Мутрата, сталинистите и нацистите, тогава може да има резултат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK