Тристранката е обсъдила пенсионната реформа на извънредна среща днес

Ивайло Калфин

© Велко Ангелов, Капитал

Ивайло КалфинИзбори 2022

На извънредна среща днес в Министерството на труда и социалната политика правителството, синдикатите и работодателите са обсъдили пенсионната реформа. Това обяви пред журналисти вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус".


В срещата са участвали представители на социалните партньори, на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерство на труда и социалната политика. "Тази работна група ще предлага решения, които да са дългосрочни и да доведат до две неща в пенсионната система. Първото е адекватност, второто е стабилност", каза Калфин.


Той обяви, че в началото на следващата седмица ще се срещне с парламентарните партии, за да ги запознае с работата на експертната група и ще очаква от тях да се съобразят с предложенията и решенията. "В експертната работа ще се опрем на документа, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебния кабинет. Йордан Христосков ми предаде един вариант, като основа на работата ни, допълнително и други материали ще са част от работата ни", обясни Ивайло Калфин.
По думите целта е приемането на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да й дадат повече адекватност и справедливост. "Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични. Надявам се това да инициира публичен дебат", заяви социалният министър.


Той изрази надежда в началото на 2015 година темата за пенсионната реформа да е приключена. Калфин поясни, че засега не са обсъждани конкретните параметри на бюджета.


Предложенията, които се обсъждат днес, трябва да бъдат приети от правителството следващата седмица, за да бъдат обсъдени и в Народното събрание с новия бюджет за 2015 година. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа мерките за проектобюджета за 2015 година, но не успя да постигне съгласие по обсъжданите теми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK