IT експерти: За случайно разпределение на делата е нужен нов софтуер

IT експерти: За случайно разпределение на делата е нужен нов софтуер

© Юлия Лазарова, ДневикТози извод направиха двама специалисти по информационни технологии тази сутрин: Красимир Гаджоков, който работи в Канада (по БНР), и Васил Величков, съветник в МС, който изготви доклада по проверката на Висшия съдебен съвет след съмненията по разпределението на делото за фалита на КТБ в Софийския градски съд (по "Нова телевизия").


Те коментираха системата LawChoice, която се използва за случайно разпределение на делата в 90 на сто от съдилищата в България.


"Има огромни пробойни в сигурността на системата. Дали тя е била направена така поначало, за да може да бъде използвана, аз не мога да определя, но със сигурност някой в един момент, достатъчно съобразителен човек е решил, че тези пробойни могат да бъдат използвани, за да бъде манипулирано разпределението на делата." Това мнение изрази Красимир Гаджоков, български специалист по  информационни технологии, работещ в Канада.
Софтуерът LawChoice, първо - не оставя следа при многократно уж случайно избиране на съдия, второ - не изпраща автоматично протокола на сървъра на ВСС.


Тази позиция по действащата в момента система за разпределение на делата изразиха и двамата експерти.


"Конкретният механизъм  е прост. Копират се няколко файла настрана, на флашка или на друго място на същия компютър, прави се генериране и ако не се падне желаният съдия, се спира програмата чрез убиване на процеса или чрез спиране на връзката на програмата. И това може да се прави, докато се стигне желаният съдия. След това копираните предварително файлове се записват върху новите такива и се постига състоянието преди генерирането, все едно че не е правена генерация въобще. Така няма никакви следи за онези генерирани, които не са харесали на този, който го прави."
Така обясни Красимир Гаджоков механизма, по който се прави манипулацията, и посочи, че това не е единствената пробойна в системата. 


Другата голяма пробойна на софтуера LawChoice е, че генерираният протокол с избрания съдия не отива автоматично на сървъра на Висшия съдебен съвет, а трябва да се натисне клавиш.


"Ако се изпращаше автоматично, нямаше да бъде възможно толкова лесно да се прави манипулацията, която описах", обясни Гаджоков.


Той недоумява как е допуснато да действа система без никакви гаранции за сигурност. "Всичко това говори за огромна безотговорност и немарливост,  при положение че проблемът е известен отдавна и още в началото на миналата година е имало доклад от проверка, в който е посочен", добави Гаджоков. И обобщи, че


при толкова пробойни в системата изходът е да се направи нов софтуер, в който да се вградят всички принципи на информационната сигурност


Същата позиция с допълнителни мотиви изрази по "Нова телевизия" Васил Величков, IT експерт от МС и съветник на вицепремиера  Румяна Бъчварова по информационни технологии и електронно управление, който провери софтуера LawChoice след съмненията при разпределянето на делото за несъстоятелността на КТБ в СГС.  


Програмата за случайно разпределение на делата LawChoice няма как да бъде закърпена, тя трябва да бъде заменена от централизирана система с отворен код


каза Величков. По думите му дори 10-годишно дете може да се научи как да направи n-брой разпределения с този софтуер, докато получи желания резултат. Големият проблем с LawChoice според него е, че системата не е централизирана, а се инсталира на отделни компютри в съдилищата, а на всичко отгоре кодът на софтуера се държи от създателя му.


По думите му у нас има централизирани системи, които не позволяват манипулации, и даде пример с тази на Търговския регистър. "През годините са правени много опити тя да бъде манипулирана и винаги са се увенчавали с неуспех", каза Величков. Според него новият софтуер за случайно разпределение на делата в съда може да бъде написан за 3 седмици от двама грамотни програмисти. 


Въпросът за случайното разпределение на делата периодично фокусира скандали зарази съмненията за манипулации. Последният повод - съмненията за разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ в СГС, обаче бяха


потвърдени с неоспорими факти, които налагат да се намеси прокуратурата


Липсващият протокол на сървъра на ВСС, за което не са дали логично обяснение онези, които са разпределили на компютъра делото за КТБ, е само един от тези обективни факти. 

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...Липсващият протокол на сървъра на ВСС, за което не са дали логично обяснение онези, които са разпределили на компютъра делото за КТБ..."

  Е, кво толкова...джиткали са Дота през това време...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Дайте 10-15 хиляди лева на двама програмисти да напишат този софтуер и да се приключва.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Весело

  Ахахаха, сега какво следва? Обществена поръчка? Обжалване пред... кой съд? С какво разпределение на делата? Дефицита на легимитност и доверие придобива космически размери.. Имаме ситуация, Айше, от която не знам как ще излезем..

 4. 4 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Какъвто и софтуер да сложат в съдебната ни система, с такъв "obsolete hardware" като действащия (в по-голямата му част) трудно ще има качествена промяна...

 5. 5 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Хохохо, така става то . Стоянка мотафова+ не им мърда!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Тази система кога и от кой е направена? Лесна за манипулации и легитимира корупцията.

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#3:"abdul15"]Имаме ситуация, Айше, от която не знам как ще излезем..[/quote]

  Някой, все още бърка ситуацията с боя, който го чака...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  абе софтуер има бол въпроса е че не е от наши фирми май

 9. 9 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А КОЙ е правил LawChoice и колко пари е взел за нея навремето? Спецификации, когато е правена системата имало ли е? Какво е пишело в тази спецификация?

 10. 10 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#4:"Дебил от Льонеберя"]Какъвто и софтуер да сложат в съдебната ни система, с такъв "obsolete hardware" като действащия (в по-голямата му част) трудно ще има качествена промяна.[/quote]
  Проблема въобще не е в хардуера, а в софтуера. Проблеми в сигурността рядко се генерират от хардуера.

  ...
 11. 11 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 897 Неутрално

  тъпаци и некадърници има във всяка сфера, но описаното тук надминава всякакви възможни граници на тъпота и некадърност. Т.е. остава едно единствено логично обяснение - въпросния софтуер е нарочно, напълно умишлено направен по начин, който да позволява безпроблемното му заобикаляне. Или с други думи - говорим за тежко умишлено престъпление.
  Така и не разбрах чие дело е въпросния бисер LawChoice.

 12. 12 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 551 Весело

  Аз пък мисля, че лустрацията трябва да започне от съдебната система! Примерно в рамките на 2 години да се подменят и мишките в мазето!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 13. 13 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Дайте 10-15 хиляди лева на двама програмисти да напишат този софтуер и да се приключва.[/quote]
  Нали сме ИТ нация. Предлагам да се обяви национален конкурс, а софтуера да бъде с отворен код. Айде Раданчо, нали искаше реформи, ей ти една идея.

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Low Choice. Като се е започнало,дали няма да се провери колко е надежден софтуера за обработка на снимките от камерите на КАТ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Глупости!!! тотото може да работи на случаен избор за 50г без софтуер. Въпреки че преди 15г разработих подобен софтуер за Тенис Асоциацията на америка с Round-robin scheduling алгоритъм,
  който бе работил идеално за съдиите, просто е нужен един програмист за около две седмици. Твърде много приказки за нещо толкова простичко.

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1284 Весело

  Ами, специален софтуер, мен например абсолютно случайно ме избират да спечеля някакъв модерен телефон !!!

 17. 17 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#11:"Ментор"]тъпаци и некадърници има във всяка сфера, но описаното тук надминава всякакви възможни граници на тъпота и некадърност.[/quote]
  Ти като един виден ИТ капацитет не забелязваш ли, че първия "бъг" е практически неразрешим само с писане на софтуер? Тук вече е нужен специализиран хардуер.

 18. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не е баш точно така. Ако протоколът не може да се "качи", след рестартиране на системата е предвидено автоматично да се извърши зададената операция. Друг е въпросът, че някой е бъркал в системата и всички знаят кой е той. Ама не казват, омертата по закон си спазват. Герберетата са приели тактиката на комунетата - мълчат кат партизани на разпит. После..що ни управлявала ДС.

 19. 19 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#9] от "buran":

  Системата, доколкото има информация, е уж правена от вътрешни експерти към ВСС.
  http://www.legalworld.bg/33105.vss-zapazi-komprometiranata-sistema-za-razpredelenie-na-delata-law-choice.html

  Аз много се съмнявам, че към ВСС може да има назначени квалифицирани софтуерни експерти - програмисти и специалисти по защита на информацията. Може да има мрежови и системни администратори, но едва ли има разработчици на софтуер в държавна организация. Което отваря много важни въпроси- кога е станало това, кой е изработил заданието, кой го е приел този продукт и т.н. Въобще има дефинирани добри практики и препоръки, които са описани от т.н. ITIL ( специалистите по ИТ знаят за какво става въпрос), и ако целия този проект-услуга ( от стратегията до т.н. продължаващо подобрение) не е изпълнен както трябва, значи е правен аматьорски. И за такова сериозно нещо някой трябва да понесе отговорност. Тук на ход е четвъртата власт - медиите и гражданското общество, защото очевидно ВСС ще се опита да потули работата.

 20. 20 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Отнесен":

  Всъщност идеята за отворен код на електронното правителство е много добра, като да се плаща на поддържаща фирма и то от година на година, а промените да са публични. GitHub.com например . Браво! Раданчо, вие сте на ход!

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#4] от "Дебил от Льонеберя":

  +++! Няма лоша програма има лошо ползване... В смисъл удобно!

 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Това СА ОЧЕВИДНИ липси, ако това е нужния SW aз съм трамвай

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#13] от "Отнесен":

  Раданчо в качеството си на какъв да направи въпросната реформа?

  ПП Не е проблемът в този, който е писал Law Choice, а в този, който я е поръчвал. И да, това стана в началото на 2011та, па си правете сметките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално


  Потърсих в нета информация за софтуера, цитиран по-долу. Исках да разбера кога е създаден. Съмненията ми се оправдаха.

  "Не приемаме направената оценка на програмата за случайно
  разпределение на делата LawChoice като "компрометирана". Тази
  програма е създадена през 2005 г. от експерти от администрацията
  на ВСС. За времето от 2006 година до днес, работейки във всички
  прокуратури, следствени служби и почти всички съдилища,
  продуктът претърпя развитие, версиите му са повече от 10. В
  публичното пространство към LawChoice бяха отправени критики и
  се изказаха предположения за възможност за манипулация."
  http://www.bta.bg/bg/c/OT/id/715492

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#23:"Darth Plagueis"]Раданчо в качеството си на какъв да направи въпросната реформа?[/quote]
  В качеството си на законодател, разбира се. Как може да ми задавате такива глупави въпроси?

 26. 26 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  точно 'случайно' да бъде направен така софтуера на мен ми звучи като дървено желязо естествено че нарочно е направен така за да не оставят следи КОЙ го е манипулирал..другото са празни приказки

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Весело

  До коментар [#24] от "Кремена":

  А ще ни кажеш ли текущата 4та версия, която всъщност е проблемната кога беше имплементирана, че е интересно? И заради която бяха проверките в началото на 2013та? М?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#25] от "Отнесен":

  Законодателите не провеждат реформи. Това го прави правителството. Неграмотникът е нормално да има неграмотен избор, виж колко ясно се виждат нещата...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  При тази гарантирана несменяемост и никакъв контрол ...съдебната система трудно ще се оправи само с един софтуер..трябват всеобхватни промени в целия съдебен бранш!

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много нещо изписано. Национален конкурс, какво ли не. Всеки език за програмиране има генератор на случайни числа. Имаш масив от съдийски колегии, избираш една от тях с генератора - това е точно 1 ред програмен код! Записваш в базата потребителя, който е логнат в системата и извършил операцията, датата на събитието, избрания състав и това е! Разпечатките на протоколи и пр.могат да се правят впоследствие. Те почиват на записаната еднократно информация в базата. За този ли велик проблем се искат национални конкурси? У нас всичко страхотно се усложнява!

  Назови очевидното
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Че трябва в съдебната система една голяма метла и след това , който остане да работи и да не се ослушва, но по напред метлата да мине през прокуратурата.

 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":

  За имплементираната ще чакам ти да провериш и дадеш линк. Аз доста дълго търсех и четох за софтуера в нета. Ти си на ход.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#9] от "buran":

  „Лайф чойс интернешънъл“ АД......И останалите пирамиди за балъци...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  пак прах и пушилка . защо трябва да има случайно разпределение ? случайно избраните съдии по други закони ли съдят ? или за да няма сърдити на софрата с подкупи . случайния принцип пречи ли на градски прокурор да снася информация ? ами дайте случаен принцип и при адвокатите , понеже държавата губи десетки дела заради неграмотни адвокати . нали по презумпция всички съдии са неподкупни ? какви реформи като и сегашните закони не се спазват .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "Всичко това говори за огромна безотговорност и немарливост, при положение че проблемът е известен отдавна и още в началото на миналата година е имало доклад от проверка, в който е посочен"

  Това вече всичко го знаем, сега и специалистите "подпечатаха" нашите заключения.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кремена":

  Нямаш инструкции от районното? Или не искаш да имаш... оправяй се.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Ама верно ли им трябва софтуер?!?
  Една "програмка" от 1 ред на Бейсик може да им генерира случайни числа
  За 15 хил. лв даже и аз ще им я напиша

  А като нямат пари за софтуер, да сложат една сфера с топчета.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Не ви е проблем софтуера = няма програмен език без генератор на случайни числа. Останалата част от програма за случайно разпределение се събира на цигарена кутия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "abdul15":

  Да им дадат шест цифрена сума. Такива кредити се готвят да теглят пак... А затъваме, щото гарван гарвано око не вади.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  От м.ноември 2013
  http://judicialreports.bg/2013/11/%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-5-%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81/
  ...." вчера от ВСС разпространиха прессъобщение , в което остро реагират на исканията на организациите. В съобщението бе записано, че най-разпространената програма за случайно разпределение на делата LawChoice “не е компрометирана”, въпреки многобройните индикации за това в последните месеци. Освен това прессъобщението препоръчва, ако съдиите и гражданските организации желаят да бъде извършена проверка за надеждност на програмите за случайно разпределение – сами да намерят независими информационни специалисти, които да я извършат и да им платят."
  " да бъде предоставена възможност да проверят „доработката” на LawChoice (в прессъобщението вчера за първи път бяха изброените подобренията на програмата, осъществени от нейния създател)"
  Та значи, ако е имало подобрения, след създаването на софтуера, те са осъществени от същия програмист, който го е създал през 2005 година.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#36:"Darth Plagueis"]
  Нямаш инструкции от районното? Или не искаш да имаш... оправяй се.[/quote]
  Няколко пъти те помолих да престанеш с този милиционерски цирк,или трик. Аз съм, както знаеш мед.сестра с известно количество добре нагънато сиво вещество. Ставаш досаден, но това издава само слабостта ти.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4191 Любопитно

  Тролиш неграмотно, тролетарю.

  Научи що е то Закон.
  Закон: за права, свободи, изисквания и задължения.

  Прочети Конституцията на Република България.
  За независимост на държавни власти.

  Законодателна:
  Велико Народно сбрание, или, обикновено,
  Обикновено Народно събрание.

  Изпълнителна:
  Правителство "Кабинет".
  Министерски съвет и Министерства.

  Законодателната власт разпорежда, реализира и заповядва реформи на и от Законодателно ниво.

  Изпълнителната власт изпълнява.

  Изпълнителната може и даже е длъжна да издава свои под закони - конкретизиращи Закони издадени от Законодателната власт.

  Творбите на Всички "нормотворци" трябва да конкретизират
  по един или друг начин повелите на Върховния Закон Конституция - без да противоречат на Конституцията,
  защото Тя (абсолютно правилно) Не допуска слободии.

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  Законодателите не провеждат реформи.
  Това го прави правителството

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Каквото трябва да правят,по-скоро да го правят!
  Не се трае вече!

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  Не ти трябва Бейсик или какъвто и да е друг "софтуер".
  Качествени случайни числа можеш да генерираш ръчно

  Проблемът е принципен и с друг характер:
  тоталитарните системи не допускат случайности.

  До коментар [#37] от "Athanatos":

  Ама верно ли им трябва софтуер?!?
  Една "програмка" от 1 ред на Бейсик може да им генерира случайни числа

  За 15 хил. лв даже и аз ще им я напиша

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#42] от "dnevnikar":

  С изречението си, че изпълнителната власт изпълнява си написал кратко и ясно моята позиция и си оборил твоята. Благодаря ти, нямам какво да добавя


  До коментар [#41] от "Кремена":

  Аз наистина нямам представа каква роля са ти дали - щом е на медицинска сестра поддържай версията, няма лошо. Медицинска сестра, разбираща от софтуер.

  Ще ни споделиш ли в периода 2009-2013 тази система действаше ло и създаваше ли проблеми? Щото цитатът, който си копирала точно това казва

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#28:"Darth Plagueis"]Законодателите не провеждат реформи. Това го прави правителството.[/quote]
  Много си се объркал, приятел, всичко произтича от законодателството, а правителството, когато тръгне да прави реформи, започва със законодателни инициатив. Има хора, които си мислят, че реформа=чистка. Да, чистката вече се прави от правителството (въпреки, че Народното събрание все пак има контролни функции в някои случаи), но няма ли подходящи закони, все едно, че нищо не е направено и "новите хора" подхващат старите вратички в законите.

 47. 47 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ясно... нов софтуер, но моля по-бързо... ситуацията със правораздавателната система е меко казано плачевна...

 48. 48 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  [quote#15:"accidental"]Твърде много приказки за нещо толкова простичко. [/quote]
  Технически може да е простичко, проблемът е в политическата воля.
  За мене има още един съществен въпрос. Когато в някоя част от държавата се внедрява нов софтуер, не трябва ли да се направи независим одит, който да удостовери, че софтуерът отговаря на изискванията и ако се получи пробив в системата, има начин еднозначно да се установи кой го е извършил.
  Освен това не трябва ли да се извърши втори независим одит на системата след известно време на експлоатация.
  И понеже съм почти сигурна, че подобни одити са правени, питам коя е фирмата.

 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#45:"Darth Plagueis"]
  Аз наистина нямам представа каква роля са ти дали - щом е на медицинска сестра поддържай версията, няма лошо. Медицинска сестра, разбираща от софтуер. [/quote]
  Влязъл си дълбоко в зоната на здрача, Тони.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ключът е промяна в ЗСВ, която да гарантира качествен софтуеър. Въпросът е дали полит.класа ще има доблестта да отсече клона с адм.шефове в съдебната система, които тя поставя и които всъщност "разпределят" на когото трябва съответното дело, което ги интересува. Тоест, ако се реши наистина проблема със случайното разпределение, ако се направи така че професионалното израстване е по наистина обективни критерии /не с бутафорните конкурси сега/, тогава корупцията ще е пренебрежимо малко.

 51. 51 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 889 Неутрално

  тези които са писали софтуер да върнат парите

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  И ние от тези мошеници чакаме правосъдие.

 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Системата е такава, каквато е била поръчана. Проблемът не е в софтуерните специалисти, а в съдебната система. Всичко, казано по-горе, е доказателство само за едно - че съдебната система е мафия. Една след друга излизат на светло кирливите ризи на магистратите, а те ни лук яли, ни лук мирисали. Ако парламентът не вземе скорошни мерки да озапти тази разпасана шайка, значи няма изход от положението. Освен хората да излязат и да ги замерят с камъни по главите.

 54. 54 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Весело

  За случайното разпределение на делата е нужен случайно написан софтиер от случайно подбрана фирма!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 55. 55 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Дайте 10-15 хиляди лева на двама програмисти да напишат този софтуер и да се приключва. [/quote]
  Да, ако са 1 курс - може да им отнеме толкова.. Софтуер за случайно разпределение се прави на елементарно ниво във всяка Мат.Гимназия

 56. 56 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нужна е воля. Ако има воля може и с една сфера с пинг-понг топчета да стане.

 57. 57 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#44:"dnevnikar"]Една "програмка" от 1 ред на Бейсик може да им генерира случайни числа

  За 15 хил. лв даже и аз ще им я напиша [/quote]
  То и за тази текущата някой така е казал ми се струва Бтв някой да е казал, че тя не успява да генерира случайни числа? Мисля, че по-горе се коментира невъзможността да се гарантира еднократно разпределение. Твоята за 1 ред Basic ще прави и това, нали?

 58. 58 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":
  До коментар [#55] от "bestbuy":

  Горния ми коментар №57 е и за вас.

 59. 59 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1099 Весело

  Направо да се теглят имената от една сфера и да се предава по телевизията като тотото

 60. 60 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези ИТ експерти не са ли задължени, да не предоставят конфиденциална информацията на трети страни ?
  Не може, да се появяват някакви герои, които в публичното пространство да разкриват такива детайли. Да не говорим, че истински одит още не е направен, тоест те не са гледали сорс кода.Всички това ми се струва, като организирана атака, която цели да се очернят хората. След това добрите ще дойдат и ще осъществат още един 10 милионен проект. За пореден път в публичния сектор, се вижда борбата на часните интереси.

 61. 61 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#28:"Darth Plagueis"]Законодателите не провеждат реформи. Това го прави правителството[/quote]
  По-голяма глупост не съм чувал.

  Нов софтуер може да се напише за не повече от 30-40 работни часа, средна цена за труда 40 евро/час за система с отворен код

 62. 62 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#60] от "r3v0lv3r":

  за какво да се гледа сорс-код, като сегашния софтуер е функционално сбъркан. Никой не казва, че има бъгове в софтуера, а в начина му на действие, просто не са поставени правилните изисквания

 63. 63 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Бас хващам, че на 1 хакатон във ФМИ третокурсниците ще напишат по-читава програма за няколко дена.. Истината е централизирана система с отворен код ( примерно качен някъде в гитхъб, с възможност за сверяване на хашовете с хъба/инсталираните програми ).

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 64. 64 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#37:"Athanatos"]Отговор

  Ама верно ли им трябва софтуер?!?
  Една "програмка" от 1 ред на Бейсик може да им генерира случайни числа
  За 15 хил. лв даже и аз ще им я напиша

  А като нямат пари за софтуер, да сложат една сфера с топчета. [/quote]

  Доколкото разбирам проблема не е в генерирането на случайни числа, а в това да е 100% сигурно че са случайни.

 65. 65 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  "...новият софтуер за случайно разпределение на делата в съда може да бъде написан за 3 седмици от двама грамотни програмисти"

  Не двама, ами двеста програмисти не могат да направят програмата защитена, ако тя се инсталира някъде по съдилищата, а този който работи с нея има физически достъп до компютъра. Разликата е, че ако днес всеки който не го мързи ментърджосва безплатно, утре ще трябва да плати на някой да хакне кода и после пак същата работа.

  Единственото решение е да се промени системата, но то няма да стане за съжаление скоро.

 66. 66 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Даже и за по-малко ще се навият читави хора да го направят. Това е елементарна система клиент-сървър и ако някой си направи труда може да види, че далеч по-сложни неща са правени като курсови работи на студенти! За дипломни работи да не говорим.
  И наистина е важно системата да е с отворен код - така много бързо ще бъдат открити всякакви пробойни, а и поддръжката ще може да се прави от много по-широк кръг специалисти - т.е. няма да се стига до абсурда да се плащат милиони за поддръжка на нещо елементарно, само защото е собственост на създателя си.

  Жизнь или Life - избор има.
 67. 67 Профил на r3v0lv3r
  r3v0lv3r
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "SorryLol":

  Просто защото подобен тип софтуер не би трябвало да е сложен и лесно подобен проблем може да се отстрани. Анализ без да се разгледат кодовете е непълен, без да знаеш за какво става дума ,няма как да се определи дали и до каква степен е възможно извършване на модифукация на програмата или наистина има нужда от нов софтуер. Новите неща имат лошото свойство да изискват първоначално значителни инвестиции и време.

 68. 68 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Дайте 10-15 хиляди лева на двама програмисти да напишат този софтуер и да се приключва. [/quote]


  Прекалено много за сървърно приложение от няколко реда...

  I had a dream, Joe
 69. 69 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#6] от "Трябва съдебна реформа":

  До колкото знам от някакъв вътрешен ИТ отдел... Абе общо взето все едно да дадеш на затворниците сами да си проектират системите, с които ще ги охраняват.. Нещо такова се получава в тази ситуация..

 70. 70 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Останах с впечатление, че 95% от форумците са изтъкнати софтуерни специалисти с поне 10-ина години опит във фирми като "Майрософт". И че куцо и сакато в България пише софтуерен код във времето, свободно от форумни занимания.
  Иначе по света има доста специализирани продукти от типа на т.н. case management systems, които се използват в различни съдилища и които са на модулен принцип, което позволява лесната им адаптация - JustWare, Caselle Court Management, Jayhawk и пр. Те не са толкова прости, защото всеки случай ( дело) има различни състояния, а и трябва да се интегрира с досъдебното производство ( разследване, обвинение), самия архив на делата има различни подсъстояния и пр. и пр. Значи въобще не са толкова прости нещата, както някои ги описват. Тук не става въпрос за писане на код за решаване на т.н. Job Scheduling Problem, но и за десетки други неща.

 71. 71 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "Arcopix":

  Не бе, под "хардуер" той има предвид персонала Тия са "морално остарели", а аз бих казал морално негодни.

  Жизнь или Life - избор има.
 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Правилно, системата като е централизирана, ще може да се манипулира само централизирано

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на Фют
  Фют
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#70:"kirsner"]95% от форумците са изтъкнати софтуерни специалисти с поне 10-ина години опит във фирми като "Майрософт". И че куцо и сакато в България пише софтуерен код във времето, свободно от форумни занимания. [/quote]

  Може пък да са...то това е и една от малкото останали работещи индустрии в бедната ни държава.

  А иначе, да се говори как всеки софтуер имал генератор за случайни числа, хайде по-полеката...първо, са псевдо-случайни и ако се познава добре езика, е напълно възможно да се предвижда (а от там и манипулира) резултата. Питайте производителите на ротативки. Второ, без да съм особено голям любител на конспиративните теории, съм сигурен, че абсолютно нарочно са оставени всякакви "задни" вратички в този софт и т.к. явно твърде много хора, включително и неподходящите, знаят как да го манипулират, сега трябва нов, където пак да се ограничи знанието до няколко избрани кръга...

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  То може би именно щото повечето си мислят, че става с един ред код, та затова така стават нещата. А роли, права за достъп, логове, архиви, архитектура на решението и резервиране, интеграция с останалите системи в съда.. и те с един ред...

  То така става, режеш баницата и ядеш, а морето е до колене.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#64:"dkolov"]Доколкото разбирам проблема не е в генерирането на случайни числа, а в това да е 100% сигурно че са случайни.
  [/quote]

  Реално напълно случайно число няма как да се "генерира" - това би значело изкуствен интелект Повечето програми "генерират" случайни числа по алгоритми, които даже и да са известни, трудно може повлияеш на крайния резултат ( входните данни са доста близко до "случайните" - от нещата за GC до местене на мишката + timestamp ). Засега най-добрият "генератор" на случайни числа лови нивото на фонова радиация... Проблемът не е в случайните числа според мен, проблемът е, че със сигурност има команда, която да разпределя дело на състая, а останалите случайни. Представям си сега как един съдия седи пред 1 терминалче и цъка sudo mkcase -o SadiqQnev ....

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 76. 76 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всичко опира в "зад терминалния" хардуер. Какъвто и софтуеър да се сложи си има начин. Разваля се компютърчето и го дават за поправка. Там се хаква програмата и во а ла. В нормалния свят се разчита на професионалните качества на прокурори и адвокати ( дори лъжат ако не ги хванат) и нравствените качества на съдиите. Те са един вид честни рефери на два отбора. Явно ни е объркано правото изначално.

  chavo64
 77. 77 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#43] от "dedo pepo":

  Ааааааа- още може, дедо... Още може...

  Ние- както знаеш- сме един много малък, но за сметка на това- много прост народ. А щом си и "дедо"- предполага се, че имаш и някакъв житейски опит, което пък предполага, че знаеш и за прословутото овче търпение на бая ти Ганя...

  Та- дръж се- още може!!!

  Юнак!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2045 Весело

  Така е било винаги. Навремето българската инженерна мисъл така и не успя да налива олиото в бутилки без то да ги залива и отвън. Онова, което измислиха, беше бутилка с особена теснина малко под гърлото, така шансът да изтървеш блажното стъкло бил намалявал.
  http://images.webcafe.bg/2014/11/10/2314453/618x824.jpg
  Да се постъпи така и със софтуера - стесняване около врата. Язък само за десетките генийчета от олимпиади.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK