IT експерти: За случайно разпределение на делата е нужен нов софтуер

IT експерти: За случайно разпределение на делата е нужен нов софтуер

© Юлия Лазарова, ДневикТози извод направиха двама специалисти по информационни технологии тази сутрин: Красимир Гаджоков, който работи в Канада (по БНР), и Васил Величков, съветник в МС, който изготви доклада по проверката на Висшия съдебен съвет след съмненията по разпределението на делото за фалита на КТБ в Софийския градски съд (по "Нова телевизия").


Те коментираха системата LawChoice, която се използва за случайно разпределение на делата в 90 на сто от съдилищата в България.


"Има огромни пробойни в сигурността на системата. Дали тя е била направена така поначало, за да може да бъде използвана, аз не мога да определя, но със сигурност някой в един момент, достатъчно съобразителен човек е решил, че тези пробойни могат да бъдат използвани, за да бъде манипулирано разпределението на делата." Това мнение изрази Красимир Гаджоков, български специалист по  информационни технологии, работещ в Канада.
Софтуерът LawChoice, първо - не оставя следа при многократно уж случайно избиране на съдия, второ - не изпраща автоматично протокола на сървъра на ВСС.


Тази позиция по действащата в момента система за разпределение на делата изразиха и двамата експерти.


"Конкретният механизъм  е прост. Копират се няколко файла настрана, на флашка или на друго място на същия компютър, прави се генериране и ако не се падне желаният съдия, се спира програмата чрез убиване на процеса или чрез спиране на връзката на програмата. И това може да се прави, докато се стигне желаният съдия. След това копираните предварително файлове се записват върху новите такива и се постига състоянието преди генерирането, все едно че не е правена генерация въобще. Така няма никакви следи за онези генерирани, които не са харесали на този, който го прави."
Така обясни Красимир Гаджоков механизма, по който се прави манипулацията, и посочи, че това не е единствената пробойна в системата. 


Другата голяма пробойна на софтуера LawChoice е, че генерираният протокол с избрания съдия не отива автоматично на сървъра на Висшия съдебен съвет, а трябва да се натисне клавиш.


"Ако се изпращаше автоматично, нямаше да бъде възможно толкова лесно да се прави манипулацията, която описах", обясни Гаджоков.


Той недоумява как е допуснато да действа система без никакви гаранции за сигурност. "Всичко това говори за огромна безотговорност и немарливост,  при положение че проблемът е известен отдавна и още в началото на миналата година е имало доклад от проверка, в който е посочен", добави Гаджоков. И обобщи, че


при толкова пробойни в системата изходът е да се направи нов софтуер, в който да се вградят всички принципи на информационната сигурност


Същата позиция с допълнителни мотиви изрази по "Нова телевизия" Васил Величков, IT експерт от МС и съветник на вицепремиера  Румяна Бъчварова по информационни технологии и електронно управление, който провери софтуера LawChoice след съмненията при разпределянето на делото за несъстоятелността на КТБ в СГС.  


Програмата за случайно разпределение на делата LawChoice няма как да бъде закърпена, тя трябва да бъде заменена от централизирана система с отворен код


каза Величков. По думите му дори 10-годишно дете може да се научи как да направи n-брой разпределения с този софтуер, докато получи желания резултат. Големият проблем с LawChoice според него е, че системата не е централизирана, а се инсталира на отделни компютри в съдилищата, а на всичко отгоре кодът на софтуера се държи от създателя му.


По думите му у нас има централизирани системи, които не позволяват манипулации, и даде пример с тази на Търговския регистър. "През годините са правени много опити тя да бъде манипулирана и винаги са се увенчавали с неуспех", каза Величков. Според него новият софтуер за случайно разпределение на делата в съда може да бъде написан за 3 седмици от двама грамотни програмисти. 


Въпросът за случайното разпределение на делата периодично фокусира скандали зарази съмненията за манипулации. Последният повод - съмненията за разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ в СГС, обаче бяха


потвърдени с неоспорими факти, които налагат да се намеси прокуратурата


Липсващият протокол на сървъра на ВСС, за което не са дали логично обяснение онези, които са разпределили на компютъра делото за КТБ, е само един от тези обективни факти. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK