РБ единствен сред партньорите на ГЕРБ може да разклати правителството, според анализ

РБ единствен сред партньорите на ГЕРБ може да разклати правителството, според анализ

© Юлия ЛазароваРеформаторският блок е единственият сред партньорите на ГЕРБ, който може ефективно да разклати правителството. Това е един от изводите в редовния месечен анализ на Института за дясна политика (ИДП) за следизборната политическа обстановка, представен днес в БТА. Част от изследването е за развитието на коалиционните отношения след формирането на кабинета, уточнява БНТ.


Правителството може да се окаже по-стабилно, отколкото предвещава фрагментираната подкрепа за него, като причината са новите независими депутати, коментира председателят на ИДП Нено Димов, като визира двамата избрани с преференция народни представители от ДПС, които бяха изключени от движението и депутатът Ана Баракова, която напусна "България без цензура" на Бареков и също подкрепя ГЕРБ. "Бойко Борисов вече има възможност да разполага със 121 народни представители, дори без подкрепата на Патриотичния фронт", отбеляза Нено Димов.


Политолозите отчитат като голям успех влизането на Реформаторския блок в управлението, но отбелязват, че ако се развие вътрешната конфронтация в Блока, ще им попречи, ако се развие. "Реформаторите са изправени пред две възможности - да бъдат фактор на стабилност или на нестабилност в управлението. Ако изберат втория път и продължат с вътрешната конфронтация, могат да поставят на карта политическото си бъдеще", коментира Димов.
Според политолозите ГЕРБ е променил образа си в лицето на лидера Бойко Борисов, който е успял да се представи като обединител. По думите на Александър Владимиров от ИДП за разлика от първия си мандат ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за отстъпки.


От института смятат, че тест за срока на годност на кабинета ще бъде гласуването на бюджета на държавата за следващата година.


Според изследването БСП изживява криза на идентичността и вече има голяма пропаст между старото ляво и идващите нови леви политици. "В момента БСП се намира в етапа на късното СДС и ако не се поучи от случилото се в десницата след 2002-2003 г., е много вероятно да последва същото развитие", коментира Димов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK