Неподдържани язовири и размита отговорност откри прокуратурата

Неподдържани язовири и размита отговорност откри прокуратурата

© БТАНеосъществяване на ремонти и поддръжка на хидротехническите съоръжения в цялата страна, наличие на неизправни или частично изправни язовирни стени и липса на яснота за районите в страната, които са в риск от наводнения. Това са само част от изводите, направени при проверката на прокуратурата в цялата страна, която започна след тежкото наводнение в Мизия от началото на август, съобщава Върховната прокуратура.


Проверката за спазване на Закона за водите и Закона за защита при бедствия бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров и обхваща периода от януари 2014 г. до момента. Тя е осъществена на два етапа – проверка на дейността на басейновите дирекции и на дейността на кметовете и областните управители в страната.


Все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност, гласят изводите от проверката. 
Като характерни и повтарящи се проблеми и слабости навсякъде в страната се отчитат неизвършването на техническа поддръжка  и ремонт на хидротехническите съоръжения,  проблеми с изправността на язовирните стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там. Обвинителите отчитат и че на места липсват финансови ресурси за преодоляване на голяма част от проблемите, както и че няма добра координация при упражняване на правомощията от страна на областните управители и съответните кметове.


Според прокуратурата има "размиване" на отговорността и правомощията на басейновите дирекции, областните управители и кметовете. Установена е и липса на добра организация при възлагане на обществени поръчки за различни дейности, свързани с поддръжката на техническата изправност на язовирите.


В резултат на проверките са образувани 4 преписки по данни за извършени длъжностни престъпления и 17 наказателни производства за нарушения по Закона за водите. По 13 от тях досега са издадени наказателни постановления. Изготвени са и общо 95 предложения до кметове и областни управители за отстраняване на нарушения и за конкретни дейности за обезопасяване на рисковите водни обекти


Резултатите от проверките ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Министерския съвет. По покана на премиера Бойко Борисов в заседанието на кабинета ще се включат прокурори от проверяващия екип от Върховната административна прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Невероятно откритие от страна на прокуратурата. Същите констатации в пълна сила важат и за самата прокуратура - бездействие и размита отговорност, да не казвам никаква отговорност.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Подготвят ни че пак няма да има осъдени.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  " Изготвени са и общо 95 предложения до кметове и областни управители за отстраняване на нарушения и за конкретни дейности за обезопасяване на рисковите водни обекти"..
  Дали съм разбрала правилно и Прокуратурата "съветва" как да се обезопасят водни обекти??? Това ли й е работата?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Разстроено

  Размита отговорност, А ?
  А "размити" заплати ?
  Нещастници ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Гневно

  Сега откриха нарушенията?! Отвратена съм,това просто е нечовешко! Трябваше да загинат хора и животни,трябваше да се стигне до разрушаване на толкова къщи и сгради...след толкова време БЕЗ КОНТРОЛ от когото и да било,че да разберат очевадните истини?! И какво от това?Смешници,правят се на изненадани...Естествено,последствията са си само за сметка на потърпевшите.
  Всичко това е вследствие на тоталната липса на контрол по всички нива! Щото алъш-веришът трябва да върви...Нямам думи,човешкият живот в България няма абсолютно никаква стойност

  Дневник-токсичният сайт
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Това сега ли го открихте, браво страхотна работа да открият топлата вода

 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какви актове???
  Това е престъпна безотговорност + корупция!
  Трябва да има осъдени!

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Откриха Америка. Следкато толкова години на поразии/ в нашия район с.Баниска, Цар Калоян/, за жалост жертви, имуществени щети, безхаберие и некадърност на министри с ресор "Бедствия и аварии"...Че кой не знае, че тия язовири не се поддържат, дадени са под наем на лица да правят бизнес с шаран и толстолоб и при по-сериозен дъжд преливат и правят бели. Хайде щом вече знаете, решавайте проблема.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цацаратурата някога да е одоказала пряка отговорност? Имам предвид, за нещо по - лошо от кражба на кокошка?

 10. 10 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Между 500 и 1500 лв е концесия за язовир... Пуска се малко риба, около 10 лв се взима на рибарска пръчка за 24 часа, назначава се местния ...безработен срещу къшей хляб, бучват се няколко кошчета и с това ангажимента се изчерпва в общи линии... Понеделник, се прибират някакви пари... Какви стени, какви 5 лева? При проверка се казва..."Ами то така си беше. Дайте пари, да го опраИм..."

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Както навсякъде и във всичко в България, вкл. и в прокуратурата

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Е,че те това постоянно го откриват.Ние гражданите питаме:Какво от това.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Любопитно

  Боко подсвирна на "незанвисимите" прокурори и те веднага дотърчаха в Министрески съвет.
  Какво дирят пропурорите в МС?
  Като са констатирали нарушения, какво пише в длъжностните характеристики на прокурарите на "избрания" от БОКО Дребнорибков?

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Раздадоха си навремето язовирите като за "бог да прости" и си присвоиха държавната собственост. Ползват ги вече четвърт век без да ги поддържат. Накрая се оказа, че властите нямат данни за собствеността на много от обектите. И това ако не е безхаберие и безотговорност, здраве му кажи. И след като се стигна до катастрофа, прокуратурата най-сетне се събуди. Но както изглежда отговорността пак ще се размие и виновници няма да има.

 15. 15 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"Р. Дражев"]Какви актове???
  Това е престъпна безотговорност + корупция!
  Трябва да има осъдени! [/quote]

  Блаженни са..............................

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Още по времето на Емел Етем беше направено това "откритие".
  Резултати? Наказания?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каква размита отговорност.На първо място областния управител на второ регионалния кмет и на трето общинския кмет.Тия като ги притиснат и ще се види кой е виновният защото сега отговорността пада и върху селския говедар и пъдар.Няма такова нещо да няма виновен има прокуратура която не желае да посочи виновния или не е кадърна да се занимава с такива неща засягащи живота на стотици граждани.Те навремето изкараха че граждани разхождащи се по тротоара са виновни че сина на прокурор се състезавал и изгубил управление на кола ги убил и за наказание условна присъда.Така че когато имаме работеща съдебна система и истински прокурори то тогава няма и да се стига до тези инциденти които сполетяха страната защото всеки ще си гледа работата съвестно защото ще знае че иначе го чака панделата.

 18. 18 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Тия па ......баш по Никулден такива дивотии......нямало отговорност. Тое е ясно: който лови шараните, той подържа гьоловете....

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Прокуратурата е направила фундаментално откритие. А то е, че слънцето изгрява от изток. И какво от това?

 20. 20 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма друго решение освен опасните язовири да бъдат засипани.

  Имаме твърде много язовири. Като са били строени никой не е мислил как ще се поддържат. А сега няма пари за поддръжката им. От повечето язовири не се печели достатъчно за да се поддържат безопасни. А и климатът се промени, което на места е увеличило количеството вода.

 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Зад тези констатации се крият престъпления довели до човешки жертви и страдания. Материални щети за милиони. Къде са имената и фирмите, които са виновни за това? Общи приказки и мъгляви обвинения са патент на беззаконието и ненаказуемостта. По - точно на българската прокуратура.

 22. 22 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Правят се на откриватели когато и на децата е ясно, че във всички случаи на катастрофални наводнения(без Варна) наблизо има язовир/и. Теса изоставени отдавна. Все пак, по-добре късно, все пак 2 министерства решиха да действат, стига да не създадат още една формално съществуваща администрация.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Чак сега? След толкова бедствени ситуации? Сезонът на наводненията не е свършил! На пролет ще има друг! Ще успеят ли да осъществят превенция, преди да търсят и намерят отговорност?

  goblenka
 24. 24 Профил на estellak
  estellak
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Тоест, "„Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”.

 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Можеше да е срещу неизвестен извършител,но е малко неудобно при наличието на Министерство на околната среда и водите с регионалните му басейнови дирекции и отделите им за контрол,където се получават заплати и стаж за пенсия.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK