Миряни протестират с петиция срещу ръкополагането за епископ на архимандрит Дионисий

Християни в София и страната организираха петиция срещу решението на Светия синод от 28 ноември архимандрит Дионисий (Димитър Мишев) да бъде ръкоположен за епископ и втори викарий на Софийския митрополит. Това съобщи порталът за църковни новини dveri.bg.


Предложението за хиротонията е на патриарх Неофит.


Срещу решението е изпратено и открито писмо, подписано от християни, известни на църковната общност у нас с активната си и дългогодишна дейност. Сред инициаторите са богослови, историци, общественици: д-р Велеслав Малев, Димитър Спасов, Венцислав Каравълчев, адвокат Мина Константинова, Момчил Методиев, Тони Николов, Михаил Шиндаров и др.
В своето отворено писмо те настояват хиротонията на архимандрит Дионисий, която трябва да бъде на 21 декември, да бъде отменена, тъй като те нямат доверие в неговата личност като православен духовник. Отбелязват пълната липса на монашески опит на амбициозния духовник, който не е придобил в манастир най-важните качества на православния епископ: молитвен дух, себеотдайност, смирение, послушание и липса на стремеж към първенство.


"Той е един от основните участници и вдъхновители на злополучните и причиняващи скръб на всяко православно сърце производства на "архонти" от 2004 г. насам, което представлява открито несъобразяване с православните догмати и църковни канони. За проявата на хладен цинизъм и интригантски дух, с които йеромонах (тогава) Дионисий се впуска в тези неподобаващи действия, свидетелства ясно собственоръчно написаното от него писмо до Тивериополския епископ Тихон от 25.11.2004 г., оповестено по-късно от медиите", се посочва в петицията.


"Възползвайки се от въздигането си в архимандритски сан, той си позволи извършването на съвършено недопустими за православен духовник действия. На 28 юни 2009 г. в храм "Св. Димитър" в Силистра с пълно свещеническо облачение той "посвети" в "благородно рицарство" шестима "кръстоносци от нов тип", присъединявайки към "Ордена на рицарите от Assisi Pax" първите български членове, и то в съслужение с униатски свещеник", пише в отвореното писмо на миряните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK