Ако Русия спира "Южен поток", трябва да търсим международен арбитраж, смята Трайчо Трайков

Ако Русия спира "Южен поток", трябва да търсим международен арбитраж, смята Трайчо Трайков

© Юлия ЛазароваПутин се опитва да излезе от международната изолация, показвайки мускули на Запада, заяви по Би Ти Ви бившият енергиен министър Трайчо Трайков по повод изявлението на руския президент, че газопроводът "Южен поток" няма да се строи. Според него става въпрос за еднолично решение на държавния глава на Русия, което е изненадало всички - Руската дума, енергийния министър и дори шефа на "Газпром".


"Ако някой твърди, че това е по вина на България, вероятно трябва да се призове на международен арбитраж", поясни Трайков. Владимир Каролев, който е сред съветниците на икономическия министър Божидар Лукарски, призова България да поиска официално потвърждение за спирането на проекта и след това да търси правата си на арбитраж. Той поиска също още от днес да се пуснат в неплатен отпуск всички работещи в "Южен поток България", като намекна че техните заплати са необосновано високи.


Каролев не приема твърденията, че до момента България е инвестирала стотици милиони, които ще загуби. "Инвестирани са 50 млн. долара, разделени между Русия и България", уточни той. Икономистът не прие и оценките на Путин, че България ще губи 400 млн. евро годишно заради провала на проекта. Според Каролев транзитните такси за преноса на газ през територията на България са под тази сума, и то преди от тях да се извадят съответните разходи.


Жельо Бойчев от БСП пък обяви, че решението за "Южен хоток" не може да се приема за изненада, защото Русия няколко пъти е поискала от България да обяви позицията си за реализацията на проекта, като последният срок е бил в края на ноември. "Крайно разочарован съм, това е предателство към бъдещите поколения", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK