По следите на тефтерите на Златанов: всички пътища водят към прокуратурата

Филип Златанов в съдебната зала по време на разглеждане на процеса срещу него на първа инстанция.

© Анелия Николова

Филип Златанов в съдебната зала по време на разглеждане на процеса срещу него на първа инстанция.Скандалното изчезване на веществените доказателства - оригиналните тефтери на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, не бива да бъде оставено да затихне от само себе си - както вероятно се надява прокуратурата и  както се случва с всеки скандал в държавата. Защото изчезването на оригиналите е знак за нулевата ефективност на борбата с корупцията и търговията с влияние във високите етажи на властта.


Прокуратурата вече на няколко пъти напоително обясни какви символи вижда зад изчезналите тефтери на Филип Златанов - "властови механизъм", но все още не е дала отговор (вероятно и заради течащата в столичното следствие проверка):


кой, как, кога и защо е преправял каквото и да е в тефтерите на Филип Златанов?
Дори не знаем личният коментар на главния прокурор Сотир Цацаров за това посегателство спрямо веществени доказателства (дори и да твърди, че те не са били използвани като доказателство в разследването срещу Златанов, очевидно са били важни за държавното обвинение, след като страниците бяха шумно показани пред журналисти). 


Предполагаемият път на тефтерите показва, че единственото сигурно място, на което оригиналните бележници са се намирали, е прокуратурата и следственият отдел към Софийска градска прокуратура (СГП). Въпреки че съдът ги е искал пет пъти, държавното обвинение не ги предоставя, а дава оригиналите (единствено и само) на второто вещо лице по случая Стефан Бенчев. От когото те и изчезват.


Това се потвърждава и от хронологията по случая (предполагаемата, за която съдим по общоизвестните факти):


9 юли 2013


Съдът разрешава на прокуратурата да извърши претърсвания в служебните помещения на Комисията за конфликт на интереси, както и в апартаментите на председателя на комисията Филип Златанов. Оттам са иззети компютърно-информационни данни и веществени доказателства. Информация за това дава лично главният прокурор пред журналисти два дни по-късно. На 10 юли е образувано и разследване срещу неизвестен извършител за длъжностни престъпления.


Цацаров съобщава и срок от една седмица - до 16 юли, "когато ще има информация за целите на досъдебното производство и за това, което е установено при претърсването, както и за евентуално обвинение срещу длъжностно лице, заемащо много високо служебно положение".


Тефтерът (ите) са част от иззетите доказателства и са при разследващите.


18 юли 2013


На специална пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и заместник-градският прокурор Роман Василев представят извадки от (тогава съобщено само за един) намерен тефтер. Сарафов уточнява, че разследващите не са знаели за бележника преди претърсването. "Това беше приятна изненада", обявява той.


Сарафов казва още, че ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера. "Към момента, за съжаление, не можем да изнесем всички данни, макар че тези данни биха били интересни за вас", каза той на журналистите.


Оригиналите продължават да стоят при разследващите, експертът прави първата експертиза по копия


За това свидетелства и изявлението на първото вещо лице, което изготвя първата и единствена експертиза - Валери Костадинов, който по същото време получава задача от СГП да установи дали автор на написаното е Филип Златанов. По думите му пред БНТ той получава от следователите Кирилова и Роза Царева "събрани листа, формат А 4. Изследвах ги професионално и отговорно, заснемал съм определени абзаци, които ми бяха нужни за експертизата, и ги върнах"


През юли миналата година Златанов признава пред БиТиВи, че иззетото при обиск в дома му тефтерче е негово, но обясни, че в него е записвал размислите си.


Златанов каза, че не намира нищо скандално в бележките си, но не помни какво е писал и чии инициали е използвал. ("Последният път, когато ги видях, бяха в моя кабинет", казва той в интервю за Тв 7, излъчено този вторник, на въпрос дали тиражираните страници са наистина от неговите бележници.)


14 януари 2014


От делото са отделени материали и е образувано ново разследване – отново за престъпление по служба, срещу неизвестен извършител.


С постановление на прокурор са отделени иззетите през юли 2013 година черен тефтер, тефтер цвят бордо, зелена тетрадка. От прокурорското постановление, с което "Дневник" разполага, става ясно, че е разпоредено "разделените материали да се заведат под нов номер в деловодството на Софийска градска прокуратура..."


25 септември


Първото заседание на втора инстанция - в Софийския апелативен съд. Съдът изисква оригиналите на бележниците му, за да ги подложи на графологична експертиза, и назначава експерт - Валери Костадинов, който е правил и първата експертиза.


Преди това Апелативният съд пет пъти изисква оригиналите от прокуратурата, но не ги получава.


30 септември


Пенсионираният експерт Стефан Бенчев от Националния институт по криминалистика и криминология получава задача да изследва оригиналните тефтерчета и да каже дали бележките вътре са писани от Златанов. Задачата му е възложена от следовател, тоест не е част от делото, което е в съдебна фаза в Софийския апелативен съд, а е по второто разследване, за което материали са били отделени в началото на годината, през януари 2014.


5 ноември

Два тефтера - черен и бордо, заедно с една тетрадка изчезват от автомобила на Стефан Бенчев.


Така хронологията по известните факти показва, че оригиналните бележници не са излизали от територията на разследващите, тоест от столичния следствен отдел и прокуратурата, до момента, в който са дадени на вещото лице Стефан Бенчев. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Пътят към ада ... бил посян с добри намерения...
  Твърдят злите езици.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#1:"ПАВЛА - SorryLol"]Пътят към ада ... бил посян с добри намерения...
  Твърдят злите езици. [/quote]
  Други езици пък твърдят, че вече сме близо.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  Нямало споразумение с прокуратурата! Какво ли щеше да е,ако имаше?

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Факт е, че тефтерите бяха "откраднати" абсолютно професионално по поръчка от най-високо ниво на инициалите в тях. Ако бяха откраднати от случайни апаши, сега щеше да се продават някъде на черно, и щеше да има голямо наддаване за тях, като в крайна сметка пак щяха да излязат на яве. НОООО много вероятно е вече инициалите да са ги изгорили.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  прокуратурата си работи . този път протестърския номер няма да мине (както при записите на кокинов , танов , бирата..) , и прокурор ася не се чува . сгс е надеждата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Струва ми се, много "интересни материали", биха били намерени при един обиск в прокуратурата...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Зле скалъпена история, с много лош актьорски състав!
  Дано има " хепи енд "!

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Иска ми се да видя-претърсване обиск и изземване на документи от прокурорски кабинети-лошото е че няма кой да го извърши.Няма кой да разследва разследващите.Те го знаят и си правят кефа.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  И като бяха откраднати тефтерите/тефтерчето да сме чули,че Парламента гласува промяна в закона за работа с веществени доказателства,аз не съм чул.И занапред значи ще продължават да изчезват напълно законно веществени доказателства след като се изнасят от складовете и се вземат в къщи за домашна работа.

 10. 10 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Цацаратурска им работа.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Отвратена съм

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Кокинов към Борисов относно Цацаров в Банкя:
  "ШЕФЕ, не се подсмихвай, ти си го избираше"

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  ББ, ДП, ЦЦ и ИФ са благодарни на прокуратурата. За оказаната им "помощ"

 14. 14 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Прокуратурата трябва да бъде дадена на прокуратурата.

  zenrus.ru
 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  аз си мисля че не са крадени изобщо,тоя им ги е занесъл където са му казали,и толкова,сигурно е взел някой лев,няма смисъл да се краде нещо което биха ти дали срещу някоя скромна сума,а и на тоя бивш доносник няма да му направят нищо кражбата е само за пред матряла ,тия с инициалите са си ги взели и така

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Определено тефтерите не са изчезнали, не са изгорени....
  В следващите 10 години периодично ще се появяват странички и ще се използват за атака на герберските водачи.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#14:"S.P.Q.R."]Прокуратурата трябва да бъде дадена на прокуратурата. [/quote]
  ..........на немската за предпочитане

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всички пътища водят към ББ, ЦЦ и ИФ, а оттам към престъпната банда ГЕРБ. Каква прокуратура? Ако тя е виновна е затова, че тези не търкат наровете.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Последното, което прави прокуратурата е да защитава обществените интереси. Имам чувство, че не държавата им плаща заплатите, а някакви организации, които стоят в сянка.

 20. 20 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А прокуратурата води към Пеевски, той към ДПС, те към Турция, май се навързва.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6418 Неутрално

  Ако беше истинска прокуратура с морал, щеше след случая с изчезването на тефтерите да си подаде оставката.

 22. 22 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#19:"daam"]Имам чувство, че не държавата им плаща заплатите, а някакви организации, които стоят в сянка.[/quote]
  И те, и те...

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Важният въпрос е кой има интерес? Хората с инициалите ,които са давали поръчките на Златанов, или хора ,които искат да държат поръчкаджиите в зависимост?Златанов не говори за сега.Как ще му запушат устата?

 24. 24 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 374 Неутрално

  " По следите на тефтерите на Златанов " - мистерия, трилър.

  Сваляйте този нов БГ филм и няма да сьжалявате !

  )

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":Пътят към ада ... бил посян с добри намерения...
  Твърдят злите езици. - цитат на коментар #1 от “ПАВЛА - SorryLol”

  Други езици пък твърдят, че вече сме близо.

  -Аз съм се ориентирал натам примирено,но във вашата компания се очертава дори да е приятно.

 26. 26 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всички пътища водят към #ТОЙ

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  И аз мисля, че следите водят към ведомството на Цацаров, без дори да се налага да се проследяват нещата стъпка по стъпка.
  Основното доказателство за това е реакцията на Цацаров, само да му кажеш тефтер и той почва да се жали, как всички си търкали краката с него.
  Ами като си докарал нещата дотам, събери малко смелост ( ама друг път) и хвърли оставката. Да ама не, човека не обичал да остави недовършени нещата - от това най-много се страхувам, кой знае какво са му наредили от сараите и той, докато не изпълни 100% нещата ще се държи като тъща за балкон.

 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Точно заради това ни трябва независима Служба за борба с корупцията, както в Румъния, и една Лаура Кьовеши. Доколкото разбрах, това е независима институция за разследване, (отделно от прокуратурата), назначавана от президента.
  В момента прокуратурата у нас е недосегаема.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Преди това Апелативният съд пет пъти изисква оригиналите от прокуратурата, но не ги получава

  Аз пък си мислех, че щом съдът изисква нещо от прокуратурата тя е длъжна да го предостави. Защо сега не ги подкарат по азбучен ред всички служебни лица замесени в случая? А сещам се - заради заглавието на една от съседните статии - България била най-корумпираната.......

 30. 30 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Досвидяло им се е едно стъкло да чупят даже. Обикновено разказът на пострадалия гласи-аз бях тръгнал с колата да нося оригиналните документи в путкурватурата както ми ги поискаха,спрях за малко да си купя цигари и като се върнах гледам-задното стъкло на колата счупено и отвътре са взели чантата с документите.Щях да ви ги дам ама -на не мога.Проверете-тази измислена история я има в поне 100 дела,където са били нужни документи.А тия даже и стъклото не на си счупили-само с пикане в храстите са минали.

 31. 31 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5432 Неутрално

  Докато СЦ (с прякор Цацата) не бъде изпържен, никакви тефтерчета, бюлетини, катерушки и др. няма да доведат до добър край.
  И главният готвач се казва бай Ставри...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":
  "Факт е, че тефтерите бяха "откраднати" абсолютно професионално по поръчка от най-високо ниво на инициалите в тях"
  -------------------------
  Кой е луд да краде фалшификати??? Ако бяха истински, защо не "оригиналите", а тяхно копие е подложено на експертиза? Защо Цацаров не ги дава на съда, а на вещо лице бивш кадър на ДС? Нима Гл. Прокурор не знае,че е длъжен да изпълни разпореждането на съда и да му ги предостави? Пет пъти съда ги иска?!?! Как Цацаров ще понесе отговорност за такова противозаконно поведение?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 33. 33 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#18] от "др. Иванов":ОФФ защо не се закриеш с твойта простотия.

 34. 34 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#19] от "daam":По лошо е. Държавата им плаща заплати за нищо не правене, а тайните организации им плащат скъпо и прескъпо за затваряне на очите пред далаверите.
  Кой се отказва от такова нещо ако не е принуден?


 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  А Цацаров ходи из телевизиите и обяснява колко е велик и той,и подопечните му.А така е,защото смята,че пред себе си има идиоти и защото бил "независим".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK