Кабинетът решава кога ще се възстановяват парите на бюджетните организации в КТБ

Кабинетът решава кога ще се възстановяват парите на бюджетните организации в КТБ

© Надежда Чипева, КапиталМинистерският съвет се очаква да одобри на днешното си заседание срока и начина за възстановяване на средствата по сметки и депозити на бюджетните организации в КТБ. Предвижда се това да стане в срок до 1 февруари 2015 г.


Възстановяването ще е за сметка на централния бюджет, чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители, еднократно или на траншове – в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от съответните бюджетни организации. Решението ще позволи да бъде възстановено финансирането на текущите дейности и проекти на бюджетните организации, без да се накърняват правата на останалите вложители в банката, посочва правителствената информационна служба.


Кабинетът ще разгледа и промяна в Закона за собствеността, с която ще се  удължи с три години мораториумът върху придобиването по давност на държавни и общински имоти. Целта е да се защитят в максимална степен държавният и общественият интерес, като в преходния период се предприемат действия за пълно установяване на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти и тяхното регулиране.
Ще бъдат разгледани и промени в Наказателния кодекс, с които ще се даде възможност съдът да наказва извършителите на сексуални посегателства над деца с лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност или да упражняват дадена професия или дейност. Целта е да бъде ограничена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца. 


Основната част от промените в Наказателния кодекс са свързани със създаването на нови престъпни състави и разширяване на обхвата на съществуващите по отношение на сексуалните посегателства срещу деца. Предвижда се и завишаване на санкциите за някои от тежките форми на тези престъпления. Поправките ще бъдат предложени на Народното събрание за окончателно приемане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK