Борисов не успя да получи еднозначна подкрепа от парламента за "Южен поток"

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовОчаквано парламентът се раздели в позицията си за реализацията на проекта "Южен поток" и не успя да изработи единна позиция, с която да изпрати премиера Бойко Борисов в Брюксел. По-рано днес Борисов дойде в Народното събрание, за да поиска подкрепа от депутатите в преговорите за проекта с Брюксел и Русия.


ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС настояха той да отстоява спазването на европейските изисквания при изграждането на проекта, Патриотичният фронт се обяви твърдо против проект, който бил от полза само на Русия. БСП, "Атака" и АБВ пък призоваха премиера да защити националния интерес и да води разговори за изграждането на "Южен поток". Формацията на Николай Бареков Български демократичен център запази мълчание.


С това, което чух, сме като във вица за оптимиста и песимиста, обобщи дискусията Борисов. "Ако съм песимист, ще кажа, че половината зала не ме подкрепя, каквото и да е решението ми, ако съм оптимист - ще кажа, че половината зала ме подкрепя", коментира той.
Според Борисов обаче истинската диверсификация е в нашите находища. Днес на Министерския съвет ще се обсъждат спрените неясно поради каква причина концесии за находищата "Силистар", "Терес" и "Хан Аспарух". България не само ще има за своя консумация газ, но и ще изнася газ, защото има огромни количества газ и това е надеждата за бъдещите поколения, защото това е не само 100% диверсификация, това е гарантирано бъдеще за българската икономика, че ще има евтино парно, топло и на практика газови централи с наш по-евтин газ, каза Борисов.


Депутатите отхвърлиха предложението на БСП парламентът да приеме декларация за "Южен поток". Според зам.-председателя на парламентарната група на Реформаторския блок Мартин Димитров предложеният от БСП проект залага неспазване на европейските правила. "Тоест целта на условието на Путин е, ако всички вие веднага не клекнете. И какво означава клякането - да не може през "Южен поток" да се купува друг газ освен руски. Ние такова нещо на никаква цена не можем да подкрепим", заяви Димитров.


ГЕРБ: Да се защити националната сигурност


Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева посочи, че най-голямата парламентарна сила оценява усилията на премиера за решаване на казуса с "Южен поток". От ГЕРБ подкрепяме всички усилия, които касаят запазване на националната сигурност. Много пъти сме заявявали, че "Южен поток" може да се строи, ако се спазват критериите и етапите по европейското законодателство, ако се спазват приетите от ЕС процедури и регламенти за прозрачност и ясно използване на средствата, подчерта Караянчева. ГЕРБ винаги е била и е гарант за евроатлантическата ориентация на България, добави тя.


Не може да приемем аргументите на колегите отляво, които подкрепяха правителството, докарало наказателна процедура за България точно за "Южен поток", каза още Караянчева. Тя напомни за решението на бившия икономически министър Драгомир Стойнев да делегира отговорността за "Южен поток" на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. "Защо Орешарски подписа спирането на проекта. Къде е българският суверенитет тук", попита още Караянчева.


Тя призова депутатите да спрат с политическите нападки, "да бъдем конструктивни, да забравим политическото празнодумие, да бъдем поне за малко разумни и дадем възможност на премиера наистина да реши този казус, отивайки в Европа".


Реформаторите: Европейски правила и икономическа ефективност, ако това не е изпълнено, такъв проект не ни трябва


Зам.-председателят на парламентарната група на Реформаторския блос (РБ) Мартин Димитров посочи, че европейските правила трябва да бъдат спазени, защото защитават потребителите и водят до конкуренция. Няма друга нито една такава страна, която да купува газ само от Русия, подчерта той. И се обяви "за" Европейски енергиен съюз, което означава като голям потребител ЕС да договори по-добри цени на газа, отколкото всяка страна самостоятелно, защото в момента България купува един от най-скъпия газ от Русия и това ще продължи, докато няма Европейски енергиен съюз.


Димитров цитира руския президент Владимир Путин за обещаните 400 млн. евро печалба за България и настоя транзитните такси да бъдат минимум 800 млн. евро на година. Путин сам заложи това решение като полза за България, да си го поискаме, г-н премиер, обърна се Димитров към Борисов.


Димитров настоя още България да поиска подкрепа от ЕС и за изграждане на интерконекторите. Ако не го направим, ни чака поредната трудна зима, Путин говори за възможно намаляване на количествата на Европа, коментира тай. Да поискаме и финансова, и логистична подкрепа от ЕК за изграждане на интерконекторите, за да доставяме от различни източници и това да свали цената на тока и парното, посочи още Димитров. Той настоя Брюксел да каже две неща - европейски правила и икономическа ефективност, ако това не е изпълнено, такъв проект не ни трябва.


ДПС: За "Южен поток", но при спазване на третия енергиен пакет на ЕК


Зам.-председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай (ДПС) посочи, че се чудил дали има друга страна, в която да няма консенсус по големите инфраструктурни и енергийни проекти, но не се сетил за такава. Направихме така, че забранихме проучванията на нашия шелф и на земните недра на всички онези суровини, които са необходими за България, каза той. Според него е нужен преглед на всички закони, свързани с проучването и добива на всички енергийни суровини.


Днес искам да бъдем загрижени към България, към нашите избиратели, към един проект, по който по една или друга причина ни беше отправен ултиматум. ДПС е била винаги последователна и сме казвали, че този проект е осъществим само при спазване на третия енергиен пакет на ЕК, отбеляза Аталай.


Той посъветва Борисов да направи всичко възможно да защити интереса на България пред ЕК, на България пред Русия, за да може при всички спазвания на нужните изисквания този инфраструктурен енергиен проект да бъде осъществен и от него България да има интерес. Ако оставим всички партийни интереси и загрижено пристъпим към разглеждането на онези въпроси и задачи, които правителството трябва да постави пред ЕК и Русия, ще бъде на нивото, което очакват нашите избиратели и България, каза още Аталай.


Патриотичният фронт: Ползите са само за Русия


Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че вчера е бил хубав ден за България, защото най-сетне измежду облаците се показа лъч надежда, че един вреден проект на България може да бъде прекратен. Като изключим политическото говорене и пропагандата за него, никой не обясни на българския народ какви ще му бъдат ползите. Путин говори за 400 млн. евро, но това е лъжа.


Не бива като някои други колеги, които не споделят реализацията, да се крием зад европейските изисквания - те са три и две от тях вече са изпълнени, каза Симеонов. България няма никаква полза от това, не ме интересува ползата за Русия и Европа, продължи той. По думите му проектът е бил оскъпен 4 пъти за 6-7 години, и то от Русия, същият номер бил приложен и за "Син поток".


"Какви са ползите от този проект - на геврека дупката, ползите са само за Русия. Това е капан за мишки, Русия иска да ни вкара в него, за да плащаме неустойки. Малко ли ни беше с АЕЦ "Белене". Гръмна един голям балон, дано Путин да не си смени мнението", коментира още Симеонов.


БСП: Има опасност България да бъде заобиколена


Лидерът на БСП Михаил Миков отбеляза, че проектът вече е напреднал - има две екооценки на морската и сухоземната част, беше изработен техническият проект, който е в компанията, в която сме акционер, през последната година беше издадено строителното разрешение и обнародвано в Държавен вестник, беше изтеглен заем за капитализиране за 30-те процента, които са съфинансиране от България.


Днес сме изправени пред опасността България да бъде заобиколена, за всички е ясно, че руски газ пак ще ни доставят, но гърци и турци, поколенията няма да ни го простят, каза Миков. Така се случи и с други проекти, затова настояваме парламентът да потърсим възможности за обединяване върху една декларация, която председателят на парламента да предложи. Тази декларация да каже и да изиска от Брюксел и от Москва равноправно отношение към всички страни, които губят от този поток, настоя още Миков.


"Атака": Без "Южен поток" пак ще купуваме руски газ, но с турска надценка


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви за строителството на "Южен поток". Когато не се построи, печели Турция - ще купуваме руски газ с турска надценка. Това е дежа вю от времето на Иван Костов, който спря "Син поток", коментира Сидеров. Той каза още, че САЩ водят война с Русия на територията на Украйна, няма как да се намесим, но можем да защитим нашия интерес, като изпълним договора с Русия за "Южен поток". Да не сме послушни към Вашингтон и Брюксел, посъветва той Борисов. Вие решете, във вас е властта, каза още Сидеров.


АБВ: ЕС да насърчава диверсификацията в най-зависимите страни членки


Зам.-председателят на групата на АБВ Кирил Цочев потвърди позицията на партията си "за" изграждането на "Южен поток". Важно е ЕС да насърчава диверсификацията в страни членки, които са най-зависими от един-единствен източник на газови доставки, смята той.


Независимият депутат Велизар Енчев се възмути, че премиерът е научил за решението на Путин от новините и че не може да намери договорите. Каква е тази държава, която управлявате, в която шефът й научава новините от медиите, какво работят посолствата в Русия и Турция, попита Енчев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 427 Разстроено

  Страхотно заглавие Дневник " - " ! То говори повече от всичко и всеки Няма какво да се каже просто вече. Каквото и да се каже е малко

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 671 Неутрално
 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  номера е да се плюе по Борисов и ГЕРБ.... После - каквото дойде....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ето за това този парламент и това правителство не трябваше да се сформира. В момент когато премиера трябва да бъде изпратен да защити позицията на България (каквато и да е тя) той не среща подкрепата на парламента.
  Парламента не може да реши какво е правилно за България, за какво ни е нужен този парламент тогава?

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Цялата статия с думи прости

  "ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС настояха той да отстоява спазването на европейските изисквания при изграждането на проекта, Патриотичният фронт се обяви твърдо против проект, който бил от полза само на Русия. БСП, "Атака" и АБВ пък призоваха премиера да защити националния интерес и да води разговори за изграждането на "Южен поток"."

  другото е локуми

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 433 Весело

  Ако ви фалират още една банка и ви задигнат още няколко милиярда, на всичко ще сте склонни. Иначе как ще си обслужвате новите заеми!

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Стига с този ЮП.Край.Путин иска да си го прави по негови правила,разбра,че няма да стане и се отказа.

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Просто е - ако ни плащат такси за пренос и имаме преференциална цена на газа (например с поне 20% по-ниска от пазарната), значи има смисъл да се борим за този проект.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Не схващам позицията на ПФ. Тоест те са против проекта, независимо по какви правила и дали е от полза, така ли да разбирам?
  Очевидно, че "плаващата подкрепа" отдавна е факт и няма смисъл да се правим, че има "коалиция".
  Това е мисля петият път, когато партиите в "коалицията" +2 си гласуват кой както прецени.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  "спрените неясно поради каква причина концесии за находищата "Силистар", "Терес" и "Хан Аспарух"

  Кой ги е спрял и да се търси отговорност.

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Сега ББ пак ще си сменя мнението през 10 секунди. Всички много бързат да говорят преди да са видели конкретни числа, приходи, разходи, евентуални печалби.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#4] от "georgi_val":

  Предходният парламент и кабинет нямаха подкрепата на целия народ - по-добре ли беше те да останат за да преговарят (продадат)?

 13. 13 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Буда, КТБ, Орешарски, Виденов, Южен Поток, Белене, Хемус, Бургас-Александрополис....Кой...

  Направете си списък от кое сме се отървали и кое още ще да ни тормози

  Добавете и още - партии, хора, проекти

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Весело

  "България не само ще има за своя консумация газ, но и ще изнася газ, защото има огромни количества газ и това е надеждата за бъдещите поколения, защото това е не само 100% диверсификация, това е гарантирано бъдеще за българската икономика, че ще има евтино парно, топло и на практика газови централи с наша по-евтина газ, каза Борисов"....А така, щом Борисов е казал - казана дума, хвърлен камък...........

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "БСП, "Атака" и АБВ пък призоваха премиера да защити националния интерес и да води разговори за изграждането на "Южен поток"."

  Можехте да напишете просто: Петата колона призова да се защитават руските интереси в България.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "gogo2011":

  Не, разбира се. Нямах това предвид, а че трябваше да се проведат нови избори, с надеждата че субекти като ПФ, Атака, АБВ и ББЦ няма да минат бариерата.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  [quote#10:"daam"]Кой ги е спрял и да се търси отговорност.[/quote]
  ами водеща нация с технологии в шисти .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#3] от "mtmvb":номера е да се плюе по Борисов и ГЕРБ....

  -Намираш ли го за достатъчно?

 20. 20 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе ПФ нали трябваше да са руски петоколонници?

  Не виждам какво има да се обсъжда, като никой не е виждал договорите и споразуменията.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 21. 21 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#17] от "georgi_val":

  Тази надежда, макар да е и моя, ми се струва утопична. Процесът е необратим, населението е бедно и с ниско образование - 20 лв и 5 кебапчета са билет за вход.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  “Формацията на Николай Бареков Български демократичен център запази мълчание.”

  Инструктажът е закъснял!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  [quote#5:"mititu"]Цялата статия с думи прости [/quote]

  "Независимият депутат Велизар Енчев се възмути, че премиерът е научил за решението на Путин от новините и че не може да намери договорите. Каква е тази държава, която управялвате, в която шефът й научава новините от медиите, какво работят посолствата в Русия и Турция, попита Енчев."

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]ПФ са против проекта, независимо по какви правила и дали е от полза[/quote]

  За кви ползи говорим? Руснаците зареждат само с 50% Син поток, който преминава през Балтийско море, ние се надяваме, че ще има газ за Южен поток!?

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Само ако е икономически изгоден ,ама за всички,не само за избраните!

 26. 26 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 394 Неутрално

  "Според Борисов обаче истинската диверсификация е в нашите находища. Днес на Министерския съвет ще се обсъждат спрените неясно поради каква причина концесии за находищата "Силистар", "Терес" и "Хан Аспарух"."

  Ей тука е заровено кучето. Ако се намери газ в Хан Аспарух, как и къде ще го изкараме на сушата? Газпром чрез ЮП-България и чрез ЮП-Транспорт придоби контрола над излаза при Паша дере и терените по естественото трасе до Провадия. Веднага след това се отказа да строи. Имам кофтито подозрение, че това е бил изначалния план на Газпром.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/30/2353517_zemedelskoto_ministerstvo_prodade_evtino_zemia_na/
  http://www.capital.bg/biznes/imoti/2014/11/28/2428569_gazovata_nahodka_na_pib/
  http://frognews.bg/news_81517/Vasil-Filipov-Bog-da-go-prosti-IUjen-potok-Putin-e-blafjor/

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 27. 27 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#8] от "gogo2011":

  Наистина, защо не изнасят данни за това какви ще разходите и какви ще са приходите, за какъв период ще се изплатят инвестициите и т.н.Другото е говорене.++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 28. 28 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "gogo2011":

  Ами все още се надявам, все още съм оптимист, че ще ни дойде акъла и няма да лежим пред телевизора, а ще отидем да гласуваме... и тогава 5-те кебапчета няма да имат значение...

 29. 29 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Усещането е за панически назначения и действия.
  Дали не долавят неприятен за управляващите тътен, който върви към грохот.
  Иди ми дойди ми е до време, няма да стане .

 30. 30 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#5] от "mititu":

  Т.е. руската агентура не може да свали Борисов от власт пак.
  Предстоят интересни дни за петоколонниците !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 31. 31 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#26:"Иван55"]Ей тука е заровено кучето. Ако се намери газ в Хан Аспарух, [/quote]
  Не куче, а питбул, направо си е бултериер! Каква гениална мисла е посетила наший най-достойний ПРЕМИЕР!

 32. 32 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  най-тъжното е ,че Бюрека е запазил мълчание...а толкова очаквахме от него !!!

 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  Брех каков съспенс...още един турски сериал...Баце като един Алиреза...рече иго отрезА...

 34. 34 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо. Повече от 2/3 от депутатите - 179 са за евентуално изграждане (ако не се лъжа с 2/3 може да се промени конституцията), само при спазване на европейските закони. По малко от 1/3 от депутатите (руските партии - БСП, Атака и АБВ) са готови да го изграждат на всяка цена.

  И тъй като русия не иска да спазва европейските закони (тя заради това и иска да го изгради) съдбата му е категорична в българския парламент - да си го правят в Сибир.

  Но не е лошо Бойко да плоучи уверение , че и Гърците ще спазват европйеското законодателство.

  Но най-важно от всичко е да видим договора - Щото ако такъв няма - за какво говорим?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#20] от "galio":
  Патриотичен фронт ме изненадват приятно. Дано да не заемат тази позиция само, за да се разграничат от Атака или да спечелят симпатиите на свободомислещите хора. Близкото бъдеще ще покаже.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#4:"georgi_val"]Ето за това този парламент и това правителство не трябваше да се сформира. В момент когато премиера трябва да бъде изпратен да защити позицията на България (каквато и да е тя) той не среща подкрепата на парламента.
  Парламента не може да реши какво е правилно за България, за какво ни е нужен този парламент тогава? [/quote]
  Мммм ... по принцип вярно. Обаче има едно голямо НО ...
  НО ... какво да реши Парламента, когато отпред му се изтъпанва Премиерът и му разправя, че дори той няма информация, ама никаква, ни за договори, ни за разчети?
  Изправя се Премиерът и казва де факто ... Другаре и другарки, не знам за какво точно става въпрос, не мога да ви дам никакви подробности не, ами и общата рамка не се знае, ама вие кажете дали да съм "за" или "против" сега, като отивам да говоря по темата в Брюксел.
  И какво да му отговорет дупетатите на това? Вие на такава "оферта" какво бихте отговорили?
  Щото аз на такива отговарям ... нецензурно

 37. 37 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някой в България допуска ли , че е възможно български комунист(социалист) да сключи изгоден за България договор с руски комунист ? За да си получат комисионните нашите само трябваше да се подпишат на празен лист, а съдържанието го пишеха руските товарищи ! Та не е чудно защо всичките горива са от СССР/ Русия и по договори все сключени на тъмно от комунисти/социалисти !

 38. 38 Профил на sardanapal
  sardanapal
  Рейтинг: 381 Весело

  "...можем да защитим Русия (от САЩ) като изпълним договора за "Южен поток", каза руският парапосланик в България - Негово Нищожество Вольен Сыдеров.

 39. 39 Профил на sardanapal
  sardanapal
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#34:"iak"]Но най-важно от всичко е да видим договора[/quote]

  Не е лошо покрай този договор да видим и договора за Белене, нищо че не е актуално. Дали цената за изграждането вече е станала 20 млрд. евро?

 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Без изграждане на Южен поток България ще бъде точно толкова енергийно зависима от Русия, колкото и ако бъде изграден. Разликата е само в това че единия газопровод минава през Украйна и през Румъния, а другия през Черно море или през Черно море и Турция. А ако ЮП се изгради и ако от това в държавата ще влизат по няколкостотин милиона, това няма никакво значение. Защото подобно на това, което става с Енергийния ни холдинг, те ще бъдат разпилени и ще отидат изцяло във фирмите-обръчи на ДПС и на БСП, така че на държавата и на народа им е все едно дали ще имаме или няма да имаме ЮП. Така че тези проблеми не би трябвало да ни вълнуват особено.

 41. 41 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#17] от "georgi_val":

  Точно тези формации ще печелят повече на следващи избори. Защото хората виждат какво правят управляващата коалиция ГЕРБ+РБ. Познавам доста хора които преди бяха гласували за ГЕРБ после за РБ и сега като си говорим на тема политика, казват че са направили голяма грешка на последните избори.

 42. 42 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Защо си губят времето и харчат напразно народни пари?
  Още ли не са чули че ЮП умря?

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  [quote#33:"Доби ВЕЛКОВ"]Брех каков съспенс...още един турски сериал...[/quote]
  Веселбата тепърва започва.

  Бая народ се е набутал и разчита на хранилка покрай трасето.
  И ще озверее ...

  Не говоря за мат'ряла ...

 44. 44 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "gogo2011":

  Пределно ясно е, че не искат да ни плащат Ако въобще ще се плаща на някой ще е на стратегически важни хора, фирми, кръгове и прочие. Народа от това плащане нищо няма да види - това трябва да е ясно на всеки, когато слуша за пропуснатите ползи и цифрите с много нули.

  А за отстъпките - боли ги. Ние сме смешно малък пазар. И сега могат да ни ги дадат, ама не искат.

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "sardanapal":

  Там само от охрана що пари изкараха някои...

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#36] от "xm...":
  Ами да излезе Първанов и да даде фактите, та да имат информация депутатите.

 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#43] от "xm...":


  [quote#43:"xm..."]Бая народ се е набутал и разчита на хранилка покрай трасето. [/quote]
  Мислех една охранителна фирмичка да спретна...ше ме прецакат...

 49. 49 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Весело

  И какво означава клякането - да не може през "Южен поток" да се купува друг газ освен руски. Ние такова нещо на никаква цена не можем да подкрепим", заяви Димитров.

  Тръбата излиза от Русия, влиза в Черно море, излиза в България и продължава към Сърбия. КОЙ‌ ДРУГ МОЖЕ‌ ДА ВКАРВА ГАЗ В НЕЯ? О да, забравих за българските находища.

 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#46] от "dissident":
  Интересно, като живееш в чужбина и както разбирам, в по-богатата й част, защо се дразниш от перспективата да добиваме наша газ? Не че има значение, но никнейма ти и претенцията ти, че живееш в чужбина е само маската, която работодателите са ти избрали, за да си по-убедителен във форума.

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#48] от "Доби ВЕЛКОВ":
  Само това да беше ... Това е дребна работица, пазвантска.
  Белята е при тези, които щяха да наемат пазвантите.
  На тях сметките им са в момента в киреча и ще им трябва не само виновен, ами и ще искат да ги компенсират. А от къде?
  И как? И с какво?
  Боце неслучайно е загубил дар слово за цял ден и се покри.
  Като Сталин след германската инвазия

 52. 52 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#50] от "авторът":
  "защо се дразниш от перспективата да добиваме наша газ?"

  Работя в американска фирма за нефт и газ и зная много добре дали има някакви сериозни залежи от газ в България.

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#47] от "авторът":
  Ами да излезе Първанов и да даде фактите, та да имат информация депутатите.
  ************************
  Мооооже!

  Само дето не Гоце иска от дупетатите да му гласуват становище и да му дадат мандат

 54. 54 Профил на hanibal.bal
  hanibal.bal
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#43] от "xm...":

  Като удавник за сламка сте се хванали за тая опорна точка. Къде са тия, дето са на хранилка? Кои са, колко са? Това папагалско повтаряне на една глупост не я прави истина.

 55. 55 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Хък-мък, европейски правила и ценности, прозрачност и не знам още какво си. Ослушването продължава, решение не могат да вземат... А те дори не знаят тия договори има ли, няма ли ги, какво пише в тях... Крият се зад клишета и общи приказки колко години вече... Кого чакат да им каже какво да правят?!?!

 56. 56 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Весело

  Не съм гледал, но казват, че СКАТ ТВ е яко на украински позиции, и срещу Русия в конфликта.

  Браво на украинците, че са си ги купили. Така ще уравновесяват рубладжийството на Атака.

  Хе-хе, какви весели времена настанаха. ВМРО довчера се хрантутеше от руското посолство, днес лапка от враговете им.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 57. 57 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#52:"dissident"]Работя в американска фирма за нефт и газ и зная много добре дали има някакви сериозни залежи от газ в България.[/quote]

  Ето още един веселяк!

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 58. 58 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Е колко по-еднозначена? 75% от депутатите са против ЮП в сегашния му вид (поне официално)... За него се обявяват обичайните заподозрени, за които рубладжийството дори не се поставя под съмнение - БСП, АБВ и АТАКА... По-категорична позиция от това здраве му кажи...

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#14:"др. Иванов"]Голтакът може да има само гордост, поне да си останем с нея и да не коментираме повече. [/quote]
  Кой е голтака бе др.Иванов-твоята прогнила Русия отговаря най-много на това определение.Като са такива паралии, защо квичат от сутрин до вечер за санкциите.Точно на тях им е останала само гордост и гол з.дник.

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Къде са договорите? Нали обещаха да ги огласят?
  Защо трябва насила да се пъхаме в тази корупционна сделка?

  klimentm
 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Кой ще му каже на Боко, че докато открият газ в морето, ако изобщо открият, от него ще останат само белите му кости.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Действай Боко! Половината подкрепят едно, другата половина друго. И едните и другите не знаят какво точно подкрепят. Каквото и да измислиш, все ще си подкрепен.

 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още една полза за Турция след прибежките на Пу в Анкара - от 1 декември са увеличени количествата газ за Турция по "Балканския коридор" на украинската газова система.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бареков нали искаше да казва за Южен поток. Ето, сега е момента да го чуем. Или усети, че шамари ще се рздават на най-високо ниво и се е сврял в дупка.

 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#65] от "lapacalo":

  Нещо не сте наясно с материята...ич. Попълнете си знанията.

 68. 68 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Да от една страна е точно така.
  Но по някаква ирония на съдбата и аз мисля, че страницата ЮП трябва да бъде затворена.
  Ако този проект имаше ,макар и не грандоманските 400млн или 600мнл ( напълно несериозни и непотвърдени от подписаното до момента цифри), но някаква разумна и приемлива икономическа целесъобразност, Стойнев и Орешарски щяха да са ни проглушили ушите с тях, още преди година и половина.
  В този смисъл, поне аз както схващам нещата, Борисов си "връзва гащите", за да редуцира ( да избегне напълно няма как да се случи) последиците от шума, който нашата родна пета колона ще вдига, как били прецакани националните ( само нацията не се уточнява) интереси.

 69. 69 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  По-добре на Русия да и е зле, отколкото на нас да ни е добре, рекъл шопът (и не само той). Само дето Русия пак ще си продаде газта и нищо няма да загуби. Толкова глупости отдавна не бях виждал.

 70. 70 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  ...Реформаторите: Европейски правила и икономическа ефективност, ако това не е изпълнено, такъв проект не ни трябва...
  ...ДПС: За "Южен поток", но при спазване на третия енергиен пакет на ЕК...
  Това с европейските правила го разбрахме. България я няма никъде, това е абсолютно ясно. Парламентарна говорилня, която никога, нищо не е решила, всичко е забатачила и допълнително усложнила. Сега ми кажете, какво правим ако, случайно или не, ЕС и Русия се договорят по линия на правилата и на ЮП се даде зелена улица, но ... той не е икономически ефективен за България?! Ще забравите за ефективността или да? Ха да видим кой ще познае.

 71. 71 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Как е възможно Премиера на страната, депутати, министри да не знаят какво пише в договора за Южен Поток?
  Как е възможно да говорим за проект, без да знаем колко ще инвестираме, какви са рисковете, кога и колко е възвращаемоста?
  ...
  Ако ЧЕЗ или Софийска вода примерно искат да прокопаят и пуснат инфрструктурна тръба през двора или нивата ми, ще искам годишен наем и те трябва да я пуснат така/както/където аз искам. Ако не печеля защо ще им позволявам да ми ровят двора или нивата?
  ...
  Всичко изглежда просто докато не стигне до политиците ни...

 72. 72 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#3] от "mtmvb": Па те не са свет, как нема а ги плюеш....

 73. 73 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  За БКП/БСП и мужиците на Сибиров нещата са ясни, но не схващам позицията на ДПС. Подозирам някакаква игра. Скрита картинка, но то ще се разбере.

 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Червената и атакаджийската пропаганда са наистина за бавноразвиващи се ...)
  Абе, ей ../цензура../, след 2- 3 години ще имаме НАШ газ , ще има на границата Израелски от морето, ще има конектор със Сърбия- за газ от борсата в Цент, Европа ....и ще ИЗБИРАМЕ - кой да купим или наш да бъде :)Ще има и гръцки конектор ...
  ОБЩОТО ни потребление е около 3 милиарда куб. м , САМО !!!
  КОГО плашите другари от Атаката ??
  Може ли надценките на 'турския" газ да стигнат СУМАТА - 8 милиарда лева !!??, с която искате да се заглобим ??? Хахахахаха...
  ВСЯКА година ще можем да преценяваме - от КОГО да купим !!!
  Червени мошеници и бавноразвиващи се , докога лъжи от вас ....))
  САМО от конектора с Турция, ще можем да купим 1 милиард кубика от Азърбайджан, например :) Имаме договор !!!
  Какви поколения щели да ни "съдят" !!??? Ако газта на джуждето е най- евтина - ще купуваме и от него !!! ТОВА ще е НАШЕ право на ИЗБОР !!! :))
  Изобщо, докога руските агенти ще манипулирате неграмотните ??? :)

  BIG AL
 75. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Борисов за какво пак ще пътува и харчи пари след като няма ясна позиция от цирка в народното събрание?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 76 Профил на VL
  VL
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#3:"mtmvb"]номера е да се плюе по Борисов и ГЕРБ....
  [/quote]
  И с право! Защото бащицата ББ не каза:
  Да ви е чАстито затварянето на ЮП и да отлети за Брюксел ами се е снишил и изчаква от умрял писмо...

  “It is easier to fool people than it is to convince them they have been fooled.” – Mark Twain
 77. 77 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Подполковникът -Цар Путин ни обижда , ние българите се радваме? НЯМА ТАКАВА НАЦИЯ........

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "gogo2011": Добре казано, но руснаците засрамиха и килифаревските цигани. Никога не можеш да си сигурен в това което подписват, особено като се има предвид с колко мекерета разполагат в България.

 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Плашенето от страна на руските агенти е стара тактика ..Не сме ли с русия- загубени сме :))
  Ами утре да спре газта путин - около половината се използва от Топлофикациите - а те МОГАТ и на мазут :)
  Остават 1-1,5 млд. кубика- които могат да дойдат от конектори ИЗВЪН русия , но ЗАЩО ли тези конекторни връзки толкова се бавят ??? :))
  Е , казват скоро ще ги имало ...)
  И толкова за изнудването от страна на Путин и без да се заравяме с 8 милиарда борч ...))
  Само че , той, как ще изхрани "огромното" население от само 150 милиона души ??? хахахахааааа.....
  Засега смуче от малка България около 5 милиарда лева всяка година , по братски / положителен търговски баланс ./ за нефт и газ - без да пуска български стоки в Русия -/5-600 милиона лева само / , но няма да е задълго ..)))

  BIG AL
 81. 81 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "Реформаторите: Европейски правила и икономическа ефективност, ако това не е изпълнено, такъв проект не ни трябва.
  Зам.-председателят на парламентарната група на Реформаторския блос (РБ) Мартин Димитров посочи, че европейските правила трябва да бъдат спазени, защото защитават потребителите и водят до конкуренция. Няма друга нито една такава страна, която да купува газ само от Русия, подчерта той. И се обяви "за" Европейски енергиен съюз, което означава като голям потребител ЕС да договори по-добри цени на газа, отколкото всяка страна самостоятелно, защото в момента България купува един от най-скъпия газ от Русия и това ще продължи, докато няма Европейски енергиен съюз."
  Всичко друго е дрънкане на празни приказки.

 82. 82 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#52:"dissident"]Работя в американска фирма за нефт и газ и зная много добре дали има някакви сериозни залежи от газ в България. [/quote]

  Работиш ти, ама утре по-рано. Повечето продажници като теб са "за" Южен поток. Другите продажници са твърдо "против". Само мислещите хора, с чиста съвест, гласуват "за", ако проектът е според правилата, които България е приела и ако ни носи ясни ползи. Да, всеки трезвомислещ човек иска големи проекти в България, но не такива, които носят повече негативи. То и аз мога да построя в Русия или САЩ огромен развоен център, ама - да ми подарят земята, да не плащам данъци и осигуровки, всички заети да са командировани българи, всички постижения да се ползват само в България и прочие. Не става така.

  Щом така не може, обратното ще става.
 83. 83 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Добре бе, Бойко, нали си мъж? Айде удари с маститата си длан по банката и кажи - "Ще разработваме шистов газ!" и викай американците. К'ъв ти е проблема?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 84. 84 Профил на lapacalo
  lapacalo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако чете човек форумните бабуинисти, газ дебне отвсякъде. Кеф ти отляво, кеф ти отдясно. Кеф ти да си купиш от Албания, кеф - от Великото херцогство Люксембург, кеф - от Бургундия, кеф - от Кефалония.
  Умно!

 85. 85 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#49] от "dissident": Ами Румъния, газ от Баку нали имаме договор, защо не и Турция (кой може да гарантира че няма да открие газ), и т. н. Но не, Русия има български национални предатели под ръка и трябва да изпълни до край замисъла си, а именно да ни зароби с кредит и ние да и платим тръбата Русия (разбирай путновите олигарси) да си печели а нашите деца да плащат.
  Но за комунистите какво тук значат някакви си деца щом не са децата на тяхната върхушка ( те още от сега са си на сигурно място на запад).

 86. 86 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#84:"lapacalo"]Ако чете човек форумните бабуинисти, газ дебне отвсякъде. Кеф ти отляво, кеф ти отдясно. Кеф ти да си купиш от Албания, кеф - от Великото херцогство Люксембург, кеф - от Бургундия, кеф - от Кефалония.
  Умно! [/quote]

  А ако четеш форумните истерици се оказва, че газът е Европа е по-дефицитен и от въображаемия криптонит... ми хайде няма нужда да се хабите... В Черно море, че има - има. Ясно е, че няма да стигне за 1 000 години напред, но е добро начало. Вече като започнем да добиваме и Путин/Обама ще станат по-разговорчиви.

  Щом така не може, обратното ще става.
 87. 88 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  Напротив, усилията трябва да са насочени към получаване на възможно най-големи неустойки от Русия, която спря проекта след като ние направихме значителни разходи.

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 90 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#52] от "dissident":

  Интересно как знаеш, като проучванията не са приключили.

 90. 91 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Добре щом ЮП е само транзитен за какво ни е на нас да теглим заем и да го строим като реалните евентуални печеливши са Австрия и Италия аз продължавам да си мисля , че нашите са подписвали за заема , взели са подкупи и сега ще плащаме.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 91. 92 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  приятно съм изненадан от Патриотичният фронт, че са против ЮП. Явно рашките дават пари само на Атака.
  БСП и АБВ са ясни - сиамски близнаци с обща кръвоносна система.

 92. 93 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как пък за толкова време не се намери никой, който да огласи публично и да разясни на българската общественост какви са условията и евентуално ползите, които ще получим от този проект, така че да се получи смислен разговор? И то при положение, че е толкова мащабен и с международно значение! Вместо това редовия гражданин пак трябва да се "информира" от писанията на форумните тролове, които цъкат едно и също под всяка статия...

  И тук за пореден път изниква въпросът доколко българския парламент в днешно време е действителен изразител на народния суверенитет и доколко у нас съществува някаква демокрация, но за това друг път...

  А за "явлението ББ" е отдавна ясно на всеки, че е просто едно огромно недоразумение ))))

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 93. 94 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да заобикаля, да го строят през Турция или през Монголия ако искат.

 94. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Гневно

  Българските управляващи успяха да осигурят благоденствие и просперитет на Турция поне за половин век с отклоняването на "Южен поток".

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 96 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Гневно

  Нещата са много прости, но няма политици милеещи истински за България. Южен поток би могъл да бъде изключително изгоден за България . Първо: от него бихме получавали сериозни суми от транзитни такси. Второ: бихме могли да договорим по-добра цена на газа. Трето : проекта елиминира Украйна, като основен фактор в преноса за Европа и превръща България в такъв. Ако путлер е готов да строи при тези условия, поставени точно, ясно и много категорично, да заповяда. Ако ли не е , да си го строи където иска .

 96. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#96] от "zle_platen_trol": "Трето : проекта елиминира Украйна"
  Геополитика ... За да не се елиминира Украйна,
  ... елиминираха България ! Печели Турция !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 98 Профил на lapacalo
  lapacalo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#96] от "zle_platen_trol":

  Ами той си беше точно с такива характеристики, както го описваш. Какво не ти е ясно?

 98. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Пълна комедия. Става въпрос за бизнес !!
  Уважаеми депутати, когато става въпрос за бизнес, моля забравете всички идеологии-демагогии и се обединете в полза на бизнеса. Ето едно капиталовложение за България. А за това проектът да бъде възможно най-печеливщ ще се пазарите и ще се борите, разбира се.

 99. 100 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#98] от "lapacalo":
  Досега нито едно правителство не изкара наяве конкретни параметри, което съвсем естествено настрои хората срещу този проект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK