Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

© Юлия ЛазароваОколо 300 души се събраха в столичната градинка "Кристал" в 14.30 ч. днес на обявения протест срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.


Театрали като Иван Добчев и Владимир Люцканов, Йосиф Сърчаджиев, Рени Врангова, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова и подалият оставка в знак на протест режисьор от Народния театър Александър Морфов, литератори като Георги Господинов, Михаил Неделчев, Екатерина Йосифова и Митко Новков, кинодейци като Стефан Командарев, Димитър Коцев-Шошо, продуцентите братя Чучкови, музиканти - от Валди Тотев и Васко Кръпката до Васил Гюров и бившия зам.-министър по културата в служебното правителство Виктор Стоянов и университетски преподаватели изходиха разстоянието между "Кристал" и Народното събрание в компанията на млади свои колеги и обикновени граждани. Пред парламента те останаха около два часа в компанията на скромен кордон полицаи.


Любен Дилов и бившият депутат от "Атака" Павел Чернев пък направиха кратко появяване в подкрепа на Бинев. Час по-рано депутатът беше поканил недоволните на среща в Парламента, но никой не се отзова.
Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

© Юлия Лазарова


"Противоречие" и "несъвместимост" бяха най-често цитираните мотиви за недоволството срещу новия пост на депутата от Патриотичния фронт, архонт и бивш собственик на фолкклуба БИАД, но за много от присъстващите той се оказа само окончателната обида в цялостното отношение на властта към културата. Възглас от стълбите на парламента, че между изборът на Слави Бинев и този на Вежди Рашидов няма разлика, пожъна аплодисментите на присъстващите.


Тук съм заради нещо, което трябва да се промени и това е повърхностното отношение на властта към културата, каза пред "Дневник" писателят Георги Господинов. "Слави Бинев е следствие. Безумието и бездарието на това назначение е само следствие от поведение и манталитет, който след това ще сложи някой друг. Но с това назначение - в символния му смисъл - се унищожава и малкото останал смисъл да продължиш да живееш и работиш тук." 


Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

© Юлия Лазарова


Човек трябва в един момент да каже с живото си присъствие, че повече така не може - вървим към тотално задънена улица, бяха думите на режисьора от Театрална работилница "Сфумато" Иван Добчев.  "За мен всичко това, което излъчва като някаква алтернатива това народно събрание, е отчайващо." 


Аз съм тука да предложа кандидатурата на Бат Сали за председател на комисията по култура и медии, кратко и ясно заяви актьорът Валентин Танев. На въпрос каква е разликата между Бинев и Вежди Рашидов, Танев отговори, че настоящият министър на културата все пак е скулптор. На мястото на Бинев трябва да има човек, който се занимава култура или най-малко с медии, беше мнението на повечето запитани. 


Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

© Юлия Лазарова


"Не само чалгизирането, но и мутризацията на българската политика е нещо, което дълбоко ме погнусява. Естествено, че има и други избори, които не ме удовлетворяват, но този влезе в драстично противоречие с всички намерения," каза литературоведът Михаил Неделчев. "Изключително съжалявам, че депутатите от Реформаторския блок, в чийто граждански съвет съм и аз, също са гласували. Те се оправдават, че са гласували "ан блок", че не са видяли - но в края на краищата това трябваше да им светне като червена лампичка. Няма оправдание." 


Нали си обещахме още миналия път, че няма да допускаме такива неща, коментира политологът Евгений Дайнов. Според него Патриотичният фронт трябва да си научи урока "да не провокира хората с идиотски назначения." "Да, всички са гласували в коалицията за, но "кой" предложи Слави Бинев е ясно - Валери Симеонов. Той трябва да разбере, че Парламентът не му е селският мегдан." Режисьорът Сашо Морфов заяви, че ако има нужда, гилдията ще се събира на протест всеки ден. 


Протестът срещу Слави Бинев: "Последен и отчаян жест на българската култура"

© Юлия Лазарова


На въпрос какво ще предприемат, ако исканията им не бъдат уважени, Владимир Люцканов, директорът на столичния Младежки театър, който първи излезе с протестно писмо, отвърна, че действията на колегите му са "морален жест на отчаяние". "Не мога да кажа, че всички групово ще подадем оставка. Но ми хареса това, което каза директорът на Народния театър Павел Васев по БНТ днес - че президента трябва да свика Консултативния съвет по Национална сигурност, защото с българската култура е заплашена и българската държава. Няма никаква разлика между този избор и назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС."


Протестът продължи около 2 часа, а представители на киногилдията обиколиха шествието и събираха подписи за декларацията си от понеделник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Още от по-миналите протести остана един горчив вкус в устата ни и това беше жал по нашата култура.Браво на Сашо Морфов, че поведе културните ни дейци.

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  Къде е културата на Слави Бинев?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Каквото и да си говорим в България вече има гражданско общество и подобни нелепици, като назначението на Славчо Бинев не остават незабелязани и ненаказани. Лошото е, че някой лукаво прикрити "националисти" като Валери Симеонов живеят още в началото на века и си мислят, че с малко облъчване по някоя провинциална кабеларка и една златиста значка на ревера на сакото могат да убедят някого, че са безкористни. Nice try...

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Бих симпатизирал на тези хора, ако протестираха и срещу майор Деянов, който беше крайно бездарен като министър, а сега го искат за председател на тази комисия, просто защото е ... културен ...
  Слави Б. не е правилния човек, но в крайна сметка той няма да играе главна роля в някой филм или постановка ... те някак си не правят разликата ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 502 Весело

  Не, че нещо, ама Прасммедиите този път ми харесаха:

  "Щях да повярвам на днешните гневни интелектуалци и журналисти, протестиращи срещу Слави Бинев, ако:
  - Бяха протестирали и преди три години, когато подмазвачи от Съюза на българските художници искаха да направят Бойко Борисов почетен член на Съюза.
  - Бяха протестирали и срещу културния министър Вежди Рашидов, обявен от Илия Павлов за „главен мултак на републиката.
  - Бяха протестирали и срещу Делян Пеевски и медийния му монопол, но не сега, а преди три години. Тогава Пеевски бе партньор на Борисов, телевизиите се смълчаваха от ужас при споменаване на името му, а същият този Слави Бинев организираше в Брюксел пресконференции срещу монопола на Пеевски.
  - Бяха протестирали и срещу назначаването на уличения за „Бръмбаргейт” Атанас Атанасов за шеф на комисията по вътрешна сигурност.
  - Щях да им повярвам и ако начело на протеста не стояха „лични” интелектуалци на Иван Костов като Йосиф Сърчаджиев и Найо Тицин (на снимката). Последният - рекордьор по спечелени субсидии от държавния бюджет на БНТ.
  Щях да им повярвам, но не им вярвам. Ще ме прощават, но това е изцяло политически протест: ругаем Слави Бинев, за да остане доволен Бойко, а си мълчим за Вежди, за да не се обиди Бойко.
  Спотаяваме се за Пеевски, докато е с Бойко, и плюем по него, когато вече не е с ГЕРБ.
  Ако се окаже, че съм прав, то българската „протестираща” интелигенция напълно си заслужава Слави Бинев. Даже им е малко. Добре е и на Коко Динев да му дадат някакъв пост в културата – защо не директор и главен режисьор на Народния театър след оставката на Морфов, да речем?"

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Че кой в kleta majka balgariq има нужда от култура?

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Лошо тръгна този парламент,писах вече.Не се вижда перспектива за дълъг живот.

 8. 8 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всеки нормален човек, макар и некомпетентен, би се стреснал, ако срещу него се изправят такива имена. Но защо ли ми се струва, че с аргументите на гащите нашият човек е достигнал върха си и няма да се трогне. На него му култура не требе

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Това което не разбирам е, след като е нормално Бойко Борисов да е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ, защо да е ненормално Слави Бинев или който и да е друг да е председател на парламентарна комисия по култура, позиция която е несравнимо по-маловажна от всяка гледна точка от премиерската!?

 10. 10 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Браво на протестиращите!!!

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Разстроено

  България = Чалгария, докато умните и красивите продължават да си мислят, че Големата Мутра е част от решението, а не проблемът.

 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 604 Весело

  Мен най-силно ме впечатли Морфовия изблик за правене на гражданска война - това някъде зад кулисите на народния.

  Як е

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#9] от "svoboden":

  [quote#9:"svoboden"]Това което не разбирам е, след като е нормално Бойко Борисов да е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ, защо да е ненормално Слави Бинев или който и да е друг да е председател на парламентарна комисия по култура, позиция която е несравнимо по-маловажна от всяка гледна точка от премиерската!?[/quote]

  +++++++++++++++++++++

  Защото ББ е Вождът и Учителят, който раздава на послушните "гилдии"?

 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Предлагам да нямат право на протест срещу дейността на НС хора, които не са гласували. Разбира се, че е безобразие и председателя и състава на комисията по култура и медии. Пак безобразие е, и то по-голямо, министъра на културата.
  Колкото до безобразието Борисов, то е по правилата - председател е на партия и печели всички избори на които се е явил.
  На който не му харесва - да ги спечели. Аз имах алтернатива на изборите и я използвах. Не ни стигнаха силите и все пак днес е по-добре от вчера и оня ден.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Е-вестник: ....Когато режисьорът Александър Морфов се възмущва, че Бинев е оглавил тази комисия, той е последователен. Морфов преди 3 години каза за Борисов в интервю: “Ниско интелигентен охранител по стечение на обстоятелствата стана премиер” . А колко негови колеги актьори и режисьори се слагат на Борисов, както едно време се слагаха на Тодор Живков? И точно те се възмущават най-силно от Слави Бинев. Каква е разликата между Бинев и Борисов като минало? Дори, ако се сравнява конкретно, ще се окаже, че Бинев, за разлика от Борисов, знае два езика и е прочел някоя друга книга повече, освен “Винету”.
  Въобще идеята, че само Пеевски е скандал, че Вежди е скандал, Бинев е скандал, но не и Борисов, е дълбоко перверзна. Тя издава лицемерие и политическа партизанщина - някакви се правят на принципни, а всъщност са обикновени пропагандатори на Борисов....

 17. 17 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма бългаска култура слeд 1944 година. Тeзи хора са вниматeлно държани на къса вeрижка от ДС, защото винаги са били опасни за властта, а в киното използуванe за обуначванe и развращаванe на младото поколeниe. Млади момичeта сe събличат бeз свян, а със плам и да нe нe казвам какво ощe, с eдна цeл- разврат и срутванe на сeмeиството и това, коeто смe днeс.

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Извадка от изказването на режисьора Александър Морфов по Нова телевизия на 1.ХІІ.2014 г.: ...какво да очакваме от тази великолепна редица, като си знаем кой стои на върха – премиерът ни Бойко Борисов?! Спомнете си как го бяха описали едни доклади на американското посолство – че е мутра, с близки връзки с мафията, под ръководството на „Лукойол“, руските олигарси, че е контрабандист на амфетамини, свързан с пране на пари, незаконни фабрики за производство на цигари и какво ли още не… Това е човекът на върха...... Те искат да доведат българина до нивото на техните любими избиратели – циганите – невежи и бедни хора, на които им трябват кебапчета, ракия и чалга, за да могат да бъдат лесно докарани до урните и да гласуват, както им наредят.
  .... за обикновения човек Бойко Борисов може да е Крали Марко и Индже войвода, но всеки гимназист може да разбере кой е Борисов, като му чуе две изречения. Даже няма нужда да го чуе – достатъчно е да го види. Затова той трябва да унищожи интелигенцията, своите опоненти, много просто е....когато излезе информацията за назначението за Слави Бинев, никой тогава не се възпротиви, не се противопостави, не протестира. Сега ще започнат да се извъртат, ще видим вечните им номера… Дори сега да излезем на улицата и свалим Бойко Борисов, или онези, които са на власт, пак ще бъдат избрани същите. Защото ние не сме готови все още за демократично общество. Българинът не е достатъчно образован и интелигентен, за да решава правилно и това умишлено се поддържа. Спомнете си вечните стойности в нашата история – честния труд, възпитанието, семейните ценности, приемственост, уважение… – всичко това е унищожено, усмирено и се е превърнало в символ на неудачника, нещастника, в името на това народът ни да стане лесна за манипулиране маса.“

 19. 19 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-добре хората на културата да не говорят на тема политика, а политиците да не говорят за култура, че резултатите са жалки. Като гледам тези от протеста колко глупости са казали за единица време и ми става тъжно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":

  Морфов кацна бeз никакво образованe за тeатралeн рeжисиор в Народния, слeд завършванe. Как смяташ , за какви заслуги ставa това?

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2765 Весело

  В края на краищата , бойните изкуства ще излязат победител !

  Славито е техен виден корифей !!

  Във всеки един момент може да извика Морфов(или подобен нему културтрегер) да решат спора на четири очи - по мъжки !!!

 22. 22 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#0:"статията"]Няма никаква разлика между този избор и назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. [/quote]
  Абсолютно вярно. И двата избора са си жива гавра с нормалността.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 23. 23 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":
  Тe са всички номeнклатурници и нe могат да простят на Борисов, чe eдин обикновeн човeк успя да стигнe на върха. Но ниe го знаeм как стигна. Тои тръгна наи отдолу и си проправи пътя до върха, а тe кацаха от нищото, от Украина, от нeзнам си къдe. Еи това нe сe прощава, чe нe си от тяхната хаика - на богоизбранитe от дс и политбиро.

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#18:"dobrich"]Те искат да доведат българина до нивото на техните любими избиратели – циганите – невежи и бедни хора, на които им трябват кебапчета, ракия и чалга, за да могат да бъдат лесно докарани до урните и да гласуват, както им наредят. Това е тенденциозно унищожение на българската култура, на образованието, на самочувството и на достойнството на българина. Защото властта няма нужда от такъв човек... за обикновения човек Бойко Борисов може да е Крали Марко и Индже войвода, но всеки гимназист може да разбере кой е Борисов, като му чуе две изречения. Даже няма нужда да го чуе – достатъчно е да го види. Затова той трябва да унищожи интелигенцията, своите опоненти, много просто е.
  ... когато излезе информацията за назначението за Слави Бинев, никой тогава не се възпротиви, не се противопостави, не протестира. Сега ще започнат да се извъртат, ще видим вечните им номера…Дори сега да излезем на улицата и свалим Бойко Борисов, или онези, които са на власт, пак ще бъдат избрани същите. Защото ние не сме готови все още за демократично общество. Българинът не е достатъчно образован и интелигентен, за да решава правилно и това умишлено се поддържа. Спомнете си вечните стойности в нашата история – честния труд, възпитанието, семейните ценности, приемственост, уважение… – всичко това е унищожено, усмирено и се е превърнало в символ на неудачника, нещастника, в името на това народът ни да стане лесна за манипулиране маса.“ [/quote]

 25. 25 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Голи прeтeнции- само да махнат човeка и да си карамe пак по старому- чалга и тъпотия. Направи партия, спeчeли избори, спeчeли довeриe. Стига с тeзи пучовe и рeволуции. Имахтe властта, имахтe паритe, имахтe врeмeто, нищо нe направихтe, сeга сe сeтили.

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 26. 26 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 367 Любопитно

  "Около 300 души се събраха в столичната градинката "Кристал" в 14.30 ч. днес на обявения протест срещу избора на Слави Бинев"
  А защо не протестирахте срещу Флоров или зам военния министър с фалшивата научна кариера?
  Платени сте, нали?

  Аз не получавам грант!А ти?
 27. 27 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Морфов стига сe излага . Прибираи сe в къщи и сe занимаваи с култура, Нe ти e работа да казваш кои щe кара влака в политиката. Тeатърът e циркаджилък, които иска да ходи да си губи врeмeто, нямам против, но да нe си вярват, чe са лидeри на нацията. Лидeр на нацията e дядо Добри. Нe съм го чула да кажe лоша дума за някого.

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 28. 28 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#3:"wds23355772"]Каквото и да си говорим в България вече има гражданско общество и подобни нелепици, като назначението на Славчо Бинев не остават незабелязани и ненаказани. [/quote]
  А с разполагането на американските танкове, дето ни го спуснаха директно без да ни питат?
  Там "гражданското общество" има ли да каже нещо или не му е платено?

  Аз не получавам грант!А ти?
 29. 29 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "dustman":

  Не е като да не си прав. И друго: защо Протестна мрежа не протестират и защо Ранобудните ще протестират срещу Слави Бинев, Вежди Рашидов, Волен Сидеров и Делян Пеевски.
  Защо не протестират срещу онези в тефтера - ББ, ЦЦ, ИФ?!
  Зле режисиран маскарад...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#23:"prioriter"]Борисов eдин обикновeн човeк [/quote]

  Обикновен ли? Генерал-лейтенант, човек-партия, партиен преЦедател, доХтор на пожарникарските науки, каратиС, тенесиС, футболиС, шеф на охранителна фирма, пожарникар, гл. секретар на МВР, кмет на столицата, министър-преЦедател 2 пъти....С една дума - ВУНДЕРКИНД!!!!!!!!!!!!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Любен Дилов и бившият депутат от "Атака" Павел Чернев пък направиха кратко появяване в подкрепа на Бинев.

  О, падението на Любен Дилов става все по-ускорено. Ама какво да се прави - Чтото язикът посере, ничто не може да го опере - както е казал класикът.

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#27:"prioriter"]Нe ти e работа да казваш кои щe кара влака в политиката[/quote]

  Наскоро един гербер, представящ се като д-р Краев, богаташ, живеещ в чужбина, писа във Фейсбук. Цитирам по памет:....Някои били дръзнали да си мерят пишките с д-р Бойко Борисов....Да ви имам кОлтурата и самочувствието на вас герберските доХтори!...........

 34. 34 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Никога нe съм работил за държавата, никога нe съм чакал от фондовe, от бордовe, от шeфовe на комисии, от прeмиeри, от партии. Еи на жив съм. Тeзи хора кога щe станат пълнолeтни, кога щe сe eманципират, кога щe спрат да чакат и рeват. Взeми зала под намe, плащаи си тока, поставяи пиeси. Ако си добър щe станeш милионeр. Какво e това висeнe по улицитe, какво e това чаканe от някого, на какво??? Виe стe пълнолeтни хора, засрамeтe сe, нe сe унижаваитe.

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 35. 35 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Браво на протестиращите!Браво на Морфов,че ги поведе!

  4itatel
 36. 36 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Не знам какви толкова правомощия има една парламентарна комисия и с какво толкова може да навреди на "културата".
  Айде да махнат Бинев и като го махнат кво? Ше сложат някой културен и край на чалгата и ще завали култура от всекъде?
  Само ни занимават с глупости!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 37. 37 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Борисов, че не е за премиер, не е, ама не го сравнявай с чак със славчо бинев.

  А относно Борисов, кажи ми от този списък намираш ли по-малко неадекватен и по-малко вреден за последните 70 години:

  Кимон Георгиев партизанина
  Георги Димитров комуниста
  Вълко Червенков убиеца
  Тодор Живков диктатора
  Андрей Луканов катастрофата
  Любен Беров кризата
  Жан Банкрута
  Иван Костов
  Симеон горския
  Серго абсурда
  Ореха на пеевски сестра му  The things you own end up owning you
 38. 38 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нещо не ми се "връзват" нещата - не харесват Слави, а приемат с радост Бойко.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Радвам се, че някой още има сила да простира срещу войнстващата политическа и друга простотия. А на въпросите "А защо не са излезли по случая "Х" да протестират" - факт, имаше брутални глупости през годините и те не бяха спряни, но това не прави протеста на тези хора безсмислен.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 41. 41 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Тия белоглави културтрегери, дето висят на държавната цицка цял живот, те ли са българската култура? Айде бегайте, цял живот привилегии им е малко.

 42. 42 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#37:"petergriffin"]Иван Костов [/quote]

  Е братче ти се изказа - човекът заради когото България е в ЕС и НАТО е по-неадекватен и вреден от Борисов...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 43. 43 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#31:"Млад овчар"]Протестиращите първо да се обръснат, да се измият и срешат, че ми приличат на клошари!
  Културни били! Бягайте бе! На овчари мязате![/quote]

  Вие мръсен ли ходите?

 44. 44 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Знам, чe много пият, но нeщо наистина им e объркано. Наи голeмитe цивилизации нe са имали за цeл да образоват простолудиeто, които пробиe сам и влeзe в друга каста, това са били eдиници. Навсякъдe простолудиeто си e имало развлeчeния, срeдната класа други, eлита трeти. Ами римскитe импeратори са организирали такива зрeлища, от които и сeга щe ни настръхнат коситe. По врeмe на соца ни водeха задължитeлно да пълним тeатритe, но то сe видя колко смe научили И възприeли. Тeзи вкусовe сe възпитават в сeмeиството. Няма ли го нe можeш сe прeбориш с вълната на халтурата. Копирано от standartnews.com

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#42:"civis_eu_sum"]Е братче ти се изказа - човекът заради когото България е в ЕС и НАТО[/quote]

  Това едва ли е точно така, както го представяте. Просто имаше полтическа воля и на двете организации да се разширяват на изток, към което бяха вързани някои финансови благинки. Дали Костов или Лостов, все тая.

 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  " Патриотичният фронт трябва да си научи урока "да не провокира хората с идиотски назначения."

  Не само ПФ, всички политици трябва да си научат урока и да не се гаврят по този начин с хората. Напоследък неадекватният избор стана практика. Онзи ден видяхме как изглежда претендентката за "Мисис Свят" от България. Това не подлежи на никакви коментари.

 47. 47 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Културтрегерите са сред най-дразнещата част от обществото. Това са нарцистични елементи, по правило световноизвестни само в центъра на софия и с поне един родител номенклатурчик. Но са болезнено пристрастени / освен към етанола и някои добавки / към парите на обществото. Те не искат свобода да творят , те искат ние да им плащаме за да творят. Те не искат сцена, искат субсидия. Сега искат гражданска война, искат военен преврат, искат да са последна инстанция, върховен съд, морален тръст.

 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Че нали ще ставаме халифат, на кой му трябва култура?

  Тоя Слави Бинев ми напомня на... "баш майстора".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Майор Деянов вероятно беше по-добър министър от Вежди и направи повече за културата?
  Вежди е турчин и мултак , а Майор Деянов си е чист българин със славянска душевност , той няма защо да работи , може само да изглежда добре , не като Вежди дето е и грозен освен дето е турчин и мултак

  п.п. Бойко е тиква.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 50. 50 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  За пръв път виждам някъде посвета такива хора да протестират и въобще да ги интересува парламентарният живот.....Навсякъде големите актьори или режисьори работят, правят пари и не се интересуват от политически живот. Могат да се активизират единствено ако има някакъв голям социален проблем...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#34] от "prioriter":

  Протеста е срещу политическата система, не е за пари..

 52. 52 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Ако някой от тия "културтрегери" ми покаже черно на бяло колко субсидии са взели ДеНиро и Клинт Истууд за да правят велики филми със собствените си продуцентски къщи обещавам да хвана самолета и да се присъединя към кутурния им протест!
  Даже няма да ги питам ТЕ колко субсидия са взели и какво са сътворили от нея.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 53. 53 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нашитe културтрeгeри щe ни посвeтят в нови висоти на културата, къдeто щe сe наричамe "простаци".

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#37:"petergriffin"]Борисов, че не е за премиер, не е, ама не го сравнявай с чак със славчо бинев[/quote]
  Александър Морфов:.... Бинев, за разлика от Борисов, знае два езика и е прочел някоя друга книга повече, освен “Винету”.

 55. 55 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Интересно, защо съществува тогава комисия по културата в парламента, след като хората на културата нямало защо да се интересуват от нея, както твърдят тук някои? Аналогично, защо съществува министерство на културата?

  Всеки може да се интересува и да протестира срещу решения на парламент и изпълнителна власт. Пратили сме ги там да работят за нас, а не да си разпределят постове и влияние. Или ще кажете, че и срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС не трябваше да протестираме - че какво разбираме ние, я да си гледаме работата и да не се бъркаме във въпросите на политиката и държавната сигурност!

 56. 56 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#47:"toshiro"]Сега искат гражданска война, искат военен преврат,..[/quote]

  А как няма да искат?! Когато им се подиграха. Цял живот са се борили срещу такива "културни ценности" като тези на Слави Бинев и твоите, а сега, като върховен израз на цинизъм им го натресоха да им оглавява комисията по култура в НС. За тях това е страшно обидно, а за теб е прекалено сложно да го проумееш.

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Докато не наричаме нещата с истинските им имена, нещата в България няма да се оправят. Безспорна истина е, че на днешния протест, 2/3 от присъстващите са върли фенове на мутрата Борисов. Най-мекото определение за това е "лицемерие". Извикайте "Кой!" е тлъстият търбух, за култура глух. Бинев ще си отиде, търбухът ще остане.
  Драги Морфов, кога търбухът е посетил ваша постановка? Хе-хе! Не ми отговаряйте. Знам отговора.

 58. 58 Профил на prioriter
  prioriter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нe смятам, чe има особeнна разлика в културата на Бинeв и Морфов. Никои културeн човeк нe използува подобни изрази за хора. Всъщост почвам да си мисля, чe Бинeв има и по добро домашно възпитаниe. Всe пак БИАД нe e била някаква прeстъпна организация, а някакъв бизнeс. 90% от българитe са като Бинeв, дали нe са и 97%?

  Оскар Уайлд "Я слышал столько клеветы в Ваш адрес, что у меня нет сомнений: Вы — прекрасный человек!"
 59. 59 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#56] от "petyo9":

  С кой са се борили по точно ? Живков ли, беров ли, царя ли , орешарски ли? На нас ни се изредиха три поколения шумкари те срещу борисов и реформаторите военен преврат искат ?Айде сиктир бе

 60. 60 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#59:"toshiro"]С кой са се борили по точно ? Живков ли, беров ли, царя ли , орешарски ли? [/quote]

  Тъпънарът нищо не може да научи от умният човек защото е тъпънар. Обратното - умният може много неща да научи от простака защото човешкият ум е ограничен, докато човешката глупост е безгранична.

 61. 61 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#60] от "petyo9":

  И двете ти реплики към мен са някакви неуспешни опити за интелектуална позиция, някакви неуместни литературни напъни, леко патечни и клиширани. Очевидно си доста млад индивид , простено ти е. Айде лягай вече, че ваште ще гасат интернета

 62. 62 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1929 Весело

  Е, на фона на протестиращите, Слави Бинев определено изглежда доста културен и изтънчен.

 63. 63 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 579 Гневно

  Добре де, към автора на статията: С какъв акъл пишете "изходиха разстоянието между "Кристал" и Народното събрание". Вие глаголът "изхождам" без възвратната му форма как го ползвате? А с възвратната знаете ли какво означава? Толкова ли беше трудно да напишете "извървяха" или "изминаха пеша"?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Вижте кой протестира.Равен ли е един Слави Бинев на един Йосиф Сърчаджиев ,или на един Морфов.Но не е само Бинев.Начело на комисиите има още скандални фигури.

 65. 65 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ...отдавна няма българска култура, а само халтура!!!.........
  пс: ...жълта преса , жълти медии и тв халтурни предавания им трябва и халтурен жълт министър, честито!!!.... вие си го направихте.....
  ...за жалки пари от рекламодатели, спамове, зависимости пожълтяхте, оглупяхте....къде ви беше съвестта преди това, да не питам за сега....честито!

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Изборът на Бинев за председател на комисията по култура си е чиста гавра и всички онези които са го пробутали на този пост в резултат на политическа сделка, трябва да се извинят на творците. А Бинев да напуска поста незабавно !

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#50] от "InmoInvestments":

  Да си видял в нормалните страни криминална мутра от подземния свят да е избрана за министър или председател на комисия по култура ?

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#52] от "Karla Hanneman":

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул...

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Другарите от БСП роптаят против протестиращите, защото не искали свалянето на Борисов, а само това на Бинев. Тези пък от Герб недоволстват, защото протестиращите били против Бинев и Рашидов , които са пробутани от любимата им партия. А това доказва едно, че протестът не е в угода на никоя партия и крайно време е да се разбере, че формулата " простакът ми и е много по-добър от простака ти" не върви и е пагубна не само за обществото, но и за самите партии, които губят все повече авторитет и после да не се чудят защо все повече хора не излизали да гласуват и защо са попаднали в небрано лозе.

 70. 70 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#66:"antonio_vivaldi"]А Бинев да напуска поста незабавно ![/quote]
  Бинев ще си отиде, претенциозната простотия ще остане. Не Бинев и биневци създават и поддържат културния облик на страната. Културата се прави от културни хора. Где ги?!

 71. 71 Профил на destilator
  destilator
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо българите въобще се занимават с хора , като Слави - то. Той е от поредните "известни" хора на България. Нека мислим за ВАЖНИТЕ НЕЩА , а не за плазмодии. Вдигнете критериите си българи ! Има защо !

 72. 72 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ТОВА Е ШАЙКАТА - КОЯТО СИ ВЪОБРАЗЯВА - ЧЕ ПРАВИ КУЛТУРАТА НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ - ШАЙКАТА КОЯТО НАЛАГА СТАРОМОДНИ ЦЕНЗУРНИ ПАРАФИРАНИЯ - ШАЙКАТА - КОЯТО ДОИ ПРОВИНЦИАЛНИТЕ ОБЩИНИ - ШАЙКАТА - КОЯТО НИЩО НЕ НАПРАВИ СРЕЩУ БЪЛГТАРСКАТА ЧАЛГА - ОСВЕН ДА СЕ ЕДИНЯВА СЪС САМАТА НЕЯ!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 73. 73 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":

  Прав си ! +++
  Не ни е само Бинев проблема.

 74. 74 Профил на Mustafa Manaf
  Mustafa Manaf
  Рейтинг: 5 Гневно

  Щом тоя тъпан Бинев може да стане министър на културата - в тази държава няма живот!

 75. 75 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#30] от "dobrich":

  Прав си, друго си е 10 минуса и 27 плюса
  Те това са постижения !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK