Делата в Софийския градски съд се разпределят и "дистанционно"

Владимира Янева, която е председател на Софийски градски съд, може със заповед да определи съдебен помощник, който да помага на основния човек разпределящ делата.

© Красимир Юскеселиев

Владимира Янева, която е председател на Софийски градски съд, може със заповед да определи съдебен помощник, който да помага на основния човек разпределящ делата.Ден след като Европейската комисия (ЕК) заяви, че чака обяснение от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради констатираните пробойни в сигурността на софтуера за случайно разпределение на делата, съмненията около ръководството на Софийския градски съд (СГС) се засилват.


Проверка на "Дневник" показа, че на 19 септември и 17 октомври преди обед зам.-председателят на съда Богдана Желявска едновременно е участвала в заседания в сградата на ВСС и е разпределяла дела от кабинета си. Това става ясно от протоколи от случайни разпределения от двете дати, както и от стенограмата от заседанията на Гражданския съвет към кадровия орган на Темида, на които Желявска не само е присъствала, но и активно е участвала.


И тук, и там
На 19 септември във ВСС се провежда редовно заседание на Гражданския съвет. Според протокола то започва в 10:20, като на него присъства Богдана Желявска, която взима участие в дебата. Името на Желявска обаче присъства и на сървъра на ВСС като човек, който е разпределял дела... от сутринта до обед. 


Подобно нещо се случва и на следващото заседание на Гражданския съвет - на 17 октомври. Богдана Желявска започва да разпределя дела в 09:02 ч. Стенограмата от заседанието на Гражданския съвет към ВСС показва, че то е открито в 9:30 в присъствието на Желявска, която взима думата по-късно. В 9:37 ч. Богдана Желявска е разпределила гражданско дело номер 16053 на съдия Калоян Топалов, като след този час през системата за случайно разпределение са разпределени още над 30 дела. Последният изпратен протокол за деня е за дело 16088 с регистриран час 9:48 ч. За всички тях като разпределящ системата е регистрирала именно съдия Желявска.


Скрийншот от системата на ВСС, от която се вижда, разпределение на дело в 09:48 ч., когато вече е започнало заседанието на Гражданския съвет към ВСС

© Скрийншот

Скрийншот от системата на ВСС, от която се вижда, разпределение на дело в 09:48 ч., когато вече е започнало заседанието на Гражданския съвет към ВСС


Опитахме се да разберем какво се случва, но съдия Желявска не отговаряше на мобилния си телефон.


Най-вероятно Желявска е предоставила на някой друг да разпределя делата в СГС. Последното е възможно със заповед на председателя на съда Владимира Янева, която да определи съдебен помощник, който да разпределя определени казуси. При такава хипотеза обаче следва в протокола да бъде отразено името на съответния помощник, а не на Желявска, както е при всички дела, разпределени, докато тя е отсъствала.


"Дневник" изпрати въпроси до ръководството на СГС. Оттам заявиха, че отговор няма как да бъде получен до края на работния ден в четвъртък.
Темата със случайното разпределение на делата в СГС беше претупана на заседанието на Висшия съдебен съвет миналата седмица. Тогава бяха представени скандалните резултати от проверката за това как е разпределено делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Докладът за пореден път показа, че системата може да бъде манипулирана и че е лишена от защита до такава степен, че вмешателството трудно може да бъде отразено. Повод за проверката стана "изчезването" на протокола от разпределението, което Желявска направи. Той се появи едва 24 часа по-късно, като обяснението на съда беше, че е имало срив в системата. Проверката обаче опроверга тази версия и показа, че нито на място, нито в системата на ВСС това е отразено.


В доклада на външния ИТ специалист беше записано още, че системата не предоставя почти никаква защита и срещу манипулации на вече изпратените протоколи в сървъра на ВСС. Единствената гаранция срещу това е ограниченият достъп до сървъра, но потребител, който разполага с паролите, може да пренаписва протоколите с обикновен текстов редактор, без това да оставя следи.  


Въпреки призивите на членове на съвета мнозинството отказа да потърси отговорност от ръководството на съда за проблемите около системата. В репортаж на Би Ти Ви Желявска заяви преди няколко дни, че й е писнало, защото системата постоянно давала дефекти.


"Дистанционното" разпределяне на делата е доказателство, че проблемът е отвъд "техническите" тегоби, с които се оправдаха от СГС.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1704 Весело

  Е па който си може, може. Някои са по-оправни от други.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Ама вие продължавате да пишете "съмнения", при положение, че е абсолютно сигурно, че разпределението се манипулира.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Делата с голям, преимуществено финансов, интерес и сега се разпределят дистанционно.
  Обажда се по телефона човека с парите/връзките и го разпределя на "правилния" съдия.

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Гневно

  Делата в Софийския градски съд се разпределят и "дистанционно"

  от КОЙ!

 5. 5 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ВСС да влезне най-накрая в обяснителен режим (не само пред ЕК, а и пред обществото), след което да премине в оставков.

 6. 6 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1092 Весело

  Леле,тая Зелявска мноо вредно девойче ша излезе...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 7. 7 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 413 Любопитно

  А делата на Пеевски, Бисеров, ЦвЦв как се разпрелиха???

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#7:"Стажанта"]А делата на Пеевски, Бисеров, ЦвЦв как се разпрелиха??? [/quote]
  Три от 4те дела на "10" се паднаха СЛУЧАЙНО на Ченалова. Четвъртото отишло при друг съдия, обаче на следващият ден искът бил оттеглен. Случайно!!!
  До коментар [#7] от "Стажанта":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 413 Любопитно

  До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!":

  И те дистанционно май ?

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 10. 10 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Завиждате на жената, че работи много? Лоши хора, ей!
  А, чакай, тя системата ли била бъгава? Аааа, ясно...

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Шантава работа,всичко се управлява по телефона.

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 720 Неутрално

  По времето на социализЪма, дори разпределението и гледането на делата беше по-честно !!

 13. 13 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Докато не направят нова система за случайно разпределение, делата трябва да се разпределят по метода "леля Гинка чистачката тегли от шапка листчета с имена на съдии"

 14. 14 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#13:"edmund0"]Докато не направят нова система за случайно разпределение, делата трябва да се разпределят по метода "леля Гинка чистачката тегли от шапка листчета с имена на съдии" [/quote]

  И тогава пак някой ще се изхитри в шапката да попаднат "случайно" подходящите имена.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Донякъде тази фиксация на Дневник към делата в СГС ( мисля си че и други дела се разпределят някъде из България и едва ли всичко е 100% по правилата) ми идва в повече, но в този случай, признавам си, май ще ме опровергаят. Колкото повече ровят, толкова повече мирише - накрая май ще падне някоя и друга глава, а и наповърхността ще почнат да се появяват и изплуват труповете на истината.
  Да видим докъде ще стигнат нещата.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Последното е възможно със заповед на председателя на съда Владимира Янева, която да определи "
  последното е възможно понеже сме декември 2014 г , и има председатели на комисии с ефективни присъди . жалка история

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... като й гледам одухотворената физиономия, всичко ми е ясно ... емблема на съдебната система у нас ...

 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тук започва и тук свършва беззаконието, сриващо цялата ни общественно - политическо - икономическа система. Това е крайъгълният камък, фундамента на реформите призвани да нормализират живота на българите. Но за да се строй новото, трябва да се премахне гнилото, корозирало и негодно старо. Всички тези ''магистрати'', корумпирани, продажни и безхаберни за истината, трябва да се изметат от съдебната система. ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, НО ОТ ИСТИНСКИ СЪД, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО СИ И СПРАВЕДЛИВО НАКАЗАНИЕ.

 19. 19 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е, щом съдиите още не са започнали да отсъждат авансово, значи положението не е толкова зле. Или вече са почнали?

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#13] от "edmund0":

  Не съм съвсем съгласен - това ми прилича на мантрата, че с нов изборен кодекс, изборите ще станат по-честни.
  За мен принципния проблем е, че когато всички в съда и много хора от вън знаят, че еди кой си съдия, ще реши дадено дело в полза на еди кой си човек и този съдия не е уволнен и не му е отнето правото да работи в тази сфера, показва, че по принцип няма право.
  Не трябва ли който и да е от съдиите, след като професионално е компетентен, да може да гледа всяко едно дело и ако говорим за разпределение, то да има връзка само с равномерното натоварване на съдиите.
  И даже като говорим за натоварване, няма две еднакви дела, така че броя не е най-важното - делата за Октоподът или за Килърите, равностойни ли са на някоя кокошкарска кражба или ПТП, па макар и с тежки последствия.
  За мен това, че всички, съдии, ВСС, ССБ, прокурори и адвокати знаят че съдията Х няма да реши справедливо дадено дело и всички си траят и търпят това положение е истинската беда, а ние ще чакаме някакъв компютър да ни реши проблема.

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Мистериите на Темида.

 22. 22 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":

  Неслучайното разпределение на дела е гаранция за нечестен процес, следователно всеки опит за пресичането му е подобрение. За всичко останало съм съгласен.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#22] от "edmund0":

  Аз приемам този довод, просто не го считам за панацея.

 24. 24 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Делата в Софийския градски съд се разпределят и "дистанционно"

  А би трябвало да става автоматично при получаване на входящ номер.

 25. 25 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#12:"bestbuy"]По времето на социализЪма, дори разпределението и гледането на делата беше по-честно[/quote]


  Толокоз честно беше, че даже първо те пращаха в Беляне пък те съдеха чак когато излезеш.

  Моралът не е порок!
 26. 26 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 703 Любопитно

  Работата става все по-ясна или, по-точно - видима и доказуема, щото тя ясна си е била открай време...

  Очакваме реализация на отговорността - санкции, понижения, уволнения, даже, ако решат някоя дама да бъде "хвърлена на вълците" (по думите станишеви).

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":

  [quote#23:"tsvetko_51"]Аз приемам този довод, просто не го считам за панацея.[/quote]

  Панацея няма, има публичност и граждански контрол това е решението, бавно и методично. След като ги манипулират, явно има достатъчно честни съдии, които не са в схемата и при определени моменти е рисковано те да отсъждат. Ако всички са в схемата, цялата тази грозна схема не би била необходима.
  А защо журналистите не питат какво става с Христо Бисеров постоянно е проблем не само на съдията и разпределението.

 28. 28 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  не са втелявсвайте бе ,пак бачо кольо кюмюра помага за разпределението на делата ,кво като не работи софтуера ,мобифоня на бат колю работи бе ,даже ги разпределя от Плевен дъ ге еееейй.

 29. 29 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сега е момента този цирей да подаде оставка...

 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2789 Разстроено

  До коментар [#29] от "flamendialis":"Сега е момента този цирей да подаде оставка..."

  Но пасаран! Не пипайте семейната приятелка!

 31. 31 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ченалова?

  От англ. е Каналова, канализира делата на " КОЙ "

  Happy face says, adios !
 32. 32 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  преди малко френския посланик по БТВ обясняваше ,как определени дела се падат точно на определена съдийка случайно ,та заграбили една френска фирма с оборот 800 милиона заради фиктивен борч от 100000 към някакви български мошеници

 33. 33 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 504 Гневно

  ГЕРБ да съберат сили и да се разграничат от Янева, а онова нещо Желявска трябва да бъде изчегъртано от съдебната система без остатък.

  "Я з москалями не балакаю!"
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2789 Любопитно

  До коментар [#33] от "Инспектор Стрезов":"ГЕРБ да съберат сили и да се разграничат от Янева, а онова нещо Желявска трябва да бъде изчегъртано от съдебната система без остатък."

  А как да се разграничат от себе си?!...
  Или да се "изчегъртат" от ... някъде си, като все едно, да си правиш сам операция от апендикс?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK