Юнкер обяви, че България е готова за Шенген

Жан-Клод Юнкер поздравява Бойко Борисов преди срещата им в Брюксел

© Yves Herman

Жан-Клод Юнкер поздравява Бойко Борисов преди срещата им в БрюкселПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България е готова да се присъедини към шенгенското пространство. Той окуражи новото българско правителство в първите му стъпки и изрази увереност, че до края на петгодишния му мандат Брюксел ще свали и Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на страната през 2007 г.


След среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел Юнкер заяви: "България е готова да се присъедини към шенгенското пространство. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо."


Юнкер допълни, че условията за поетапно отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка са налице. В отговор на въпрос той добави, че има ясно виждане по въпроса, и припомни, че това е едно от предизборните му обещания, тъй като България е част от европейското семейство и се държи като 
такъв.


Шефът на комисията допълни, че за него България не е страна като всяка друга. "Не съм равнодушен към България, тази страна бе част от моята предизборна кампания. Имам братски връзки с премиера. Ще направя всичко необходимо България да заеме подобаващото й се място в Европа", допълни той. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK