Борисов към министрите: Дайте ми документите за "Южен поток", да не клепам с уши като Орешарски

Борисов към министрите: Дайте ми документите за "Южен поток", да не клепам с уши като Орешарски

© Надежда Чипева, КапиталНа правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов е поискал от министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиерът Меглена Кунева до днес да му предоставят всички документи за проекта "Южен поток". Искането му идва веднага след изслушването му пред парламента, заради изказването на руския президент Владимир Путин, че спира проекта заради България.


"Госпожа Петкова, поел съм ангажимент – до петък искам да имаме всички договори, споразумения по "Южен поток", да се спази всичко, което касае класифицирана информация, всичко, което има, но искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива. Но това беше истината и нямаше как да лъжа – ами не съм го поискал още. Петък, живот и здраве… Цялата информация ме интересува", обръща се още в началото на заседанието Борисов към енергийния министър, пише в стенограмата, публикувана на сайта на Министерския съвет.


След това разговорът продължава по време на обсъждането на точка за доклад за одобряване позицията на страната за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз "Транспорт, телекомуникация и енергетика", част "Енергетика", което ще се проведе на 9 декември 2014 година в Брюксел. Кунева се хвали, че Съветът по европейските въпроси, чиято работа тя възстанови, е приел позицията във вторник.
"Господин премиер, тя дава отговор на много от несправедливите обвинения, които се отправят към България за спиране "по наша вина", както се казва, за спиране на проекта "Южен поток". Точно обратното, в тази позиция, която още преди да чуем несправедливите думи беше факт, е записано, че България подкрепя "Южен поток", естествено при изпълнение на законодателството на Европейския съюз. Освен това на 9-ти се очаква среща, която ще бъде между Европейската комисия, нас и руската страна. Така че всякакви спекулации всъщност бихме могли да ги пресечем с факта, че още в понеделник България вече е приела позицията си и тази позиция не оставя съмнение в добронамереността на страната", казва вицепремиерът.


Борисов й отвръща, че действително тази среща е важна, за да консолидира вниманието на всичк европейски партньори по тази тема. "Аз сега бях в парламента още веднъж да покажа колко много правителството цени съвместната работа по важните теми с парламента. За съжаление, не можахме да постигнем някаква обща позиция, защото просто толкова са противоположни мненията по темата "Южен поток", че дори нямаше как и да я сближа, въпреки вече очевидната ми конструктивност, която се опитвам да показвам, за което действително съм много подозрителен за всички, както Горанов казва, но действително идеята ми беше да имаме за срещите утре – на едната с господин Юнкер, а след това с госпожа Кунева сме при председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а после с вицепремиера Калфин при Мартин Шулц в Европейския парламент…", разказва на министрите си Борисов.


След това добавя: "Така, че ще имаме тази възможност да си кажем и там позициите. Те са действително важни да се знаят. Аз очаквам относно така наречения хъб, който искат да правят в Гърция, той би трябвало също бъде съобразен с третия либерализационен пакет, иначе няма как да стане, и очаквам Европейската комисия това по същия начин да го постави на нашите съседи. Ние до този момент не сме получили официално от Руска страна какво мислят за замразяването на проекта – спиране, продължаване, тъй като много процедури вървят."


По думите му освен това, в края на краищата Европейската комисия е поела преговорите и по-предишното правителство е делегирало тези права на комисаря Йотингер тогава, а сега на европейския комисар по енергетика, който да води от името на шестте държави, които са в проекта, общи преговори. "Аз внимателно наблюдавах това, което по новините видяхме от Турция – беше фиксирана само България, предполагам, понеже е най-обичана от страна на Русия страна в региона, като партньор. Така си го обяснявам. Не беше посочена нито Австрия, нито Унгария, нито Словения, нито Сърбия, бяхме посочени само българите, което означава, че или сме най-важни, или сме най-обичани, или сме най-стриктни по спазването на европейските правила – аз така го разчитам, за което съм благодарен, че е отчетено от всички страни", разсъждава Борисов.


След това заръчва на Кунева, Лукарски и Петкова да се подготвят за 9 декември, а до петък да му дадат документите. "Нищо не пречи седнете, още повече и господин Лукарски е юрист и може да ги гледа и от двете страни – и така, и така, да имаме много ясна представа къде имаме или къде нямаме някакви проблеми. Но да подходите много отговорно, защото, ако се окаже, че поради липса на финансиране се спира потока (има и такива твърдения), да не се окаже, че пак ще станем донор, както в другите проекти. Толкова са важни за България, че накрая вместо да печелим даваме огромни пари! Не искам това да се случи по наша вина. Затова в тази посока, господин Лукарски, те моля с едно око и чисто юридически да ги гледате нещата. Госпожа Кунева!", дава насоки на министрите си премиерът.


Накрая Кунева му благодари и използва възможността да каже, че стенограмата, както и тази, на Съвета по европейските въпроси също била публична.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK