Съдия Румяна Ченалова е на път да помогне за кражбата на фирма на френски инвеститор

Съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Снимката е от 2012 година.

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Снимката е от 2012 година.Известнатата със спорните си решения и обект на дисциплинарни производства съдия от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова е на път да помогне за кражбата на клон на френска фирма за производство и търговия с вина и водка у нас - "Белведере Дистрибуция", стана известно от репортаж на Би Ти Ви. Случаят е стигнал до Европейската комисия и предизвика гнева на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.


Историята

В средата на октомври срещу "Белведере дистрибуция" е заведена молба за откриване на производство несъстоятелност от пловдивска фирма, с която е бил сключен догвоор за рекламни услуги и която твърди, че има да получава още 114 хил. лв. 


"След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е "Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията", разказа управителят на компанията Николаос Смирноф пред Би Ти Ви.
Компанията "Белведере дистрибуция" предприема екшън план за погасяване на задълженията си. "След няколко дни и след одобрение на синдика ние платихме. Платихме на тези две компании в края на октомври, но продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че обжалваме многократно", обясни Смирноф.


Въпреки това миналия петък съдът решава синдикът  - Панайот Велков, да замени управата в двете компании.
"Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до Върховния съд в София. Отлагането продължава, докато за другото - да бъда заменен като управител от синдика,  имаше много бързо решение", отбелязва Смирноф.


Участниците в този скандален случай не са случайни


Съдия Румяна Ченалова е съдия по делото "Октопод", което ще стане на три години,  но беше междувременно възнаградена с преместване в Търговското отделение на СГС. Нейни действия, свързани с дела около конфликта между банкера Цветан Василев и депутата и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, станаха повод инспекторатът на ВСС да започне проверка. През юни на нея се паднаха "случайно" три от четирите дела на Пеевски срещу Василев. Срещу нея има и висящо дисциплинарно дело във ВСС, която отлежава вече повече от година във връзка с фалит на фирма в Македония, по времето, когато тя е работила като адвокат. По случая в съседната държава се води разследване.


Френският посланик изрази съмнение, че случаят с френската фирма се е паднал случайно на Ченалова. В Би Ти Ви


той показа протоколи от разпределението, от които се вижда, че делото е разпределено с два часа след останалите.


Синдикът, определен от Ченалова също не е случаен.


Панайот Велков, често е избиран за синдик и по други спорове - от съдия Родопски* при делото за несъстоятелност срещу ТВ7. Тогава телевизията е окупирана от гардове на фирмата "Делта гард". Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Заради Велков френският посланик се е срещнал с правосъдния министър Христо Иванов, който е обявил, че дейността на Велков ще бъде проверена. "Ако случаи като нашия продължат да се случват в бъдеще, ако това продължава да се случва с други компании, тогава няма причина тук да се инвестира", заявява още Смирноф.


Не е случаен и посредникът в схемата - троянската фирма "Агротекнолоджи", която също иска да бъде конституирана като кредитор.


Дружеството е собственост на 28-годишния Младен Мондешки, брат на старозагорския адвокат Момчил Мондешки, осъждан преди години за документно престъпление, а през последните две години чест гост на високите служебни коридори в градския съд и кабинетите на ръководството.


За неговите посреднически действия писа в. "Капитал" преди време. От Софийския градски съд отказаха да отговорят на въпросите какво прави Мондешки толкова често в кабинетите на ръководството. В адвокатските среди в София той е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС (през седмицата членът на ВСС Калин Калпакчиев подаде сигнал до Етичната комисия на съвета именно заради съмнителните обстоятелства по делата, по които той е страна).


Версията на СГС


"В средата на 2013 година едното от дружествата и собственикът им са депозирали молби за откриване на производство по несъстоятелност с твърдения, че са неплатежоспособни. Към момента по настоящото дело, образувано по молба на кредитор, е приключила размяната на книжа и предстои насрочване. Наложени са предварителни обезпечителни мерки.Сметките на едно от дружествата са запорирани изцяло по други производства и са основно за задължения към държавата. Съдът не е ограничавал дейността на дружествата и тя продължава и в момента. Запечатани са временно определени помещения в администрацията с цел осуетяване изнасяне или унищожаване на документация.
Към момента е сезирана прокуратурата за констатирани от синдика действия, целящи разпиляване на имуществото. Установени са и нови тежки умишлени действия по източване на имущество, за които предстои изготвянето на сигнал до прокуратурата", е становището на съда, прочетено в ефира на Би Ти Ви.


Хронология 


15.10.2014 г. дружеството "Тайм Арх" подава молба за откриване производство по несъстоятелност срещу "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада" ЕООД. Същият ден е образувано дело. Молителят твърди, че е кредитор единствено на Домейн Менада, поради което няма правно основание да се образува производство срещу Белведере Дистрибуция.
На 16.10.2014 г. съдия Румяна Ченалова постановява Определение № 9502, с което допуска обезпечителни мерки на основание чл. 629а от Търговския закон ("ТЗ") - временен синдик и запор на банковите сметки до размера на сумата от 114 364,80 лв. по отношение и на двете дружества - Белведере Дистрибуция и Домейн Менада.
От момента на назначаването му до настоящия момент синдикът отказва да приема исканията на двете дружества за одобрение сключването на нови договори и за одобрение на плащания (включително плащания на трудови възнаграждения, плащания към контрагенти и др.), забавя неоснователно одобрението на такива договори и плащания, отказва да приема всякакви писмени уведомления.Белведере Дистрибуция и Домейн Менада са подали сигнал относно неправомерните действия на синдика до Инспектората при Министерство на правосъдието.


На 28.10.2014 г. компаниите подават частни жалби срещу наложените обезпечителните мерки.
Тъй като до дата 06.11.2014 г. дружествата не установяват да има произнасяне на съда за изпращане на преписи от частните жалби до молителя, на същия ден Белведере Дистрибуция и Домейн Менада депозират молби по чл. 255 от Гражданския процесуален кодекс за определяне на срок при бавност.


Непосредствено след като молбите за бавност са депозирани в регистратурата на СГС, съдията се произнася по изпращането на преписи на частните жалби до молителя. Това разпореждане е с дата 03.11.2014 г., което предвид обстоятелствата поражда основателни съмнения, че е антидатирано.  Вместо да уведоми молителите за извършването на това процесуално действие и да им укаже да заявят дали поддържат молбите си за определяне срок при бавност, на 13.11.2014 г. съдия Ченалова разпорежда изпращането на делото в САС за произнасяне по молбите за бавност, което е в нарушение на чл. 256 от ГПК и води до ново излишно забавяне. На 25.11.2014 г. Софийски апелативен съд се произнася по молбите за бавност, като прекратява производството по тези молби, тъй като исканото процесуално действие е извършено.


На 11.11.2014 г. Белведере Дистрибуция и Домейн Менада подават молба за прекратяване на производството по т.д. 6907/2014 г. на основание, че са платили претендираните от молителя вземания.


На 17.11.14 г. временният синдик подава доклад до съда с твърдения, че длъжникът извършва действия, увреждащи интересите на кредиторите. В доклада се съдържа искане за налагане на мерките по чл. 635, ал. 2 от ТЗ – лишаване на Белведере Дистрибуция и Домейн Менада от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си, което е недопустима обезпечителна мярка.


На 28.11.2014 г. съдия Ченалова постановява определение, което е публикувано незабавно в Търговския регистър, с което определение лишава Белведере Дистрибуция и Домейн Менада от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си и дава това право на временния синдик – Панайот Велков.


*поправката е нанесена на 8 декември

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Хем не познавали тези две компании и не им дължали нищо, хем им били платили!?
  Синдик не може да замени управител на компания, това са глупости.

 2. 2 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Я виж ти, чак да се шокира човек. Корупция? В съдебната система? В България? Това ми идва като гръм от ясно небе...

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Тая е гъста с ДПС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 423 Весело

  "Агротехнолоджи" да не се окаже на Пееф - ДП ( да се чете 0000 - 10 ). Ей тоя човек иска да превърне Лафките в супермаркети със собствени стоки само

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 5. 5 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Смърди на ПИБ ръка. Те действат по абсолютно сходен начин. За пореден път - докато не се направят дълбоки реформи в правосъдието, не се осветлят съдии и прокурори и не се вкарат в затвора, всякаква надежда тук оставете.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Вярно ли е, че от 2015 ще има европейска прокуратура?

 8. 8 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Бедата е, че всичко опира до констатации , а трябват крути , крути мерки . Държавата ни прилича на Авгиеви обори - трябва потоп за да се изчисти .

 9. 9 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо ми е мътна тая история. Как плащаш на някой, когото не познаваш и не си му ползвал услугите? За Ченалова е ясно, че е поръчков и корумпиран съдия, но все пак тая история е съмнителна. Хубаво ще е да се чуе и другата страна.

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Единствено съдебен борд от Европа може да оправи нещата.

 11. 11 Профил на zen69
  zen69
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Съдия в затвора ... особенно тази особа. Ще е първата крачка в правилната посока.

  zen
 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много неясна статия. Става ясно само, че Ченалова е скандална. Ако наистина е така, което съвсем не е изключено да е вярно, нека се борим с корупцията с ясни факти, а не с мъгляви обвинения!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Пълен шок, първо корупция в съдебната система на България е изключена и второ въпросния съдия отдавна е призната за обективен и в някакъв смисъл незаменим съдия.
  Значи затова посланика говори за "гнила ябълка" нежду съдиите, но не разбрах защо се ограничава с една ябълка, като жялата градина е за изкореняване.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  Статийката 3 пъти ли си смени заглавието или повече?

 15. 15 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#11] от "zen69":

  Едно добро начало, бих добавил.

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  та, да питам ли що се фокусираме върху Ченалова като кучето е ей тука и от години се знае кое къде отива... или е излишно:

  "Има и други подобни казуси, за които аз не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании. Но това се случва и на други инвеститори в България”, категоричен е Смирноф."

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тза съдия защо ВСС не я е отсвирил вече а трябва чужди посланици да ни напомнят !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#7] от "2029":

  Май още не е вярно.Но за нас е наложително!!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Koй ще разследва Ченалова ,като е близка и на 10-ката и на Цв.Цв./който не е Ц.Ц.?/

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#16] от "extraCACA":

  Преди мутрите плашеха с бухалки ,сега с ченалки и яневки

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#20] от "Трябва съдебна реформа":

  и закончета

 22. 22 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#18] от "!D !":

  2029
  08 мар, 2011
  Все повече се убеждавам, че на страната й трябва СЪДЕБЕН БОРД. Не виждам друг шанс за оправия. И е крайно време ЕС да вземе по-сериозни мерки. В защита на гражданите на България.

 23. 23 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Търговското право и в частност несъстоятелността е толкова тегава материя, че я има 1000-2000 души в мамковината, които да разбират от тая работа, я не. Да, ама това не пречи на невежите джурналя (и не само джурналя) да си дрънкат по клавиатурата. Дааааам, странно е, че наказателен съдия се е преквалифицирал в такъв по търговски дела за отрицателно време и все при него се падат делата, представляващи сериозен обществен интерес, но това не променя факта, авторите се пънат с материя, която не им е по силите, представяйки позицията си като абсолютна истина.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  ЗАКРИВАНЕ НА ЦЯЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ЗАЕДНО С МВР! И създаване наново, от германски юристи и полицаи! Друг изход- просто няма!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#23] от "macek":

  е кво неясно има ,френската фирма е рекетирана от наши уж консултанти за над 100000 лв ,като са комуникирали по телефона с шефа на фирмата , след това правят иск ,без да имат никакъв договор с френската фирма ,иска попада при въпросната съдиика супер случайно , признат е , въпреки ,че шефа на французите е платил въпросния иск ,защото е разбрал кво го чака и в крайна сметка след изчистване на всички сметки ,съдииката 2 седмици след това взема решение и отстранява от управлението французина ,слага небезизвестен български синдик ,който пък почва да охранява изведнъж френсата фирма за 30000 евра седмично , апропо същия номер е и в канал 7 и други такива фирми ,далаверата е ясна , съдийката също , резултата също , прокуратурата също няма да реагира ,абе всичко е ок .

 26. 26 Профил на pyq51357093
  pyq51357093
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Както плащаш на Енергото, ВиК и най вече на Топлофикация-ако имаш жилище в блок с парно. не им използваш услугите, но получаваш фактура-ако не платиш-съд по бърза процедура-изпълнителен лист-ЧСИ Халаджова€Димоларова/ДСИ Ахмед Мехмед-запор и плащаш като поп. Ако си по-твърдоглав и се запънеш може да дадеш и 500 лв./тарифа на СС/ на някой адвокат, но резултатът ще е същия. Най-много бабата на адвоката да излезе конституционен съдия/член на ВСС/прокурор, а бащата нотариус/ЧСИ

 27. 27 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "tur671":
  На специалистите по всичко, на които не са виждали учебник по търговско право, може и да им е ясно!

 28. 28 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#23:"macek"]материя, която не им е по силите, представяйки позицията си като абсолютна истина.[/quote]

  Така като чета същото се отнася и за френските инвеститори. Доколкото може да се разбере нещо от статията здраво са се омотали сами .
  Правенето на скандал от този случай ще помогне на т.нар. съдия Ченалова да се защитава като твърди видите ли "мен ме нападат за щяло и нещяло"

 29. 29 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1773 Любопитно

  До коментар [#7] от "2029":


  [quote#7:"2029"]Вярно ли е, че от 2015 ще има европейска прокуратура? [/quote] -От къде сте го чули това нещо ?

 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#23] от "macek":

  ми просвети непросветените.
  то и това е социалната финкция на тези
  форуми. доброволно споделено знание.

 31. 31 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#3] от "today ":

  Няма в статията никакви данни които да водят до това заключение. Пък и честно казано не виждам какво значение има - ако не е гъста с ДПС описаното по-малко престъпление ли е или повече?

 32. 32 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Докато някой съдия не се намери зад решетките, нищо няма да се оправи!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  [quote#32:"grand funk railroad"]Докато някой съдия не се намери зад решетките, нищо няма да се оправи! [/quote]

  Докато поне половината съдии не се намери зад решетките, нищо няма да се оправи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 791 Разстроено

  С политиците се борим по-лесно, отколкото със съда. За БГ съда решенията са само 2:
  - съдебен борд, или
  - щурм на Съдебната палата, линч и затвор.

  И двата сценария са невъзможни.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 35. 35 Профил на sashko1113
  sashko1113
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "macek":

  Учебниците може да четеш и преппрочиташ колкото пъти решиш. Действията на този тандем ги няма там. Същия съдия разпростря правомощията си не само извън границите на България, но и на ЕС, а това го няма в учебниците, нали? Решенията се вземат според необходимостта и желанията на поръчителя.
  А защо французите са постъпили така. Ами може би защото са достатъчно години в БГ и са се надявали след като им платят тези пари, въпреки че ни ги дължат, да ги оставят на мира и да продължат с бизнеса или да водят дела след това да си ги възстановят. И за да постъпят с теб по този начин не е нужно да имаш нещо нередовно в бизнеса, достатъчно е да си привлякъл вниманието към себе си и някой да е харесал точно твоята фирма.

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7154 Неутрално

  Като гледам колко " случайности" има тук, да не се чудим че от Европа ни не харесват правосъдната система. Това е прогнила от всякъде институция.

 37. 37 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тази съдийка наврмето оправда убиеца пред дискотека "Соло". На следващите инстанции го осъдиха доживот.

 38. 38 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#29] от "vagabond66":

  10 Октомври, 2014
  "Единността и действията на бъдещата Европейска прокуратура във всички държави членки обсъдиха днес министрите на правосъдието на заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.
  България се обяви за силна Европейска прокуратура, която да може да разследва и повдига обвинения в цялото единно европейско правно пространство. Това стана ясно от думите на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Христо Иванов, който представи позицията на България по предложението за Регламент на Съвета за създаване на Служба на Европейския прокурор."

 39. 39 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  На чужденците в България им е много лесно. Казват - вие сте корумпирани, искат ни пари - и готово. Обаждат се на посланика си, който естествено се застъпва за тях, защото знае, че българите сме прости и продажни и веднага ще укорим сами себе си. Не знам дали съдийката е виновна, дали фирмите са истински но е меко казано странно как така франсетата хем не са чували за двете фирми, хем са им дали едни пари.

 40. 40 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 456 Гневно

  Стара познайница - сливенският затвор щеше да я зове доста отдавна, ако не бяхме в милата ни родина...
  http://novinar.bg/news/sadiia-ot-skandala-s-krasio-cherniia-poema-deloto-oktopod_MzczODs3Mg==.html

  Stef
 41. 41 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Много нецивилизовано от моя страна, но честно...мразя от сърце всички говеда, заради които страната ни обезлюдява всеки ден, включително госпожата от снимката.

 42. 42 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Принципно нещата са ясни, но като стигнем до конкретика, пада мъгла, всеки дърпа чергата към себе си, и привлича съюзници според контактите си.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 43. 43 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За ВСС забавянето на няколко дела от един претоварен съдия (М. Тодорова) е много по-тежко нарушение от неспазването на принципа на случайното разпределение - разбирай даването на възможност на една от страните да влияе на уж безпристрастните решения на съда. При това схемата дори не се прикрива много-много, а участващите лица се толерират от най-високо място.
  Вероятното обяснение е, че всички в горната схема служат на "10".
  Единственото, което ме зарадва е, че 3 от 4 дела на "10" са минали през тази Ченалова - излиза, че влиянието му се разпростира само върху ръководството, разпределението и единични бройки от съдиите. Т.е. стига да има желание, с отрязване на няколко души може да се реши проблема.

 44. 44 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ами това са сержантите на червената мафия! Те, комунягите, само едно могат- да грабят!

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Излишна джабала за некакъв фалирал гръчки юдей. От заглавието може си помислиш, че иде реч за кражба на некаква яка френска инвестиция.

 46. 46 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От статията не става ясно кое точно дружество е подало молба за откриване на производство по несъстоятелност през 2013, но ми се струва че е Домейн Менада, а не Белведере. В мотивите вероятно е фигурирало и това задължение от 114 хил. към пловдивската фирма (не е ясно защо нейното име не се споменава, за разлика от троянската). Ако не е ясно как троянската и пловдивската фирма са свързани, то не е ли ясно как Домейн Менада и Белведере са?
  Струва ми се, че французите са се опитали да литнат държавата и други кредитори на ДомейнМенада и да го фалират със задна дата, но май са си намерили майстора. Действията на съдията са най-безинтересни в случая.

 47. 47 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Шок и ужас! Корумпирана съдйка! Чудо невиждано!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 48. 48 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Направо изстрел в "10" -ката...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 49. 49 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Френската фирма колко време е забавила плащането на задълженията си? И защо чак след като е започнала процедура по несъстоятелност в спешен порядък са тръгнали да си платят масрафа? Все едно да си забавиш ипотеката с 5 месеца, после като тръгнат да ти отнемат апартамента да идеш да платиш просрочието и да започнеш да ревеш по медиите, че банките са лоши.
  И още нещо пропуска френския посланик. Защо пропуска да спомене на база на какъв договор са претендирани 114-те хиляди. И какви са клаузите в него. Дали не взима страна в междуфирмени отношения, срещи скромна комисиона?

 50. 50 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Що сте им платили.. На първо място! Ако не ги познавате!? Много заплетена история!

 51. 51 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 969 Неутрално

  "Съдия Румяна Ченалова е на път да помогне за кражбата на фирма на френски инвеститор"

  За кой път????

 52. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Гневно

  Хак да ви е! рИвети, щото инвеститорът е френски! Ако беше български-мълчание! Пишеше наскоро някъде по колко фирми се крадат на ден-

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Ще стане е гаси майтапа ако утре някой гепи Кауфланд, Метро, Аурубис та дори Лукойл.

 54. 54 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#35] от "sashko1113":
  Няма да четем учебници, ще гледаме в кристални кълбета!

 55. 55 Профил на Борис Кръстев
  Борис Кръстев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Затвор за такива утайки!

 56. 56 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/09/13/2140256_istoriia_v_butilka_vino/

  Абе очевидно французите са се опитвали да литнат някого, но май са се нахендрили

 57. 57 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След като вече имаме хронологията мога смело да кажа че ако има престъпно действие в случая то е извършено от французите - разпореждане със запорирано имущество. Въпросът е дали са действали умишлено... вероятно не , по-скоро са получили крайно лош юридически съвет.
  Затова пак - сигурно има много прегрешения на сметката на Ченалова, но нека да и се търси наказание при наличие на доказана вина, както си е реда. Това че посланика се е възмутил не нищо означава . Фактите са горе в статията.

 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  [quote#49:"wds23355772"]Френската фирма колко време е забавила плащането на задълженията си? И защо чак след като е започнала процедура по несъстоятелност в спешен порядък са тръгнали да си платят масрафа?[/quote]


  сърч в Капитал и готово, не боли:

  ""Приемайки работата знаех, че компанията в България има много проблеми - както финансови, така и организационни. Истината е, че в последните години тя е загубила фокус и пазарни дялове. Липсват приоритети, липсва визия, липсва стратегия. Ще започнем от начало", признава Николаос Смирноф.

  В България той поема поста изпълнителен директор на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" и седемте му дружества от Цветелина Николова на 8 септември..."

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/11/14/2419623_pulen_restart_za_belvedere_v_bulgariia/

 59. 59 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#25] от "tur671":
  И това в кристалното кълбо ли го киризи?

 60. 60 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#49] от "wds23355772":

  договор не е имало никакъв , просто се обаждат по телефона и казват ,че им се дължат едни пари 115 000 или нещо такова и точка ,почваш да плащаш щото иначе ти вземат всичко

 61. 61 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А като Цветенов ви казваше, че тия всичките са за затвора го плюехте. Ето ви сега "независима" съдебна власт...

 62. 62 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Тази съдийка май си изкопа професионалния гроб. Ако наистина правните факти са такива, че става дума за опит за кражба на дружества или активи на дружества, да я свалят от поста й и направо в Сливенския женски затвор, там ще й се зарадват.

 63. 63 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#3] от "today ":

  Тая е гъЗта с ДПС !!!

 64. 64 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1041 Весело

  като го гледам дъртия кифлоч на снимката много неща стават ясни,по голямата част от магистратите имат така доста охолен живот,несъразмерим с заплатата ,,която за нашите стандарти хич не е малка....а наглоста им няма граници ,ей това ме изуми как 3 от 4 дела ще се паднат точно на нея....то като числата от тотото където се повториха 2 седмици 6 от 6 странни съвпадения....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 65. 65 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#62] от "Chubachubs":

  Там е работата, че това какви са "правните факти" се установява от съда

 66. 66 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#65] от "dan1":

  И ти си прав, но обикнвоено френското посолство като се намеси (а какво унижение е това за цялата ни правна система) и нещата се решават в правилната насока (пример делото за убийците на Борилски).

 67. 67 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  "Френският посланик изрази съмнение, че случаят с френската фирма се е паднал случайно на Ченалова."

  По-точно той е сигурен, че изборът на съдийката не е случаен. Няма нищо случайно в съдебната система у нас, всичко е взаимно обвързано и подчинено на парите.

 68. 68 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#23:"macek"]че я има 1000-2000 души в мамковината, които да разбират от тая работа, я не. Да, ама това не пречи на невежите джурналя (и не само джурналя) да си дрънкат по клавиатурата. [/quote]
  Подобни квалитетни бръщолевения като твоите съм слушал от една другарка,Стефанова й е фамилията,но се подвизава под Михнева.
  И тук няма нищо общо търговското право,има чист рекет в началото,а след това и опит за кражба на дружествата.

 69. 69 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#60] от "tur671":

  Имало е договор - пише го в началото на статията (сега вече го пише, за първоначалния вариант не знам)

 70. 70 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 274 Весело

  хем умна, хем хубава тая съдийка!

 71. 71 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Хайде вместо да подскачаме срещу съда, просто, защото сме свикнали да е лош, да погледнем нещата под друг ъгъл. Първо фирмата няма публикуван ГФО за 2013, както се изисква по закон. Второ за 2012 приключват с поредната порция загуби и наличието на над 1 мил. задължения към доставчици, което нормално води до искане на неплатежоспособност, когато на някой му е писнало. Аз лично съм го правил и след това се оказа, че фирмата е в действителност в много лошо финансово състояние и беше обявена в несъстоятелност. За това има дело, което се води и то е доста бързо по принцип.

 72. 72 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#31] от "Skydiver":

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/06/21/2328043_sudiia_na_abonament/

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 73. 73 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#72] от "today ":

  А може ли съдийката да е отсъдила по начин, който не се е харесал на "Икономедия" и те сега да си връщат?

 74. 74 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#68] от "ret":
  Дааааам, производството по несъстоятелност няма нищо общо с търговското право, то е част от процеса по бране на мушмули!

 75. 75 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#50:"buiko"]Много заплетена история![/quote]

  От изложените в статията факти не излиза да има нещо заплетено.
  Един посланик взема страна по един търговски спор, опитвайки се да го предреши, като публично обявява действията и актовете на съда като незаконосъобразни и престъпни.

  Може да се предположи, че посланиците на развитите държави такива правомощия и пълномощия на територии на държави от третия свят.

 76. 76 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  [quote#71:"ivanko77"]да погледнем нещата под друг ъгъл[/quote]

  от който и ъгъл да я гледаш е ясна - цокали са си от там, точили са си на воля, идва новия шеф през септември, озъбва им се и през октомври му бият шута... сефте щото, нали

 77. 77 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#71] от "ivanko77":
  Не е зле да обясниш на заявилите тука к'во е туй нещо ГФО-яде ли се, пиели се?

 78. 78 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#72] от "today ":

  Да, тя е свързана с Пеевски и видимо извършва престъпление след престъпление в негова полза. Той е депутат от ДПС в момента. Но трябва да правим разграничение между партии и сенчести групировки, дори някои от членовете им да съвпадат.

  Причината това да е полезно за нас е че ДПС не може да бъде унищожена, но бизнес кликата Пеевски може.

 79. 79 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 648 Весело

  Брутално руса!

  "Winter is Coming"
 80. 80 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#74] от "macek":

  Не знам дали са мушмули или криви краставици,говорех за замисъла на тази схема.
  Гледах сутринта посланика,два пъти каза,че е проучил и консултирал много добре по казуса преди да излезе да говори по ТВ.На него вярвам,на теб,Михнева и Ченалова хич.

 81. 81 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#73] от "ivanko77":

  А може ли Пеевски да заведе 4 дела, от които 3 се разпределят при Ченалова (съвсем случайно разпределение, разбира се), четвъртото обаче попада при друг съдия, и Пеевски си оттегля жалбата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 82. 82 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#80] от "ret":
  Да си дойдем на думата-вярваш! Всеки има право да вярва, в каквото му душа иска, но нека бъде така добър да не ми представа вярата си абсолютна истина!

 83. 83 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#78:"Skydiver"]Но трябва да правим разграничение между партии и сенчести групировки, дори някои от членовете им да съвпадат. [/quote]
  ДПС открай време си събират такива депутати. Ако бяха нормална партия, тоя нямаше да е депутат там.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 84. 84 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#80] от "ret":
  Да си дойдем на думата-вярваш! Не си експерт по несъстоятелност, не си чел делото, просто си вярваш!

 85. 85 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#82:"macek"]Да си дойдем на думата-вярваш![/quote]

  Така де,да си дойдем на думата.Не прочетох твои аргументи.Каза,че коментиращите и журналистите не разбираме,и дотам.Промъцай нещо технически.Защо например,след като са изплатили изискуемата сума не е спряно производството по несъстоятелност и влиза синдик в дружествата?

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Той френският посланик може да се чуди и да се гневи,но ние въобще не сме учудени.

 87. 87 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#81] от "today ":

  Човек ако иска за всеки ще изрови мръсотия! Явно не желаете да прочетете въпроса ми, а сме на принципа "а вие защо биете негрите". Разберете, че тази съдийка в живота си има не само 4 дела, а много повече, но тук коментираме избирателно. Не ме разбирайте погрешно, никъде и преди не съм твърдял и няма да твърдя, че съдийката е безгрешна, но да се подскача срещу съда просто защото е съд, не е правилно. А когато се излезе с една такава статия, за мен е задължително да проверя малко повече и както се вижда, още в най-елементарното фирмата "Белведере Дистрибуция" е в нарушение, в най-елементарно. Наличието на краткотрайни задължения към доставчици(не свързаните лица) в размер на близо 1/15 от оборота, показва, че тя наистина има затруднения и е нормално да я подгонят.

 88. 88 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Ето заради тези няма инвестиции в България и тънем в мизерия и безпаричие. Така че ако ги познавате им търсете сметка, друг в държавата няма да им потърси.

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Тоз Велков е съмнителен.

 90. 90 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#85] от "ret":
  Ти сигурен ли си, че фактите по делото са такива, каквито ги представят тук? Нито съм чела делото, нито съм от онези най-много 2000 души, които се ориентират адекватно в тая материя, но глупостите на невежите няма как да не ги забележа. Дяволът е в детайлите,тия работи трябва да си се обсъждат от специалистите.

 91. 91 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Това, което пише в статията е такава трагедия! Французите не ги познават тези от Агротехнолоджи , обаче им плащат всичко само да не си загубят компанията, и в крайна сметка пак я губят!
  Да ви кажа ако не знаете: когато има в името на фирма думата "агро" значи са бандити (ДС-ари) - това е код да се разпознават. Примерно АгроБизнесБанк беше първата фалирала банка през 97-ма. Другата ключова дума е "клъстър" . Скоро мисля да отворя фирма "АгроТехнолоджиКлъстър" само за да им направя мръсно на ДС-рите да не могат да вземат същото име

 92. 92 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#38] от "2029":

  Екстра! Първият ти коментар го възприех като пожелателен - не знаех, че има такова решение! Най-сетне ще има акула над цацата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Ами заради такива правни манипулации ни критикуват жестоко от Европа,че съдебната система не функционира и трябва да се функционира!А тази Румяна Ченалова,кога ще бъде отстранена от работа...............?!

 94. 94 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тази кукувица ченалова трябва в затвора да я вкарат

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 95. 95 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "mihail_p":
  Хората по 5 години в унито учат и пак имат само смътна представа от тая материя, ти искаш в 5 реда да те светне човек, който изобщо не претендира да е от светнатите.

 96. 96 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Съдия Румяна Ченалова е на път да помогне за кражбата на фирма на френски инвеститор

  С тази особа трябва да започне голямото чистене в съдебната система. Пълно е с такива като нея там. Не знам как ще се оздрави тази държава? Това тук е някакъв Ад.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 97. 97 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако България все още има действащ Висш съдебен съвет, до понеделник той трябва да е взел категорично и еднозначно решение по новата порция съдийско творчество, предизвикваща отвращение и омерзение от Съдебната власт.
  Очевидно има съдии и синдици, които не само, че трябва да бъдат отстранени от служебните си постове, но действията им трябва да бъдат разследвани за нанасяне на огромни щети на страни по делата. И точно работата на ВСС е да премахне дори възможността съдии и съдебни лица да извършват безобразия.

 98. 98 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Като гледах интервюто на френския посланик, си казах: Ха, това може да е поводът най-накрая ледовете да почнат да се пукат. Все пак излиза посланик и то на Франция и казва, като се замислиш, страшни неща. Обаче, не. Прокуратурата отказала да се занимава с въпроса и го прехвърлила на ВСС. Те ли пък на кого ще го прехвърлят? Може би ще го върнат на съдийката?

 99. 99 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Случаят е огледало на жалката българска действителност, но ярко посочва от къде трябва да се започне голямата хирургическа операция по отстраняването на злокачествения тумор разяждащ живота ни. След като откровенни криминални елементи държат в ръцете си правораздаването, нищо добро не ни чака.

 100. 100 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#20] от "Трябва съдебна реформа":

  Само провери гражданските дела с искове за по 25хиляди лева. Като на конвейр са. Не се учудвай ако се окаже,че ищеца е фирма на любовница или съпруга на мутра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK