Местан готов за разширяване на преференцията и въвеждане на отворени листи

Лютви Местан

© Анелия Николова

Лютви МестанСедмица след изключването на двамата депутати от ДПС, избрани с преференция Гюнай Хюсмен и Муса Палев, лидерът на движението Лютви Местан се обяви за развитие на преференциалното гласуване и въвеждане на т.нар. отворени листи - избирателите сами да подреждат кандидатите.


Местан отрече изключването на Хюсмен и Палев да е заради самата преференция, за която ДПС по принцип е "против", е въпросът бил етичен. Има постигнато съгласие между самите кандидати в съответните листи, че няма да организират преднамерено преференциален вот, каза Местан. По думите му двамата не са изключени от партията и въпрос на лично е решение е дали двамата ще гласуват с мнозинството.


Готови сме да участваме в дебатите за преференциалния вот – в България да въведем принципа на отворените листи, тоест избирателите да подреждат от 1 до 8, 18 или 20 място, колкото е борят на посочените кандидати – това е едно, тогава има логика за преференция, коментира Местан. Ако ще се върви към преференциален вот, вторият възможен подход е регистрация на национални листи – партията регистрира 240 кандидати и тогава е допустимо и бихме подкрепили преференцията да не е 7, а 5 процента, каза още той.
Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи бюджета за 2015 г., тъй като не залага никакви реформи. Пълно разминаване между предложените бюджети и декларациите за управление. ДПС не само че няма да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване, а ще гласуваме убедено "против" точно заради престъпното увеличаване с близо два пъти на осигурителната тежест за най-уязвимите малки фермери, малките земеделски производители, коментира той. И добави, че ДПС няма да действа по самоцелен опозиционен рефлекс.


Според него отстраняването на зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов ще е изключително лош знак. Каквито и да са мотивите, нищо не стои по-високо от правото на всеки един български гражданин съобразно своята професионална квалификация да заема съответна длъжност. Става още по-невъзможно и дори опасно за европейския образ на България г-н Орхан Исмаилов да бъде сменен, коментира той.


Изборът на Слави Бинев за председател на комисията по културата и медиите е проблем на управляващото мнозинство и това е една от персоналните характеристики на тази власт – много ярка и категорична характеристика на властта, коментира още Местан. Посочи, че му е много любопитен отговорът на Реформаторския блок по този въпрос, защото ако кабинетът "Борисов" и занапред би имал проблем с подобни казуси, то тези проблеми ще са породени от абсолютно непреодолимото условие, с което Реформаторският блок принуди Борисов да приеме Патриотичния фронт като официален партньор.


Според Местан поголовно и ускорено се сменят кадри на ДПС по ниските етажи на властта. Обеща до месец да представи данни за уволненията, заедно с анализ на професионалните качества на сменените кадри на ДПС. Тогава ще се убедите, че е мит "какво широко участие има ДПС в средния ешелон на властта". Тези твърдения са пресилени, очевидно е, че подходът е грубо политически, каза Местан.


Според него България можеше да има малко по-активна позиция да се стигне до съгласие на ЕК, ако е необходимо да се предизвика диалог между комисията и Русия за "Южен поток". ДПС очаква управляващите да вкарат в дневния ред на парламента законопроекта, свързан с КТБ, внесен от Йордан Цонев и Делян Пеевски. Отворени сме за всякакви предложения за второ четене на проекта, добави той.


Местан се обяви против увеличаването на данъка върху лихвите на вложителите. Абсолютно неприемливото и престъпно е за най-уязвимите части на българското общество – малките земеделски производителите, увеличение на минималните осигурителни прагове от 240 на цели 420 лева, коментира още той. Приходите на малките фермери са толкова минимални, че ако се приеме и на второ четене предложението те да се осигуряват вместо върху 240 върху 420 лева, ние ще сме разрушили трудовата парадигма, каза лидерът на ДПС. Това означава процес, при който работиш и срещу работата си не получаваш нищо, освен приходи, с които едва би могъл да покриеш задълженията си. Това ще бъде престъпно решение и ще има за лош ефект насочването на хиляди, хиляди малки фермери към сивия сектор, смята още той.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 429 Весело

  Местан не се беше обаждал от 1 месец тъкмо се бях притиснил че някой го е шитн@л ;/

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "... ние ще сме разрушили трудовата парадигма, каза лидерът на ДПС."

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 905 Весело

  Време е наМестан да заговори за референдум по изборни теми ..

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  Е това ако не е абсурд! Той иска другия път да изхвърли половината парламентарна група на ДПС, щото се е ползвала от нововъведените преференции

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От бившите СДС-ари, Местан, Сидеров и Костов сякаш най-често се изказват без да са питани, нещо като на всяко гърне меродия.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  На Местан парадигмата е като на Путин енигмата...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А готов ли е да му се разшири х****та?

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 8. 8 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В едно по-добро време, този би висял на някой стълб!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Местан е голям, ей. Онзи ден изхвърли двамата депутати, защото не се подчинили на партийното подреждане, пък днес искал отворени листи. Хуморист. Че чак искал и пренареждане на кандидатите от първо до осмо място. Да, ама не. Неграмотните "римляни" как ще прочетат имената на депутатите, за да ги наредят? А баба Айше от последното кърджалиско село, която не знае и думичка български, как ще гласува? То да не е като да ти дадат една линийка и с нея да мериш бюлетината къде да сложиш хикс?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  При адекватно включване на българите в чужбина на следващите избори /виж братята румънци/, на кого му дреме какво казал Местан ?
  Гласува ли той за ценностите в ЮП ?
  Да си играят игричките, краят им идва !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7114 Неутрално

  Местаня много е започнал с престараването и запазването на позициите на ДПС-то. Явно започват работа та при следващи избори когато и да са, да са готови за щурм.

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  кво става бе адженте Павел , да не би в групата ви да са влезли нежелани хора ,че то сам мафиоти и мошеници и пладнешки крадци ,ама виж ,ако е влязъл някой нормален ....лошо , ще вземе да ви изкара кирливите ризи и кво ши прайм ,не знам .

 13. 13 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#6:"Депутат 241"]На Местан парадигмата е като на Путин енигмата...[/quote]
  ++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Чети
  "лидерът на движението Лютви Местан се обяви за развитие на преференциалното гласуване и въвеждане на т.нар. отворени листи - избирателите сами да подреждат кандидатите."

  Разбирай:
  Нов капан сме ви заложили.
  Сигурно още от сега,активистите от младежкото ДПС, ще започнат обработването -пардон "обучението" на раята, как да гласува " доброволно"

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Гневно

  Какво неетично има в това, хората да гласуват според собственото си убеждение, Местане?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 460 Любопитно

  А всъщност какво става с референдума - за задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарни кандидати?
  ГЕРБ уж го подрепяха, събираха подписи и пр.
  Уж предното НС го "смотало", забавяло и протакало.
  А сега, когато са на власт, нищо не казват по въпроса?

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1461 Неутрално
 18. 18 Профил на henry_miller
  henry_miller
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Според Местан поголовно и ускорено се сменят кадри на ДПС по ниските етажи на властта.

  Нали заради това сме горе-долу съгласни с това управление - ако не друго, поне да ви елиминираме за дълго от постовете, където дерибействате и наглеете само.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3050 Весело

  [quote#4:"dogwoman"]Е това ако не е абсурд! Той иска другия път да изхвърли половината парламентарна група на ДПС[/quote]
  Ами радвайте се!
  Бойко ще има още по-сигурно мнозинство с подкрепата на ... недепесари

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Един път не ги признава,друг път ще ги разширява.Шантава работа.

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Готови сте за всякаква излагация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK