Доброволците от Вълчедръм

Снимката на отряда в техния фейсбук

© Фейсбук страницата на отряда

Снимката на отряда в техния фейсбукДесет минути.


Това е времето, за което доброволците от добролното формирование към община Вълчедръм, трябва да се съберат, ако бъдат повикани. Досега всички са пристигали навреме и никога не е имало проблем. Ръководител на отряда е Боян Аврамов, заместник-кмет на община Вълчедръм. Преди година и половина "след размисъл" решава да започне да събира хора. "Реших като иновация да се опитам да съберя отряд, както е записано и в Наредбата от 2012 година, която регламентира, че всяка община може да има подобен отряд, който да съдейства при бедствия и аварии.


Към идеята на Аврамов се присъединяват служители от общинската администрация, безработни, експерти. Така в началото на 2013 година отрядът от 12 души се формира и започва работа. Хората преминават специално обучение в центъра в Монтана за бедствия и аварии.
Аврамов успява да поръча специално облекло. Първият им случай е на голям пожар в града. Те реагират и успяват да го потушат с тупалки. В града има протипожарен автомобил от началото на 60-те години, който побира много малко вода и с който се работи трудно.


В акция

© Боян Аврамов

В акция


След първата си успешна акция те успяват да купят по-ново оборудване - пожарен автомобил, който носи пет тона вода. Следва участие на отряда в погасяването на още няколко тежки пожара. Два от тях в един ден. Формированието помага и при бедствието в Мизия, където остава повече от седмица. Там те отводняват едно училище. 


"Обединява ни гражданското чувство, което носим и сме създали у себе си. Това ме радва, че има хора, които имат усещане за гражданско самосъзнание и съпричастност", разказа пред "Дневник" Боян Аврамов.


"Отначало беше трудно, знаете в каква държава живеем. Тук не сме свикнали на това - някой да отиде и да помогне срещу едно удовлетворение.. След две години работа мога спокойно да заявя, че всеки един от нас е готов да жертва живота си, за да спаси друг човек", продължава Аврамов и казва, че надеждата му за гражданското общество се е върнала.


По думите му има доста работа, която може да се свърши, за да се подобри действащата наредба. Например - да бъде уредено "командироването" на доброволци от една община в друга, да бъде записано, че автомобилите на доброволците ще могат да се движат със специален режим на движение, да има специална честота, до която отрядите да имат достъп.


В Мизия

© Боян Аврамов

В Мизия


"Важно е кметовете да го осъзнават и да работят за подобна кауза. Може би е добре да се направи съвместна среща на всички отряди", казва още Аврамов.


Липса на съпричастност и отчуждение

е сред основните причини за малкото доброволчески инициативи в България. Това показва проучване на  Български център за нестопанско право (БЦНП),Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), Българска хранителна банка (БХБ), Time Heroes и Информационния портал за НПО в България. 


Данните бяха представени на пети декември - международният ден на доброволчеството. Според 80 % от анкетираните доброволчеството е социално явление. Най-големи очаквания за възпитаване на подобен дух се възлагат на училището и семейството, от които се очаква да възпитат на доброволчески дух подрастващите. Ангажирането на все повече фирми в сферата на корпоративната и социална отговорност е помогнало на 4% от хората да намерят своята кауза. 

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Поздравления за безкористната човешина и успех!
  Хубаво е да знаеш, че край теб живеят такива хора!

 2. 2 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 395 Любопитно

  ЕЙ,хора нужно е повече такива новини да има.

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално
 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Браво на тези хора, имат си читав заместник кмет

 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Дано примерът на тези доброволци, стане заразителен...!!!
  Поздрави за ентусиазмът им.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Даже не знаех, че има такава доброволческа организация в България! Браво, "Дневник", че сте писали за това.

  Между другото, в Германия съществуват подобни противопожарни доброволчески организации повече от 100 години, във всяко село. Дори когато доброволците се пенсионират, продължават да плащат членски внос, с който подпомагат финансирането на организациите, които се захранват финансово частично от общините, частичо с частни дарения и членски внос.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Поздравления за човечността им,наистина!
  А в същото време партии и партийки се борят за субсидии......

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Браво на земляците, на 30 км. съм а да не знам какви ентусиасти има наоколо, живи и здрави да са и да помагат на съгражданите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK