Правосъдният министър обмисля да отнеме контрола на ВСС над софтуера за разпределение на делата

Правосъдният министър обмисля да отнеме контрола на ВСС над софтуера за разпределение на делата

© Юлия ЛазароваПравосъдният министър Христо Иванов обмисля възможността с промяна в закона да отнеме компетентността на Висшия съдебен съвет да се занимава със софтуерното осигуряване на съдебната система и в частност със системата за случайно разпределение на делата, стана ясно от негово интервю по "Нова телевизия". По думите му "втора година и трета седмица" ВСС не реагира на разкритията, че той не е защитен. "Те гледат настрани и се правят, че няма такова нещо. Очевидно не могат да се справят с това по адекватен начин", поясни Иванов.


С уязвимостта на софтуера се обясняват скандалите с делото за несъстоятелността на КТБ и опитът за отнемане на имущество на френската фирма "Белведере". Отзвукът около тези дела накара вчера премиерът и правосъдният министър да излязат с безпрецедента обща позиция, в която настояха ръководителите на съдебната власт да вземат мерки.


Иванов посочи още, че се надява в първата половина на следващата година да се внесат в парламента пакет от изменения в закона за съдебната власт. "Вероятно част от тях ще бъдат направени и с промени в конституцията, ако видим, че имаме подкрепата на политическите сили. Така ще гарантираме пълна стабилност на работещите в съдебната система", поясни министърът.
Чакам бърз, ясен и решителен край на проверките
Коментирайки казусът "Белвдере", Иванов каза, че скандалът е огромен, но когато френският посланик го вади на повърхността, той го прави като приятел на България, а не като някой, обявил война. "Покрай този скандал работата трябва да се свърши от прокуратурата, ВСС и инспектората към ВСС. Започнали са проверки, срещу Ченалова има и друга дисциплинарна проверка, която повече от година няма резултат. Въпросът е да видим бърз, ясен и решителен край с ясно назоваване на фактите и отговорностите. Ако искаме доверие в институциите, нещата трябва да довеждат докрай и той да е ясен и обясним", каза правосъдният министър.


Коментирайки общата позиция с премиера, Иванов посочи, че тя показва как смята да действа изпълнителната власт, за да задвижи съдебната, която по закон е независима. "Не е важно конкретният съдия (Румяна Ченалова - бел. авт.) да бъде наказан, а да се видят фактите. Има системни проблеми в управлението на този съд", каза правосъдният министър. Според него, ако този случай се разплете, това ще бъде сериозен шанс за съдебната система да се очисти.


Лобита и безотговорност в съдебната система
В отговор на въпрос Иванов каза, че зад хората в системата има лобита, но съществува и култура на безотговорност и пасивност, която кара работещите да не правят нищо, за да нямат проблеми.


"Главният прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата за първи път казаха - имаме нужда от реформа и ще дефинираме как да се реорганизираме, това трябва да се поздрави. Какво се крие зад това решение като мотивация, кой друг какво ще прави, какво ще стане накрая са други теми", каза Иванов в отговор на въпрос. Той не отрече и възможността това да е игра или хитър маньовър на Цацаров, но евентуалният скрит подтекст не трябвало да засенчва събитието.


Според правосъдния министър има вътрешна съпротива в прокуратурата срещу излизане от сегашното състояние и затова участието на прокуратурата и прокурорите в разговора за реформата е ключово.  


Атакуват ме, защото опитвам да изкарам на слънце сенчестата власт
Атаките срещу него от определени медии Иванов си обясни с факта, че се опитва да направи едно от най-сериозните преразпределения на реална власт в страната. "Естествено, че има множество лобита, които не са доволни от това. Единственото, което ме интересува, е тези атаки срещу мен да ги оправдая. Притесненията, които стоят зад тях, да се оправдаят, да изкараме сенчестата власт на слънце", каза още Христо Иванов. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK