Румяна Ченалова: Атакуват ме, защото нямам силен гръб, френският посланик е заблуден

Румяна Ченалова твърди, че ще представи доказателства в своя защита

© Надежда Чипева, Капитал

Румяна Ченалова твърди, че ще представи доказателства в своя защитаНякой дълбоко е заблудил френския посланик. Вероятно става дума за икономически интереси, атакуват ме, защото нямам силен гръб."


Това е позицията на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС), цитирана от "Правен свят". Тя се яви във Висшия съдебен съвет, където днес Етичната комисия ще заседава във връзка със скандалния опит да бъдат откраднати две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп". За случая разказа в петък френският посланик Ксавие дьо Кабан пред Би Ти Ви, като обяви, че в съдебната система има гнили ябълки. Ченалова и Дьо Кабан поискаха едновременно проверка от прокуратурата и ВСС. От това последваха проверка на случайното разпределение на делото, инспекция от спецзвеното към Софийската градска прокуратура и изслушване на Ченалова във ВСС.


Днес и инспекторатът към съдебния съвет съобщи, че също е започнал отделна проверка.
От Софийския градски съд не са коментирали още официално случая. В петък оттам обявиха, че Ченалова подготвя право на отговор. Днес тя заяви, че има неверни факти, изнесени в последните дни в медиите, и за пример каза, че няма договор за охрана за 30 000 евро, както и че не тя е определила синдика Панайот Велков по делата за несъстоятелност на ТВ7. По думите й тя може да представи доказателства в своя защита.  "Разполагам с доказателства и ще ги представя, така че очаквам тогава съответно да бъдат огласени резултатите от проверката. Ще обясня поведението си с писмени доказателства, а не с голословни твърдения", заяви още съдията.


По повод съмненията при разпределението на делото за двете дружества съдия Ченалова заяви, че в много малко държави в Европа делата се разпределят на случаен принцип, както у нас. Там практиката е административните ръководители сами да определят съдиите докладчици с оглед на тяхната квалификация и натовареност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK