"Кошницата с плодове" на съдия Румяна Ченалова

Съдия Румяна Ченалова (втората отляво надясно) в съдебната зала. От 2012 година тя правораздава в търговското отделение на СГС.

© Красимир Юскеселиев

Съдия Румяна Ченалова (втората отляво надясно) в съдебната зала. От 2012 година тя правораздава в търговското отделение на СГС.Прокурор, адвокат, съдия


Октопод, Соло, САПАРД, Валентин Димитров, Македония, Белведере


Първият ред са етапите в кариерното развитие на съдия Румяна Ченалова, която правораздава в Търговското отделение на най-големия окръжен съд в страната - Софийски градски съд.
Вторият ред са част от ключовите случаи, по които Ченалова се е изявявала.


В петък френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан съобщи за скандален опит две дъщерни друженства на френската компания "Белведере" да бъдат откраднати. Съдията по молбата за несъстоятелността е Румяна Ченалова. Ксавие дьо Кабан изрази съмнения, че действията й са случайни, и дори изрази изобличаващото предположение: че "или съдията не е добре подготвен, или става въпрос за корупция".


Днес Ченалова застана пред Етичната комисия на ВСС и обяви, че френският дипломат е бил заблуден, и тя може да представи доказателства.


Плодът е символ, с който свързват съдия Ченалова. През 2010 година тогавашният заместник-главен прокурор Валери Първанов обяви, че се проверяват над 60 магистрати за корупция. Тогава той призна, че разследванията са трудни, защото магистратите не говорят директно за пари, а използват различни метафори - например си поръчват  "кошници с плодове", гаранционни карти и рядко се уговарят колко ще им струва. Малко по-късно сайтът "Съдебни репортажи" съобщи, позовавайки се на източници, че именно съдия Ченалова е била засечена със СРС-та да си поръчва "кошници с плодове".


Ето някои от ключовите моменти в кариерата на съдия Ченалова:


Тя започва кариерата си в съдебната власт като прокурор в Стара Загора. Достига дори до ниво заместник-окръжен прокурор. През 1997 година изненадващо напуска съдебната система, за да стане адвокат - дейност, която упражнява през следващите десет години.


През 2008 г. след конкурс става съдия в Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС).


През 2009 година кандидатства за председател на Окръжния съд в Стара Загора, но не е избрана. "Дневник" припомни преди време, че малко преди конкурса името на Ченалова присъства в справката за входящите и изходящите обаждания на мобилния телефон на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия. Двамата са провели 30 телефонни разговори в периода 18 май - 17 юни 2009 г. с продължителност между 2 и 143 секунди. От тях лобистът е набирал съдията 12 пъти, а тя го е търсила 18 пъти.


По този повод Ченалова е наказана с понижение в ранг за две години за уронване престижа на съдебната власт. Тя обясни, че търсила работа на сина си.


Делото САПАРД

Съдия Ченалова разглеждаше делото за пране на пари по аферата САПАРД срещу Марио Николов и Людмил Стайков. Тя произнесе осъдителни присъди, които впоследствие Апелативният съд отмени с мотиви, че аргументацията на съдия Ченалова изобилства от "общи констатации и обобщени твърдения, които не съответстват на приобщените от съда доказателствени материали и в този смисъл са необосновани и произволни". Впоследствие стана известно, че докато е била адвокат, Ченалова (тогава с името Бечева), е защитавала една от подсъдимите по аферата САПАРД - Лазарина Георгиева. 


Въпреки че Георгиева не е сред подсъдимите по делото, което съдия Ченалова води (а е подсъдима по основния процес – за източване на средства от програма САПАРД), прокуратурата твърди, че през фирми, свързани с нея, са минавали част от средствата, за които се твърди, че са източени. Вместо да си направи отвод, Ченалова разглежда делото и произнася осъдителни присъди.


В началото на февруари 2013 година Етичната комисия на Висшия съдебен съвет прекрати образуваната срещу Ченалова проверка като прие, че не са събрани достатъчно данни тя да е извършила дисциплинарно нарушение. Беше прието, че няма доказателства Ченалова да е защитавала Лазарина Георгиева в миналото. Според публикация на "Капитал" обаче от справки Търговския регистър се вижда, че адвокат Бечева е взимала от съда документи, свързани с регистрацията на дружеството  "Хранссервизинженеринг", на което Лазарина Георгиева е управител. 


Присъдите по делото САПАРД. Румяна Ченалова осъди всички подсъдими (без Людмил Стйков). Апелативният съд отмени впоследствие ги оправда

© Красимир Юскеселиев

Присъдите по делото САПАРД. Румяна Ченалова осъди всички подсъдими (без Людмил Стйков). Апелативният съд отмени впоследствие ги оправда


Македонската афера


В края на 2004 г. македонските медии съобщават, че властите са започнали разследване във връзка с източването на близо 8 милиона евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикациите управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност осем милиона евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".


Според документите от разследването адвокат Ченалова се е възползвала от своите правомощия и е признала като адвокат от името на представляваното от нея дружество "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighair Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобно оправомощаване.


Същата година старозагорският холдинг "Тивамекс" придобива дялове от "Македония табак" на стойност осем милиона евро. Мажоритарен собственик на "Тивамекс" е кипърската Pictor, а изпълнителен директор на българското дружествот е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце – Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз иниженеринг" – фирмата, чиито управител е споменатата вече подсъдима Лазарина Георгиева. Според публикация на "Капитал" Румяна Ченалова е обслужвала юридически "Тивамекс" и е била приближена до Тинко Василев именно за периода, за който я разследват македонските власти.


По този случай ВСС образува още през 2013г. дисциплинарно производство на съдия Ченалова, което цяла година е все висящо. В интервю за в. "24 часа" от юли тази година тя обяви, че досъдебното производство е било прекратено, а самата тя е била разпитвана като свидетел.


Трагедията пред "Соло"


Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло". Съдия Румяна Ченалова, която гледаше процеса на първа инстанция го оправда, решението беше подписано с особено мнение. Впоследствие Апелативният съд и Върховният касационен съд осъдиха Тодоров на доживотен затвор. Присъдата не може да бъде изпълнена, защото Тодоров е в неизвестност.

© Георги Кожухаров

Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло". Съдия Румяна Ченалова, която гледаше процеса на първа инстанция го оправда, решението беше подписано с особено мнение. Впоследствие Апелативният съд и Върховният касационен съд осъдиха Тодоров на доживотен затвор. Присъдата не може да бъде изпълнена, защото Тодоров е в неизвестност.


В края на 2011 година съдия Румяна Ченалова оправдава Илиян Тодоров за двойното убийство на двама младежи през април 2009 година пред дискотека "Соло". Присъдата беше подписана с особено мнение от младши съдия Мария Дончева, която написа, че именно Тодоров е намушкал смъртоносно Кирил Въжаров и Васил Александров и е ранил приятелят им Кирил Димитров и детайлно се аргументира защо "е невъзможен друг правен извод".


Впоследствие решението на Ченалова беше отменено на две инстанции и от Върховния касационен съд, а Тодоров получи доживотен затвор. Присъдата все още не може да бъде изпълнена, защото Тодоров междувременно се оказа в неизвестност.


Валентин Димитров - Вальо Топлото

Валентин Димитров

© Красимир Юскеселиев

Валентин Димитров


Ченалова е съдията на втора инстанция по делото срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров по обвиненията му във валутни престъпления. В края на май 2008 година той е осъден от Софийския районен съд на пет години затвор. В началото на 2009 година делото отива в Софийския градски съд, където се пада на съдия Ченалова. Там то се разглежда в продължение на две години, и едва тогава съдебният състава открива съществени пропуски в обвинителния акт, които са нарушили правото на защита на обвиняемия. Съдът връща делото на Софийската районна прокуратура (СРП), която да ги поправи.


"Октопод"

Алексей Петров

© Надежда Чипева, Капитал

Алексей Петров


Съдия Ченалова води и делото срещу бившата барета от ДАНС Алексей Петров, който беше арестуван през февруари 2010 година, а акцията беше провъзгласена от тогавашния министър на МВР Цветан Цветанов за най-голямото постижение на борбата с организираната престъпност. Петров е подсъдим заедно с още Марчело Джотолов, Антон Петров, Кирил Топалов, Янко Попов за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, ръководена от Алексей Петров, а бившият прокурор и шеф на отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов.


През 2012 година, докато Ченалова води делото "Октопод", по нейна молба председателката на СГС Владимира Янева я премества в Търговското отделение на съда, като същевременно трябва да довърши делото "Октопод".


Преместването на Ченалова в Търговското отделение на СГС


което е най-ключовото търговско отделение в страната, където протичат милиарди левове, тъй като в него се разглеждат най-мащабните икономически дела и спорове за несъстоятелност на фирмите, се коментира като своеобразно възнаграждение на съдийката.


Ако е възнаграждение, неговата посока прозира в медийната престрелка от този юни между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, когато Пеевски заяви, че бившият МВР-шеф е молел главния прокурор Цацаров да покрие македонското разследване срещу Ченалова, тъй като той - Цветанов, много държал на нея да продължи да води делото "Октопод". "Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка", каза тогава Пеевски.


Сега не е ясно какво би казал Пеевски, тъй като престрелката им с Цветанов вече не е актуална. Още повече, след като в разгара на скандала между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, няколко ключови дела се паднаха именно на Ченалова.


На абонамент 

Цветан Василев Делян Пеевски

Цветан Василев Делян Пеевски


Три от общо четирите дела между бившите бизнес партньори се паднаха "случайно" на съдия Ченалова през юни, писа тогава "Капитал". Общо съдиите в Търговското отделение са 20.  Четвъртото дело, свързано с шумната раздяла между двамата, се пада на друг магистрат и подаденият иск е оттеглен още на следващия ден.


Във връзка с тази информация в Търговското отделение на СГС започна проверка на системата за случайно разпределение. Резултати все още няма. Но съмнителните действия на съда по друго дело за фалит - това на КТБ, извадиха на показ отново предъвкваните и премълчавани толкова дълго време истини - че системата за случайно разпределение на делата позволява манипулации, и то без от това да остават следи.


Колкото до Ченалова, отношението на ВСС по нейните проверки досега опровергава тезата й, че тя е атакувана, защото няма силен гръб.
Остава да видим резултатите от новата проверка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 413 Весело

  Следващия път в кошницата барабар с другите "плодове" да й сложат една лимонка. С дръпнат предпазител

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Тази особа има вече пълен Голям шлем , но не спира до тук , а работи упорито за да дублира "успеха"си !

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Добре че се публикува този служебен списък - какво повее трябва да се случи.
  За мен стои големия въпрос, къде е ССБ - не се чувстват неудобно и големия проблем ли е разпределението - колко такива съдии има и устройва ли и нас това че "случайно" ще попадаме от един на друг, по-малко известен съдия, изпечен мошеник.

 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  тази доказва съществуването на топла връзка - Ахмед-Първанов с лошите момчета за всякакви поръчки Пеевски и Трактора...

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Кошници с плодове, Красьо черничкия,повишена от приятелката на Цв.Цв. .....Ще гледаме Шенген през крив макарон.

 6. 6 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Три от общо четирите дела между бившите бизнес партньори се паднаха "случайно" на съдия Ченалова през юни"...

  Представяте ли си каква "случайност" е това? Ченалова и в трите дела срещу фирми, близки до Цветан Василев, отсъжда в полза на опонента - фирми от кръга на Пеевски. Същата отсъжда и в полза на мениджмънта на Булгартабак /скрит собственик - Пеевски/ срещу миноритарните акционери, с което решение се спира изплащането на 80 млн. дивиденти. Що ли? Ами щото ДПС-то имаше нужда от пари за евро и парламентарните избори... Октоподът Кой е пуснал яки пипала в съдебната система, няма ли кой да му ги резне?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rage Against":

  Връзка с КОЙ. И Цв.Цв е в кюпа.

 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Загора холдинг в Стара Загора щом печели делата има руска ленинградска КГБ връзка със съдийката . Шефа Ирина Динева е дъщеря на генерал КГБ от Ленинград изкупил всичко в Стара Загора и околни градове Хасково, Ямбол, Сливен ...
  http://www.chambersz.com/photo/progress-100-godini-57.jpg

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  лелята е цялата в бяло бе, какви са тея глупости

  http://scc.bg/?p=3928#more-3928

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Какво още трябва да направи че да я изхвърлят?!

  klimentm
 11. 11 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Не знам какъв изрод трябва да си, за да вършиш такива неща без капка свян. В затвора трябва да я изследват учени, защото тая побира в себе си 90% от общата доза гьонсуратлък, която съществува на планетата ни.

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Мъчително бавно, обитателите на терариума изпълзяват от пОдмолите...какво ли още ще видим и научим...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Сина й намери ли си работа или е безработен ????? Чудя се !

 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Дневник много трудно ли ще е да има такива статии за всеки висш съдия и прокурор?
  Направете рубрика "Грамадата" и почнете всеки един. Само така ще ги видим във пълният им блясък и ще може да се натрупа критична маса от обществен гняв за да се смени правосъдната система.

 15. 15 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Гневно

  тази трябва да лежи до живот , а и след това

 16. 16 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 635 Весело

  Най-яркият пример за наработещите правоохранителна и правораздавателна системи е странния факт, че Ахмед Доган е на свобода. Това, че е жив е израз на прословутата ни толерантност към чужденците и добродушието на бг ъндърграунда.

  Navigare Necesse Est
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  тея обаче са рядко нагли:

  Желявска: "Съдебната система си върши работата и може би затова трябва съдебна реформа."

 18. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  Баси мамата ... прочетох само половината и се питам - абе таз защо още не е прибрана в Сливенския?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  """. . .че или не е добре подготвена, или корумпирана. ""= ведна друга статия малко преди тази и в тази статия :
  """. . . че "или съдията не е добре подготвен, или става въпрос за корупция". """
  ===================
  както и да е , НО аз съм на мнение , че не става въпрос САМО за едното предположение ,
  а и ДВЕТЕ са налице !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Тази "плаче" да бъде изритана от съдебната система до живот и ако може да бъде вкарана на "топло" за дълги години!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#18] от "ь":
  +++++++++++++++++++++
  Точно там и е мястото на тази Ченалова!

 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Здраво е пълнила и продължава да пълни "кошницата с плодове" женицата. Не може обаче да е изплюскала всичко...много щеше да и личи. Сигурно е спретнала някой и друг "буркан зимнина". Де да имаше кой да и влезе в "мазето" и да се поразтърси ...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  ако бяха докарали до край историята с черничкия,нямаше сега да се обясняваме с разни подобни истории,а това за мен е върха на айсберга а какво е отдолу сигурно и в най страшните ни сънища не сме сънували...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на polevd
  polevd
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Някой да помисли за назначаване на "синдик" на ВСС.

 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1837 Весело

  До коментар [#19] от "Чардо":"както и да е , НО аз съм на мнение , че не става въпрос САМО за едното предположение ,
  а и ДВЕТЕ са налице !"

  Брат'чед, тия са и нагли, като трето ВЯРНО предположение! А ми е смешно, щото каракачанките се мъчат да се ухапят под опашките!

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#22] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":"Сигурно е спретнала някой и друг "буркан зимнина". Де да имаше кой да и влезе в "мазето" и да се поразтърси ..."

  "Гарван гарвану, око не вади!" Със "семейните приятелки" е така!

 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "batzdravo":

  Здравей,
  И ти си прав , защото съдебната система отдавна вече не е нито съдебна, нито система

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ченалова, не се притеснявай, ще ти носим кошници с гнили ябълки в Сливенския.

  "Я з москалями не балакаю!"
 29. 29 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ама г-жа Ченалова има наистина добър апетит към "случайния"подбор на дела.А и горкият софтуер как ли все така прави случаен подбор?
  Въобще при съдия Ченалова май няма нищо случайно.

  Tony
 30. 30 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дневник, благодаря за статията! Наистина все знакови дела! Надявам се тази статия да е достатъчна за прокурорите да започнат да вършат някаква работа. Трябва да се разбере кой плаща. Ако Ченалова се разпее ще е най-добре.

 31. 31 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Хора, вижте само подгласничките на Ченалова на снимката. мама карикатура, дето викаше един съученик в пети клас.

  Инак много интересно ми се стори второто изречение в цитата по-долу, ама явно съм твърде мнителна:

  "Три от общо четирите дела между бившите бизнес партньори се паднаха "случайно" на съдия Ченалова през юни, писа тогава "Капитал". Общо съдиите в Търговското отделение са 20. Четвъртото дело, свързано с шумната раздяла между двамата се пада на друг магистрат и подаденият иск е оттеглен още на следващия ден."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Заради такива като Ченалова сме най-зле от целия ЕС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чардо":"И ти си прав , защото съдебната система отдавна вече не е нито съдебна, нито система"

  Брат'чед, съдебната ни система е функция на политическата ни система, която е създала държава на мафията. В такава държава всичко е истинско, но не е това което искат повечето от хората като теб и мен - справедливост, морал и много други неща, все обикновени и човешки...

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3433 Неутрално

  Снимките в тази статия са като извадени от досиета пазени в криминалните отдели на полицията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  От сайта на ССБ е видно, че съюзът е писал 5 писма (само от 2013 досега) във връзка със случайното разпределение. Част от тях - подписани и от други организации. Ама ВСС не отговаря. Те и днес най-нагло казаха, че ще правят проверка, при положение че проверка вече се направи и резултатите са ясни. По тоя повод (във връзка с делото КТБ) ССБ пак им писа писмо (на ВСС). До днес не са съобщили да са го разгледали. А в писмото се казва, че ВСС не ще да отчете и съобрази резултатите от проверката и не иска да вземе адекватни мерки. ССБ го призовава да си преразгледа решението, ама органът, пусто, не ще. Пак ще замита под килима. Какво повече да направи ССБ??!

 37. 37 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#5:"Трябва съдебна реформа"]Ще гледаме Шенген през крив макарон. [/quote]

  Чудя се въобще как ни изтърваха в Европейския съюз...

  То вече май и те се чудят де...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 38. 38 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 941 Неутрално

  И преди време писах, не трябва голяво ддване!
  Просто вземете, решенията и по"случайните"дела по които се е произнесла!

  Остава само християнската максима "по делата ги съдете!!!!"
  Хубаво ще е/понеже е най не досегаемата/ ДА Е ПЪРВАТА!!!

 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6847 Неутрално

  Мафията си има съдия, и това ако не е жалко щеше да е смешно, но уви истината е такава и е доста грозна.

 40. 40 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1419 Разстроено

  "Дневник", няма нужда да ни обяснявате всичко това, ние го знаем отдавна... И проблема не е тя самата. Ако беше само тя и аз бих и пратил кошница плодове. Проблема е, че такива като нея има доста!!! Количествените изменения водят до качествени такива, там е проблема.

 41. 41 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 494 Неутрално

  99 на сто от висшите магистрати са на хранилка при мафията - не забравяйте, че те също си плаща на шефовете на съдилищата, защото иначе няма как и ден да си изработват мръсните надници. А спомняте ли си за социално слабите съдии с хотели на морето - някой напусна ли системата за тази гавра?

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Ченалова, обирай си крушите, пардон - гнилите ябълки !

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#13] от "каруцар":

  Трябва да е уреден, цели 2секунди разговор-стига да се обсъди CVто в подробности.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  Голям пУтенцял в таа жена...
  Реализиран.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#36] от "gilermos":

  Не съм против по-добра система за разпределение, въпроса е, че след като се знае, че дадени съдии по принцип не си вършат работата, без значение дали заради рушвети или некадърност ( списъка на Ченалова го има в днешния Дневник), преди да оправяме системата, задължително трябва да се прочисто кадровия състав.
  И понеже ССБ е голяма организация и болшнинството от съдиите вероятно са свестни хора, затова си мисля, че те трябва заедно с нас разбира се, да притискат ВСС за необходимите кадрови промени.

 46. 46 Профил на nikula
  nikula
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направете една подобна справка и за съдия Богдана Желявска-кандидатката на Пеевски за шеф на Апелативния съд и ще получите отговор кой разпределя в момента делата, колко е случайно и кои са другите пипала на мафията.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Обърнали са съда следствието и прокуратурата в "Търговия на едро". Тази жена е заслепена вече от собствената си недосегаемост и алчност.

  klimentm
 48. 48 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 566 Весело

  [quote#24:"polevd"]Някой да помисли за назначаване на "синдик" на ВСС.[/quote]

  Как така някой?! Нали Ченалова е специалист по назначаване на синдици? Ей го Панайот Велков, таман е свободен човека - да го назначава Ченалова и да го почват тоя пусти ВСС Та после, хорчето да пее в синхрон, без разни ми ти Калин Калпакчиевци, дето все се бъркат в кошниците на другите! И ще ми вика разни външни експерти, дето да им оплюят перфектната система за случайно разпределение!!
  Де бой де! Системата за разпределение ще ми пипа! А после, откъде кошници, ще трябва да си купуват плодовете от зеленчука ли?

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 49. 49 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#34] от "batzdravo":

  Прокуратурата в Румъния коли и беси в битка срещу корупцията

  Магистратите в северната ни съседка не се притесняват да разследват и разпитват дори членове на царската фамилия или роднини на президента и премиера


  Публикувано: 9 дек. 2014, 11:29
  -------------------------------
  “Никой не е над закона” - под тази максима работи и през 2014 г. Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния, която разследва злоупотребите по високите и средните етажи на властта, съобщи БТА. Разследванията на НДБК доведоха до 743 осъдителни присъди през 2012 г., 1041 - през 2013 г., и над 1500 през 2014 г.
  Бивш премиер, действащи и бивши министри, депутати и сенатори, съдии, кметове, шефове на футболни клубове, полицаи и олигарси, близки до политическите кръгове - никой не е имунизиран за разследванията на екипите на главния прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши.

  Румънски вестник я сравни с италианския съдия Джовани Фалконе, който с помощта на разкаялия се мафиот Томазо Бушета, нанесе удар на "Коза Ностра" през 90-те години на миналия век в Италия.

  “Прокурорите са независими, можем да започнем разследване срещу министри, парламентаристи, магистрати, полицаи…Няма никакъв проблем да разследваме всеки случай на корупция”, каза неотдавна в интервю Лаура Кьовеши.

  Прокуратурата, ръководена от нея, и Румънската служба за разузнаване са водещите институции в борбата с корупцията и се ползват с близо 50 процента доверие в румънското общество. Разкритията са почти ежедневни. “От началото на годината сме имали средно 40 съобщения на месец за обвинения”, твърди говорителката на НДБК Лаура Съплакан.

  През 2014 г. гръмнаха няколко големи корупционни скандала, при които нанесените щети са изчисляват в милиарди евро, а зад решетките може да се озоват ключови фигури на румънския преход. В началото на годината втора ефективна присъда за корупция получи бившият премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе.

  Прокурорите на НДБК не се притесняват да разследват и разпитват дори членове на царската фамилия или роднини на президента и премиера.

  Мирча Бъсеску, брат на действащия президент Траян Бъсеску, бе от юни до ноември в предварителния арест по обвинение в търговия с влияние и вземане на подкуп от 250 000 евро; разследван е зетят на Бъсеску - адвокат Раду Прикоп, по подозрение, че заедно със съдружника си са прибрали 10 милиона евро, след като са използвали фалшиви документи, за да подкрепят искане за реституция.

  В дело за връщането на 43 000 хектара гори на стойност 303 милиона евро са разследвани двама депутати, един сенатор и трима съдии, а по делото бяха изслушани още принц Паул (внук на крал Карол Втори) и съпругата му принцеса Лиа.

  Сенаторът е Илие Сърбу - водеща фигура в управляващата Социалдемократическа партия и тъст на премиера Виктор Понта. Единият от депутатите е бившият заместник-председател на долната камара на парламента Виорел Хребенчук, когото местните медии определят като “великия комбинатор” и “свръзката между политици, барони, кметове, полицаи, прокурори и съдии в мафиотските действия по ограбване на бюджета”.

  В момента румънските магистрати разследват корупционни действия, които могат да пратят зад решетките по-голяма част от министрите в румънски правителства от 2000 година досега, писа в. “Путеря”.

  Става дума за договори за лицензионни продукти на "Майкрософт", предназначени за румънското образование, и за договора за Интегрирана система за охраняване на държавната граница, подписан с германската компания ЕАДС. Стойността на договорите е над един милиард евро, а сред разследваните за момента са девет бивши министри и няколко влиятелни бизнесмени, сред които Дорин Кокош, бивш съпруг на лидерката на дясноцентристката партия "Народно движение" Елена Удря (близка до Бъсеску).

  Румънските медии определят Кокош като “финансов мост между политици от всички партии, банка за откраднатите държавни пари, гише за плащане на подкупите към висшите и по-нисшите персонажи, замесени в машинации за стотици милиони евро”.

  Според в. “Путеря” в аферите, водени от социалдемократа Виорел Хребенчук и бизнесмена Дорин Кокош, са замесени лица от всички партии и сфери на влияние през последните 20 години.

  Вестникът се надява те да изиграят ролята на покаялия се мафиот Томазо Бушета и да разкрият на прокурорите задкулисните сделки, довели Румъния до “лоши пътища и богати пътни строители, деца без учебници и скъпи програми за компютризация на училищата”, както писа в. “Ромъния либера”.

  “Това, което ме безпокои, е, че виждам простирането на връзките между мафиотските кланове и политици, заяви Лаура Щефан от неправителствената организация "Експерт форум".

  Излезлият неотдавна от затвора олигарх Сорин Овидиу Вънту, който излежа две трети от двугодишна присъда за пране на пари, написа в личния си блог, че “от 1990 г. насам, най-голямата спирачка на пътя на модернизация на страната и най-голямо огнище на корупция в Румъния, е бил парламентът”.

  Вънту твърди, че ако бъде осъден за всички машинации, в които е участвал, ще остане в затвора до края на живота си. Той разкри, че за получаване на място в парламента трябва да бъдат заделени между 200 и 400 хиляди евро, които кандидатът обикновено взема от бизнесмени, а след това им връща като народен представител. Част от средствата се предоставят на водачите на ромски кланове, за да осигурят докарването на повече гласове, твърди Вънту.

  Самият президент Траян Бъсеску, коментирайки връзките между брат му и осъден ромски бос, заяви, че ромски кланове се ползват с политическа протекция и защита от държавни институции, защото “са използвани на избори и за лични финансови облаги”.
  За незаконно пълнене на избирателни урни на референдума за отстраняване на Бъсеску от поста през 2012 г. понастоящем е разследван действащият вицепремиер Ливиу Драгня.

  Сред осъдените през 2014 г. румънски магнати е основателят на участващата в управлението Консервативна партия Дан Войкулеску, собственик на медийната империя “Антена”.

  През август той получи 10 години затвор за пране на пари и ощетяване на бюджета при приватизацията на Института за хранителни изследвания. Сред разследваните и задържаните са милионерът Дан Адамеску, собственик на застрахователна компания “Астра”, футболният клуб “Оцелул Галац” и пресгрупата Медиен холдинг; вече споменатият Дорин Кокош, а името на Йон Цирияк - бившият тенисист и собственик на банка “Уникредит Цирияк”, се споменава в разследването на договора с ЕАДС.

  В полезрението на НДБК са още десетки крупни бизнесмени, натрупали милиони евро в изгодни сделки с държавата. През март осем големи имена в румънския футбол получиха различни присъди затвор по най-голямото дело за корупция при трансфер на футболисти в чужбина.

  Сред тях са бизнесменът, бивш политик и бивш мажоритарен собственик на “Рапид Букурещ” Георге Копос и бившият футболист Георге (Джика) Попеску. Собственикът на “Стяуа” Джиджи Бекали излежава тригодишна присъда от 2013 г. за незаконна размяна на терени с министерството на отбраната.

  “Румъния достигна много високо ниво на компетентност в борбата с корупцията, броят и нивото на лицата, предадени на правосъдието, нямат равни в ЕС, с изключение може би на Италия през 80-90-те години на миналия век”, отбеляза пред АФП политическият анализатор Чиприян Чуку от Румънския център за европейски политики.

  Стремежът към прочистване от корупция и установяване на правова държава мобилизира румънските гласоподаватели, които през ноември масово подкрепиха етническия германец Клаус Йоханис на президентските избори срещу сочения за абсолютен фаворит лидер на социалдемократите и премиер Виктор Понта.

  Йоханис заяви, че Румъния се задушава от корупция и предупреди, че държава, която е без независимо и работещо правосъдие, може да тъпче на едно място в продължение на векове, а такава с ефикасна съдебна система - може да направи изумителни стъпки напред само за 10 години.

  Националната дирекция за борба с корупцията, изглежда, върши своята част от работата. В полезрението й тази година влязоха още бившият министър Дан Шова, който заедно с Виорел Хребенчук подготвяше законопроект за амнистия и помилване като чадър за корумпираните политици; ръководителката на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма Алина Бика - за неправомерно отпускане на обезщетение за конфискуван имот, когато е работела в Агенцията за връщане на имоти; собственикът на железопътната компания “Груп Феровиар Ромън” Груя Стойка, кандидат за приватизацията на БДЖ-Товарни превози, обвинен в манипулация на обществена поръчка; членове на румънския СЕМ - Национален съвет за аудиовизия - за неправомерно издаване на телевизионни лицензи; десетки кметове, окръжни председатели, магистрати, полицаи.

  Мнозина очакват възобновяване на разследванията срещу Траян Бъсеску, когато имунитетът му отпадне с напускането на президентския пост на 21 декември.
  Новата Европейска комисия възнамерява да запази Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който следи съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България.

  Следващият доклад се очаква в средата на януари, а според българския министър на правосъдието Христо Иванов се забелязва “засилваща се разлика между България и Румъния” и “контраст, който трябва да ни притеснява”.

  Румъния и България остават обаче най-корумпираните държави в ЕС, заедно с Гърция и Италия, според редовния годишен доклад за възприятието на корупцията по света, изготвен от международната организация “Трансперънси интернешънъл”. /БЛИЦ

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 50. 50 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#34] от "batzdravo":

  Прокурорката, от която трепери цяла Румъния: Няма политик, осмелил са да ми каже как да водя разследване

  Тихата и затворена Лаура Кьовеси предизвика най-голямото политическо земетресение в Букурещ от 1989 г. насам


  Публикувано: 30 ноем. 2014, 16:57
  -------------------------------
  Румънският главен прокурор Лаура Кьовеси заяви пред Сашо Диков, че никой не може и да си помисли да й нареди как и срещу кого да води разследванията. "Когато получих информацията за действията на брата на президента Траян Бъсеску, започнах незабавно разследване. Нямах никакви сантименти, нищо, че президента ме е назначил на този пост. Самият президент никога не се е опитал да спре разследването срещу брат си. Няма политик, който да ми се обади и да ми каже как да водя разследване", каза главната прокурорка.
  Преди дни "Ню Йорк Таймс" описа Лаура като "Румънката, при която никой не иска да влиза". Телевизионни екипи постоянно дежурят пред офиса на Лаура Кодрута Кьовеси в готовност да отразят веднага поредния епизод от най-ужасяващата от 25 години насам драма за корумпирания политически и бизнес елит на Румъния. Те дебнат кой ще влезе в сградата на Националната дирекция за борба с корупцията (D.N.A.) – една доскоро задрямала служба, която под ръководството на 41-годишната Кьовеси се активизира до невъобразими мащаби. А никой не иска да го видят, че влиза там, разказва "Ню Йорк таймс".

  Владимир Тишменяну, който ръководеше румънската комисия за проучване престъпленията на режима на Николау Чаушеску, казва, че тази тиха и затворена жена днес е човекът, от който най-много се боят и когото най-много ненавиждат. Тя предизвика най-голямото политическо земетресение в Румъния от 1989 г. насам, допълва преподавателят в Университета на Мериленд.

  Попадалите на радара на D.N.A. реагират по друг начин. Според тях Кьовеси е сталинист, а агенцията й използвала подслушване и много от методите на спецслужбите на Чаушеску. Пред "Ню Йорк таймс" прокурорката казва, че тези обвинения са абсурдни, защото екипът й е от хора, завършили след 1989 г. (тя е завършила право в Клуж през 1995 г.) и нямащи никакви познания за методите на "Секуритате", а подслушването се практикува и в най-демократичните страни.

  Най-неуморна в очернянето й е медийната група на Дан Войкулеску – политически и бизнес брокер, който през август бе осъден на 10 години затвор за корупция. Тя отвръща, че приема спокойно цялата мръсотия, изсипвана от "Журналул национал" и телевизия "Антена 3", срещу която тя повдигна обвинения по повод репортажи, че била взимала пари от мафията и описващи по клеветнически начин живота й на разведена жена.

  Кьовеси казва, че никой от обикновените хора, с които се среща, не й казва да намали темпото или да се откаже. И в същото време тя е много разочарована, че румънците продължават да гласуват за политици, заподозрени или дори осъдени за корупция.

  Основана през 2003 г., агенция D.N.A. години наред преследваше дребни служители като учители или кондуктори по влаковете. Нещата започват да се променят с назначаването начело на друга жена – Моника Маковей, която бе и министър на правосъдието. Последва законова поправка, забраняваща на агенцията да се занимава само с дребни риби. Сега случаите трябва да са свързани с подкупи за над 10 000 евро и да засягат държавни служители над определено ниво в администрацията.

  Разбира се, парламентът неведнъж е опитвал да ограничи правомощията на D.N.A. или да одобри амнистия с обвинения от депутатите, че ги преследват по политически причини. Но съпротивата от президента Траян Бъсеску, който назначи Кьовеси през 2013 г., както и изборното поражение на премиера Виктор Понта (той твърди, че лично е препоръчал прокурорката на президента) на президентските избори правят тези опити неуспешни.

  Над 90% от разследванията на агенцията, влезли в съда, завършват с осъдителни присъди. Най-прочутата от тях е срещу бившия премиер Адриан Нъстасе, една от фундаменталните фигури в средите на социалдемократическата партия. През януари той бе осъден на 4 години затвор за взимане на подкупи и заради добро поведение бе пуснат 6 месеца по-късно. След него разследването обхвана 9 министри по случая с купуването на лиценз от "Майкрософт" за използване на продуктите на компанията в румънските училища. Освен това тази година бяха обвинени 7 сенатори и 9 депутати от долната камара. Компания им правят още 1 генерал от армията, 4 прокурори и 18 съдии. В мрежата на D.N.A. падна дори социалдемократът Виорел Хребенчук, брокер във властта, който бе смятан за недосегаем.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#50] от "Чардо":

  Брат, това ни трябва! Да вземем, да си я калесаме за Главен Прокурор,и да ги почва. Бързо ще разбере кои са "наште"

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  В наш'та мафиотска татковина
  Един УСПЯЛ съдия (в смисъл, че още не са го претрепали).
  Яд ли ви е мизерници?
  Че и вие не можете така...

 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#51] от "batzdravo":


  [quote#51:"batzdravo"]Брат, това ни трябва! [/quote]
  Прав си , та нема накъде , както казваме ние шопЕто !
  Ама я го виж тоЙзи в № 52 какво е написал веднага след теб !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 374 Неутрално

  При съставяне на правителството, наскоро след изборите казаха на РБ, че съдебната система не се нуждае от реформи!

 55. 55 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Румънката, която разчиства бакиите в съдебната с-ма Румъния:

  "И в същото време тя е много разочарована, че румънците продължават да гласуват за политици, заподозрени или дори осъдени за корупция."

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  [quote#55:"ancho66"]Румънката, която разчиства бакиите в съдебната с-ма Румъния:

  "И в същото време тя е много разочарована, че румънците продължават да гласуват за политици, заподозрени или дори осъдени за корупция." [/quote]
  Затова пък нашоят Главен цацаратор въобще не е разочарован.
  Той е просто ОЧАРОВАН от тия ДВАМАТА по-долу:

  http://www.segabg.com/article.php?id=729584

 58. 58 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Тази е само черешката на тортата, мисля си аз. А мафията е доволно нагла, за да хвърля знакови дела само на един съдия. Даже не се притесняват, че мжое някой да заподозре нещо... Смятайте колко е гнило всичко, и до къде се разпростира....
  Колко ли още черешки има измежду блатовете.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK