След три месеца чудене ВАС реши да забави още казуса "Ситнилски" (обновена)

Камен Ситнилски

© Анелия Николова

Камен СитнилскиПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да върне на първа инстанция делото за уволнението на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски за ново произнасяне, като отмени решението на първия тричленен състав, с което дисциплинарното наказание на Ситнилски беше отменено. Пр5ипомняме, че членът на ВСС от прокурорската квота Камен Ситнилски, който е 4и бивш зам-главен прокурор по времето на Борис Велчев, бе атстранен от ВСС по настояване на мнозинството, формирано около главния прокурор Сотир Цацаров, като вместо задължителните 2/3 от гласовете на съвета, тоест 17 души, за освобождаването гласуваха 16.


Така, след последното решение на Петчленния състав, три  месеца след като случаят стигна до втората инстанция, ВАС реши да забави още окончателното произнасяне по казуса и на практика с мотивите си подкрепи тезата на мнозинството от членове на съдебния съвет.


В съобщението на съда пише следното:
"С решение по адм. дело №8975/2014 г., Петчленен състав на Върховен административен съд отменя решение на тричленен състав на ВАС по адм. дело №4192/14 г., с което първоинстанционният съд е обявил нищожността на решението на ВАС за налагане на дисциплинарно наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност" на Камен Ситнилски – изборен член на Висшия съдебен съвет, като е върнал делото на друг тричленен състав на ВАС. Съображението на Петчленен състав за това е, че производството пред ВСС срещу Камен Ситнилски е започнало като дисциплинарно по реда на глава 16 от Закона за съдебната власт - "Дисциплинарна отговорност", в който случай за приемане на решение е необходимо мнозинство повече от половината от членовете на ВСС, а не мнозинство повече от 2/3 от членовете на съвета. Връщането на делото на друг тричленен състав петчленен състав е мотивирал с доводи, че първата съдебна инстанция не е изложила мотиви за допуснатото дисциплинарно нарушение от привлеченото към дисциплинарна отговорност лице".


На практика с решението си


върховната инстанция на ВАС, както и самият ВСС, прегазва Закона за съдебната власт


където е записано, че изборен член на ВСС се уволнява с гласовете на 2/3 от 25-членния съвет.  Докато при дисциплинарните наказания на магистрати, включиелно и за уволняването им в качеството им на съдии, прокурори и следователи, се изисква половината от гласовете на ВСС. Така с последното си решение ВАС узаконява незаконното решение на  ВСС, който освободи Ситнилски като изборен член на ВСС с 16 гласа, вместо със задължителните 17.


Съдии от ВАС коментираха пред "Дневник", че


решението на съда е "убийствено за имиджа на ВАС и за тълкуването на конституцията и на Закона за съдебната власт"


Те изразяват съмнение, че съдиите от петчленния състав са избрани случайно.


Това е видно и от факта, че нито един от съдиите в състава по делото "Ситнилски" не правораздава в Шесто отделение на ВАС, което разглежда дела по Закона за съдебната власт, каквото е това дело
Всички те са от Пето отделение, което разглежда дела, свързани със защита на личните данни, дискриминация, достъп до обществена информация и др.


Председател на състава, взел безпрецедентното решение, е ръководителят на Втора колегия във ВАС и заместник-председател на ВАС - съдия Боян Магдалинчев (председателствал и извънредния седемчленен състав, който отмени влязлото в сила решение, с което лифтът на Платото в ски-зона Банско бе признат за незаконен).


Останалите съдии в него са съдия Анна Димитрова (докладчик и един от двамата съдии, които еднолично бяха посочени от председателя на ВАС Георги Колев за ад хок съдии в съда в Страсбург), Андрей Икономов (дългогодишен председател на отделение в съда, известен с участието си в сагата "Приморско" с придобиване на терени от нуждаещи се близки, както  и в делото, което заличи "Странджа" като природен парк през 2007 г.), Донка Чакърова и Еманоил Митев (също член на състава по делото за лифта в Банско и съпруг на командированата от Районен съд Дупница в Наказателна колегия на СГС Снежанка Кьосева).
Всички те са близки до председателя на ВАС Георги Колев.


Отдавна известна е порочната практика с програмата за случайно разпределение на делата да се избират единствено докладчиците по делата, а липсата на постоянни петчленни състави означава, че останалите членове могат да се подберат персонално от председателите на отделения.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK