В отговор на Радан Кънев ВСС обяви какви ще са вредите, ако подаде оставка

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаВисшият съдебен съвет прие декларация, в която описва вредите, които биха настъпили, ако кадровият орган на Темида подаде оставка. Такъв призив отправи в началото на седмицата лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев, който заяви, че подобен акт е "задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система в страната".


Съдебният съвет обаче не смята, че това е така, предаде "Съдебни репортажи". По предложение на председателя на комисия "Публична комуникация" Магдалена Лазарова членовете на ВСС обсъдиха и приеха с 11 гласа "за" и 7 "против" декларация, в която е записано, че "очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности, без да реши нито един реален и обществено значим проблем", пише още в декларацията.


Изброени са и всички последствия от подобен акт.

1. Замразяване на целия кадрови процес в съдебната система – конкурси за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи;

2. Препятстване на бюджетното финансиране;

3. Блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процеса за атестиране, вкл. за статут на несменяемост; повишаване на контрола за спазване на високите етични стандарти;

4. Спиране на висящите дисциплинарни производства;

5. Проваляне на изпълняваните по ОПАК проекти, включително на проекта за електронно правосъдие, който предвижда разработване на централизирано разпределение на съдебните дела по случаен принцип и електронен избор на осмия състав на ВСС по системата един магистрат – един глас, "обещана" от години и на обществеността, и на европейските ни партньори.
Членът на съвета Юлия Ковачева обяви, че


няма да подкрепи този текст, тъй като той е очевидно неверен


дори и при оставка изборните членове на ВСС ще продължат да работят до конституиране на новия състав на съвета. Тя беше подкрепена от Елка Атанасова, Камен Иванов, Соня Найденова и Димитър Узунов с мотив, че призивът не засяга независимостта на ВСС и членовете му не могат да бъдат обидени от изказването на един политик.


Румен Георгиев обаче каза, че случаят е идентичен с този, когато един магистрат си направи отвод – той се мотивира. "Когато един колективен орган се смята за пречка, това ще остане в общественото пространство. Ние дължим на обществото един отговор. Това са били моите мотиви. Защото това  е обявено като начало на реформа", каза той.


След като предложението беше прието, разговорите продължиха. "От известно време насам ВСС е подложен на сериозни критики, искането за оставка е, защото се счита, че ние не се справяме добре с нашите задачи в няколко аспекта. Отговорът на критиките ще дойде от нашите решения, тогава, когато са мотивирани, когато е ясно защо се взимат. Затова мисля, че ВСС сериозно трябва да обсъди съдържанието на тези критики. Ако са неоснователни – трябва аргументирано да кажем защо смятаме така", заяви Юлия Ковачева.


Юлияна Колева заяви, че е "ясно, че тази декларация е приета с мнозинство, по-малко от това, което е необходимо дори за провеждане на заседание на ВСС". "Искам да се запише в протокола кой е подкрепил тази декларация", призова тя. Допълни я Атанасова, която каза, че "декларацията е невярна и като съдържание". В крайна сметка предложението за прегласуване на решението не мина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK