Случай на изнасилено дете в училището в Дебелт предизвика протести и оставка

Случай на изнасилено дете в училището в Дебелт предизвика протести и оставка

© Надежда Чипева, КапиталПетокласник със специални образователни потребности е бил насилен от по-голям ученик в тоалетната на училището в Дебелт по време на часовете миналата седмица. Случаят предизвика протести на родители, опит за нагнетяване на етническо напрежение, както и оставката на директорката на училището Таня Вангелова.


Сигнал за изнасилване


в полицията е подала майката на 12-годишното момче, което е с лека форма на умствена изостаналост, след като забелязала кървене и разкъсвания вечерта след инцидента миналия петък. Детето било прието в Многопрофилната болница в Бургас.
По думите на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева обаче, детето е споделило, че има проблем веднага след инцидента на ресурсния си учител, с когото имало занимания, без да уточни какъв. Учителят, от своя страна, е докладвал на директорката. "В мига, в който се е разбрало за случая с детето и ресурсният учител е докладвал, за това, че детето е споделило, че има някакъв проблем,


директорката не е уведомила регионалния инспекторат и за мен това е абсолютно безотговорно", коментира Кастрева, цитирана от "Медиапул".


Тя е категорична, че директорката "има вина" и обяви, че Вангелова е подала оставка, която министерството е приело в сила от утре, 12 декември. Ведомството се е самосезирало за насилието срещу детето и по случая са започнали проверки от Регионалния образователен инспекторат и от други институции, включително и от прокуратурата. Първата проверка в училището е показала  пропуски в задействането на координационния механизъм за деца в риск, което е било пряко задължение на директорката.


Във вторник Районната прокуратура на Бургас е образувала досъдебно производство по чл. 157,ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс, което е наказуемо с лишаване от свобода с от 3 до 12 години. Разследването се провежда под ръководството на прокуратурата в Средец.


Производството е срещу неизвестен извършител,


макар че насилникът е известен -


осмокласник от ромски произход от същото училище. Той самият признал пред полицията след инцидента. Станало ясно и, че в тоалетната заедно с него е присъствало и още едно момче, което според разказа само гледало. Причината да се води производство срещу неизвестен извършител засега е докато се изясни, дали и вторият не е участвал в изнасилването.


В сряда около 50 души от селото излязоха на


мирно шествие в подкрепа на насиленото дете и семейството му,


който обаче мъже с качулки и маски от бургаска футболна агитка опитаха да превърнат в атака срещу ромите в Дебелт. Родителите се разграничиха от националистите и обявиха, че няма значение, че насилникът е от ромски произход. Коментираха и че се страхуват за децата си - част от тях са ги спрели от училище, докато се реши случаят.


На националистическия протест се стигна до ареста на един от демонстрантите, чийто джобове били пълни с камъни, а полицейски кордон спря опитите на агитката да се отправи към ромската махала в селото.


Провокацията беше очаквана


В селото беше изпратена жандармерия още във вторник вечерта, след като през деня бяха обявени плановете за протест и се появиха закани от ултрасите към семейството на осмокласника и ромската махала. В същото време заради страха на родителите след случая на изнасилване общината прати двама служители като охрана в училището, каквато преди това не е имало.


За изнасиленото момче и другите деца в семейството му Дирекция "Социално подпомагане" в Бургас е изпратила психолог, който да им помогне да преодолеят шока.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK