Депутати предлагат узаконяване на мобилните камери и налагане на глоби за пътни нарушения в ЕС

От КАТ на няколко пъти се оплакаха, че след решението на ВАС за мобилните камери, ограниченията на скоростта масово не се спазват

От КАТ на няколко пъти се оплакаха, че след решението на ВАС за мобилните камери, ограниченията на скоростта масово не се спазватПетнадесет депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и "Български демократичен център" са внесли в  парламента промени в Закона за движение по пътищата, които ще върнат масовото използване на мобилните камери за контрол на скоростта и ще позволят българи, извършили пътно нарушение в друга страна от ЕС, да бъдат санкционирани у нас.


Текстът на предложените промени е публикуван на страницата на парламента, като сред вносителите са Радан Кънев, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов, Корман Исмаилов и Вили Лилков от Реформаторите и бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов ("Български демократичен център").


Промените предвиждат преди местата, на които се извършва контрол на скоростта, независимо дали с мобилна или стационарна камера, да бъдат поставени предупредителни знаци, като информацията присъствата и на страницата на МВР. Депутатите предлагат да се запише, че пътните полицаи само поставят "началото и края на работния процес" по контрол на скоростта с мобилна камера, като самият контрол е автоматизиран.
Предвидена е и възможността, при обжалване на електронния фиш от мобилните радари, в съответния съд да се изпраща административна преписка, в която се описва мястото, координатите и позицията на камерата, ограничението на скоростта, посоката на движение на автомобила, вида на техническото устройство, засякло нарушението и данни за последната му проверка.


Ако поредната актуализация на пътния закон бъде приета в този вид, глоби за пътни нарушения ще плащат и жителите на ЕС, провинили се в България. Предложенията на вносителите са глоби от други страни да идват за каране след употреба на алкохол, превишена скорост, говорене по телефон, минаване на червено, шофиране без колан и др.


В мотивите към предложените промени депутатите посочват, че след решението на ВАС, отменило електронните фишове, издавани от мобилните камери, са отчетени 43 загинали повече, а средната скорост се е повишила с 10-15 км/ч. Освен това издадените глоби са с 280 000 по-малко и се е "формирала предпоставка за корупционна среда". Като последен аргумент се посочва, че предлаганите промени не изискват допълнителни финансови средства.


Както е известно след решението на ВАС санкции, фиксирани с мобилни камери, се налагаха на място, което намали сериозно ефективността на този начин на контрол и даде вариант за пазарлъци с контролните органи. Със заповед на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков от края на миналия месец е посочен вариант глобите да се налагат впоследствие, но има съмнение, че те пак ще падат в съда.


Разпоредбата, пътни полицаи да могат да спират шофьори само когато проверката се заснема, пък предизвика коментари, че на практика контрол за повечето пътни нарушения липсва.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Подкрепям!!!

  Колкото по-малко човешки/балкански/ фактор има в контрола, толкова по-добре.

 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Тъкмо си помислихме, чè рекета се ограничàва.....

 3. 3 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Подкрепям!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  Подкрепям, но със знаци и както си трябва, като в Европа.
  Първа точка в този план, обаче, трябва да е наличието на пътища, по които да караме. В момента такива почти липсват.

 5. 5 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 383 Неутрално

  напълно подкрепям това.

 6. 6 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Най-после да чуя, че и в българия се изработват европейски закони !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 7. 7 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Подкрепям! А съдията, обявил предния текст в закона за невалиден бере душа в болница, блъснат от автомобил! Ирония на съдбата?!

 8. 8 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Крайно време е вече. Ако контрола липсва шофьорите стават много нагли. Така ще внимават как карат и ще натискат по-малко.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 9. 9 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 392 Неутрално

  кабинетът е пълен фалш

 10. 10 Профил на Любомир Пашов
  Любомир Пашов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Редно е, поне това са сигурни доказателства!

 11. 11 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 553 Неутрално

  С всичките му изгъзици, правилата за измерване на скоростта ще бъдат опорочени! Отива се към "пред всяко устройство за измерване скорост да има поне по един полицай с червен флаг или червена сигнална лампа"...С една дума - изстрели на вятъра...

 12. 12 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Да вкарат колкото се може повече автоматизация на контрола, а катаджиите, вместо да дебнат в храстите, да поемат функциите по улесняване на движението, където е нужно

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3247 Весело

  Петнадесет депутат от ГЕРБ, "Реформаторския блок" и "България без цензура" са внесли в деловодството на парламента законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, които ще върнат масовото използване на мобилните камери за контрол на скоростта...:Аз предлагам да се внесе в деловодството на НС законопроект за промени в Закона за работа на НС които ще сложат масовото използване на мобилни камери за контрол на работата на народните избраници.

 14. 14 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Първо да се изнесе официално информация, колко време е необходимо за изминаване на основните пътни отсечки-София-Варна, София -Бургас и др., при спазване на всички ограничения.Мисля, че ще стане ясно в кой век и на кой континент живеем.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 15. 15 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Подкрепям. Остава да се върне и ограничението по магистралите на 130 км/ч, защото ми писна от мутри и самоубийци присвяткащи с фаровете.

 16. 16 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На всяко обществено превозно средство по един видеорегистратор - има да глобявате, до припадък.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 17. 17 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#14] от "soul":

  София - Бургас - 3.5 часа, със спирките. За София - Варна - там не коментирам от 4 до + безкрайност.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Подкрепям напълно.
  Само контрол и здрави глоби могат да направят пътя място за пътуване, а не бойно поле.

 19. 19 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  На автомагистралите може да се въведе и section control. Скоростта на автомобила се засича от камери на през (примерно) 10км. Ако средната скорост е над позволеното - ГЛОБА! Така става много трудно да караш над позволеното дори и за кратко, защото после ще трябва да караш с 80-90, за да не те засекат камерите. Примерно по Тракия може преспокойно да се въведе това. А всички подобни системи дефакто се самоизплащат за месец-два. Да не говорим колко живота спестяват!

 20. 20 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябва да има контрол по пътищата, защото има шофьори, които си правят каквото си искат.

 21. 21 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Искам европейски катаджии, европейски съдии и европейски шофьори по нашите пътища...иначе още няколко години и сами ще се изтрепем...

 22. 22 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Всичката мара фтасала, оправиха държавата,линейките , наводненията,газовия поток, цялата държава е в батак а те мислят само ка да рекетират хората.Не им ли е ясно че нямаме пари заглоби.
  1 Да осигорят нормален трафик навсякаде.
  Градсно средна скорост 50км в час,извънградско 90 км в час, да оправят магистралите да мпоже спокойно да се кара и чак тогава да слагат камери.
  Пълна акотализация на пътните знаци и ограниченията според изискаванията за девиж ение по пътищата.

 23. 23 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Нищо ново не е нужно за измисляне.
  Отваряш законодателството на Германия (или друга адекватна страна), превеждаш, преработваш, прилагаш.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 24. 24 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#19] от "wds23355772":
  [quote#19:"wds23355772"]На автомагистралите може да се въведе и section control. Скоростта на автомобила се засича от камери на през (примерно) 10км. Ако средната скорост е над позволеното - ГЛОБА! Така става много трудно да караш над позволеното дори и за кратко, защото после ще трябва да караш с 80-90, за да не те засекат камерите. Примерно по Тракия може преспокойно да се въведе това. А всички подобни системи дефакто се самоизплащат за месец-два. Да не говорим колко живота спестяват! [/quote]

  По принцип превишената скорост не е такъв проблем (по мое мнение), но това е друг въпрос.

  ПЪРВО! трябва да се умножат поне 4 (ЧЕТИРИ) пъти глобите!

  После, камери навсякъде, записват се данните, автоматично се изпраща "честитка" в системите, ако до края на месеца не си платиш, ти взима от заплатката през банката. Ако нямаш заплатка, по бързата процедура и ти взимат колата (ако е много по-скъпа от глобата, се отчуждава друга собственост или съд).

  Готово.
  След 4-5 години няма да има нарушения.

  Но ПЪРВО И НАЙ-ВАЖНО е да се увеличат глобите многократно и да се инсентивизират работещите в полицията с процент от глобите.

  Друг е въпросът, че трябва да се смали поне наполовина администрацията в МВР.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 25. 25 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 575 Неутрално

  За Германия ми беше думата, 23 ми я взе --
  Пълно е с камери, мобилни и стационарни. Глобяват на поразия - мърморят, псуват, плащат...а аз платих туй-онуй, системата ме поохлузи оттук отттам и сега слушкам и папкам.

 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 682 Неутрално

  ... ми време беше да сА поправи законЯ за мобилните камери... оста'а дребната подробноС- събирането на глобите...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  До коментар [#19] от "wds23355772":

  Има едно такова решение - на един от тунелите на Люлин. Със сигурност, това е по-добрия вариант, защото не му е нужен радар, който е основната част в цената на камерата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#7] от "wds23355772":

  Сериозно ли?

 29. 29 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#15] от "olimpipanov":

  Карай си с ограничението пък тези боклуци да си карат както и където си искат.

  Дори да направят ограничението 100, пак ще има кой да святка и да мига. На Цариградско ограничението е 80 И пак го правят, даже на малки пътища го правят.

  Аз изобщо не им се мърдам.

 30. 30 Профил на p3n3ff
  p3n3ff
  Рейтинг: 226 Неутрално

  А нещо за събираемостта? Българина най-го боли като му бръкнеш в джоба. Връзвайте КАТ с НАП, като има глоби директен запор на заплата над някакъв месечен минимум, примерно прага на бедността и ще се качи и събираемост. Само че после и парите да отидат за правене на качествени пътища, не разни хрантутници да строят магистрали с устойчивостта на пясъчни кули.

 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  А дано!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Напълно подкрепям предложението!

 33. 33 Профил на pqsachnik
  pqsachnik
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Проблема не е, че има 43-ма загинали повече, а че глобите са намалели драстично. Нали трябва да се пълни хазната и после да се източва от определени хора! Всички плащаме винетки и в същото време си трошим колите по родните пътища.

 34. 34 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 285 Неутрално

  [quote#22:"bigspout"]Пълна акотализация на пътните знаци и ограниченията според изискаванията за девиж ение по пътищата. [/quote]
  мислех си, че по закон с основно образование не може да се вземе книжка

 35. 35 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Подкрепям! Не може хора с вакуум между ушите да се движат с 200 по магистралите и 150 на междуградски пътища.
  Добре ще е и ако глобите са според дохода на нарушителите или стойността на превозното средство, както е във Финландия.

 36. 36 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-големият проблем са опасните изпреварвания, с тях трябва да се борят.

  Мразя да мразя!
 37. 37 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#25] от "georgi_ww":

  Нали знаеш защо в Германия глобяват навсякъде за превишена скорост? Защото парите от глобите отиват в местния бюджет. Ако село Горно Нанадолнище, през което минава основен път си сложи Камера, и в центъра на града направят зона 30 (преминаващи пешеходци), за отрицателно време събират парите, защото глобите отиват там откъде са ги издали.
  При такива условия държавата ще се напълни с камери, защото това е начин да се пълни местния бюджет.

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Твърдо съм ЗА , подкрепям

 39. 39 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#29] от "popovp":

  Ограниченията горе долу ги спазвам, карам с най-много 10-15 отгоре, когато позволяват условията (магистрала, извънградско). А е пълно с джигити вкл. във форума до тук цели 10 минуса.

  И трябва да има неизбежност на глобата, която да е % от стойността на автомобила. Тогава мутрата с джипа няма да се размине с 100-200 кинта, които са му за семки и бонбонки а с доста повече. 40. 40 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подкрепям. Глобата трябва да стане % от декларираните доходи. Ако доходите имат съществено разминаване с пазарната стойност на автомобила, въпросната мутра да се разследва. За келешите, които управляват чужда коли или на бащите си, глобата да се изчислява спрямо доходите на собственика.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 41. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Сутринта по ТВ журналистът Слави Ангелов коментира, че видеонаблюдението в София и изобщо дето го има не работи поради дължими суми за услугата. Поради тая причина случаят с Петко Сертов се затяга. Как ще се осъществи това наблюдение дето го предлагат не знам, но ще бъде в полза на контролните органи превид безумията по пътищата.

 42. 42 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#15] от "olimpipanov":

  дали 130 или 140км/ч няма никакво значение за този,който кара като бесен.Нима при 130 някой от тези с мощните автомобили спазваше ограничението?Та много често със 120км/ч е трудно да бъде изпреварен камион.Затова-камери и много сериозни глоби.А и да се направи много точна преценка за налаганите ограничения на скоростта по пътищата.

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Подкрепям и съм за по-строги санкции.

 44. 44 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#37] от "alabalko":

  Знам вече, защото честитиката дойде от полицията, а парите отидоха в Хамбургер Касе...

 45. 45 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 800 Неутрално
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Някои искат по-високи глоби, без да си дават сметка, че точно те водят към корупция. И друго - глобите у нас съвсем не са малки. не ги сравнявайте с Германия или Монако - там минималната заплата е в пъти над нашите. Нека да се помисли как по-бързо да се връчат АУАН, защото реално там е проблема.
  високите скорости са проблем. Добре. А какво да кажем за:
  паркирането по тротоарите;
  по някой път пред входни врати;
  карането на дълги светлини;
  безобразната употреба на клаксони;
  дайте на куките таблети, и чрез тях да проверяват дали колата има ГО или не, а не да искат бележки, фишчета и т.н.;
  автомобил без платена ГО да седи в двора, или в моргата, не на улицата. Той също представлява опасност за трафика - заема място на пътното или уличното платно;
  да се санкционират общините, използващи "паяци". ТОВА Е НЕЗАКОННО!

 47. 47 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  КАТ имат таблети. Питах точно един катаджия, след като една жена ми направи ПТП : "Добре, имате таблет и можете да проверите дали имам ГО. Трябва ли да нося полицата на ГО с мен тогава?"
  - "Да, трябва, защото интернетът на таблета може да не работи и тогава полицата удостоверява".

  А иначе в Германия може да спреш пред нечий вход, блокирайки достъпа и като се върнеш да не си намериш колата. Собственика е викнал частна фирма с паяк. Те са взели колата и закарали някъде. Вадиш 300 и нагоре евро и ти казват къде ти е колата. Съвсем законно. Понякога я слагат някъде из квартала, понеже нямат паркинг за това и ако си я намериш сам може да не платиш Затова в Германия е по-добре да ти лепне града една бележка, че не си си платил паркирането отколкото да спреш на място, където е забранено или пред нечий вход или върху частна собственост. Тогава, както казах, репатрирането се случва и е адски скъпо.

 48. 48 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#40] от "pedro":

  хехе, а колите които са регистрирани на пенсионери, защото ГО е по-ниска, как влизат в схемата с глобите?

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  [quote#47:"alabalko"]"Да, трябва, защото интернетът на таблета може да не работи и тогава полицата удостоверява". [/quote]
  За какъв чеп е тогава лепенката? Ако при някакъв опит на кражба ти вземат полицата? Ко шъ прайм ся? Тъй че за интернетът - това е просто заяждане.
  [quote#47:"alabalko"]в Германия може да спреш пред нечий вход, блокирайки достъпа и като се върнеш да не си намериш колата[/quote]
  Това е логично, защото го възпрепятстваш, да си ползва входа. Но ако спреш на забранено място за паркиране-просто достатъчно е една лепенка, дигитална снимка на МПС-то с час, и АУАН си е напълно законен, и логичен. но не и репатрирането заедно с допълнителна санкция и неприятности - това не е указано в закона. Разбираш ли, законът си е точен и конкретен, и изобщо не желая кука да разсъждава как да го прилага и интерпретира!

 50. 50 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Трябва да се премахнат всякакви ограничения! Да се пребият, да се пребият - колко да се пребият? Само читавите ще останем. Един вид нещо като напълно естествен подбор - в добрия смисъл на думата.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK