Депутати предлагат узаконяване на мобилните камери и налагане на глоби за пътни нарушения в ЕС

От КАТ на няколко пъти се оплакаха, че след решението на ВАС за мобилните камери, ограниченията на скоростта масово не се спазват

От КАТ на няколко пъти се оплакаха, че след решението на ВАС за мобилните камери, ограниченията на скоростта масово не се спазватПетнадесет депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и "Български демократичен център" са внесли в  парламента промени в Закона за движение по пътищата, които ще върнат масовото използване на мобилните камери за контрол на скоростта и ще позволят българи, извършили пътно нарушение в друга страна от ЕС, да бъдат санкционирани у нас.


Текстът на предложените промени е публикуван на страницата на парламента, като сред вносителите са Радан Кънев, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов, Корман Исмаилов и Вили Лилков от Реформаторите и бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов ("Български демократичен център").


Промените предвиждат преди местата, на които се извършва контрол на скоростта, независимо дали с мобилна или стационарна камера, да бъдат поставени предупредителни знаци, като информацията присъствата и на страницата на МВР. Депутатите предлагат да се запише, че пътните полицаи само поставят "началото и края на работния процес" по контрол на скоростта с мобилна камера, като самият контрол е автоматизиран.
Предвидена е и възможността, при обжалване на електронния фиш от мобилните радари, в съответния съд да се изпраща административна преписка, в която се описва мястото, координатите и позицията на камерата, ограничението на скоростта, посоката на движение на автомобила, вида на техническото устройство, засякло нарушението и данни за последната му проверка.


Ако поредната актуализация на пътния закон бъде приета в този вид, глоби за пътни нарушения ще плащат и жителите на ЕС, провинили се в България. Предложенията на вносителите са глоби от други страни да идват за каране след употреба на алкохол, превишена скорост, говорене по телефон, минаване на червено, шофиране без колан и др.


В мотивите към предложените промени депутатите посочват, че след решението на ВАС, отменило електронните фишове, издавани от мобилните камери, са отчетени 43 загинали повече, а средната скорост се е повишила с 10-15 км/ч. Освен това издадените глоби са с 280 000 по-малко и се е "формирала предпоставка за корупционна среда". Като последен аргумент се посочва, че предлаганите промени не изискват допълнителни финансови средства.


Както е известно след решението на ВАС санкции, фиксирани с мобилни камери, се налагаха на място, което намали сериозно ефективността на този начин на контрол и даде вариант за пазарлъци с контролните органи. Със заповед на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков от края на миналия месец е посочен вариант глобите да се налагат впоследствие, но има съмнение, че те пак ще падат в съда.


Разпоредбата, пътни полицаи да могат да спират шофьори само когато проверката се заснема, пък предизвика коментари, че на практика контрол за повечето пътни нарушения липсва.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK